Сгради

BUILT TO SUIT през погледа на фотографите Асен Емилов и Минко Минев

Adobe Business Center 3 - екологична и холистична сграда по най-високите световни стандарти

Корпоративните сгради в България, проектирани и изградени така, че да отговарят на специфичните нужди и изисквания на техния бъдещ наемател, се броят на пръсти. Между малкото такива, АDORA Business Center 3 се откроява със своите динамични архитектурни обеми и флуидни работни пространства.

Разположена на възлова локация в южната част на София, в един от най-добре развитите бизнес райони на града, АDORA Business Center 3 е корпоративен офис на международен фармацевтичен гигант. Със своите динамични архитектурни обеми, тя не само се откроява на фона на околните постройки, но и съвсем естествено допълва модерния градски пейзаж. Аеродинамичният облик на сградата е силно повлиян от нейното местоположение – четирите надземни етажа са с различна ориентация и форми, следващи посоките на главните пътни артерии, преминаващи наблизо. Категоричните еркерни излизания и наклонени фасади са в тон с динамиката на натовареното високоскоростно движение в района.

Локация: София, България
Инвеститор: "Риал истейтс БГ", ЕООД
Наемател: Фармацевтична компания
Архитектура и интериорен дизайн: "A и А Архитекти"
Ръководител проект: Cushman Wakefield Forton
Основен доставчик и продуктов консултант: CDD
Площ: 3400 m2

1 / 2

2 / 2

Общата динамична концепция е пренесена и в интериора на сградата. Фоайето е ориентирано към най-видимия ъгъл на терена и внушава респект със своята височина, обхващаща две от нивата на сградата. Партерът и първият етаж са свързани помежду си с извита стълба, разливаща се в амфитеатрално пространство за презентации и събития, което от своя страна се трансформира в кафетeрия и зона за кетъринг. Усещането за флуидност е подчертано от светлинната инсталация в атриума – множество наподобяващи капки осветителни тела на Lodes, носещи поетичното име Rain. На по-горните етажи се помещават работните зони, зоните за срещи, както и местата за колаборация и отдих.

Стриктно следвайки концепцията, че сградата трябва да има способността да се трансформира според променящите се нужди на нейните обитатели, отделните по предназначение зони са разграничени по-скоро интуитивно, отколкото физически. Работните пространства са обособени с мокетни плочи Interface, докато кафетерията и зоните за релакс са решени в естествен паркет Scheucher. В крак с тенденцията за по-гъвкаво работно място и холистичен подход, в интериора са интегрирани бюра с електрическо регулиране на височината и ергономични работни столове от Sedus, докато мебелите в конферентните зали са дело на Pedrali, a в зоните за отдих – на True Design, Inclass и Noti. При избора на осветителни тела водещ фактор е комбинацията от минималистичен дизайн с максимален визуален комфорт. Claris Evolution, със своите чисти линии и класическа форми, в съчетание с високотехнологична оптика се оказва най-подходяща за целта.

Завесите са особено важен елемент в цялостния интериорен дизайн. Те допълват динамичния образ на фасадата според зададеното им състояние на прозрачност или непрозрачност. Освен че служат за слънцезащита и следват цветовата схема на всеки етаж, те подобряват и акустиката в помещенията чрез специални акустични нишки, вградени в материята им. На отделни места завесите служат и като мобилна преграда и могат да обособят конкретни зони за фокусирана работа или събития. Корнизите са електрически, като всеки служител има възможност да ги управлява през интуитивно приложение в телефона си.

Екологична и холистична сграда с най-високи параметри е водеща цел на инвеститора на АDORA 3 – „Риал Истейтс БГ“ ЕООД. Вложените материали са изцяло произведени в Европа, със сертификати за качество, минимален отпечатък върху околната среда и ергономия, които допринасят както за здравословна работна среда, така и за сертифицирането на сградата по LEED. За първи път офисна сграда в България е оборудвана с охладителен център, в който чилърите работят с екологично чист алтернативен охладителен агент – R290, вместо с обикновени фреони. Внедрени са и асансьори, които произвеждат енергия при движението си надолу. Тенденцията за създаване на здравословна и зелена среда се проявява чрез разнообразието от растения в различните офис пространства и наличието на жива градина в кафетерията. Сградата е в процес на сертифициране по системата LEED и се очаква да бъде удостоена със Златен сертификат.

1 / 2

2 / 2

„Сградата е замислена като фокусна точка в образа, елементът без който мястото няма да е същото. В търсене на най-удачните форми и пропорции, по време на проектирането внимателно изследвахме архитектурата от всички възможни страни на възприятие и проиграхме безброй сценарии, докато стигнем до финалната визия на обекта. Благодарение на най-иновативните технологии за виртуално тризмерно моделиране, имахме възможността да създадем архитектурния образ до най-малък детайл. Имплементирането на подобен кинематографичен метод на работа е ключово при проекти с това ниво на сложност.“

арх. Ангел Захариев, "A и А Архитекти"

„Управлението на проекта и координацията на дейностите, свързани с интериорното оформление на сградата, представляха динамичен и предизвикателен процес, изискващ гъвкавост и постоянен фокус върху всеки момент и детайл. Това бе от изключителна важност с оглед на съхраняването на основната концепция на сградата, която бе ориентирана към нейната устойчивост и способност да се адаптира към нуждите на тези, които я използват.“

инж. Дани Иванова, Cushman Wakefield Forton

„Нашата задача като основен доставчик за проекта, бе съвместно с А и А Архитекти и ръководителите на проекта Forton да подберем отговарящи на визията елементи – съответстващи на цветовата схема мебели, настилки, дамаски и завеси – като същевременно се впишем в бюджета на клиента и отговорим на корпоративните им стандарти и изискванията на работните групи, създадени специално за целта.“

Венета Николова, CDD

Обратно нагоре ↑