Пазари и инвестиции

Лилия Кръстева, Ceres Management Services: Качествените офис и логистични площи се развиват в съответствие с нуждите и тенденциите на пазара

Лилия Кръстева, Ceres Management Services, управляваща Sofia Airport Center

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

- Г-жо Кръстева, Sofia Airport Center е един от първите модерни бизнес комплекси, който постави тенденциите в района на летище София - какви са днес модерните измерения на качествените офис и логистични площи?

- В динамичните времена, в които живеем, качествените офис и логистични площи се развиват в съответствие с нуждите и тенденциите на пазара. Наемателите търсят модерни пространства, които предоставят комфорт и удобства на служителите. Все по-важен е балансът между работа и личен живот. Тенденцията е офис площите да бъдат проектирани по начин, който насърчава както продуктивността, така и комфорта на служителите. ESG стандартите продължават да бъдат тема с нарастваща важност. Сертификатите за зелено строителство и енергийно ефективни системи вече са стандарт при търсенето и предлагането. Ние сме много горди, защото, както и вие споменахте във въпроса си, SAC поставя тенденциите на пазара - А02 в Sofia Airport Center беше първата офис сграда в България, която получи LEED GOLD сертификат (Leadership in Energy and Environmental Design). Комплексът ни разполага и със собствен парк с площ 9000 кв.м с езеро, в който служителите могат да се разходят в почивката си или да работят навън около езерото.

 

- Sofia Airport Center е уникално не само за София място с живописна паркова среда и езеро - как комплексът се развива като едно още по-добро място за работа, комуникация и отдих?

- За да си лидер на пазара, трябва да умееш да бъдеш гъвкав и адаптивен към нуждите на ползвателите. В последните няколко години успяхме да реализираме успешно няколко проекта, които включват пpeпpoeĸтиpaнe нa oтдeлни чacти oт комплекса и дoбaвянe нa дoпълнитeлни зoни зa oтдиx oĸoлo пapĸoвaтa чacт. Сред тях е и Flex-R Lounge - споделено работно пространство с много зеленина и удобства, което наемателите ни ползват безплатно. То е подходящо както за работа, така и като място, на което можеш да релаксираш. Удобствата, функционалността и иновативният дизайн, които сме използвали при изграждането му, те карат да се чувстваш «като у дома» и създават атмосфера, близка до домашната. Целта беше да насърчим наемателите и тexнитe cлyжитeли дa ce paзшиpят извън тpaдициoннoтo cи офис пpocтpaнcтвo.

Допълнително около езерото разположихме високотехнологични беседки, както и успяхме да изградим модерен външен фитнес, който служителите на наемателите също ползват безплатно. Всички тези проекти се оказаха много успешни и имаме изключително добри отзиви от наемателите.

Едновременно с това Sofia Airport Center продължава да се развива, като следва нуждите на своите наематели и на пазара. Имаме програма за развитие на комплекса, която следваме.

- Хибридна работа и атрактивност на офис пространствата - как да бъде създадена максимално комфортна среда?

- По-голямата част от служителите на нашите наематели се върнаха в офисите. Не за всяка компания и всеки сектор хибридният модел на работа е подходящ, а и нашият комплекс предоставя редица удобства, които помагат балансът между работа и личен живот да не бъде нарушен. Пандемията от COVID-19 постави нови тенденции и офисът на бъдещето ще е с resimercial дизайн, който и ние сме използвали във Flex-R. Място, на което, от една страна, имаш всички удобства на офиса, но се чувстваш и като у дома. Понятието идва от residential и commercial дизайн, като този тип вътрешен интериор съчетава и двата елемента в себе си.

Устойчивостта също ще продължава да бъде основен фокус. Компаниите ще продължат да имат по-високи изисквания по отношение на компонентите на ESG в техните наети пространства и това ще продължи да променя сектора. Изискванията на наемателите, на инвеститорите и на финансиращите институции по отношение на поддържане на стандартите за устойчивост ще разширят разделението между по-високо качествените проекти и по-стари и неотговарящи на изискванията такива и по отношение на наемни цени, и по отношение на процент свободни площи и тип наематели в сградите.

- Как оценявате актуалната пазарна среда и перспективите за развитие на нови и за съществуващи офис проекти?

- Прогнозата за тази година е, че пазарът на офис площи ще остане стабилен. Офис площи клас А продължават да бъдат най-търсени, компаниите търсят удобства за служителите и сгради, които отговарят на стандартите за устойчивост. Една пета от сделките през 2023 г. са за релокации – компаниите консолидират отделни звена в една сграда и сменят сградата поради изисквания за устойчивост, поради по-добри условия, по-нова сграда. Също така нови компании навлязоха на пазара в България, активността в сегмента на стартъпите също е във възход. Същевременно темпът на строителство на нови офис проекти се забави чувствително от година насам.

- Гъвкавите пространства и офисът като услуга - какъв е вашият подход за повишаване на бизнес ефективността?

- Нашият подход за повишаване на бизнес ефективността е точно в съчетаването на двете. Бизнес ефективността се повишава, когато се повиши продуктивността, а тя е пряко зависима от благосъстоянието на служителите. Ние предлагаме на наемателите си да ползват пространството Flex-R безплатно, както и високоефективните беседки около езерото. Това означава, че един служител може до обед да работи от Flex-R, следобед да проведе среща в офиса си, а на другия ден да работи от беседките с изглед към езерото.

- Какво е мястото на споделените пространства в продуктовия микс на Sofia Airport Center?

- Flex-R Lounge се превърна във важна част от продуктовия микс и услуга, която все повече се ползва от наемателите както за работа, така и за почивка. Също така то е и идеално място за провеждане на събития. Там е налице много благоприятна среда за създаване на взаимоотношения между различни хора и бизнеси, което допринася за синергията между компаниите, както и за взаимното им развитие. Хората имат нужда от социална среда, нови контакти, networking, както и от удобствата на дома. Flex-R предоставя всичко това. Към момента нямаме свободни пространства за изграждане на допълнителни споделени пространства, но мисля, че с Flex-R дадохме една много добра придобивка на наемателите и на целия комплекс.

- Какво е развитието на ESG политиките, зелената трансформация, енергийната ефективност, екологията и устойчивостта във вашата стратегия?

- Както вече споменахме, офис сградата на Sofia Airport Center беше първата такава в България, която получи LEED Gold сертификат. Още при изграждането на комплекса стратегиите за устойчивост са заложени в SAC, ние продължаваме да ги следваме и развиваме, включвайки нови и модерни технологии и материали. Извън това залагаме много и на social частта от ESG, която намираме за изключително важна. Инвестираме в създаване на комфортни и здравословни работни условия за служителите, интегрираме различни социални инициативи в общността. Знаем, че заедно с наемателите ни можем да постигнем много повече, когато обединим сили.

Всяка крачка в посока устойчивост е важна. Разпращаме вътрешен нюзлетър до наемателите ни със съвети как могат да балансират по-добре работата и личния живот, как да бъдат по-продуктивни без допълнителен стрес, как да преминат плавно в отпуска или как да се върнат в офиса след нея без напрежение, как могат те също да спомогнат за по-малък въглероден отпечатък. Смятаме, че прякото ангажиране на наемателите и на техните служители трябва да е съществена част от стратегията за устойчивост на всяка сграда.

- Вашата гледна точка за ролята на офис инфраструктурата в постигането на целите за устойчивост на ползвателите?

- Офис инфраструктурата играе изключително важна роля, тъй като има голямо значение за енергийната ефективност. Чрез интегрирането на нови технологии можеш да подобриш управлението на ресурсите и да намалиш значително разходите, а използването на подходящи материали ограничава негативния отпечатък върху околната среда. Офис инфраструктурата е и определяща за комфорта и здравето на служителите, което е част от социалната устойчивост.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑