Продукти и технологии

"Персенк Инвест": Над 16 млн. лв. инвестиция в модерен завод за бетонови изделия 

Иван Георгиев, управител, "Персенк Инвест"

Иван Георгиев, "Персенк Инвест": Новите формати павета и вибропресовани изделия са с безкомпромисно качество

- Г-н Георгиев, доскоро "Персенк Инвест" се занимаваше с добив на инертни материали, а сега преминавате към преработка на суровините и производство на завършен продукт – как стигнахте до този етап и до това решение?

- Съвместно с баща ми създадохме компанията "Персенк Инвест", която през 2009 г. стана концесионер на мраморния варовик в Куртово Конаре. Нашата основа цел винаги е била да превръщаме добитите природни ресурси в готови продукти, с което да постигнем значително намаляване на добива, тъй като тези ресурси са ограничени. Съсредоточихме се върху изграждането на завод, идеята за който отлежаваше в плановете ни през последните години. Преди да започне пандемията от COVID-19, бяхме вече в преговори с производителите на необходимите машини. След първото облекчаване на ограничителните мерки и отмяната на пътуванията подписахме окончателния договор за реализация на проекта.

- Как избрахте локацията?

- Изборът на локация беше доста лесен поради редица фактори. На първо място заводът и асфалтовата ни база се намират в общ парцел в с. Хаджиево, община Пазарджик, чиято географска локация ни позволява да бъдем изключително конкурентни във всички региони на страната от гледна точка на транспорта. Заводът е разположен само на 15 км от автомагистрала "Тракия", на 30 км от центъра на Пловдив и на 130 км от центъра на София.

- На каква площ е заводът, какви продукти ще произвежда и какъв е неговият капацитет?

- Производствената част на завода е 2000 кв.м, като той може да произвежда много широка гама продукти – от стандартните за инфраструктурни обекти плочи, павета и бордюри до премиални продукти без аналог на българския пазар. Нашето желание винаги е било да представим на българския пазар иновативни продукти и технологии, които са много успешни в Западна Европа, но не се предлагат от другите производители.
Капацитетът на завода е много голям, тъй като този тип заводи се проектират с идеята да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 11 месеца в годината. За една 8-часова смяна произвеждаме около 2000 кв.м плочи или павета.

Заводът използва уникални производствени технологии

„Персенк Инвест“ откри нов завод за бетонови изделия в село Хаджиево, община Пазарджик. Със значителна инвестиция, надхвърляща 16 млн. лв., компанията залага на модерно оборудване и иновативни технологии, утвърждавайки се като водещ производител на пазара. Високотехнологичният и напълно автоматизиран работен процес гарантира прецизност и високо качество на производството.

Заводът използва уникалните за България полиуретанови дъски в производството си, които значително подобряват уплътняването на продуктите и предотвратяват дефектите при изработката на тънки бетонови изделия, а също така позволяват производството на широкоформатни продукти. След изработването, изделията се сушат в напълно изолирана сушилна камера, където подлежат на постоянен контрол на топлината и влагата. Това гарантира не само високото качество на продуктите, но и еднаквост на цветовете им.

За цветните си изделия „Персенк“ използва гранулирани пигменти за оцветяване на бетона. С висококачествени гранулати и изключително прецизна дозираща система за 6 цвята, компанията постига по-голяма устойчивост на цвета и създава възможности за изработка на уникални персонализирани изделия, които отговарят на специфичните изисквания на клиентите.

Обратно нагоре ↑