Сгради

Holiday Inn Express Sofia Airport

Мигел Мартинс, ръководител за развитие в Северна Европа, IHG Hotels & Resorts

Holiday Inn Express Sofia Airport е синоним на ефективни хотели и достъп до вдъхновяващи дестинации

Мигел Мартинс е ръководител за развитие на IHG в Северна Европа с отговорност за брандовете в Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия, Нидерландия, България, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния. От 2015 г. досега Мигел е участвал в сключването на над 35 сделки в Полша и Източна Европа, както и в Скандинавия. Работата му обхваща целия спектър на портфолиото на IHG. Преди да се присъедини към компанията Мигел е съосновател на Polish Hotel Company, участвала в в налагането в Полша на някои от най-известните брандове на IHG като Holiday Inn, Holiday Inn Express и Crowne Plaza. Мигел наблюдава реализацията на проекта Holiday Inn Express Warsaw Airport от концепция, финансиране, координация с IHG и строителство до отваряне и управление. Мигел Мартинс има сериозен международен опит в управлението и развитието на хотели и е участвал в повече от 20 проекта в Европа, включително Португалия, Испания и Полша.

- IHG e водеща световна компания в сегмента на качествените хотелски услуги. Какво е специфично за бизнес модела и какви са гаранциите за най-добро потребителско изживяване на гостите?

- Основната ни стратегия в IHG Hotels & Resorts може да бъде формулирана като True Hospitality for Good. Под директно управление или с франчайз тази философия оформя и вдъхновява нашите брандове и гарантира ангажимента всеки ден да бъде различен за екипа, гостите и общността, както и да се грижим за света около нас. Амбицията ни е да осигурим по устойчив начин водещ за индустрията растеж в рамките на адекватния мащаб, бизнес платформи и резултати за нашите акционери, включително собствениците на хотели, гости и обществото като цяло.

- Какво е присъствието на IHG в България?

- Присъствието на брандовете ни в България се увеличава - InterContinental Sofia под наше управление и Crowne Plaza Sofia и Holiday Inn Plovdiv на франчайз - ние винаги търсим възможности за по-голям ръст в столицата и цялата страна.

- Какви са актуалните тенденции и промени в хотелския сектор?

- Винаги търсим иновация на нашите хотелски модели в съответствие с потребностите на гостите. Например Holiday Inn Express въвежда Next Generation - модел, който революционизира дизайна на обществените пространства и стаи, подобрява услугите и въвежда нови технологии за по-удовлетворително изживяване. Стаите Next Generation са проектирани за баланс на домашния комфорт и уют с характеристиките на смарт дизайн като гъвкави работни пространства, ергономични столове, необходимите ИТ портове и висококачествени легла и смарт тв с възможност гостите да гледат програми на собствени устройства.

- Какво е характерно за IHG Holiday Inn Express и към какви гости е ориентиран брандът?

- Holiday Inn Express е брандът на IHG с почти 3100 хотела в цял свят и над 630 в процес на строителство. Това е първият избор на гостите, които предпочитат прости и елегантни пространства за почивка, възстановяване и работа, и е синоним на ефективни хотели, осигуряващи достъп до вдъхновяващи дестинации. Клиентите оценяват възможността за смарт пътувания в комбинация с удобства като известната Express Start breakfast, безплатен Wi-Fi интернет и висококачествени легла. Хотелът в София ще отговаря на всички стандарти на бранда Holiday Inn Express.

- Какъв е трендът при бизнес пътуванията и градските хотели и тяхната роля за развитието на градовете?

- Пътуванията за бизнес и развлечение - или bleisure, печелят популярност с възстановяването на туризма. Опцията за дистанционна работа означава възможност за комбиниране на туризъм и работа от различна локация. Това не е новост - много голяма част от еволюцията на нашите брандове през изминалите години е в тази посока. Новите дизайнерски концепции при Holiday Inn и Crowne Plaza - Open Lobby и Plaza Workspace, трансформираха традиционното хотелско лоби до ново ниво на изживяване за гостите и създадоха среда на сътрудничество, успешно работеща както за бизнес гостите, така и за пътуващите за развлечение.

1 / 2

2 / 2

- Как ще коментирате промените в дигитализацията и автоматизацията в хотелския сектор?

- В съвременния свят, където перфектното изживяване е вече норма, нашите дигитални възможности са ключови за гости и акционери на компанията. За гостите нашите предложения са в посока възможности за резервация, маркетинг и функционалност на приложенията, но също така и хотелски дестинации и ключови елементи на бранда. За акционерите - увеличаваме нашата възможност за създаване на приходи благодарение на данни и технологии, мащаб и експертиза. Предвид тези тенденции продължаваме да инвестираме в технологии, инструменти и решения за максимално добри резултати за нашите гости, собственици и екипи.

- Какви са основните препоръки на основата на вашия опит от подобни проекти в райони около летища на големи градове?

- Като столица София е стратегическа входна за страната дестинация с голям потенциал за растеж. Специално зоната около летището предлага най-малко хотели в сравнение със страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Това дава големи възможности и ние искаме да се възползваме от тях със силен бранд като Holiday Inn Express. Със 152 стаи и съоръжения като ресторант и бар Holiday Inn Express Sofia Airport е идеална опция за пътуващите през летището и за гости, които търсят лесен достъп до града и до различни транспортни връзки.

- Как оценявате перспективите в хотелския сектор и за бъдещи проекти, включително на IHG?

- Освен семейството на Holiday Inn Brand София има капацитет да изследва и нашите сегменти от по-висок клас и за по-продължителен престой, включително марки като voco, Hotel Indigo и Staybridge Suites. Освен столицата ние виждамe хотелски потенциал в черноморски дестинации като Варна и Бургас с по-голям фокус върху възможностите за почивка на нашите курортни брандове.

Holiday Inn Express Sofia Airport

Инвеститор: "Хотел Експрес София Еърпорт" ООД

Проектант: "С-Архитекти" ЕООД

Консултант: "ЧВМ Консулт" ЕООД

Инвестиция: 10 млн. евро

Етажност: 8

Стаи: 152

ЗП: 814.67 кв.м

РЗП: 6070 кв.м

РЗП + Сутерен: 7062.30 кв.м

Интериор от Holiday Inn Warsaw

Стефан Тотев, "Хотел Експрес София Еърпорт" ООД

Туризмът е един от най-бързо възстановяващите се сектори на столичната икономика

- Г-н Тотев, как оценявате потенциала на София в туристическия сектор на фона на икономическото развитие на столицата и развитието на бизнес пътуванията?

- Можем да определим туризма като един от най-бързо възстановяващите се сектори на софийската икономика след отшумяването на ковид пандемията. Благоприятните тенденции в развитието му в столицата се виждат от броя чужденци, които могат да се срещнат по софийските улици. Най-показателни са данните от НСИ, според които през 2008 г. чужденците, посетили България, са били общо 8 532 972, а през 2022 г. достигат до почти 11 000 000. Голяма част са туристи, посетили летните курорти, но София има сериозен дял. По данните, посочени в Стратегията за развитие на София като туристическа дестинация 2017 - 2030, се вижда, че пренощувалите лица в столицата до 2030 г. се очаква да достигнат 4 000 000, което е над 2.5 пъти повече спрямо 2016 г. Именно тези данни и тенденции пораждат идеята за инвестиция в модерен хотел под международен бранд.

- От тази гледна точка районът на летище София е особено важен за столицата от бизнес гледна точка - какво е мястото на проекта Holiday Inn Express?

- Проектът Holiday Inn Express Sofia Airport под бранда на IHG Hotels & Resorts е нормален отговор на популяризирането на град София като дестинация за туризъм и бизнес пътувания. Той ще се присъедини към InterContinental Sofia и Crowne Plaza Sofia, за да засили допълнително присъствието на IHG както в региона, така и Европа. Holiday Inn Express Sofia Airport ще бъде разположен в близост до летище София, а проектът за самия хотел е изцяло съгласуван и одобрен от страна на IHG Hotels & Resorts и отговаря на всички изисквания и стандарти, като се предвижда и изграждането на прилежаща улична инфраструктура изцяло за сметка на инвеститора. Проектът ще бъде реализиран в партньорство с българската компания „Хотел Експрес София Еърпорт“. Holiday Inn Express Sofia Airport ще бъде 3-звезден, 8-етажен, с РЗП около 7000 кв.м, като ще бъде изграден изцяло по специфичните изисквания на веригата IHG. Хотелът ще бъде със 152 стаи и съоръжения, включително ресторант и бар. Ще предоставя идеална възможност за пътуващите до софийското летище, както и гостите, които търсят престой в близост до града и неговите различни транспортни връзки.

- Какъв тип ще бъде хотелът и към какъв тип гости е насочен? Какво ще бъде неговото място в градската бизнес структура?

- Хотелът ще отговаря на основните нужди на пътниците, пътуващи транзитно, както и на тези, които търсят достъпна опция, от която да изследват някои от най-вълнуващите места в света. Запазена линия са лесното интелигентно пътуване и обмислени удобства, включително характерните услуги Restful Recharge и Еxpress Start Breakfast, безплатният Wi-Fi и легла с гарантирано качество. Идеален за пътуващите по работа или желаещите да удължат престоя си в града, Holiday Inn Express Sofia Airport ще осигури разпознаваемото приятелско безпроблемно петминутно присъствие на марката. Предлагайки престой, ориентиран към решенията, хотелът ще се превърне в удобен „вход“ към столицата.

- Предвидена ли е възможност за конференции и различни корпоративни или лични събития?

- Holiday Inn Express Sofia Airport ще предложи пространството от най-висок клас за различни видове мероприятия, конференции или специални събития. На разположение на гостите ще са две заседателни зали с възможност да бъдат оформени и аранжирани в зависимост от нуждата и предпочитанието чрез подвижни стени за сепариране на пространството и снабдени с висококачествено аудио- и видеооборудване за провеждане на презентации. Възможността на Holiday Inn да посрещне всички изисквания на своите клиенти предоставя много повече време за почивка и изпипване на съдържанието на събитието, защото всички участници могат да бъдат настанени в хотела, като така не се налага да търсят отделно място за престой.

- Освен инвеститор вие имате и богат строителен опит - разкажете ни за особеностите на проекта?

- Както вече отбелязахме, хотелът и ресторантът към него ще са от категория 3 звезди. Предвиден е външен паркинг за 32 автомобила и 16 велосипеда, както и новопроектирана обслужваща улица, част от инфраструктурния план на Столичната община за местността. Партерът на хотела е решен като голямо интегрално пространство, в което ще се намират рецепция с прилежащи зад нея офис помещения, помещение за багаж, лоби бар и помещения за персонала. Създадена е възможност за визуален контрол към двата пътнически асансьора и централния вход, както и към помещенията за хранене, за почивка и заседателните зали за конференции.

Хотелската част включва осем етажа, като общо стаите са 152 - по 19 на етаж, камериерско помещение с товарен асансьор, два пътнически асансьора за гостите на хотела. Две от стаите на 1 и 2 етаж са предвидени за хора с увреждания, а на шест от етажите има възможност стаите да бъдат обединени в апартаменти. Материалите за интериора на хотела ще отговарят на всички действащи противопожарни и звукоизолационни норми според изискващите наредби. Екстериорът ще бъде решен с окачена фасада и алуминиева дограма с прекъснат термомост и двоен стъклопакет. Покривите на сградата ще са плоски.

- Какви очаквате да бъдат най-големите предизвикателства от гледна точка на строителство, изпълнение, бюджет и срокове?

- Очакваме проектът да бъде реализиран в срок и в съответствие с всички стандарти на Holiday Inn Express. Стойността му възлиза на 10 000 000 евро, като 80% от тях са банково финансиране.

Известно внимание трябва да се отдаде на факта, че строителните работи ще се извършват в близост до действащия подземен тръбопровод за пренос на керосин, който обслужва нуждите на софийското летище, като, разбира се, инвестиционният проект е съобразен с минималните размери на сервитутната зона за керосинопровода.

Интериор от Holiday Inn Warsaw

Веселин Воденичаров, „Хотел Експрес София Еърпорт“ ООД

Хотелът ще осигури надеждна разпознаваема опция за кратки престои за гостите на една от най-процъфтяващите столици в Европа

- Г-н Воденичаров, как оценявате развитието на туристическия сектор и бизнес пътуванията в България и столицата като предпоставка за развитие на градския туризъм и зоната около летище София?

- България е идеална дестинация за марката Holiday Inn Express. Знаем, че град София е популярен сред пътуващите по работа и за почивка и гостите със сигурност ще оценят лекотата и удобството на една от най-разпознаваемите вериги хотели в света, на прага на 13-ия по големина град в Европа и едно от неговите все по-натоварени летища. Още повече че аерогарата в София се управлява от SOF Connect, което в партньорство с летище Мюнхен предоставят най-добрите практики. Това неминуемо ще се отрази и повече европейски туристи ще се идентифицират в нашата хотелска верига.

- Какви са вашите наблюдения и изводи от развитието на сектора на градските хотели в България?

- Успешното управление на заетост и приходи в хотела търпи много динамични промени и е сред горещите тенденции в хотелиерството. Съчетаването на персонализация и технологични иновации кара гостите на хотела да се чувстват уникални и специални. Това значително увеличава вероятността те да се превърнат в лоялни клиенти на бранда и да препоръчат хотела на свои близки и познати. Обществото е все по-загрижено за своето здраве и благосъстояние, както и за околната среда, в която се намира. Теми, свързани с устойчивото развитие, стават все по-популярни и много хора залагат на eco-friendly брандове. Това определено е сред топ тенденциите в хотелиерството и бизнес стратегията на хотелите.

- В тази връзка какви ще бъдат големите бизнес предимства на Holiday Inn Express по отношение на показатели като бранд - стандарт на услугата - качество - цена - локация?

- Непосредствената близост на проектирания нов хотел до Терминал 2 на летище София и удобството на метрото в тази част на града заедно с обезпеченото от договора за франчайз и мониторинга на  InterContinental Hotels Group plc в съответствие със стандартите на Holiday Inn Express са сигурна гаранция за посещаемост от страна на редовните клиенти на веригата, както и за привличане на нови клиенти от съотношението бранд с международна висока репутация - стандарт на услугата - качество - цена - локация. Хотелът ще осигури надеждна, разпознаваема опция за кратки престои за гостите, посещаващи една от най-процъфтяващите столици в Европа.

- Как се променят актуалните изисквания на хотелските гости, типа хотелска услуга и престой и местата за настаняване? Какво е мястото на дигитализацията и автоматизацията?

- Освен необходимите удобства и услуги, които гостите очакват, посещавайки тризвезден хотел, ние ще се постараем да осигурим максимален комфорт, чистота и възможност за бързо и лесно обслужване. Holiday Inn Express Sofia Airport ще разполага с всички необходими автоматизирани системи.

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑