Сгради

Grand Hotel Hydrama, Драма, Гърция

Комфорт на обитаване и естетика за старите сгради: От тютюнев склад в луксозен 5-звезден хотел

Grand Hotel Hydrama - среща на Изтока и Запада, място, където историята и културата съжителстват с луксозните придобивки и което предлага уникално преживяване с дегустация на вино… Бившият тютюнев склад на Херман Шпирер от началото на ХХ век в Драма, Гърция, днес е модерен 5-звезден хотел. Разположен е във вълшебния парк „Света Варвара“, който е в класацията за 60-те най-добри градски паркове в Европа - идеален дом за патици и други птици с неговите езера, водопади и яворови дървета, пътеки и малки мостове, хармонично аранжирани на площ 240 декара.

Благодарение на известната архитектурна компания 3SK на Антонис Стилианидис и строителната компания ΕΡΓΟΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΤΕΕ историческата забележителност е напълно трансформирана. Разгънатата застроена площ е 7500 кв.м. Сградата не е претърпяла никакви външни изменения, като само увреденото дърво на места е подменено, а при разходка посетителите могат да наблюдават носещата конструкция на сградата и оригиналната функция и архитектура. От едната страна на полувъншния пасаж посетителите могат да видят носещата каменна стена, от другата страна – прозрачна стъклена стена, гостите на хотела наблюдават дървената носеща конструкция. За по-добър изглед към езерото стаите на втория и третия етаж са само откъм езерото, на четвъртия етаж са и от двете страни. Проектът на обща стойност 15 073 500 евро е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет на Гърция.

Тютюневият склад "Шпирер" е строен десет години и е завършен през 1924 г. от австрийския архитект Конранд фон Вилас за швейцарския търговец на тютюн Херман Шпирер и поради доминиращото му присъствие е наричан от местните жители небостъргача "Шпирер". Сградата е исторически паметник на индустриалната архитектура с големи помещения за обработка и зреене на тютюневите листа. В процеса на реставрация дървеният интериор и каменният екстериор са запазени и хармонично се вписват в минималистичен италиански съвременен дизайн.

Екстрите са много - хотелът е оборудван с уникален дозатор за вино и добре заредена изба, кристална пещера - стая със стени, покрити с хималайска сол, и горещи каменни столове - част от центъра за уелнес и красота, а персоналът е специално обучен да приема хора с болестта на Алцхаймер. Сред традиционно предлаганите за тази категория съоръжения са стаи делукс, традиционни апартаменти и мансардна панорама с удобства за хора със специални потребности с изглед към езерата и града. И наред с всички други услуги пет звезди като детска кошара, бейби ситинг по заявка и осигуряване на лаптоп и таблет хотелът е подходящ за домашни любимци и е удобен за кучета водачи!

1 / 2

2 / 2

Предисторията

Северната страна на парка „Света Варвара“ в Драма е белязана от доминиращото присъствие на 5-етажния тютюнев склад на Херман Шпирер. Сградата е историческа забележителност на индустриалната архитектура от ранните години на периода между двете световни войни.

Внушителната структура, чиято външна стена е пунктирана от различни по размер отвори, е разгъната в 7500 кв.м и разкрива строга архитектура, за която е използван суров материал. От източната страна на „небостъргача „Шпирер“, където преди е била централата на тютюневия склад, сега може да се насладите на ресторанта на хотела.

Златният век на тютюна

Строителството на сградата отнема десет години - от 1914  до 1924 г. - Златният век на тютюна. По това време в по-голямата част на района около Драма 14 000 производители отглеждат повече от 400 000 декара тютюн, работят 16 тютюневи компании, 45 тютюневи склада съхраняват тонове суровина. Местният сорт тютюн с тънък лист и фин аромат (известен също като ориенталски или турски бленд) се цени високо на международните пазари.

Впечатляващият по размер и обем тютюнев склад отразява не само финансовата стабилност на своя собственик, но и творческия талант и вдъхновение на Конранд фон Вилас, архитект от австрийски произход. Роден в Тирол, Австрия, през 1866 г., завършва Техническия университет в Мюнхен и през 1894 г. се присъединява към Германско-турската комисия в Истанбул, която изработва предварителните планове за железопътната линия между Истанбул и Багдад.

През същата година Фон Вилас е в Драма, за да помогне при изграждането на „обединителната линия“ – жп линията Солун – Александруполис – Истанбул. Връзката Солун - Истанбул, а чрез тях и с всеки друг голям европейски град е от съществено значение за развитието на Драма.

Работата на Конрад фон Вилас в Драма обхваща още широк спектър от обществени, частни и индустриални сгради и запечатва характера на града от края на XIX до първите десетилетия на XX век.

Обратно нагоре ↑