Сгради

Том Диксън в България

Том Диксън събра елита на дизайнерската общност в България

Том Диксън е световнопризнат дизайнер, чиито проекти са вдъхновение за цялата индустрия. Той е известен с иновативния си подход и емоционалното си въздействие върху пространството, а негова запазена марка са уникални осветителни тела, както и продукти за дома, които придават неповторим характер на всяко помещение. Брандът му е представен в 90 страни и има представителства в Лондон, Милано, Хонконг, Ню Йорк, Токио, Шанхай и Ханджоу, а продуктите, които създава, са международно признати и оценени заради пионерското използване на материали и техники. Неговите произведения се намират в музеи по целия свят, сред които Victoria and Albert Museum (Лондон, Великобритания), Museum of Modern Art (Ню Йорк, САЩ) и Centre Georges Pompidou (Париж, Франция).

Elegant Living е официален представител на марката Tom Dixon за България. Магазинът представя дизайнерска селекция за съвременния интериор, създадена с лично отношение и внимание към комфорта, естетиката и лукса. Философията на бранда е, че домът е начин всеки от нас да изрази своята индивидуалност, затова разполагат с богат избор от мебели, осветление и аксесоари както от водещи световни брандове, така и от малки занаятчийски фабрики и съвременни артисти. Експертите на Elegant Living не поставят стилови граници и не следват сляпо тенденции, защото вярват, че домът е неповторим и уникален – също като всеки от нас. Брандът разполага както с електронен магазин, така и с физически шоурум в центъра на София.

Световноизвестният дизайнер посети странатa ни през юни по покана на Гергана Малкоданска, собственик на Elegant Living – официален представител на бранда Tom Dixon за България.

Посещението на Том Диксън в България беше наситено с много събития и впечатления. Още с пристигането му на родна земя той успя да предизвика сериозен интерес към себе си и да зареди атмосферата с високи очаквания. Първата му вечер тук беше посветена на среща с част от най-големите имена от социалните медии в България. По време на ексклузивната вечеря гостите бяха изненадани със специален подарък от самия Том Диксън. Те имаха уникалната възможност да присъстват на премиерата на малките преносими лампи от серията Melt и се превърнаха в първите хора в света, които ги пренесоха в своя дом.

1 / 2

2 / 2

Новата серия лампи на Tom Dixon

отразява стремежа му да създава привличащи вниманието и същевременно иновативни произведения. Тя е вдъхновена от съвременната тенденция за мобилност в различните аспекти от нашето ежедневие. Хората днес имат възможността да работят отвсякъде, независимо дали се намират в офиса или у дома. Според Том Диксън, ако има нещо, което характеризира нашия бързопроменящ се свят, това е мобилността. Самият той споделя, че начинът, по който живеем, работим и се забавляваме, е доминиран от повишената нужда от преносимост и гъвкавост. Вече не искаме да бъдем ограничени от стационарни бюра или електрически контакти, което отразява и нуждата светлината да се движи с нас. Новите лампи могат да бъдат използвани както на закрито, така и на открито - на рафтове, бюра, пейки или на всяко друго място, на което желаете да ги поставите. Те носят в себе си 12-часов заряд и могат да бъдат поръчани ексклузивно в шоурума на Elegant Living.

На втория ден от визитата му беше организиран 

обяд с някои от най-известните и талантливи български дизайнери.

В елегантна и стилна обстановка гостите имаха възможността да се насладят на изискана кухня и да се потопят в атмосферата на творчество и вдъхновение. Този жест беше несравнима възможност за тях да се запознаят отблизо с работата и философията на гениалния британец, а също и да обменят идеи и опит в сферата на дизайна.

Част от наситената програма на световноизвестния дизайнер в България беше и неговата

безплатна лекция в Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

Лекцията в аула "Максима" продължи час и половина и представляваше неповторима възможност за студентите и професионалистите в областта на дизайна да се възползват от безценните знания и богатия опит на един от най-влиятелните и талантливи дизайнери на нашето съвремие. Темата беше „Вчера, днес и утре“. Изборът на името е вдъхновен от първата му среща с българската публика – вчера, което отрази неговата история и пътя му към изкуството и дизайна, днес, което е олицетворение на настоящите тенденции, и утре, с което отправи поглед към бъдещето на индустрията и интериорните иновации. Една от сентенциите, които сподели с публиката, беше "Всичко, което ни заобикаля, е дизайн", като по този начин привлече вниманието към ролята на дизайна във всекидневието ни. Той сподели и своите виждания за новите технологии и изкуствения интелект.

Една от акцентните теми по време на дискусията беше за  

ролята на изкуствения интелект в дизайна

Благодарение на изкуствения интелект днес всеки от нас има възможността да се превърне в дизайнер. Диксън смята, че технологиите ни предлагат богат набор от възможности, които могат да бъдат използвани за добро или за лошо – от нас зависи как ще ги употребяваме. Според него най-забележителната характеристика, свързана с технологиите, е тяхната непрекъсната прогресия и непредсказуемо бързо развитие. Затова е изключително трудно да говорим за технологиите днес, тъй като те вече са част от утрешния ни ден. Този факт прави регулацията в областта много трудна, а професионалистите се изправят пред предизвикателството да наваксат с употребата им. Накрая заключи, че все пак, ако тяхната сила се използва по правилния начин, можем да постигнем изключителни резултати.

www.tomdixon.net

www.elegantliving.bg

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑