Сгради

"Лозен Тех Парк": Офис в парка и парк в офиса

На 21 юни се състоя първа копка на Фаза 1 от „Лозен Тех Парк“. Това е новият проект на групата „Линднер“ в България, с който германският инвеститор на проектите „Бизнес Парк София“, „Резиденшъл Парк София“ и „Резиденшъл Парк Лозен“ затвърждава имиджа си на иноватор на българския пазар в областта на жилищните и офисните проекти. „Лозен Тех Парк“ е бизнес парк от ново поколение, който придава различен и свеж облик на работната среда, в близост до природата, сред много зеленина и места за отдих и почивка. С този нов и иновативен проект компанията си поставя за цел изграждане, управление и развитие на научно-технологичeн парк и свързаната публична инфраструктура, създаване на благоприятна бизнес среда за развитие на икономическа, изследователска и развойна дейност за разработване на иновации в бизнеса, подпомагане развитието на сектора на информационните и високите технологии и дигиталните умения.

На първата копка присъстваха Ханс-Йорг Хасел, управител на чуждестранното дружество инвеститор "Линднер Проджектенвиклунгс" ГмбХ от групата „Линднер“ АГ, Кристиан Енцесбергер, главен проект мениджър в „Линднер“ АГ,  Маркус Плетц и Георги Ранчев – управители на „Лозен Тех Парк“. Събитието уважиха и представители на основните партньори в проекта - главният изпълнител „Линднер България“ ЕООД, главният проектант ИПА ЕООД и строителният надзор „Строителни консултанти“ ООД 

1 / 3

2 / 3

3 / 3

"Лозен Тех Парк" е разположен в непосредствена близост до жилищен комплекс „Лозен Парк“, познат под името „Резиденшъл Парк Лозен“, което е част от една цялостна и добре обмислена концепция и предоставя търсената симбиоза между работното място и дома. Предстои да бъде изградена удобна пътна връзка до Околовръстния път, която да гарантира бърз достъп до града, а с невероятните гледки към Лозенска планина и Витоша, със спокойствието, тишината и чистия въздух наоколо, локацията става повече от актрактивна.

„Лозен Тех Парк“ стартира с Фаза 1, включваща 2 сгради с офиси и търговски площи, сред които магазин, ресторант, кантина и кафенета, подземен паркинг и обширни зелени площи за разходка и рекреация. Строителството се реализира върху терен с площ 8913 кв.м и брутна РЗП около 7600 кв.м. Предвидени са около 120 подземни и надземни паркоместа и над 100 места за велосипеди. Традиционно се залага на високо качество на изпълнение на строителството, реномирани производители, системни решения и подбрани продукти, сред които и такива на „Линднер“. Следващите етапи на проекта предвиждат още офисни сгради с офисни и търговски площи. 

"Лозен Тех Парк"

Етап: Фаза 1

Инвеститор: "Лозен Тех Парк" ЕООД

Проект: ИПА

Изпълнител: "Линднер България"

Терен: 8913 кв.м

Брой сгради: 2

Функционален обхват: офиси и търговски площи, магазин, ресторант, кантина и кафенета, подземен паркинг и обширни зелени площи за разходка и рекреация

РЗП: 7600

Паркоместа: 120 подземни и надземни

 

Изнесени офиси и коуъркинг пространства, обширни зелени площи и близост до природата в покрайнините на града – „Лозен Тех Парк“ планира да бъде едно различно място за работа

Концепцията: „Офис в парка и парк в офиса“

Последните няколко години бяха предизвикателни в много отношения – глобална пандемия и инфлация, нестабилна международна и икономическа обстановка в цяла Европа и по света. В такива екстремни условия бе реализирана Фаза 1 от „Резиденшъл Парк Лозен“. Щастливи сме, че екипът ни успя да се съхрани и справи с всички трудности по пътя към реализацията на един толкова мащабен и сложен проект, споделят от екипа на компанията инвеститор "Линднер". „Резиденшъл Парк Лозен“ последва тенденцията през последните години в големите и гъстонаселени градове, какъвто е София, много хора да предпочитат и търсят жилища в градските покрайнини, а преминаването на много компании частично или изцяло на дистанционна работа, както и изискванията за социална дистанция поставиха акцент върху домашната среда не само като дом, а вече и като работно място и място, където хората прекарват голяма част от ежедневието си. Така проектът отговаря на нуждите и търсенето на клиентите на пазара, предлагайки повече пространство, уединеност и близост до природата, една комфортна и качествена среда на живот и на работа, и не на последно място - спокойствие и сигурност за семействата.

Събитията от изминалите години разчупиха статуквото на пазара на труда, а корпоративната култура претърпя сериозна метаморфоза. Работата от разстояние все още е по-силно застъпена в западноевропйските държави, но това е необратим тренд. Преимуществата на този начин на работа са неоспорими - спестяваме от време за придвижване, както и свързаните с това разходи, повече гъвкавост в работното и свободното време и по-успешно съчетаване на служебните и личните ангажименти. Намирането на опитни и квалифицирани специалисти с нужните качества става все по-трудно и това придава на техните изисквания повече тежест и работодателите следва да ги вземат предвид.

Проучванията сочат - периодичните срещи и събирания на екипите и присъствеността в офиса в определени дни водят до по-висока продуктивност и по-добра комуникация в екипа, а за някои определени отдели, сред които администрацията и HR отдела на една компания, работна среда си остава офисът. Много компании вече се опитват да се адаптират към новите тенденции. Така у нас се зароди идеята за една нова бизнес среда, която да отговаря на съвременната реалност, да направи офиса едно по-различно и атрактивно място, придавайки му повече удобства и уют, повече пространство и въздух, а защо не и близост до дома (в жк "Лозен Парк"). Изнесени офиси и коуъркинг пространства, обширни зелени площи и близост до природата в покрайнините на града – „Лозен Тех Парк“ планира да бъде едно различно място за работа, което периодично да събира хората от един екип, да бъде място за срещи, обучения, брейнсторминг и генериране на нови идеи.

„Офис в парка и парк в офиса“ – това е мотото на „Лозен Тех Парк“. Защото не е нужно да избираме, когато може да имаме и двете на едно място! Нека подбираме офиса си така, както дома си – мъдро, внимателно, обмислено, с грижа и изискване за сигурност, комфорт и хармония с природата.

Училище и детска градина в партньорство с UWEKIND INTERNATIONAL SCHOOL

Със сигурност интересът на купувачите към жилищата, офисите и търговските площи в района на жк "Лозен Парк" ще продължи да нараства, което ще доразвие и обогати зоната. Щастливи сме да обявим, че съвсем скоро стартираме в партньорство с UWEKIND INTERNATIONAL SCHOOL строителството на частно детско училище и детска градина, което планираме да посрещне първите си деца през есента на 2025 г. Площта на имота е 6200 кв.м, а учебният комплекс ще включва ясла, детска градина, предучилищни групи и училище с начален, прогимназиален и гимназиален етап на обучение.

Предвидени са още общи пространства за споделено ползване като столова, физкултурни салони с различни размери, театрална работилница и многофункционална зона – салон за представления, библиотечен център със зона за приложни изкуства и отделни самостоятелни стаи за четене. Сградата ще бъде триетажна и към нея се предвиждат подземни и външни паркоместа, буферен паркинг, зарядни станции за електромобили и места за велосипеди.

В околното пространство ще има множество алеи, детски площадки, игрище за спортове на открито и богато озеленени паркови площи.

"Резиденшъл Парк Лозен" - мечтата на градския човек за дом на крачка от града

От края на 2022 е в експлоатация Фаза 1

„Резиденшъл Парк Лозен“ ЕООД успешно въведе в експлоатация Фаза 1 от проекта в края на 2022 г. Проектът представлява жилищен комплекс в покрайнините на София, близо до с. Лозен и с. Герман - една от най-атрактивните и привлекателни локации и в непосредствена близост до Околовръстния път и града, и включва 135 еднофамилни, двуфамилни и редови къщи с брутна РЗП около 38 хил. кв. м. „Резиденшъл Парк Лозен“ осъществява мечтата на градския човек за дом, даряващ спокойствие и уют, качество на живот и близост до природата на крачка от града. Проектирането и архитектурата на комплекса са дело на проектантско бюро ИПА ЕООД, а главен изпълнител на проекта е „Линднер България“ ЕООД. 

С натрупания опит от своите предходни проекти групата „Линднер“ успя да реализира в лицето на „Резиденшъл Парк Лозен“ един не само мащабен, а и много сложен и трудоемък в инфраструктурно отношение проект – изграждане на цялостна нова външна и вътрешна инфраструктура, включваща алейна и пътна мрежа; битова и дъждовна канализация; водоснабдяване с питейна вода; водоснабдяване с технологична вода за поливни нужди; газоснабдителна мрежа; мрежа за пренос на данни; електропреносна мрежа средно и ниско напрежение; улично и парково осветление. Предвижда се изграждане на пътна връзка към Околовръстния път и рехабилитация на ул. "Манастирска воденица", водеща до проекта. 

Квадратурата на къщите според типа варира от около 160 до 500 кв.м, а застрояването е ниско, триетажно. Повечето от къщите разполагат със сутерени, като някои от тях са оформени като подземни гаражи, други могат да бъдат използвани за алтернативни цели, като в този случай са на разположение 2 външни покрити паркоместа. Всяка къща разполага със собствен двор, а в целия комплекс са предвидени множество кътчета за отдих, обширна паркова среда и богато озеленяване.

1 / 2

2 / 2

При избора на материали инвеститорът залага на водещи компании

като Knauf, Wienerberger, Pipelife, Bosch, Hoval, Caparol, Schüco и други реномирани производители и дългогодишни партньори. Материалите се подбират внимателно на база експертни оценки и анализи още преди стартиране изпълнение на строителството. Обръща се внимание на всеки аспект от изпълнението, като се търси оптималното техническо решение, приложимо за съответния елемент от сградите и околните пространства. В комбинация с осигурения вътрешен контрол по време на строителството това гарантира високо качество и надеждност на вложените материали. Не на последно място, следвайки корпоративната политика на „Линднер“, вложените материали и оборудване са съобразени с тенденциите за устойчиво и природосъобразно строителство и експлоатация, както и висока енергийна ефективност на жилищата.

Професионалните услуги по управление и поддръжка осигуряват допълнителна сигурност и удобство, гарантирайки великолепна и добре поддържана среда на живот и повече свободно време за обитателите на комплекса. Концепцията на проекта включва цялостен пакет от услуги по управление и поддръжка, сред които 24-часов контрол на достъпа и видеонаблюдение, озеленяване и поливна система, почистване и снегопочистване и гаранционен мениджмънт.

По отношение на сигурността на жителите и тяхното имущество е предвиден пакет от пасивни и активни мерки, включващи жива охрана, видеонаблюдение, сензори за движение, автоматизиран контрол на достъпа и други. Специално внимание е обърнато на системата за периметрова охрана, къде е заложено на системно решение на един от световните лидери в областта – Southwest Microwave. По този начин се гарантира една сигурна среда за живот, където жителите да се чувстват спокойни и защитени и да могат да осигурят на децата си повече свобода, едно по-безгрижно и щастливо детство.

Обратно нагоре ↑