Сгради

Crowne Plaza® Sofia – нещо повече от бизнес хотел

Ани Петрова, генерален мениджър на Crowne Plaza Sofia

- Как възникна идеята за ребрандирането и промяната на марката Holiday Inn, която е част от една от най-големите хотелски вериги в света (InterContinental Hotels Group - IHG), а у нас се утвърди през годините?

- Хотелът съществува повече от 15 години като 5-звездния Holiday Inn Sofia. Ние сме първият хотел от тази верига в България и разпознаваем посланик на IHG с отлична репутация. Всички тези усилия и резултати през изминалите години доведоха до твърдото убеждение, че можем да се справим с представяне на марка от по-висок клас като Crowne Plaza. Важен фактор беше и целта на новите собственици "Видеолукс Холдинг" (притежаващи също веригите Technopolis, Praktiker и търговски комплекси Holiday Park) да създадат хотел от най-ново поколение, който да служи за пример в тази категория в България и по света, както и уверението от нашите чуждестранни партньори, че отговаряме на високите изисквания на веригата.

По същото време течеше процес на бранд позициониране на двете марки в световен мащаб - Holiday Inn - като 4-звезден хотел, и Crowne Plaza - бизнес хотел с 5 звезди. Това беше ключов момент, в който трябваше да решим как ще продължи нашето развитие. И така от 2022 г. започна процесът, изискващ дълга и сериозна подготовка и работа, като планът е отново да отворим врати през есента на 2023 г. Промяната на бранда е свързана най-вече с мащабна инвестиция в сградата и интериора, в обучението на екипа и в изграждането на напълно ново отношение към нашите гости.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Какво е мястото на Crowne Plaza в цялостното развитие на веригата и на сектора?

- Crowne Plaza Sofia ще бъде пилотен хотел от ново поколение не само за веригата и бранда, а и за цялата индустрия. Промяната обединява три основни компонента – сграда, сплотен екип и съвсем ново отношение към гостите.

Идеята е да продължим да бъдем посланик на марката в България. Нещо повече - като ниво и изпълнение Crowne Plaza Sofia ще бъде пример за света и за други хотели, на които им предстои реновация.

- Говорите за ново поколение хотел, какво означава това?

- Новата тенденция в бизнес хотелите е различното отношение към госта, което обаче се нуждае първо от правилната нагласа на екипа. В голяма част от хотелите се пропуска, че в основата на удовлетворението на гостите стои качеството на обслужване. Този нов път, по който достигаме до гостите, започва от мотивацията на екипа и от цялостната атмосфера, която създаваме в хотела.

Определено говорим за нов и различен подход към подобряване на услугата. Едно от обученията, през които преминахме – Dare to connect - разглежда екипа в центъра на всичко, но и в неговата взаимовръзка с гостите. Всеки от нас трябва да идва с удоволствие на работа, да бъде щастлив и мотивиран и да дава всичко от себе си. Когато гостът погледне екипа в очите, ще може да усети атмосферата и да разпознае какво може да получи като обслужване. Това обаче не е познатият стерилен маниер в 5-звезден хотел, а топло отношение, което напомня за приятелска атмосфера, но в рамките на бизнес тона. Такава е и концепцията на Crowne Plaza като цяло - насочена към модерния бизнес гост, за когото успешните работни ангажименти са също толкова важни, колкото и времето за почивка. Затова целта е у всеки колега да изградим психолога, който може да разпознае и да се адаптира към настроението на госта, като мигновено откликне на нуждите му. Започваме деня с бързина и професионализъм по време на закуска, като предоставяме всички необходими условия за продуктивен ден, и завършваме с релаксираща вечерна обстановка, където гостът да се наслади на качествена храна и първокласно питие в компанията на непринуден разговор с човек от екипа. Това би намалило чувството на самота, което обикновено съпровожда хората, прекарващи голяма част от живота си в командировка далеч от семейство и приятели.

Тук искам да подчертая, че в тази тенденция е и отношението на инвеститорите – те запазиха целия екип на Holiday Inn Sofia през цялото време на ремонта на пълно работно време. Така получаваме мотивация и удовлетворение, които водят до ново поколение екип, готов да даде всичко за изграждането на новия посланик на бранда. Аз вярвам, че ние ще донесем в България този нов заряд, мотивация и нагласа за бизнес хотелите. 

- Какви нови тенденции в концепцията, дизайна и услугите ще открием в Crowne Plaza Sofia?

- Водейки се от световните тенденции и желанието на инвеститорите, новият Crowne Plaza Sofia ще бъде със зелена насоченост и снабден с оборудване, намаляващо енергийното потребление. Планира се поставяне на соларни панели, които да подсигурят необходимото количество топла вода, инсталиране на енергийно ефективна VRF климатична система, водоспестяващи душове, дигитални Do Not Disturb индикации, дървени карти за достъп, станция за електромобили и други. Цялото оборудване в кухнята е различно от стандартното – заложихме на последно поколение smart уреди с минимална консумация.

Прави се мащабна инвестиция в иновативност, технологии и smart система, с която гостът ще може да направи всичко през мобилно приложение – от резервацията до настаняването в стаята. Самите стаи ще се управляват от последно поколение BMS (Building Management System) – те ще бъдат индивидуално подготвени за госта с желаните от него температура и затъмненост.

1 / 2

2 / 2

- Наблюдаваме тенденцията бизнес пътуванията да балансират работа и почивка, по какъв начин е изразено това в интериора на хотела?

- Разбираме, че когато отсядат при нас, гостите ни се нуждаят най-вече от бизнес хотел, но и от пълноценна почивка.

Хотелът е истинско бижу, проект на Ателие "Александрина Ненкова" - заедно с архитектите и дизайнерите на веригата те създават изключителен продукт, който съчетава бизнес и leisure хотел в едно. Въпреки че таргетираме международния пазар, не забравяме и българското - в интериора са вписани елементи и мотиви от българската история и култура, което ни прави уникални. Отговаряме на последно поколение бизнес нужди, но докато в едната част на хотела се провеждат международни корпоративни събития, в другата се предлага възможност за стопроцентов релакс.

Самите стаи също са създадени за интуитивен преход между продуктивност и почивка. Всяка от тях е своеобразно министудио, в което в рамките само на едно помещение може да се чувствате като вкъщи, в СПА център, в офис. Като цяло хотелът ще предлага настаняване в 130 луксозни стаи от различни категории, чийто дизайн е съобразен с очакванията на клиентите за високо ниво на комфорт, както и с последните интериорни тенденции.

СПА центърът се обновява и далеч надхвърля очакванията дори за водещ leisure хотел с басейн, сауна, парна баня, джакузи, зали за релакс, масажни помещения, фитнес зала, салон за красота. Усещането е за СПА хотел, който се намира на желана ваканционна дестинация.

Ще предложим невероятна зимна градина с гледка към езерото на Бизнес парка - екзотична, пищна, уединена. Специално разработени са външна камина и обособени кътове с опция за организиране както на семейни, така и на бизнес вечери.

Разширяваме и ресторантите, като специално внимание заслужава fine dining ресторантът – изключително дизайнерско бижу с елементи от нашата култура и история, като в същото време стилът е модерен, иновативен. Кухнята ще бъде истински шедьовър, като ще зависи от сезона и изискванията на гостите – фюжън меню със здравословни и веган опции. Най-интересната част е Céleste Sky Bar – макар и все още проект, той ще бъде с невероятна гледка от покрива към планините и цяла София, отново с много зеленина, създавайки усещане за разкош. Стремежът ни е той да се превърне в едно от най-привлекателните заведения, с разнообразни музикални и културни събития, първокласни питиета и хапки.

- Конферентните зони са изключително важни за един бизнес хотел, с какво се отличават обновените зали?

- С повече от 800 кв. метра гъвкаво пространство, включващо 7 зали с различни капацитети, събитията са основен фокус за нас. Тенденциите за хибридни срещи през последните години мотивираха избора ни за техническо оборудване от последно поколение. Залите разполагат с възможност за едновременна прожекция на събитието във всички пространства, интегрирана озвучителна система, видеоконферентно оборудване с камера за проследяване, възможности за стрийминг и запис и други. Предвидено е специално цветно осветление, подходящо за лични поводи и фирмени празненства. Управлението му, както и това на температурния режим, затваряне на завеси и други се контролират от smart система.

На същия етаж е разположен и Premium lounge - салон, който разполага с разнообразни малки зони за срещи, събития в тесен кръг и пълноценна почивка с освежаващи напитки или хапки, комплимент от нас.

- А как изглежда лобито на един хотел от ново поколение?

- Концепцията ни коренно се различава от типичното студено лоби с бар. Влизайки в хотела, гостът попада в The Plaza – внушителна welcome area с дизайнерски мебели и осветление, последвана от рецепция и стилен бар с градина. Лобито ни съчетава още различни пространства за работа и неформални срещи с колеги и приятели. Предвидено е разнообразие от нива на сядане, гледки и степени на уединение, за да се осигури комфортът на всеки гост. Обединени от така наречената experience gallery – пространство, в което ще бъдат представяни творби на изкуството от световни и български автори - тези зони представляват самото сърце на хотела.

- Всичко, което разказахте, рисува една съвсем нова и различна картина на бизнес хотел, как Crownе Plaza ще промени бранша?

- Crowne Plaza Sofia е повече от хотел – това ще бъде домът на гостите далеч от родното им място. Вярваме, че мотивираният ни екип, персонализираното обслужване и елегантната обстановка ще бъдат еталон в бранша, превръщайки Crowne Plaza в първия избор на гостите както за бизнес пътувания и събития, така и за лични поводи и почивка.

Обликът на "Бизнес парк София" също ще се промени, като подсилим резиденшъл елемента, който вече е силно застъпен в световните тенденции.

Надявам се примерът ни да бъде последван от много колеги, с което да спомогнем за запълване липсите в туризма в България. Вярвам, че с подобни инвестиции в световни брандове, нестихващ заряд и позитивизъм можем да превърнем България във водеща туристическа дестинация.

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑