Сгради

Сграда B52: Здраве, грижа за природата, високи технологии и хармонична среда

Иван Илиев, Иван Крачунов, инвеститори, CT52: Мисията ни са отличителните сгради – модерни, високотехнологични, в хармония със средата и природата

Проект: B52

Локация: ул. "Будапеща", София

Инвеститор: СТ52 

Архитект: арх. Атанас Панов

Изпълнител: Сити 52 АД

РЗП: 3066

Консултант продажби: First Estates

b52.first.bg

- Г-н Крачунов, г-н Илиeв, CT52 е иновативна компания от ново поколение - какво беше вашето вдъхновение за концепцията за създаване на компанията, за нейното развитие и бъдещите проекти?

- Създадохме CT52 и вложихме целия си опит и енергия, защото сме убедени, че концепцията ни за сгради от ново поколение ще доведе до значителна промяна на нивото в този сектор. Вдъхновението ни идва от мисията на компанията да създава отличителни сгради – модерни, високотехнологични, в хармония със средата и природата, които създават различно преживяване и комфорт на хората, като ги приближават до природната среда на живот.

- Може ли да представим концепцията за ново поколение сгради и за нейните основни компоненти - на първо място здраве и благосъстояние за хората, грижа за природата, усещане за бъдещето с високи технологии и хармоничното присъствие в градската среда?

- Концепцията на CT52 е изградена на четири основни елемента – здраве и благосъстояние на хората, грижа за природата, усещане за бъдещето с високи технологии и хармонично присъствие в градската среда. Това са и фактори, които според нас са изключително важни при покупката на жилище, а до този момент не са били водещи.

- Здраве и благосъстояние на хората

Фокусираме се върху осигуряването на максимално качествени условия за живот на хората в сградите, включително осигуряване на чистота на въздуха и водата, минимализиране на шума, изобилие на налична слънчева светлина и акцент върху растителността.

- С грижа за природата

Стремим се да минимализираме ефекта върху околната среда и въглеродния отпечатък, който оставяме вследствие на нашата дейност. Целим да осигурим условия за нашите клиенти да правят същото и така да увеличим положителния ефект.

- С поглед към бъдещето с високотехнологични решения

Проекти, напълно подготвени за инсталиране на зарядни устройства за електрически автомобили и системи за умно управление на дома.

- В хармония с града

Проекти, разработени с идеята да присъстват хармонично в градската среда с непреходен във времето характер.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

FIRST ESTATES

Покупката на имот е важно събитие и преживяване, което променя живота – знаем това от личен опит. Повече от 9 години First Estates успешно предлага изключителни имоти за изключителни клиенти.

Екипът ни се състои от многонационални експерти с висока професионална квалификация и умения в сферата на недвижимите имоти. Горди сме, че освен представители от София колективът се допълва и от професионални консултанти от Ирландия,  Франция, Белгия и САЩ.

Вярваме, че пътят към успешната сделка започва с взаимно доверие и лоялност. Нашите експерти и юристи ще ви помогнат в целия процес на реализация на Вашия имот.

Водени от тези ценности, полагаме максимални усилия и заедно вървим стъпка по стъпка по целия път, който отвежда хората до мечтания имот.

- Как всички тези фактори намират въплъщение в проекта В52 - нека да разкажем за началото на този "суперпроект" на улица "Будапеща" и за неговите основни параметри?

- B52 е първият проект на CT52, който представя концепцията на компанията за жилищни сгради от ново поколение, осигуряващи високо качество на живот.

Тя предоставя среда за живот, която максимално се доближава до природната – с чист въздух, чиста вода, изобилие на светлина, минимализиран шум и пространства, проектирани с мисъл за удобство и спокойствие.

Предимствата, които осигурява:

- Чист въздух

Високо качество на въздуха се осигурява от последно поколение MVHR енергоспестяващи системи за приток на свеж и пречистен до HEPA ниво въздух(PM 2.5), извършващи рекуперация на отоплението и охлаждането във всички помещения.

- Без шум

За минимализирането на шума в помещенията се доверихме на водещ европейски консултант в тази сфера и постигнахме ниво на шумоизолация ≥56 dB във всеки апартамент, осигуряващо максимални условия за отдих и сън на обитателите, с минимализиран шум от околната среда и от вътрешните сградни инсталации.

- Чиста вода

Чистотата на водата се осигурява от специална point-of-entry система, разполагаща със самопочистващ се филтър.

- Слънчева светлина

Изобилието на слънчева светлина е изключително важно за настроението и благосъстоянието на хората, затова проектирахме големи прозорци във всички помещения.

- Високотехнологични решения

Всички апартаменти са напълно подготвени за инсталиране на системи за умно управление на дома, с помощта на които ще е възможно дистанционно активиране на различни функции в дома от всяка точка. Достъпът до помещенията ще се извършва чрез система за отключване с пръстов отпечатък, което гарантира удобно, безпроблемно и бързо преминаване във всички части на сградата – от входната врата, през подземния паркинг до отделните жилища. Всички паркоместа имат изградено захранване за зареждане на електромобили.

- С грижа за природата

MVHR системите, налични във всеки апартамент, гарантират значително намаляване на потреблението на енергия за отопление на помещенията чрез възстановяване на почти цялата топлина, която би била загубена при използване на традиционния вентилационен процес. Тези безшумни системи запазват 95% от енергията, вложена в отопление или охлаждане, което допринася за спестяването на значително количество въглеродни емисии.

Внедряваме система за пълно пречистване на питейната вода от чешмата, така че да премахнем нуждата от закупуване на бутилирана вода за пиене.

- За птиците на София

Къщи за малки птици, вградени във фасадата на сградата.

1 / 2

2 / 2

- За проектант сте поканили един от водещите български архитекти, неколкократен носител на наградата "Сграда на годината". Как проектът се вписва в своето специфично обкръжение и отговаря на нуждите на потребителите?

- С архитектите на В52 създадохме сграда, която се вписва хармонично в средата. Проектът има характер, който е непреходен във времето и ще оставя положителен отпечатък в развитието както на квартала, така и на целия град.

- Екологично въздействие на проекта и грижа за птиците - това е изключително ексклузивен подход при жилищен проект?

- София е столицата с най-голямо биоразнообразие на птици. Нашата философия е, че човешките дейности са намеса в природата, а не обратното. Именно това ни накара да потърсим съдействието на БДЗП за внедряване на къщи за малки птици в проекта. B52 е първата сграда в София, която проявява отговорност и грижа към птиците в града.

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑