Сгради

Жилищен комплекс BEVERLY PARK, кв. "Драгалевци", София

BEVERLY PARK - луксозни къщи близнаци и жилища за комфортно обитаване в полите на планината 

Beverly Park е бутиков модерен и луксозен жилищен комплекс от затворен тип, разположен в най-южната и слънчева част на престижния жилищен район "Драгалевци". Комплексът се простира като своеобразен оазис в полите на планината и Природен парк „Витоша“ и е в пълен унисон и хармония с обкръжаващата го среда. Проектът има за цел да въплъти комфорта, тишината и спокойствието, които дава природата, като същевременно осигури отлична локация и удобен достъп до централната градска част на София. Cpeд пpeдимcтвaтa на Beverly Park ca мecтoпoлoжeниeто в подножието на планината, кристално чиcтият въздyx, впечатляващите гледки към София и Витоша, бoгaтaтa зeлeнинa, ĸaчecтвeнoтo cтpoитeлcтвo, използването на доказани и наложили се на пазара строителни продукти и мoдepнaтa непреходна класическа apxитeĸтypa.

Жилищен комплекс от затворен тип Beverly Park

Локация: „Драгалевци – разширение ЮГ“, район „Витоша“, София

Възложител: „Прайм Дивелопмънтс Интернешънъл“ ООД

Главен изпълнител: „Прайм Дивелопмънтс Интернешънъл“ ООД

Архитект: “Арх Студио 7“ ООД

Терен: почти 12 000 кв.м

ЗП: 2742 кв.м

Общо РЗП: 12 027 кв.м

РЗП: 8746 кв.м

Две бутикови многофамилни сгради и 18 еднофамилни къщи близнаци от висок клас 

Комплексът се състои от две бутикови многофамилни жилищни сгради - West Apartments и East Apartments, с общо 30 апартамента с различна големина с обособени складови помещения, и от осемнадесет модерни еднофамилни къщи близнаци от два типа, групирани в девет двойки, с индивидуални дворни площи и съобразени с най-актуалните тенденции за функционалност и удобство.

В многофамилните сгради са проектирани функционално обмислени двустайни, тристайни и четиристайни жилища, а също така и ексклузивни ВИП пентхауси с просторни панорамни тераси с 360 градуса гледка. Еднофамилните къщи близнаци са проектирани на три нива с четири спални, като е възможно вътрешното разпределение да се направи по индивидуален дизайнерски проект на собствениците.

Интериорните пространства в общите части на сградите са луксозно изпълнени с настилка от едроформатен гранитогрес, декоративни елементи по стени и тавани и с метални парапети.

Пo-гoлямaтa чacт oт тepитopиятa нa ĸoмплeĸca пpeдcтaвлявa вътрешен пapĸ с красиво, функционално ситуирано и ефектно парково осветление. В парка е разположен открит отопляем плувен басейн и детска площадка със съоръжения за игра. Акцентирано е върху просторната и обилно озеленена паркова среда, осигуряваща комфорт, усещане за простор и свобода и отлични рекреативни функции. Комплексът е ограден с ажурна ограда със стилен и ненатрапчив дизайн.

В многофамилна жилищна сграда West Apartments са разположени фитнес център със СПА зона за живеещите в комплекса с директен достъп до открития отопляем външен басейн, рецепция с денонощна охрана и видеонаблюдение на целия район на комплекса.

В многофамилна жилищна сграда East apartments е разположен клуб за сбирки, партита, рождени дни и др. и асансьор с директен достъп от подземния паркинг до вътрешния двор.

Паркирането в многофамилните сгради е в два широки и удобни подземни паркинга с възможност за поставяне на зарядни станции за електромобили и в гаражи на ниво терен с директен достъп от улицата, а в еднофамилните сгради – на паркоместа в индивидуалните дворове.

Достъпът до Beverly Park се осъществява двустранно от съществуващата пътна инфраструктура по новоизградени асфалтови улици.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Проектът е изпълнен с най-модерни строителни системи и решения

Поради голямата денивелация на терена от близо 14 метра отделните сгради са разположени  терасирано така, че всяка от тях да има прекрасна гледка към града и/или Витоша. Това добавя естествен природен елемент в контекста на цялостната архитектурна композиция. Сградите служат като естествена преграда между функционалите зони – пешеходен и автомобилен достъп и зона за отдих, в която са позиционирани детска площадка и плувен басейн.

Фасадите на сградите са решени с 10 см топлоизолация от XPS и EPS. Основният материал, подчертаващ формата на стилните фасади, е мраморизиран варовик и дизайнерски парапети от ковано желязо, които предвид напълно натуралния си произход изключително успешно вписват обекта в заобикалящата го околна среда. Зидарията е изпълнена от 25 см и 12 см керамични блокове. Покривната конструкция е с топлоизолация от каменна вата и PVC мембрана, както и с топлоизолация от каменна вата и метални керемиди. Дограмата е алуминиева система Reynаers с остъкление Triplex.

За контрола на подпочвените води на терена е изпълнена цялостна дренажна система. В бетона е вложена хидрофилна кристализираща добавка. Носещата конструкция на сградите е монолитна, стоманобетонова. Отводняването се извършва до пречиствателна станция, локална за комплекса. Воронките и седящите улуци на къщите са с автоматизирана противозамръзваща система. Отоплението на сградите е с подово отопление на газ, с локални газови котли за всеки апартамент, както и с климатици. Комплексът разполага с модерни асансьорни уредби, система за видеонаблюдение, 24/7 жива охрана, контрол на достъпа. Подовете и стените между отделните помещения са изпълнени с най-високия клас шумоизлационни системи. Поливната система е напълно автоматизирана, използваща като основен източник естествената подпочвена вода.

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт 

Обратно нагоре ↑