Сгради

Hyatt Regency Pravets Resort отвори врати напълно обновен

Hyatt Regency Pravets Resort залага на модерен интериор и последни технически решения в комбинация с уют и връзка с природата

Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор, Terra Way Investment Group - TWIG

- Г-н Тодоров, поздравления за успешното генерално обновление с ребрандиране на вашия знаков хотелски комплекс под световния бранд Hyatt Regency Pravets Resort!

- Благодаря за добрите думи. Изключително сме щастливи, че след петнадесет месеца Hyatt Regency Pravets Resort отвори врати за първите си гости напълно обновен. Официалното откриване беше на 22 юли с няколкодневна разнообразна програма за нашите партньори и гости.

- Хотелско-туристическият сектор се промени сериозно за последните няколко години. Какви са новите по-високи изисквания на гостите, на които отговаряте с Hyatt Regency Pravets Resort?

- След принудителното ограничаване през годините на пандемията хората започнаха отново да пътуват, при това с желание да „наваксат пропуснатото“, но и с убеденост да не оставят за „по-добри времена“ мечтаните пътешествия и почивки. Така всички събираме нови впечатления, виждаме нови хотелски решения, харесваме – или не, съвременните интериорни тенденции. В резултат стана още по-трудно да направиш хотел, да предложиш продукт, който да не е остарял още в първата година след отварянето си.

В Hyatt Regency Pravets Resort сме се постарали да заложим на модерен интериор, последни технически решения в областта на сградната автоматизация и удобствата за гостите, без това да наруши традиционните за комплекса уют, спокойствие и връзка с природата.

Днес повече от всякога гостите не са склонни да правят компромиси и ние се опитваме да не ги разочароваме. С интериор и сградни решения, но преди всичко с традиционното, но вечно и най-важно за нашата индустрия – качеството на услугата.

- Какви са основните промени по отношение на стаите - техния размер, обзавеждане и комфорт, и какви са добрите световни образци за такъв тип концепция?

- Хотелските стаи са изцяло обновени – настилки, мебели, завеси, стандартните за бранда Regency 65“ телевизори с интерактивна хотелска система с всички възможни функционалности. Изцяло нови са и баните, от които премахнахме нехарактерните за стандарта на "Хаят" вани, и ги заменихме с удобно душово пространство.

Целта на всички промени е удобството на госта – да намери в хотелската стая всичко, от което би имал нужда – ютия, кафе машина, кана за гореща вода, огледало с часовник в банята и не на последно място – най-удобната възглавница и матрак.

- Хотелът на брега на езерото в Правец винаги е бил предпочитано място за многообразни събития - от конференции и различни корпоративни събития до лични прояви като сватби и други лични събития. Какви са промените по отношение на възможността за висококачествени подобни прояви?

- Изцяло променени са зоните за събития. В зала "Правец" промените са по-скоро интериорни – настилки, софити, цветове и осветление. Изключително доволни сме от новосъздаденото пространство на зала "Моновец", което посредством подвижни преградни стени може да се разделя или обединява според необходимостите на от три до седем отделни зали, както и да се преобразява от място за конференции в бална зала или допълнителен ресторант с вградени топли и студени бюфети.

Залите са оборудвани с всичко необходимо за събитията на нашите гости, независимо дали става дума за международна конференция, обучение на персонала или за разбор на поредната тренировка на някои от футболните отбори, които използват четирите стадиона, които се намират в близост.

- Прекрасната околна среда на езерото има голям потенциал - как се трансформират ключови зони като СПА център, зоната на езерото и около нея, ловният ресторант и др.?

- СПА центърът отваря врати с ново име Ortus Spa изцяло под управлението на "Хаят" и на базата на добрия опит, натрупан в Hyatt Regency Sofia. Обновен интериор, нови съоръжения в термалната зона, включително солна стая, допринасят за активната почивка на нашите гости.

Ловният ресторант е също с ново име - Lion & Rose, и ново меню. За първи път нашите майстор–готвачи ще могат да приготвят на живо, непосредствено пред гостите, за които има специални седящи места около откритата кухня, храната на барбекю с истински въглища и огън.

За зоната на езерото като цяло работим по два допълнителни проекта – изграждане на парк с модели на исторически сгради „България на длан“ и създаването на първия в България „Музей на българската естрада“ в сградата на един от първите нощни клубове в страната бар-вариете „Шатра“. Тяхната реализация можем да очакваме през следващата година.

 

- Изкуството освен специална атмосфера има голяма роля за развитието и облагородяването на средата. Какво е неговото място в комплекса?

- Да, реновацията на комплекса доведе и до обогатяване на художествената колекция. Монументът „Пътят“ на бележития български скулптор Вежди Рашидов, направен специално за новото откриване на хотела, допълва колекцията от скулптури на автора. Негови творби можете да видите и в спа център, както и в оформящата се скулптурна алея северно от хотела. В комплекса е разположена и творба на друг наш съвременен скулптор – Крум Дамянов. Колекцията от фигури се допълва от южноафриканския автор Уилям Бота, чиито работи могат да бъдат видени в централното лоби и в зала "Правец".

Великолепната творба на Димитър Казаков-Нерон, красяща фоайето на конферентния център остава незабравим акцент. Във фоайета, ресторанти и коридорите на партера и СПА центъра можете да видите нашата колекция от произведения на автори от края на XIX и началото на XX век.

Нов акцент са стъклените мозайки на Иван Ламбров, които допълват атмосферата на централното лоби на хотела.

Нашето желание е да създадем целогодишна програма от събития в областта на изкуството – сменящи се експозиции, концерти и други, с които да допълним привлекателността на комплекса, да допринесем за активния културен живот на общността в Правец и да подкрепим българските творци.

Традиционният фестивал на класическата музика под ново име Pravets Art Nights ще продължи да бъде част от тази програма. Тазгодишното му издание, което се състоя на 21 и 22 юли под диригентската палка на маестро Найден Тодоров, Софийската филхармония изпълни двете фестивални вечери на езерото с великолепието на произведения на Моцарт, Бетовен и Хайдн. Изненада бе участието на световноизвестната френска тромпетистка Лусиен Вари в първата вечер, а традиционната класа не събитието подкрепиха великолепното сопрано от Косово Беса Лугичи и прекрасният български тенор Михаил Михайлов. Финалът беше с фойерверки в синхрон с музикалното произведение - нещо, което направихме за пръв път на езерото и за което ще се говори още дълго време.

- Хотел Pravets Golf & Resort беше отличен в Национален конкурс "Сграда на годината" при своето създаване през 2009 г. Кои са изводите, които направихте днес след второто създаване на такъв знаков проект?

- Много е трудно да се променя сграда, която е имала качествата да бъде обявена за „Сграда на годината“, която е била проектирана с желание за уникалност и професионализъм. Отговорността пред хилядите гости, които са създали незабравими спомени тук, също тежи. Постарахме се да запазим всичко, което беше смислено и важно от елементите на сградата (фасадата например е обновена, но изцяло запазена като решение), да добавим и променим това, от което установихме, че имаме нужда през годините.

Може би най-важният извод, който направихме, е, че е необходимо да се строи качествено. Допуснатите компромиси водят до тежки проблеми, понякога невидими с години, които могат сериозно да утежнят и забавят ремонта, а понякога и да наложат нежелани промени.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Има ли по-голяма сегментация и в каква посока са новите хотелски проекти?

- Не бих казал, че сегментацията е по-голяма. Съществува желание в хотелските вериги за подчертаване на специфични елементи с цел по-добра идентификация на силно конкурентния пазар. Аз не бих следвал такава политика, особено за пазар като българския. Нишовият продукт в крайна сметка отговаря на потребностите на малка група гости, а ние не можем да си позволим това. Считам за правилно хотелите да бъдат изграждани така, че да могат да посрещнат нуждите и да отговорят на желанията на максимална група гости, а управлението им следва да е достатъчно гъвкаво, за да направи така, че всички гости – колкото и да са различни, да харесат продукта и да се върнат отново.

- "Тера Уей Инвестмент Груп" АД заема водеща място в сегмента на качествените хотелски проекти в България. Как оценявате перспективите пред хотелския сектор и направленията, в които компанията е активна - ваканционни и градски хотели?

- България според мен продължава да бъде интересна дестинация за инвестиции в хотелския сектор. Това могат да бъдат инвестиции в новопостроени хотели или покупка на съществуващи хотели с цел обновление и промяна на позиционирането. Такъв е естественият път за развитие на индустрията.

"Тера Уей Инвестмент Груп" АД е активна и продължава да търси и намира възможности за развитие в тази среда. За нас няма ограничение по отношение на типа хотел – градски или ваканционен. Важното е да съществуват предпоставките за изграждането на качествен хотелски продукт, който да удовлетворява нашите гости и успешно и в срок да върне и умножи направената инвестиция.

Pravets Art Nights: Hyatt Regency Pravets Resort приветства световни имена в класическата музика

Световноизвестни музиканти и певци се включиха в първото издание на Pravets Art Nights на 21 и 22 юли. Гостоприемен домакин на събитието беше Hyatt Regency Pravets Resort с участието на най-престижния български оркестър - Софийската филхармония, под диригентството на маестро Найден Тодоров. Музикалното събитие, което отбелязва по впечатляващ начин отварянето на реновирания известен хотелски комплекс на брега на езерото край Правец, уважиха министърът на културата Кръстьо Кръстев и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, десетки почитатели на музиката, партньори и приятели.

Pravets Art Nights - наследник на известния MozArt Festival с организатор сдружение "Моцартови празници - 04" и с подкрепата на община Правец, е създаден преди 18 години по идея на Снежина Аврамова с дългогодишната подкрепа на оперната прима Христина Ангелакова.

Програмата на изисканото музикално събитие стартира с тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари и нейната интерпретация на Концерт за тромпет и оркестър от Йозеф Хайдн и продължи с увертюрата към "Сватбата на Фигаро" от Моцарт и вдъхновено изпълнение на Седмата симфония от Бетовен. Известната изпълнителка, изискано сопрано и любима ученичка на Христина Ангелакова - Беса Лугичи, и един от най-добрите български тенори - Михаил Михайлов, блестяха на сцената на 22 юли с подбрани оперни арии и дуети. "Музика на водата" допълни програмата на брега на езерото, завършила със синхронно изпълнение на "Музика на фойерверките" от Хендел и феерия от истински фойерверки.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

Волфганг Пачула, генерален мениджър, Hyatt Regency България

Hyatt Regency Pravets Resort е много специален хотел, очакваме отлични резултати

- Г-н Пачула, една година след нашето първо интервю - поздравления за успешното завършване на Hyatt Regency Pravets Resort! Комплексът впечатлява както със своята отлична среда, така и с качествата си и усещането за комфорт! Откога приемате гости?

- Много сме развълнувани, че от юли нашият Hyatt Regency Pravets Resort вече е официално отворен като част от семейството на Hyatt Regency. Радва ни възможността да надграждаме върху репутацията, която обектът е спечелил през годините, като добавяме това, което Hyatt предлага като бранд.

Хотелът премина през сериозна реновация - от ресторантите до стаите за гости, цялата СПА зона, всички публични пространства, както и зоните за събития. С фокус върху срещи, инициативи, конференции и изложения пространствата за събития бяха не само реновирани, но беше извършен и внимателен редизайн, което дава възможност за различни събития и предоставя много опции на организаторите на събития и корпоративните срещи. Залите разполагат с най-съвременното оборудване и предлагат най-добрите възможни гледки, което улеснява нестандартното мислене.

Външните пространства, включително Pravets Golf Club, който е разположен от другата страна на езерото, са ценно допълнение към разнообразието, което предлагаме на нашите гости. Като професионалисти в хотелския сектор осъзнаваме, че ни отличава именно разнообразието от услуги и съоръжения, които предлагаме, и тяхното използване.

- Hyatt Regency e един от световните топ брандове в хотелския сектор. Разкажете ни повече за това какво е характерно за него и какви са особеностите и елементите за осигуряване на възможно най-добро потребителско изживяване на гостите?

- Очакванията към всички хотели от семейството на Hyatt Regency са да предлагат висококачествени удобства и съоръжения - в градски или курортни дестинации, но те остават различни от другите хотели благодарение на нас, техните служители, които живеем с изискванията на бранда и демонстрираме грижа за нашите гости и екип, като отговаряме на техните потребности и нужди.

Всеки хотел Hyatt Regency е така създаден, че да осигурява най-доброто изживяване на своите гости - от специалната и съобразена с вкусовете храна и напитките, през отличителните съоръжения за срещи и свободно време, до емоционалните и рационалните нюанси на сградите.

За да го кажем по друг начин - ние създаваме вдъхновяващи изживявания, като свързваме нашите гости с тези хора, места и вещи, които имат най-голямо значение за тях самите.

- Вие имате богат опит от работата си в Hyatt по цял свят - какви практики и елементи ще бъдат използвани и приложени в България с цел осигуряване на максималния комфорт на гостите?

- След повече от една година в България мога да кажа с увереност, че моите очаквания са надминати. България има какво да предложи - интересна и древна история, впечатляваща природа и невероятни хора.

Всяка страна, в която с моето семейство сме имали привилегията да прекараме част от живота си, се отличава с нещо. Възможността за работа в България е фантастична, а ангажиментът на Hyatt като бранд към хотелите автоматично означава прилагането на международни практики. И тази комбинация е много успешна. Съчетаването на местната култура и талант с опита на колеги, които са имали удоволствието да работят на различни места в чужбина, в крайна сметка усъвършенства най-добрите практики на Hyatt.

- Обектите на Hyatt са по цял свят и впечатляват със своето разнообразие и високо качество. Можете ли да дадете добри примери, които да бъдат сравнени като тип обект и специфика с Hyatt Regency Pravets Resort?

- Hyatt Regency Pravets Resort е много специален със своята локация и с това, което предлага. Освен всички съоръжения, с които разполага, предоставя и отлични възможности за спорт на разположение в град Правец - от тенис кортове до баскетболна зала и четири пълноразмерни футболни игрища плюс игрище за голф с 18 дупки, директно достъпни от хотела. Този микс заедно с краткото разстояние от столицата и летището осигуряват уникално позициониране.

- След като повече от година отговаряте за Hyatt Regency в България - какви са вашите прогнози за развитие на хотелската индустрия в контекста на възстановяването на пазарната активност и макрофакторите за състоянието и перспективите пред сектора?

- Почти три години след неговото отваряне Hyatt Regency Sofia продължава да подобрява своите резултати и да се позиционира успешно с хотелския сектор на столицата. Ребрандирането на втори хотел - Hyatt Regency Pravets Resort, е доказателство за успешното опериране в София и ще направим всичко необходимо и за неговите все по-добри резултати.

Още международни брандове се очаква да стъпят в България, което в крайна сметка ще помогне за представянето на страната в чужбина, защото всеки международен бранд има доста широки възможности за презентиране на своите дестинации.

Арх. Деян Дечев, ВАМОС ООД

Съвременни концепции, пространства и материали по най-високите стандарти на HYATT

- Арх. Дечев, поздравления за екипа на ВАМОС за завършения впечатляващ проект на Hyatt Regency Pravets Resort!

- Благодаря от името на целия екип, надявам се и гостите на хотела да останат с добри впечатления!

За нас това е втори съвместен проект с веригата "Хаят" с тази разлика, че в Правец работихме във вече съществуващ комплекс. От наша гледна точка фактът, че имаме един успешно завършен проект, значително улесни работата. Това се отнася, предполагам, и за останалите колеги, с които си партнираме в проектирането.

Смятам, че реализацията е успешна, и аз лично съм силно удовлетворен от резултата. Имаме вече и добра обратна връзка от инвеститора и от "Хаят".

- Как стартира вашата работа по проекта, който е "Сграда на годината 2009", по изискванията на Hyatt, които добре познавате от Hyatt Regency в София?

- Ние имаме изградено дългогодишно успешно партньорство с инвеститора "Тератур".

През годините сме проектирали доста техни хотелски комплекси под бранда RIU, а след спечелен конкурс и "Хаят Риджънси" в София. През 2019 бяхме поканени от тях да разработим идеен проект за ребрандиране на хотела в Правец по изискванията на "Хаят" за първоначално одобрение и основа за планиране на инвестиционното намерение. След няколко преработки и отразяване на забележки и препоръки от веригата и възложителя, изграждане и одобрение на мострени стаи изработихме работни и интериорни проекти.

- Хотелът е запазил своите впечатляващ външен изглед и фасади?

- Комплексът е прекрасно скроен и вписан в природните дадености на района. Нашата творческа задача не включваше радикални промени, а цялостно обновяване на интериорите и привеждане на комплекса в стандартите на веригата във всяко отношение. Хотелът не беше обновяван от построяването му, а в този бранш 10 години са много време. Особено ако става въпрос за технологии и интериор.

В екстериора основно са подменени финишни материали по фасада и покрив, настилки около сградата, добавено е ново обзавеждане.

- Как беше променена в посока по-висок клас съществуващата схема?

- Като цяло са запазени основните зони. Добавени са съвременни функции в различните части на сградата за едно ново преживяване на гостите. Стаите са напълно обновени, както и лобито, ресторантите, СПА центърът и конферентният блок. Подменени са екстериорните настилки около сградата.

Както и на предишния проект за "Хаят", работихме съвместно с английските консултанти Gorgeous group по темата заведения за хранене. От тях получихме съвети за всеки подобект по отношение на стил, атмосфера, меню, работно време. На тази база сме изградили и интериорните концепции. Поради факта че става въпрос за реконструкция и ваканционен хотел, получихме малко повече творческа свобода по отношение на дизайна на стаи и апартаменти от "Хаят", разбира се, не за сметка на качеството.

СПА центърът и басейнът са изцяло подновени според изискванията на веригата.

В партерния етаж на конферентния блок сме развили изцяло нова концепция за многофункционалност на зоната посредством система от леки преградни стени, които позволяват различни конфигурации според нуждите на експлоатацията.

- Естетиката и дизайнът са ключови за възприемането на един хотелски проект и изживяването на гостите?

- Има голяма разлика в подхода за изграждане на интериора на градски бизнес хотел и ваканционен хотел. Тук задачата беше хората да намират спокойствие, почивка и приятни изживявания, включително кулинарни, в съчетание с добавената стойност и ноу-хау на новия световен бранд Hyatt Regency.

Не без значение е и добре развитият конферентен блок и популярността на комплекса като дестинация за конферентен туризъм.

В случая на Правец имахме и съществуваща даденост както в архитектурата и обемите, така и в интериора. Също така инвеститорите пожелаха да запазим някои характерни елементи (парапети, полилеи, осветителни тела от оникс).

Работили сме в светли натурални цветове, подходящи за хотел сред природата, като се опитахме да отговорим на всички изисквания към нас

- Кои бяха най-големите предизвикателства, от чиято реализация сте най-доволен?

- Обновяването на хотела в съществената му част включи и подобрения в техническите параметри и системи на сградата. Бяха направени анализи и проекти за значителни подобрения по отношение на акустика, шумоизолация, светлинен дизайн, озвучване, сигурност, отопление и вентилация, видео. Всички материали са с най-високо качество според изискванията на "Хаят". Всички корпусни мебели са от трудногорим MDF с естествен фурнир, висококачествени настилки от LVT, 80% вълнени мокети и килими по специален дизайн, акустични тавани "Екофон", подвижни преградни стени "Дорма", високоустойчиви тапети.

- Hyatt Inclusive Collection вече е в България с пет хотела с близо 2000 стаи под брандовете Secrets Resorts & Spas, Dreams Resorts & Spas, Breathless Resorts & Spas и Alua Hotels & Resorts - вие участвате в трансформацията на тези съществуващи хотели, как беше реализирана тяхната реновация?

- Да, участвахме в проекта като главен проектант. Към днешна дата са ребрандирани и работят първите четири хотела, петият, доколкото знам, е планиран за догодина.

Реновацията се извърши след анализ и задание от оператора. Степента на намеса за всеки обект беше определена според спецификата на конкретния бранд и състоянието на сградата. Основно намесите бяха по отношение на подобрение на интериорния дизайн и добавяне на функционални елементи, които са част от портфолиото на новата верига. Хотелите бяха „освежени“ и модернизирани с добавяне на ново обзавеждане, цветове, осветление според новите стандарти.

- Вие имате сериозна експертиза с хотелски проекти. В каква посока се променят търсенията на гостите и ползвателите на хотелски сгради?

- Това, което мога да отбележа от личния си опит напоследък, е трайното навлизане на международните брандове в България под една или друга форма.

Българският хотелиер „узря“ за този тип взаимоотношения и се чувства все по-комфортно в тях, а и от другата страна определено има интерес. Предполагам заради повишаващия се жизнен стандарт в България.

Друга тенденция е нарастваща динамика и размиване на границите в предлагането в пост-Airbnb дигитализираното настояще. Предлагат се всевъзможни формати жилища, къщи, апартаменти, стаи, комплекси за настаняване и услуги и локации към тях от частни лица до международни вериги. Смятам, че и двете тенденции са положителни, доколкото дават възможност за развитие на сектора, респективно и на нашия бранш като архитекти и строители.

- От гледната точка на архитект и проектант как еволюират хотелските пространства?

- Търси се многофункционалност на пространствата и постоянно подобрение на комфорта на ползвателите, дизайнът се „амортизира“ на все по-къси цикли, особено в интериора. Има обща тенденция за постоянна замяна на качествените материали с все по-евтини заместители.

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑