Продукти и технологии

Изчистена визия и превъзходна акустика в търговските сгради с Knauf Ceiling Solutions

Александър Николов, Specifications and Technical Consultant, Knauf Ceiling Solutions, Knauf AMF & Knauf Armstrong

Гладки, огледални повърхности, блестящи витрини, които привличат с красиви продукти на реномирани марки – това е идеалната визия за един търговски център. Конкуренцията между търговците предизвиква инвеститорите да залагат на бляскава визия, която продава и създава цялостно лайфстайл преживяване.

За да отговори на натоварения трафик и генерираните от него шум и прах, на един търговски център му е нужно нещо повече от визия. Гладките повърхности (стъкло, керамика, гипсокартон) не могат да предложат добро звукопоглъщане, необходимо за комфорта в големи отворени пространства. Перфорираните и порести материали, от друга страна, които осигуряват добра акустика, много лесно задържат прах от постоянния човешки поток.

Именно затова системите с гладка визия и отлично звукопоглъщане представляват революция в изграждането не само на ритейл, но и хотелски, обществени и дори жилищни проекти.

Такава е иновативната система за акустичен таван без фуги ELEGANZA™ на Knauf Ceiling Solutions. Искам да ви представя продукта с помощта на един изпълнен с  ELEGANZA™ обект, в който проектанти, инвеститори и изпълнители са взели максимума от възможностите на една авангардна строителна система.

Проектът

Замислен и изпълнен като един от най-големите търговски центрове в Нидерландия, Mall of Netherlands разполага с над 280 обекта за пазаруване, хранене и развлечения. Инвеститорът Westfield търси несравнимо изживяване за посетителите и среда от най-висока класа. Проектантите от MVSA Architects изработват многократно награждаван дизайн за Westfield Mall Of Netherlands за трансформация на остарял, стандартен търговски център. Архитектите са наети да реконструират съществуващата сграда в Leidschendam, за да я превърнат в цялостна съвременна градска дестинация за отдих, разширявайки я от 70 000 кв.м на 200 000 кв.м, за да се превърне в най-големия мол в Нидерландия. Обновеният търговски център надхвърля основната си функция благодарение на нови функции и услуги – от музей и кино до автомивка и „хотел“ за кучета – както и вълнуващи места за хранене и пазаруване. Новият мол предлага уникално изживяване като стилна атракция за свободното време и място за пазаруване от следващо ниво и в същото време притежава силна и ефектна дизайнерска идентичност, която е архитектурно амбициозна и подходяща за контекста на търговски център.

В интериора извитите във формата на осмица коридори водят посетителите до ключовите пространства с техния по-зрелищен дизайн. Впечатляващ обем, височина  и авангардна архитектура отличават сградата, която осигурява на своите посетители комфорт във всяко отношение. За акустиката в общите части се грижи ELEGANZA™ - иновативна система акустичен таван без фуги на Knauf Ceiling Solutions, която осигурява звукопоглъщане клас А.

Проектантите от MVSA Architects са помислили и за природата – енергоспестяваща система за отопление и охлаждане, LED осветление, „зелена“ енергия за общите части, дори къщички за птици и озеленяване. В общите усилия за постигане на устойчива среда се включва и ELEGANZA™ - системата притежава сертификати „Качество на въздуха на закрито - А+“ и „IAC – Златен“, както и 21% съдържание с възможност за рециклиране по EN ISO 140121.

Екип на проекта:

Инвеститор: Westfield

Архитект: MVSA Architects

Изпълнител: Pennings Akoestiek B.V.

Фотограф: © MVL Media Groep

Westfield Mall of the Netherlands © MVL Media Groep. Тавани: ELEGANZA™

ELEGANZA™

Постигането на изчистена визия и отлична акустика не би било възможно без система като ELEGANZA™. Тя притежава всички предимства на системите за сухо строителство – възможност за нестандартни, разчупени форми, бърз монтаж при отсъствието на мокри процеси, минимална възможност за отклонение от желаните форми и нива.

Системата включва носещи Т-профили от поцинкована ламарина за директен монтаж с винтове, акустични минерални пана ELEGANZA™ с армирана алуминиева вложка, шпакловка за фуги и акустична завършваща мазилка с фина структура.

Характеристики и предимства:

- Гладка повърхност без фуги - готовата повърхност е с двукратно шпакловани фуги и машинно покрита изцяло с акустична мазилка с лек релеф, което дава желаната гладка и непрекъсната визия.

- Перфектен акустичен комфорт - таван без фуги със звукопоглъщане клас А (aw = 0.95) – най-висок клас.

- Издръжлива на замърсяване повърхност - акустичните пана ELEGANZA™ са произведени със залепена на обратната страна армирана алуминиева вложка. Тя дава необходимата въздухоплътност на системата против преминаване на запрашения въздушен поток, който отлага замърсявания върху пропускливи материали.

- Много добро светоотражение – бяла повърхност с фина структура.

- Завършена, изпитана система за лесен монтаж – с използването на носещи Rapid Fix профили и пана 1200х2400 мм специалистите по иновации на Knauf Ceiling Solutions са осигурили най-надеждната система от този тип на пазара, отстранявайки познатите недостатъци на подобен род продукти.

- Икономичност и удобство при монтажа – малко на брой фуги за обработка, използване на аксесоари за монтаж и осветителни тела, достъпни на пазара, поради дебелината на системата – 25 мм.

Гъвкави дизайнерски решения за търговски центрове и обекти в сферата на отдиха и развлеченията

Портфолиото на Knauf Ceiling Solutions залага на естествените материали като дърво, метал и минерал за своите продукти. От всички тези суровини се изработват системи с различна форма и функции, с разнообразни приложения. Сферата на приложение са обществени интериори на сгради, в това число търговски центрове и обекти за отдих, хранене и развлечения.

Освен системата за акустичен таван без фуги ELEGANZA™ нашите продукти осигуряват акустика и дизайн в интериора посредством различни решения. Акустични растерни тавани, свободно окачени акустични елементи – бафъли, острови, всички те осигуряват многообразни възможности и гъвкавост на дизайнерските решения. Освен акустика – звукопоглъщане и звукоизолация, различните продукти на Knauf Ceiling Solutions осигуряват отлично светоотражение, влагоустойчивост, пожарозащита, защита против развитие на микроорганизми, устойчивост на удар с топка и на надраскване.

Хотел MOXY 4 © Szymon Polanski. Акустични острови Mineral Sonic Element

В обновената интернет страница на компанията www.knaufceilingsolutions.com е на разположение полезна информация за архитекти, дизайнери, инвеститори и строителни компании. В раздел „Изпълнени проекти“ например представяме последните постижения в световната архитектура, изпълнени с наши продукти, а в раздел „Решения“ - продуктова информация и специфични системи за различните типове сгради – офиси, образование, транспорт, здравеопазване и хигиена, търговия на дребно, хотелиерство и свободно време, документи и техническа информация. Екипът на Knauf Ceiling Solutions е на разположение за консултация и избор на решения за обекти в цялата страна.

Вижте cтaтиятa в бpoй 5/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑