Сгради

Мартин Сребров, Sky Holding, Home2U: Лайфстайл тенденциите определят жилищния продукт

Мартин Сребров, Sky Holding, Home2U

- Г-н Сребров, Home2U вече над 10 години заема водеща позиция в сектора на недвижимите имоти - може ли да ни представите групата от компании?

- От всички наши компании в групата брокерската Home2U ("Хоум Ту Ю Недвижими Имоти") е най-старата и най-добре позната на българския пазар. Имаме огромен актив от над 15 000 доволни клиенти. Това ни кара да вярваме, че хората оценяват високото ниво на експертност, с което си вършим работата, и затова ни “наемат” все повече и повече.

Стартирахме като посредник при сделки с имоти на крайни клиенти, а с времето се развихме и в други две направления - като доверен партньор на инвеститори при продажба на ново строителство и като директен купувач на апартаменти старо строителство. Наскоро отбелязахме 15 години от създаването на компанията. Радваме се на голям и добре обучен екип, имаме 7 офиса в страната и продължаваме да се разрастваме.

INclusive ("Инклузив България" АД)

е друга наша брокерска компания, която се развива напълно самостоятелно като управление, структура и екипи. Там прилагаме различни и по-гъвкави модели, които имаме желание да развием на пазара в България.

Тази “инклузивност”, или в превод “приобщеност”, върви в две направления - както при работата с клиенти, така и при взаимоотношенията ни с брокерите в екипа. Макар и млада, компанията обединява колеги с дългогодишен опит в индустрията, идващи от други компании. Паралелно с това даваме шанс и обучение на стартиращи изцяло нова кариера в света на недвижимите имоти за първи път.

Пазарът ни показва, че сме на прав път, тъй като само 1 година след създаването ѝ компанията може да се похвали с 3 офиса в 2 града и близо 60 души екип.

Credit Mall ("Кредит Мол")

е кредитен консултант, чрез който обръщаме обратно процеса по получаване на ипотечен кредит, като даваме повече власт на потребителя. Чрез бърз и безплатен за клиента процес поставяме в конкуренция всички банки в страната и подсигуряваме най-добрите пазарни условия за всеки клиент на банков продукт. Така, вместо клиентът да ходи на място във всяка банка и да “кандидатства” за кредит, ние правим така, че банките да кандидатстват при него.

Нормално е всяка отделна банка да преследва своя собствен интерес и е нормално нейните служители да препоръчват горещо своите собствени продукти. Ролята на консултанта на Credit Mall е като независим източник и арбитър на информация да помогне на клиента да избере най-доброто за себе си. При нас работят хора с дългогодишен банков опит, които знаят как работи системата отвътре, което гарантира успешния краен резултат. Често пъти успяваме да спестим на клиента 20 000 лв. или 30 000 лв. и дори в някои случаи повече само като му помогнем да направи правилния избор и му посочим подводните камъни при изплащането на един 20-30-годишен ипотечен кредит.

“Хоризонти Инвест”

е нашето строително-инвестиционно подразделение, което оперира на пазара във Варна. Чрез него и негови дъщерни компании инвестираме в изграждането на сгради с над 45 000 кв.м РЗП. Някои от добре познатите ни и вече завършени проекти в морската ни столица са "Хоризонти I", "Хоризонти II", "Хоризонти Делукс", "Хоризонти СКАЙ", а едни от последните ни и най-емблематични комплекси са "Хоризонти Платинум" (фаза 1) и "Хоризонти Екселенте" (фаза 2). Те представляват 6 отделни сгради с обща концепция и са дело на талантливия екип на studio CREATIVE с водещ архитект Крум Сергеев.

“Хоум Ту Ю Инженеринг”

е нашето софийско строително-инвестиционно дружество с проекти за над 55 000 кв.м РЗП. То стои зад емблематични сгради във високия сегмент като Home2U Paradise и TERITORIA, които отново са дело на studio CREATIVE и арх. Сергеев. Имаме сгради и в средния сегмент като “Майски ден” и ZOGRAFF в кв. "Люлин", както и simPe в кв. "Надежда". Голяма част от апартаментите в сградите ни се продават в много ранен етап на строителство и предимно на редовни клиенти на някоя от компаниите в групата, което е огромен комплимент за нас. Да спечелиш един клиент веднъж за услуга или продукт е лесно, но ако продължи да те търси и купува от теб, това означава много.

Хотелите и туризмът са нещо, в което тепърва навлизаме и се развиваме с бавни, но устойчиви стъпки. Първоначално гледаме да натрупаме опит в по-малък мащаб.

Хотела ни в София го купихме преди 5 години. Направихме частично обновяване на сградата. Намира се в централната част града, на ул. "Драговица" №12, между "Мол Сердика" и метростанция “Театрална”, до парка "Заимов". В момента поддържа над 90% заетост, което според приетите норми е доста добър резултат.

Хотел "Астра" в идеалния център на Варна, точно срещу общината, го купихме преди малко повече от година. Сега сме в процес на пълна реновация, като ще оставим само скелета (конструкцията) на сградата и буквално ще я изградим наново. По проекта работим с арх. Мартин Христов и E-Arch Studio.

От следващата година планираме част от сградата ни до "Мол Парадайс" в София също да я оперираме на хотелски принцип със студиа, отдавани под наем краткосрочно за нощувки.

- Каква е същността на уникалния за България модел, който прилагате, който обединява инвестиционна, строителна, посредническа и хотелиерска дейност?

- Няма кой знае какви уникалности. Ако трябва да се каже с една дума, тя е “експертност”. Мотивацията ни да навлезем в тази сфера преди 15 години беше ниското ниво. Или по-скоро липсата на ниво.

Ако погледнете периода 1995 - 2008 г., ще видите много общи особености между брокери, хотелиери и строители. Не искам да обобщавам “всички”, но на по-голямата част от тях мотива им да влязат в дадена индустрия е бил, че “има пари там”. Не защото вярват, че могат да направят най-добрия продукт, и не защото вярват, че могат да научат и приложат най-доброто ноу-хау. А просто защото има пазар.

С такъв мотив се построиха хотели от не-хотелиери, с такъв мотив се построиха сгради от не-строители, и с такъв мотив “контактьори” упражняваха брокерска професия.

Наблюдавайки тези явления, ние установихме, че този пазар рано или късно ще узрее за нужда от експертност и е добре ние да участваме в него.

И ето ни в 2023 година, където не-хотелиерите страдат от липса на заетост или персонал, не-строителите страдат от липса на парцели, а контактьорите вече плюят брокерската професия.

Но ако погледнем от ъгъла на потребителя или гражданите, нещата чувствително се подобряват. Та в тази връзка нашият успех няма много уникалности, просто стремеж да “правим нещата като хората”.

- Каква е тайната на вашия успех, на иновационните практики и новите стандарти в индустрията?

- Задаването на критични въпроси всеки ден. На себе си, не на някой друг. Как може дадено нещо да стане по-добре? Къде не се постарахме достатъчно? И хроничното недоволство от постигнатото. Когато си хронично недоволен, това не те кара да живееш кой знае колко безгрижен живот, но пък създава постоянно подобряващи се услуги и продукти за клиентите и съответно печеливш бизнес.

Иначе нашите бизнеси са добре структурирани и това ни помага да заемаме лидерски позиции. Ще ви дам един наглед незначителен пример. В много компании лявата ръка не знае какво прави дясната. При нас, макар и нашите екипи да са пръснати в много офиси из цяла България, на всяко тримесечие провеждаме национални събития, в които участват всички. Това са не само тиймбилдинги, в които се опознаваме и сближаваме. Това са основно учебни занимания с много интензивна обучителна и синхронизираща част.

Отделно имаме много добре структуриран и централизиран център за обслужване на клиенти, който обработва по над 200 заявки от купувачи на имоти дневно. Управляваме най-големия маркетинг и рекламен бюджет в нашата сфера и това привлича огромно количество интерес към нашата работа. Това налага нуждата да имаме и перфектно структурирана система, иначе парите за реклама са пръснати на вятъра.  

- Може ли да ни разкажете повече за вашата инвестиционна дейност, предпочитани сектори и модели за инвестиции?

- Инвестираме в парцели за жилищно строителство в градска среда, само в градовете София и Варна. Парцели, които не е необходимо да са в най-предпочитаните локации, защото ние знаем как “да създаваме локация”. Правили сме го многократно както за нас, така и за наши клиенти, които ни възлагат маркетинг и продажби на техни обекти.

Важно е също така терените да са достатъчно големи, за да можем да развием няколко етапа на строителство, тоест поредица от няколко сгради. Инвестициите в “създаване на локация” са огромни и се отплащат само когато имаш достатъчно количество бъдещи проекти в съответната зона.

- Каква е същността на извършваната от вас строително-инвестиционна дейност?

- Ние не сме строители, а по-скоро възложители. Имаме добър инженерен екип, чрез който превъзлагаме всеки отделен строителен процес. Избягваме да работим с “генерални изпълнители”, а по-скоро за всеки различен етап избираме най-добрия нишов изпълнител. В рамките на шегата ще кажа, че дори и посредниците не харесваме посредници. Този процес е по-тежък за опериране, но ни дава повече контрол и по-добро ценово предимство.

- Разкажете ни за процеса на директно изкупуване на имоти от техните собственици, което е нова практика за Европа?

- В България сме първите, които внедрихме тази услуга, може би и в Европа. Това е една сравнително обикновена идея, която обаче е изключително трудна за реализация. Поради ред причини, но основно заради липсата на реална и структурирана информация за цените на имотите. Неописуемо трудно е да отговаряш на десетки запитвания ежедневно и да им даваш писмена оферта за покупка, след като нямаш прозрачност например в това конкретно каре от блокове кога последно се е продал имот и за колко. Въпреки трудностите ние успяхме да създадем такъв истински работещ продукт.

През последните 4 години ежемесечно купуваме десетки имоти директно от техните собственици, като им спестяваме стреса по традиционната продажба. Злите езици говорят, че изкупуваме “на безценица”. Реалистите знаят, че в XXI век хората не живеят в пещери и никой не би си продал имота на безценица. Атестация за това са хилядите доволни клиенти, които имаме, и постоянните отзиви/ревюта, които получаваме.

Тази услуга в никакъв случай не е задължаваща или ангажираща. Напълно безплатно клиентът получава офертата и след това всеки сам може да прецени дали го устройва. Така няма нужда от предразсъдъци, гадаене или предполагане. В България сме много добри по съчиняването на истории, без реално да сме имали директен контакт с нещо.

Тази услуга е много аналогична с това, което правят автомобилните дилърства/представителства. Те ти предлагат да ти изкупят автомобила, за да не се занимаваш с процеса по продажбата. Всеки знае, че т.нар. изкупуване идва на една идея по-ниска цена от това, което ти сам можеш да постигнеш в "мобиле.бг" или на "Горубляне". Въпреки това има огромна група клиенти, които предпочитат удобството и бързината. Естествено има и друга група клиенти, които просто вземат оферта, която да им помогне като база, върху която да стъпят след това в традиционната си продажба. В това няма нищо лошо.

- Като ключов участник на пазара как оценявате общата икономическа среда и нейното въздействие върху сектора на недвижимите имоти?

- В съвсем общ план винаги съм смятал и продължавам да смятам България за страна на неограничените възможности. Ежедневно виждам хора с амбиция, които успяват да постигнат много добър стандарт на живот, който би бил доста труден за постигане в много други държави по света. Като говоря за хората със средна или малка амбиция. А пък хората с голяма амбиция постигат невероятни неща. Дори такива, които самите те не са мечтали. Това определено влияе добре на пазара на недвижими имоти. Буквално всеки амбициозен и трудолюбив човек все още може да си позволи имот.

- Какви са вашите планове за развитие и инвестиции?

- Нашите основни бизнес амбиции винаги са били все по-успешно да подпомагаме хората при покупка и продажба на имот, тоест консултантският, брокерският бизнес. Там виждаме развитието си и там насочваме инвестиции. Строителството на собствени сгради е страничен бизнес за нас, в който просто влагаме част от спечелените си пари и показваме нагледно как работи нашето ноу-хау.

Все повече инвеститори в жилищни проекти се обръщат към нас за комплексни решения за продажба на стотици, в някои случаи дори хиляди апартаменти. Правенето на това в мащаб е трудно и изисква огромни инвестиции - както на човешки ресурс, така и на капитал.

Работата ни по всеки проект минава през стратегическо участие в проектирането на сградите, изграждане на брандинг концепция, при която трябва да си представим сградата като търговска марка. Управлението на най-големия рекламен бюджет в сектора ни помага да създадем и доминираща рекламна концепция. След това идват търговските екипи и търговските умения.

Това на практика търсят от нас инвеститорите и то им гарантира реализация на бъдещия им проект. Затова и ние насочваме развитието си и инвестициите си в тази посока.

- Какво е мястото на лайфстайл тенденциите и ролята на по-добрата среда за обитаване по отношение на жилищния продукт?

- Прекрасен въпрос. Това според мен е бъдещето на продажбата на жилищен продукт в България. Българите все повече купуват не от крайна нужда и липса на място, където да живеят. На практика 8 от 10 купуват заради вярата в това, че купуват по-добър живот, по-съвременен, по-нов, с повече слънце, повече сигурност, повече пространство, повече щастие. Което обобщава по-добър лайфстайл. Социалните мрежи предизвикват това като потребност в нас. "Инстаграм" например е може би един от най-големите провокатори.

Това между другото е случаят и с почти всички западни държави. Следващите години целият свят ще бъде подложен на демографски срив с изключение на Индия и Африка. И на практика съвсем други стават мотивите за покупка.

Ще дам една аналогия с iPhone на Apple, защото има доста прилики, макар и да е в съвсем друг сегмент. Никой не купува iPhone, защото страда от липса на телефон. Също така не е и заради пикселите на камерата или пък гигабайтите. Huawei например предлагат телефони с много повече технически предимства за много по-ниска цена. Но те не са добри в това да създават добър брандинг, добра концепция, добра опаковка и добро клиентско преживяване. Затова и никога няма да имат толкова добър бизнес, колкото на Apple. От този синдром тепърва предстои да страдат и повечето инвеститори, които бълват РЗП от наглед хубави апартаменти, но не разбират, че клиентите вече не купуват параметри.

- Вашите прогнози и очаквания за развитие сектора на недвижими имоти и инвестиции в кратък и средносрочен план?

- България е много устойчив пазар на недвижими имоти. Видяхме го през 2010 и 2011 година - най-дълбоката световна финансова криза след Голямата депресия и въпреки това в България се реализираха по 200 000 сделки с имоти на година. Ние сме облагодетелствани, че работим на пазар, в който дори и в най-лошите моменти има достатъчно бизнес за хората, които са подготвени - независимо дали това са инвеститори, строители или агенции за недвижими имоти. Ако се фокусираме повече върху това да изградим адекватна подготовка, експертиза и най-вече конкурентни предимства, отколкото да мерим тайминга на пазара, няма какво да се притесняваме.

Вижте повече на:

https://home2u.bg/

https://www.teritoria.bg/

Вижте cтaтиятa в бpoй 5/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑