Сгради

KMV Property Management: Три качествени проекта на предпочитани локации - "Студентски град", "Бъкстон" и "Банишора"

Инвеститорите все повече залагат на изразителна фасада и качество на влаганите материали и изпълнение

Инж. Костадинка Канурова, собственик и управител на KMV Property Management

Г-жо Канурова, какви са най-актуалните проекти, по които работите и които стартират в момента?

- След изключително силна и успешна 2021 година - не само като реализирани продажби, но и като стартирали проекти, и през 2022 очакваме да се запази тенденцията - стартира строителството на три нови проекта, на които KMV Property Management e ексклузивен партньор продажби - Wave Residence, Pine Residence и Kitna Residence. 

До края на тази календарна година предстои да обявим в продажба още няколко проекта – в кв. "Младост 2", "Красно село" и „Хаджи Димитър“. Очакваме издаване на разрешение за строеж за следващата фаза на жилищен комплекс Capitol Residence зад Централна жп гара, която ще се изгражда върху терен 85 дка и с РЗП 290 000 кв.м. Започналото преди по-малко от година строителство на сгради 1 и 2 към момента достигна до етап кота пети етаж, а на сгради 3 и 4 - до кота нула. Строителството се изпълнява по заложения график и в края на тази година очакваме завършването на грубия строеж. Реализираните продажби в четирите сгради са над 75% от общия обем.

Каква част от сделките са за собствено ползване и каква - за инвестиция? Как иска да живее съвременният българин - купувач на жилища?

- Анализът на сключените сделки за продажба на имоти ново строителство с посредничеството на KMV Property Managemеnt за последните две години показва, че делът на търсенето на имоти за собствено ползване е много по-висок спрямо дела на сделките за инвестиция през 2018 - 2020 г. Повишаването на покупателната способност, нуждата от по-голяма площ за живеене и от работно място в дома по време на COVID пандемията са част от причините да се повиши търсенето на имоти с две и три спални при новото строителство.

Тристайните апартаменти са най-предпочитани със застроена площ 100 - 110 кв.м, задължително с две бани с тоалетна.

За апартаментите с три спални предпочитаната застроена площ за имотите в средния ценови клас е около 135 - 145 кв.м, а в по-високия сегмент - със застроена площ 170 - 200 кв.м. За този тип имоти клиентите търсят големи дневни пространства - 50 - 60 кв.м, към спалнята за родителите да има собствена баня с тоалетна и дрешник, голям балкон към жилището и задължително паркиране за два автомобила.

Условието за купуване на имот само ако има осигурено паркиране към него, се среща почти при всяка сделка. Освен купуващите за инвестиция, които са около 35% по наши наблюдения, основната група купувачи са семейства, които се местят от по-малко в по-голямо жилище, както и мигриращи от провинцията.

Предвид остарелия сграден фонд в София скоро няма да има насищане на пазара с жилища ново строителство. Интересът към новите жилища не намалява и това ни прави оптимисти.

 

WAVE RESIDENCE

Инвеститор: “Капитол Билд 2“ ООД
РЗП: 25 979 кв.м
Изпълнител: ПИМК ООД
Проектант: УРБИТАТ, арх. Яни Вълканов
Срок за завършване: август 2024 г.
Консултант продажби: KMV Property Management

Жилищна сграда WAVE RESIDENCE е разположена върху имот 6450 кв.м в район „Студентски град“ до арката на входа на Минно-геоложки университет. Компанията инвеститор продължава своята политика за развитие на столичния пазар на жилищни проекти, след като през изминалата година стартира един от най-мащабните и атрактивни проекти на територията на столицата – жилищен комплекс Capitol Residence зад Централна гара.

WAVE RESIDENCE се отличава с редица предимства – съвременна, динамична визия с вълнообразни форми, отлична локация – в непосредствена близост до метростанция “Г. М. Димитров“, ключови булеварди, парк и обществено обслужващи обекти, и не на последно място - с функционални разпределения и разнообразие от типове имоти.

Сградата се състои от 5 входа със 7 жилищни етажа и разполага с общо 230 жилищни единици. На партерно ниво са проектирани търговски площи, заведение, аптека, учебни зали и необходимото паркиране за тях. Предвидени са две подземни нива, включващи основно самостоятелни гаражи и по-малък брой подземни паркоместа, които осигуряват паркиране за два автомобила към апартаментите с две и три спални и за един към по-малките жилища.

Месец след старта на продажбите проектът се радва на изключителен интерес от страна на купувачите и към момента има реализирани сделки за над 30% от имотите. Профилът на купувачите на имоти в WAVE RESIDENCE са млади семейства, закупили имот за собствено ползване, обратно на очакванията, че ще преобладават сделки за имотите с цел инвестиция - отдаване под наем.

Каква е удовлетвореността на купувачите от проектите ново строителство?

- Все по-големите изисквания на купувачите при покупката на имот ново строителство карат инвеститорите да създават все по-добри и качествени проекти. Локация, функционалност на застроената площ, качество на влаганите материали, достъпност и не на последно място - начин на стопанисване на общите части, са критериите, по които купувачите вземат решение при избора си за покупка.

Как влияят и ще повлияят лихвените нива и политиките на централните и търговските банки?

- Ниските лихвени нива по кредитите в последните две години и либералната политика на банките да финансират покупка на имоти ново строителство още на етап завършен груб строеж стимулираха купувачите без собствени средства да станат преобладаващ дял от общия брой сделки на пазара. Друга част от купувачите предпочитаха да ползват средства от банкова институция, независимо че разполагаха с по-голяма част от продажната цена за покупката, а собствените си средства да ползват за друга цел или инвестиция.

От последното тримесечие на миналата година и началото на тази година обаче се наблюдава спад на сделките с банково финансиране и статистиката се обръща в полза на сключените сделки със собствени средства. Причините са няколко. Отчетената висока инфлация, намаляването на покупателната способност, несигурността от това още колко ще продължат да нарастват цените на стоките, както и прогнозите и очакванията за повишаване на лихвените нива по ипотечните кредити. Голям дял на сделките с имоти ново строителство за последното тримесечие са със собствени средства, за да могат клиентите да спасят вложенията си от високата инфлация, както и да избегнат  наложените от банките такси за съхранение на налични суми по сметки. Немалък е делът на купувачите, които предлагат да предплатят голяма част от продажната цена на имотите и в замяна търсят отстъпка.

Прогнозирам, че спадът на сделките за покупка с банково финансиране ще бъде по-драстичен след септември-октомври, когато се очаква да започне покачване на лихвените нива по ипотечните кредити и повишаване на изискванията на търговските банки за одобрение на купувачи и продавачи.

PINE RESIDENCE

Инвеститор: „Грийн Парк 1“ ЕООД, част от групата на AP Capital
Изпълнител: „Р.С. Инженеринг“ ООД
Проектант: „Студио 17,5-м“, арх. Милена Нанова
Срок за завършване: февруари 2024 г.
Консултант продажби: KMV Property Management

Друг нов проект, на който KMV Property Management е ексклузивен партньор продажби, е PINE RESIDENCE, ситуиран в жк "Бъкстон" на ул. „Александър Суворов“ 65. Жилищната сграда е с РЗП 5184 кв.м, инвеститор е дружеството "Грийн Парк 1", част от групата AP Capital - Петър Дудоленски и Ангел Ангелов, инвеститори от други сектори, които с тази сграда стартират инвестиционната си политика за реализация на жилищни проекти.

Архитектурният образ на PINE RESIDENCE е подчинен на реда, образуван от последователното редуване, с шахматно разместване по етажите, на изпъкнали обеми и кухини. Използването на два основни материала – мазилка и облицовка, подчертават многопластовата фасада. Прозорците заемат почти цялата светла височина на помещенията. Декоративните дървени елементи вкарват допълнителен детайл и създават уют на жилищните пространства. Сградата разполага със седем надземни етажа с общо 35 апартамента и подземно ниво с гаражи и складови помещения за всеки имот. Предвидени са различни по площ и разпределение жилища, които да удовлетворяват разнообразното търсене. Инвеститорите залагат на изразителна фасада, висок клас материали и на качественото изпълнение. Официална първа копка на проекта бе на 12.04.2022 г. и към момента са реализирани сделки за около 25% от имотите.

Как ще коментирате пазарната ситуация и действието на различни фактори през последната година?

- Повишаването на цените на тока, газа и горивата през миналата година доведе до повишаване на цените на строителните материали, което пък се отрази и върху крайните продажни цени на имотите средно с 15-20% на годишна база. Ежемесечното актуализиране на продажбените цените нагоре стимулира активно търсещите купувачи да вземат по-бързо решение за покупка и пазарът в края на миналата година до началото на март тази година беше много активен, а прогнозата - продажбите през 2022 г. да запазят нивата си от 2021 г. Геополитика след март, неизвестността и нарастващата инфлация доведоха до охлаждане на търсенето. В допълнение у купувачите възникна притеснение дали цените, на които сключват предварителните договори, ще бъдат индексирани по време на действието на договорите.

KMV Property Management е ексклузивен партньор продажби на проекти на инвеститори с доказана репутация и гарантираме на нашите клиенти, че продажните цени в предварителните договори ще бъдат запазени до сключване на окончателните сделки. До края на 2022 г. очаквам цените на имотите ново строителство в проекти, стартирали през текущата година, да продължат да се повишат с 5-7%. Оптимист съм и очаквам през текущата и следващата година пазарът на ново строителство да остане стабилен, макар и с малък обем сделки спрямо изминалата.

KITNA RESIDENCE

Инвеститор: „Банишора Инвест“ ЕООД, част от групата на SMART PROPERTY FUND
РЗП: 14 850 кв.м
Изпълнител: „Калистратов Груп“ АД
Проектант: „Арх Студио 7“
Срок за завършване: август 2024 г.
Консултант продажби: KMV Property Management

Представяме и KITNA RESIDENCE, в която сме ексклузивен партньор в продажбите на "Банишора инвест", част от групата Smart Property Fund – инвестиционна компания, която през последните години закупува терени за строителство и към настоящия момент активно работи по реализацията им.

KITNA RESIDENCE се състои от две жилищни сгради на калкан с обща РЗП 14 850 кв.м, разположени на ъгъла на бул. „Ген. Н. Г. Столетов“ и ул. „Подп. Калитин“ в жк "Банишора" - район, предпочитан поради близостта си до централна градска част, бърз и лесен достъп до главни булеварди и пешеходно разстояние до метростанция. Сградите предлагат двустайни апартаменти със ЗП 53 - 62 кв.м, тристайни със ЗП 76 - 95 кв.м и четиристайни имоти със ЗП 120 - 150 кв.м, разположени в три секции на 8 и 9 етажа и надземно и подемно паркиране на две нива. Локация, функционално разпределение и качествено изпълнение са ключовите критерии на купувача при взимане на решение за покупка на имот и жилищата в проекта KITNA RESIDENCE напълно отговарят на тях. Радостни сме да съобщим, че и на този наш проект отчитаме значителен интерес от страна на купувачите, реализирайки сделки за близо 20% от имотите за по-малко от месец след старта на продажбите.

Строителството на проекта стартира на 15.04.2022 г. и срокът за завършване по заложения график е 28 месеца.

Вижте статията в брой 3/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑