Сгради

Жилищна сграда "Андезит", Бояна, София

С името на най-твърдия и красив витошки вулканичен камък

Инвеститорите Светослав Ангелов, Вутомир Павлов, AXXE Capital

„От Витоша по-горещо няма!“

И не – това не са думи на пословичния шоп, който смятал, че река Искър и планината Витоша са най-величавите обекти, заслужаващи неговото обожание. Съвсем спокойно фразата би могла да излиза и от устата на един от най-големите урбанисти на Германия за ХХ век – Адолф Мюсман.

Сложил отпечатъка си върху градската среда на центрове като Бремен и Щутгарт, през 1934 година професор Мюсман получава задание от Софийската община да направи план за развитие на „широка София“. Германският архитект създава прогресивен проект, който вижда бъдещето на града в посока Витоша – неговата визия е, че град и планина трябва да се проникнат взаимно, а зоната, където двете стихии – цивилизация и природа - се засичат, е интерферентна точка, най-горещата зона на взаимодействие – зоната на бъдещето!

Мюсман е и първият, който заговаря за така наречените зелени клинове (или както е по-популярно да се наричат днес – линейни паркове) – природни коридори, които да свържат центъра на града с естествената зеленина на планината. Тази идея е актуална и до ден днешен в програмите на всеки кандидат за кмет на столицата, а най-логичното първо място, където „зелената връзка“ може да се получи сравнително бързо и лесно, е направлението НДК - Кучешки парк – Южен парк – Бoтаническа градина на БАН на Околовръстното – Черни връх (Витоша).

Проект: Жилищна сграда "Андезит"

Локация: кв. "Бояна", София

Инвеститор: AXXE Capital

Проект: "I/O архитекти"

Проект мениджър: SavantElBul

Точно на това горещо място, в „антрето“, където планината среща града,

планира следващия си проект едно от най-горещите архитектурни бюра - "I/O архитекти". За познавачите имената на архитектите Георги Кътов и Вяра Желязкова са синоним на високи стандарти и оригинални авторски хрумвания и всяко тяхно ново творение е очаквано с интерес и любопитство. Неслучайно тандемът е отличен с 10 номинации на награда за съвременна архитектура на Европейския съюз - Mies van der Rohe. Ето защо и най-новият им проект – жилищната сграда „Андезит“, която скоро ще изникне в квартала между Киноцентъра "Бояна" и Ботаническата  градина, заслужава внимание.

Начинанието е инициатива на предприемачите Светослав Ангелов и Вутомир Павлов от AXXE Capital, инвеститор с безупречна биография в строителството на недвижими имоти в най-високия клас. На тяхна сметка се пишат атрактивни обекти като бутиковата жилищна сграда GB4 в кв. "Изток", София, както и луксозният затворен жилищен комплекс Gloria Palace Residence в кв. "Горна баня".

SavantElBul пък е партньорът, който се подписва под качеството на всяка тяхна постройка.

Един проект на "I/O архитекти", арх. Георги Кътов, арх. Вяра Желязкова

И така се ражда „Андезит“!

Името идва спонтанно – от едноименната улица, която опира в имота и носи названието на най-разпространения витошки камък – вулканичният андезит, по-твърд от гранита и изключително красив при срез и каменоделска обработка.

Архитектите се заиграват с това симпатично съвпадение и решават да включат камъка в градежа на самата постройка, използвайки го за облицовка на ключови елементи от фоайето, както и части от фасадата.

Така в известен смисъл самата планина гради дома на бъдещите собственици. „Архитектурен тероар?“, подсказваме ние. „Чудесно казано!“ – усмихва се архитект Кътов и споделя, че много обича да работи с камък, особено български, което напоследък е трудно постижимо за България. Затворени кариери за добив, загубени традиции в занаятите – срещу всичко това проектът „Андезит“ застава, за да докаже, че е възможно нещата да се случват и по правилния начин. Инвеститорите разчитат за професионално съдействие на специалисти от Каменоделското училище в село Кунино, които да вложат най-добрите си умения в обработката на андезита.

От друга страна, дори мъдростта на Изтока ще сложи своя белег върху архитектурното бижу в полите на Витоша.

„Японците от векове са измислили начин да се справят едновременно и с трите опасности, които грозят дървото, използвано в строителството – гниене, дървояди и пожар“ – разказват архитектите на „Андезит“. „Технологията се нарича „яки суги“ и представлява повърхностно обгаряне в дълбочина 1-2 милиметра. Това ще ни даде възможност да имаме ефектна дървена фасада на сградата, отлично защитена и не на последно място - да получим ефекта „дърво сред дърветата“! Идеята е да се впишем с хармония в заобикалящото ни пространство!“ – открехват плановете си Кътов и Желязкова.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Усещането за потъване в една непосредствена паркова среда е нещото, което очаква всеки от бъдещите обитатели на „Андезит“. 11 обособени просторни имота, разположени в сграда на 3 етажа, ще имат постоянен достъп до градина от близо 2 декара - абсолютен лукс в съвременните условия на презастрояване и пренаселеност. Спокойно място за отдих на семейството, безопасна игра на децата сред природата и всичко това – на ръба на многомилионна София.

И понеже красивите гледки и светлината вървят ръка за ръка, архитектите са се погрижили в сградата да има изобилие от слънчеви лъчи – включително и в гаражното помещение под земята.

Инж. Борислав Павлов, управител, SavantElBul

Не липсват и оригинални архитектурни решения – с изключение на фоайето, сградата „Андезит“ ще бъде без общи части,

а стълбищата, отвеждащи до етажите, ще бъдат част от всяко отделно жилище, създавайки възможност за собствениците да обживеят креативно това пасажно пространството, превръщайки го в галерия за изкуство или друго свое хоби.

„Ние не строим просто поредната жилищна сграда“ – споделят за финал инвеститорите от AXXE Capital. „Ние знаем, че слагаме отпечатък върху града ни за следващите минимум 50 - 60 години, и предпочитаме да го направим със стил и правилно отношение! Искаме сградите ни да се отличават и вярваме в архитектурното лидерство! Където един направи нещо стойностно, скоро и други наоколо ще последват примера му!“

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Обратно нагоре ↑