Сгради

Hilton Sofia: "Парк в хотела и хотел в парка"

Константин Бояджиев: Hilton Sofia отваря врати към уникални възможности за организиране на събития, с отлично обслужване и високо ниво на комфорт

Константин Бояджиев, управител, "Галакси Инвестмънт Груп"

- Г-н Бояджиев, реновацията на Hilton Sofia е знаков проект в хотелския сектор за България и една от най-новите инвестиционни инициативи на "Галакси Инвестмънт Груп" - какви са неговите измерения?

- Реновацията на Hilton Sofia стартира след проучване на актуалните тенденции за развитие на хотелския сектор, следвани от обстоен анализ на съществуващия имот. Фокусирахме се върху създаване и реализация на изискан и луксозен интериорен дизайн. В процеса на изчистване на идеите и детайлите своевременно работихме задълбочено по подбора на най-подходящите материали, елементи и решения по изпълнението му. Изискваше се изключителна прецизност във всеки етап - от концепцията до реализацията, като се спазват високите стандарти на хотелския оператор. Изградихме напълно нови пространства, които се намират в трите нови пристройки на хотела, създадохме впечатляващо фоайе и модерни обществени зони и зали.

Hilton Sofia отваря врати към уникални възможности за организиране на събития с отлично обслужване и високо ниво на комфорт за своите гости.

Имаме един нов хотелски продукт, който обединява най-съвременните решения, които ще се търсят от клиентите в бизнес хотели в бъдеще.

 

- Дизайнът и устойчивостта на хотелите са ключови за по-добро потребителско преживяване. Какви са тенденциите при новото поколение хотелски продукт и имат ли те пряко отношение към успешното оперативно управление?

- Хотелският сектор се адаптира и променя в отговор на нови тенденции в дизайна, повишаване на удовлетвореността на клиентите, устойчивост и развитие на технологиите. Засилва се и стремежът към интегриране на природната среда в интериора. Това стои и в основата на концепцията на Hilton Sofia - „Хотел в парка и парк в хотела“, която облякохме в модерен и визуално привлекателен дизайн. Чрез естествени материали и подходящи цветови комбинации направихме препратка към натуралната красота и ресурси. Успяхме да създадем усещането за баланс между функционалност и естетика. Обединихме арт инсталации, обзавеждане, осветление, така че да бъде осигурено високо ниво на комфорт и използване на пространствата за различни дейности. Създадохме общо усещане за идентичност, което преминава в хотелските етажи и в луксозно обзаведените стаи и апартаменти.

В същото време устойчивостта става все по-важен фактор в хотелската индустрия, където усилията за намаляване на екологичния отпечатък чрез въвеждане на подходящи сградни системи и екологични и сертифицирани материали стават съществена част от стратегията за развитие в бранша, особено в луксозния сегмент. Тези решения са важни и за ниските оперативни разходи и дългосрочната експлоатация на сградите и за нас са от съществено значение. Hilton Sofia въведе и Carbon Neutral Meetings, като компенсира вредните емисии при провеждане на събития, една отлична екологична практика.

- Преживяването е на първо място - какво търсят от гледна точка на средата и на услугата гостите на съвременния хотел от висок клас?

- Гостите търсят продуктов микс, който да покрие техните изисквания. Той включва различни параметри, сред които е брандът - гарант за качество, надеждност и консистентност във времето. Международните брандове са носители на сигурност и са гаранция, че гостът се намира наистина в центъра на хотелската и ресторантска услуга и няма да бъде подведен или пренебрегнат поради често нелогични и стихийни решения. Голямо внимание се обръща на удобството при настаняване, включващо важни детайли, сред които кът за работа със супербърз интернет и надеждна защита на данните, легло с безкомпромисно качество, техника с пълни възможности за свързаност и всичко това трябва да бъде както обединено концептуално, така и издържано дизайнерски.

При бизнес хотелите е много важна локацията с добра пешеходна достъпност до градския център. Гостите не правят компромис с удобството, което получават в работните зони и свързаните с това гъвкави решения в конферентните блокове, включващи зали от ново поколение с най-модерна технологична свързаност, надежден обмен на информация, както и отлично качество на напитки и храна. От значение е и наличието на корпоративни „сериозни“ зони за дневни срещи и заведения, в които да се чувстваш удобно и след работа, с безпроблемно паркиране, с възможности за спорт и рекреация, надградени с естествен достъп до паркова среда. Има и доста проучвания за това колко точно са готови да платят клиентите за настаняване, което отговаря на техните изисквания, свързани с по-нисък въглероден отпечатък, което показва, че хотелският продукт трябва да бъде устойчив.

Глобалните и регионалните фактори оказват все по-голямо значение при избора на място за настаняване. Наличието на надеждни решения ще има превес пред лъскавите, но ненадеждни продукти с неясен произход. Изборът на тип оборудване и на страна на произход ще надделяват в зависимост от това дали даден продукт ще бъде приет като надежден или не.

1 / 2

2 / 2

- Променихте ли управлението на вашите активи и плановете за развитие на проекти на база актуалната пазарна ситуация? Портфолиото на "Галакси Инвестмънт Груп" е разпределено в различни сегменти - кои са вашите най-ключови проекти, които развивате в момента?

- Развитието на портфолио в различни сегменти в сектора на недвижимите имоти, където всеки проект притежава своя уникална динамика и характер, е ежедневно предизвикателство, което стои пред екипа на "Галакси Инвестмънт Груп". Всеки актив на компанията има различна тежест и влияние върху общия резултат. Опитът от управлението на нашето разнообразно портфолио от имоти ни позволява да можем да превърнем възможностите, в които виждаме потенциал, в успешни проекти.

В момента работим активно в жилищния и хотелския сегмент, а всеки проект е възможност да разгърнем нови идеи и да усъвършенстваме концепциите, като наред с изискания дизайн се стремим към създаване на уникално преживяване на нашите клиенти. Това беше от ключово значение при реновацията на един от най-важните ни обекти - Hilton Sofia, който е отправна точка за петзвезден стандарт. Този подход демонстрираме и в жилищните проекти, които развиваме. Работим върху различни проекти, а наскоро стартирахме строителството на третия етап на жилищен парк Royal Garden в Пловдив, който се радва на огромен интерес.

Новият вдъхновяващ лидер на 5-звездната сцена на столицата

Hilton Sofia предоставя изключително изживяване и своеобразно пътешествие в свят, където природата се слива с модерния дизайн. Обновени пространства въвеждат гостите на хотела в спокойна и изтънчена обстановка, чиято архитектурна концепция е вдъхновена от локацията и красивите околни зелени пространства. Реновацията на емблематичната за столицата сграда преминава през преоформяне на обемите до обогатяване на парковата среда, за да ни представи красива трансформация, базирана върху мотото „Парк в хотела и хотел в парка“.

Разположен в центъра на София, Hilton Sofia е заобиколен от Южния парк

и предлага уникална гледка към Витоша, позволявайки на природата да проникне в хотела. Дизайнът се основава на „зелена архитектура“ която стъпва върху функционалност, естетика, ефективност и устойчивост.

Проектният екип е поставен пред голямо предизвикателство. Той трябва да интегрира иновативен и функционален подход. Необходимо е да се съчетаят луксозно излъчване, високи стандарти за комфорт и съвременни гъвкави обществени пространства, които да удовлетворят съвкупност от изисквания, така че всеки гост да може да преживее своя уникален и вдъхновяващ момент.

Хотелът е заобиколен от всички страни с пешеходни алеи и зелени площи, а инсталираните в екстериора вертикални зелени стени дообогатяват съществуващата паркова среда. Изцяло са подменени настилката на паркинга, подходът към главния вход (porte-cochere) и всички околни пространства с цел да допринесат допълнително за неусетното преливане на природата на територията на обществените зони.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

В общия архитектурен облик и в контекста на съществуващата сграда са добавени три нови пристройки, с които се разширява площта на ресторанта и лоби бара, добавя се нова конферентна зала "Вихрен" на партерния етаж и

красива бална зала "Мусала" с уникална 270-градусова гледка към Южния парк.

Симетрията в сградата към булевард "България" се допълва от напълно нов Executive Lounge. Фасадите на всички разширения са изпълнени със системно решение за алуминиева окачена фасада на водещата компания Alumil, предоставящи изобилие от естествена светлина и плавна интеграция в околните пространства. Изградена е нова козирка при главния вход на Hilton Sofia, която е с височина 5 метра и е с покрита остъклена площ 290 кв.м. Изпълнена е със стоманена конструкция, която е изцяло скрита зад двустранна жива вертикална градина. Общата площ на вертикалното озеленяване е 550 кв.м, което, освен че създава естетична и приятна среда, поставя сградата на челните места в страната при избор на този тип озеленяване.

Интериорният дизайн е поверен на турското студио Toner Architects, които притежават огромен международен опит в работата с 5-звездни хотелски вериги. Цялата интериорна концепция е съсредоточена върху присъствие на природата около и вътре в сградата. Умелата комбинация на цветове и текстури, влагането на текстил, дърво, естествен камък и стъкло са своеобразна препратка към визията на планините и движението на езерата и реките.

Hilton Sofia посреща своите гости в просторно фоайе, в центъра на което се издига 7-метрова дървена облицовка, която напомня за изконния български занаят на дърворезба и дървообработка,

а от остъкления покрив се спуска уникална художествена композиция от метал и стъкло, наподобяваща клоните и листата на дърво. Флуидните форми, в които е фрезован зеленият мрамор на рецепциите, както и водните ефекти по тавана на бара напомнят за играта на водата в парка. Естествена и балсамирана растителност допълват природното усещане във всички зони на хотела.

За пръв път на територията на Европа именно в Hilton Sofia световната верига отваря два от най-новите си брандове - OXBO и Regale. Концепцията на ресторант OXBO e вдъхновена от традициите на местното земеделие, уважението към земята и любовта към природата. Това е основният ресторант на хотела, в който натурални цветове, изящно изкуство и естествени материали в интериора пренасят гостите в свят на отлично селектирани съставки и автентични вкусове.

Бар Regale, разположен на партерно ниво, съдържа елементи от цялостната интериорна визия на хотела. Той е ново място за бизнес срещи или прекарване на свободното време в комфортна и спокойна обстановка.

В противоположната част на сградата симетрично е разположен ексклузивният за гостите на хотела Executive Lounge,

където те могат да се насладят на ВИП услуги и удобства в приятна обстановка.

За да се допълни усещането за обкръжаващата зелена среда, като естествено допълнение и финален завършек на екстериора към бар Regale и Executive Lounge с лице към входа, както към ресторант OXBO и зала "Вихрен", са позиционирани просторни тераси с обща площ 400 кв.м. Те предоставят на гостите възможност да разнообразят концептуално своите събития и да посрещнат специалните си поводи, като се наслаждават на природата.

Всички хотелски стаи и коридори са преминали през пълно обновяване, предоставяйки максимален комфорт на гостите.

1 / 2

2 / 2

Огромно подобрение е инсталирането на отваряеми прозорци във всяка стая - нещо, което се считаше за недостатък на сградата до този момент.

Реновацията добавя допълнителен брой стаи, разположени на един хотелски етаж. До новообразувания хотелски етаж ще се стига благодарене на изцяло подменените и удължени с две спирки асансьори, доставени от швейцарската компания Schindler. Най-голямото технологично предизвикателство пред проекта беше усвояването и разширяването на съществуващия технически 11-и етаж на сградата в хотелски стаи. Оттук бяха преместени водните съдове за битова гореща вода с обща вместимост 9000 л, като те вече се намират в сутерена. От другата част на етажа бяха преместени два водоохладителни агрегата и три охладителни кули с обща охладителна мощност 4 мегавата. Те са заменени с 4 броя последно поколение термопомпени агрегати на световния лидер Trane, които освен охлаждането ще могат да осигурят и отопление на сградата. Съоръженията бяха разположени на една от технологичните площадки на терена на хотела, като за целта беше изградено и допълнително сутеренно помещение, в което е разположено цялото необходимо технологично оборудване за работата на системата.

Така след реновацията хотел Hilton Sofia разполага с 259 стаи, включително два премиум и един  президентски апартамент на последния етаж с гледки към парка и града. Те отговарят на последните трендове на бранда и на най-високите световни стандарти. Луксозният интериор е вдъхновен от природните дадености на територията, които се привнасят във всяко помещение посредством цветови комбинации, различни акценти и изкуство. Стаите разполагат със зона за сядане, 55” HD телевизори Samsung и просторни бани, а за оптимален комфорт всяка стая има автоматично осветление под леглата.

На последния етаж на хотела са разположени ексклузивните 11 хотелски единици, сред които са двата нови апартамента и президентски апартамент. Всяка стая на етажа разполага със собствена свободно достъпна тераса, с настилка от WPC декинг, а самият президентски апартамент разполага и с 270-градусова панорамна гледка към цяла София. Той се отличава със собствен почерк в интериора и предоставя най-високо ниво на лукс на своите ползватели.

Hilton Sofia e първият хотел от веригата Hilton в Европа, който представя най-новата си концепция Arcadia Meetings.

Хотелът разполага с 13 най-ново поколение зали, интелигентни и гъвкави пространства с идиличен дизайн, в които могат са бъдат проведени бизнес, социални и лични събития. Той може да предложи зали с разнообразен капацитет спрямо изискванията на събитията. Някои от тях имат възможност за ползване и на открити тераси. Зала "Мусала", която е с височина 5 метра и с уникална гледка към Южния парк, е идеалното място за събития с до 400 души.

Hilton Sofia ограничава вредното въздействие върху околната среда, като предлага Carbon Neutral Meetings, или срещи и събития, свободни от вредни емисии. При организиране на събитие хотелът предоставя Meeting Impact Calculator - калкулатор, който изчислява въздействията върху околната среда, отчитайки вредните емисии и потребление, които се произвеждат при провеждане на събитието. Това се случва, като се използва информацията в платформата LightStay. Hilton компенсира вредните емисии, свързани със събитието, чрез осигуряване на въглероден кредит от South Pole Group.

Реализацията на проекта е изцяло съобразена както с българските стандарти и нормативи, така и с изключително високите изисквания на оператора

по отношение на безопасност и устойчивост на строителството, включително клас на противоплъзгане за настилките в мокрите пощения R11 съгласно DIN 51130, клас на негоримост на всички материи съгласно EN 1021 и други. Използвани са материали и оборудване на водещи европейски производители като Emil Ceramica, Marazzi, Hansgrohe, Laufen, Assa Abloy, Infinity и Laminam. Специалисти от централата на Hilton провеждат системен контрол чрез регулярни посещения, за да се гарантира, че хотелът отговаря на стандартите на хотелската верига.

Изпълнените системи и решения за пожарозащита са на най-високо европейско ниво, а системите за сградно управление и умни решения отговарят на последните тенденции в бранша. Подменени са изцяло системите за пожароизвестяване и аварийно оповестяване, видеонаблюдение, вграден мениджмънт (BMS), Wi-Fi, контрол на достъпа, автоматизация на осветление и видеоконферентно и телевизионно оборудване. Избрани са продукти и решения само и единствено от водещи световни брандове и техните сертифицирани представители в България, сред които Honeywell, Siemens, Philips, Konica Minolta и др.

Hilton Sofia е новият вдъхновяващ лидер на 5-звездната сцена на столицата. Една уникална комбинация от луксозна обстановка, забележителни пространства, природа и отлично обслужване, с които създава перфектната атмосфера за незабравими преживявания и високи стандарти.

Проект: Hilton Sofia
Инвеститор: "Галакси Инвестмънт Груп"
Проектант: ИПА
Интериорен дизайн: Toner Architects
Строител: "Нивел" ООД

Обратно нагоре ↑