Сгради

Проект на L6 Studio: Къща в Ситония, Гърция

Локация: Ситония, Гърция
РЗП: къща  200 кв.м + тераса 288 кв.м
Двор: 3100 кв.м
Година на проект и завършване: 2019 – 2021
Студио: L6 studio
Екип: Адриана Димитрова, Ивайло Захариев, Атанасиос Аргирудис, Мирослав Желязков
Строителни компании: Dedal-91 & VVA CONSTRUCTIONS

Къщата за целогодишно обитаване е разположена в Ситония - средния от трите полуострова на Халкидическия полуостров в Гърция. Теренът се намира на около 50 м от плажа в южната част на полуострова. Той е част от малко селище с вилни редови сгради и остава незастроен дълго след като са построени останалите къщи. Ориентацията е с посока югоизток към морето.

По местните урбанистични наредби за тази територия големината на сградата може да е максимално 200 кв.м. Климатът е субтропичен, като ежегодно се случват силни порои, които заливат околността на около 30-40 см височина и ерозират терените, ето защо сградата е задигната на височина 80 см с озеленяване с местни растителни видове.

1 / 4

Фотограф: Георги Петев

2 / 4

Фотограф: Георги Петев

3 / 4

Фотограф: Георги Петев

4 / 4

Фотограф: Георги Петев

Сградата е едноетажна, монолитна като обем и материали и не доминира над околните сгради. Каменните стени са от същия материал като съседните сгради и създават цялостна връзка със селището. Къщата е изградена на тераса над терена, в която е вкопан обемът на басейна, а цялостната композиция позволява на сградата да се впише добре в околната среда. Ориентацията е юг-югоизток към морето, където ослънчаването е целодневно през летните месеци, а температурите са високи. Добавените обеми от слънцезащитни елементи подсигуряват по-дълго дневно обитаване навън и са връзката на пространствата вътре-вън, чието преливане е целта на един летен дом.

Фотограф: Георги Петев

Функционалното разпределение включва голяма вътрешна дневна, лятна дневна с кухня отвън, 3 самостоятелни спални с бани, едната от които да е свързана с дневната, както и отделна баня отвън с възможност за поставяне на каравани в тази част на двора.

1 / 3

Фотограф: Георги Петев

2 / 3

Фотограф: Георги Петев

3 / 3

Фотограф: Георги Петев

В спалните за гости се влиза откъм басейна, който е общото пространство на дома през лятото. Това решение позволява да се избегне вътрешна връзка със спалните и да се спести квадратура, както и всички бани да са с прозорец към градината.

Дневната е отворена с витрини в 3 посоки и е максимално свързана с околната среда. Лятната дневна е ориентирана така, че да се вижда морето през директната връзка с плажа, като е отворена в две посоки и осигурява постоянно леко движение на вятъра.

L6 studio

Създадено през 2003 от Адриана Димитрова и Ивайло Захариев.

Реализациите на архитектурното студио включват както частни домове и обществени сгради, така и градски пространства, както проекта SamelYon със спортна зала и селище с еднофамилни къщи. Множество реконструкции на стари сгради, някои от които паметници на културата – като „Кокошковата къща“ в Самоков. Обектите се разработват до последния детайл с цената на постоянен авторски надзор с цел резултатът да се доближава максимално до първоначалния проект.

Интерес за проектантите представлява общуването архитект - клиент и развитието на двете страни в този процес. „Ние работим за клиентите, но и за средата около обектите им, която не е само интерес на инвеститора, а от обществена значимост.“ Една от целите на студиото е осъществяването на връзката на проектите с контекста. Когато се изгражда нещо ново, то винаги е ситуирано – и в пространството, и във времето, и смислово.

Ивайло Захариев и Адриана Димитрова са част от BATH – Българската асоциация за термално наследство, чиято цел е възстановяването на баните в България като съвременни термални центрове и връщането на София като традиционен център на европейския термализъм.

1 / 2

2 / 2

Вдъхновението
Пътят. Пътуването. Да следваш живота, който „подава реплики”. И да се наблюдаваш как ще „отговориш”.

Стилът
Стилът е нещо фиксирано. По-важни са концепциите и идеите. Благодарим на арх. Елка Рибарова и арх. Радина Гешева – те ни научиха на важни неща в архитектурата и работата на архитект.

Любим цвят
Архитектът не може да се обвърже с цветовете по принцип. Както да питате готвач дали винаги използва риган...

Природата
Природата е изначална и отдалечаването ни от нея е пагубно. От нея идва усещането ни за връзката между материалите и усещането за пропорции и мащаб. Важно е пропорционирането както в човешкия дом, така и в градската среда, когато има намеса в нея.

Домът на мечтите
Ще повторим няколко поколения архитекти преди нас. Пространството има един корен – „простор”. Ако имаш простор, после остават само светлината и гледката – море, езеро, гора... или градът.

Почивката
Адриана: Почивам, когато успея да спра. Понякога, когато се взирам в небето през прозореца на събуждане, или след голямо изтощение – моментът на изчистване.

Съвет за българина, който пристъпва към преустройство на жилището си
Човек не знае какво иска... но има идея за усещането и комфорта, който му е необходим. Когато отиваш на ресторант, се доверяваш на готвача. От всеки зависи колко е гладен за добро пространство и колко е готов да инвестира в него. Когато се доверите на архитекта, той няма да ви подведе. Общувайте откровено, за да получите нещо, което отговаря точно на вас. Това е истинският лукс – да притежавате „вашето“ пространство и среда.

Ако не бяхте архитект...
Ивайло: Бих бил готвач или пътешественик, което и сега съм... Никога не съм обичал боклукчийските камиони обаче, така че няма да изтръгнете някое умопомрачително признание.

Професионалната мечта
В първата си къща/апартамент човек е привързан към резултата. Иска всичко, за което си е мечтал. В следващата е по-смел. Архитектът прави много къщи и е още по-отворен за един неочакван резултат. Мечтаем за неочаквани клиенти и сгради.

Обратно нагоре ↑