Продукти и технологии

Мебелна къща BOGE

Станимир Гладков, управител: Силата на детайла прави мебелите уникални

- Г-н Гладков, бихме искали да разберем повече за вас като управляващ мебелна къща BOGE и да ни разкажете за нейното създаване.

- Мебелна къща BOGE е създадена преди 25 години от родителите ми, които имат висше инженерно образование. Тяхната мечта беше да създадат фирма, с която да могат да правят това, което обичат, да работят по специалността си и да се възползват от това тя да работи за тях. Аз още от средното си образование помагах активно във фирмата, чиракувах в производството, учих занаят, помагах за най-елементарните неща, преди да започна сам да изработвам мебели. След средното си образование замалко да стана финансист, но за щастие навреме осъзнах какво е призванието ми и тръгнах по стъпките на родителите ми. Завърших бакалавърска степен "Инженерен дизайн" в София и магистратура в Политехнико ди Милано. Започнах работа във фирмата като проектант дизайнер, постепенно се превърнах в главен дизайнер и накрая в мениджър.

- Стилът на вашите продукти впечатлява - разкажете ни малко повече за основните направления, в които работите, и за мястото на Италия, италианското качество и стил?

- Що се отнася до италианското качество и стил, смятам, че няма човек по света, който да не е наясно, че когато говорим за мебели, интериорен дизайн, фешън дизайн и аксесоари, италианците са номер 1. Те носят дизайна в своята ДНК. Това е и причината 25 години да черпим вдъхновение и да работим с едни от най-големите имена там. Изградили сме стабилни партньорски и приятелски отношения и също така сме ексклузивен представител на брандове като Rugiano, Asnaghi interiors, Angelo Cappellini, Longhi, Versace. Причината да ни се доверят такива известни имена е това, че ние 25 години екипно не пропускаме италианско изложение в сферата на мебелната индустрия и интериорния дизайн. Също така можем да предложим изключително впечатляващ дизайн на нашите клиенти като ултрамодерен, винтидж, индустриален, кънтри, скандинавски, ар деко, което е изключително търсено в момента, както и много трудни за работа стилове като сецесион, бидермайер, барок, "Луи XIV", "Луи XV", рококо и много други.

1 / 2

2 / 2

- Вие имате и собствено производство. Кога стартира то и какво го провокира?

- В началото фирмата е трябвало да изпълнява чисто търговска функция и да бъде вносител и дистрибутор на италиански мебели. В един момент постъпва запитване от клиенти за цялостно обзавеждане на техен бутиков семеен хотел във Велико Търново. Сблъсквайки се с много високото ниво на специфичност на желанията на клиента, родителите ми са си дали сметка, че не могат да отговарят на изискванията, работейки само с италиански каталози. Тогава се ражда идеята да създадат мебелната фабрика в София, което е било много сериозно начинание. Това, което им е помогнало, е изключително подходящото им образование. В началото фабриката е можела да се справя с малко по-семпли корпусни мебели. В годините това се е променило и развило. Сега обработваме ПДЧ и МДФ, като можем да предложим на клиентите италиански полиуретанови покрития с финиш мат, сатен, гланц. Също така работим много с фурнировани композитни плочи, с естествен дървесен фурнир - използват се много орех, палисандър, дъб. Фурнирните покрития могат да бъдат байцнати, да бъдат матови, лакирани на отворена пора и на затворена пора, ако се търси стъклен ефект. Производството ни се занимава с тапицирана мебел, легла и канапета, ламперии, дрешници, детски стаи, луксозни кабинети и дори обзавеждане на баня.

Нашата философия е, че за да стане един интериор уникален, е важен детайлът. Така както правилното копче може да направи едно сако ефектно, то подходящата дръжка може напълно да промени визията на една мебел. Това е силата на детайла.

- Каква е формулата за успеха?

- Интересен и труден въпрос. Точна формула не знам дали има, но ако тя съществува - константни величини биха били начинът на допълване на тримата собственици, разпределението на отговорностите, това, че всеки ден сме в офиса, по обектите и в производството. Стараем се да мотивираме и да вдъхновяваме хората около нас. Разбира се, част от формулата е и изключително високо квалифицираният екип от инженери, проектанти, визуализатори и конструктори, с които сме в пълна симбиоза и на които имаме пълно доверие, че ще се справят във всяка ситуация. Не на последно място - старанието, което полагаме всеки ден брандът на мебелна къща BOGE да се асоциира с качество, естетика, коректно отношение, класа и изтънченост.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

- На какво може да разчита клиент, влизайки в шоурум BOGE?

- Мога да гарантирам, че всеки клиент, който влиза в шоурум BOGE, може да разчита на прекрасно отношение, много внимание, да му бъде дадена много информация и на изключително високо ниво на професионализъм. Може да се докосне до мостра на почти всичко, което го интересува за едно цялостно обзавеждане, и за много продукти, внесени от Италия или изработени в нашата фабрика. Услугите, които можем да предложим, са проектиране - частично или цялостно, остойностяване на личен негов проект, всякакъв вид консултации, авторски надзор, изработка, монтаж, гаранция и следгаранционно обслужване.  

- Знаем, че работите с много италиански брандове за осветителни тела, интериорни врати и паркети. Какво друго?

- Освен мебелите наистина сме много силни в подбора и вноса на осветителни тела. Работим с над 20 италиански бранда в различни стилове и материали като метал, стъкло, морано глас и различни акрили. Предлагаме интериорни и плъзгащи врати в класически, модерен и ар деко и различен финиш и материали като фурнир, стъкло, лак, кожа, дамаска, камък и керамика. От настилките сме застъпили многослойния паркет в различни дебелини, ширини и дебелини на ламелите - от шеврон до ламелен тип дюшеме, имаме за всеки вкус подходящо предложение. За да затворим кръга и да улесним клиентите си максимално, сме официален дистрибутор на почти всички марки електроуреди, които се внасят в България, за да можем да съдействаме при подсигуряването на уреди за всякакъв тип кухни и мокри помещения.

Що се отнася до финалните щрихи на един интериор - можем да осигурим огромен избор на завеси, електрически и смарт корнизи, ролетни щори, римски щори, японски преградни стени, килими, тапети и разбира се, аксесоари.

- Кои са вашите референтни обекти, с чиято реализация се гордеете?

- Гордеем се с всичко, което правим, но съвсем актуален и изключително впечатляващ обект, който наскоро приключихме, е "Пентхаус Б-73" - единствен по рода си интериор в единствено по рода си жилище, където всяка повърхност е помислена и облагородена. Изключително съм щастлив и горд, че колегите от Cast studio, отговорни за дизайна на този иконичен за България обект, възложиха реализацията на мебелировката на нас. За да можем да превърнем в реалност всяка тяхна идея, бяха нужни две години в прототипи, конструктивни предизвикателства, не една и две безсънни нощи, стотици чертежи, внос на екзотични и недостъпни в България суровини, безброй посещения на обекта и часове на телефона. Всичко това си заслужаваше, защото мебелна къща BOGE винаги ще се асоциира с реализацията на едно от най-емблематичните жилища, правени някога!

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт 

Обратно нагоре ↑