Сгради

Златната триада на жилището – комфорт, уют и красота

Николета Кръстева, управител на Extravagance Design

Николета Кръстева, управител на Extravagance Design

Г-жо Кръстева, откъде идва вдъхновението, когато трябва да подготвите интериорно решение за едно съвременно жилище?

- Вдъхновението е навсякъде около нас, само трябва да си отворим очите за него. За всеки проект отправната точка е различна и тя може да се превърне и в основен източник на вдъхновение. Разбира се, зависи и от заданието на клиента. Имали сме обекти, за които сме създавали целия интериор, съобразявайки концепцията с конкретна картина и нейните динамика, цветове и стилистика. Понякога сме тръгвали само от конкретен цвят, който трябва да преобладава в дизайна, специфично произведение на изкуството или друг конкретен обект. На практика вдъхновението може да се появи от там, където най-малко очакваме, затова трябва умът и сърцето винаги да са отворени към заобикалящата действителност.

Какво търсят клиентите?

- За клиентите има една златна триада, която винаги ще бъде предпочитана в жилищния интериор – комфорт, уют и красота.

Каква е вашата основна цел като интериорен дизайнер?

- Да предоставя на клиента продукт с уникален почерк, който да надмине и най-смелите му очаквания.

Как пандемията промени жилищния сектор, търсенията и нагласите на хората и съответно вашия подход и работа?

- Пандемията ни научи на много неща. Все повече хората започнаха да оценяват колко важна е заобикалящата ни среда. Домът се превърне в нещо повече от най-важното място и определено вече се обръща повече внимание на интериора в него. Основната промяна в работния ни процес е свързана със срещите с клиенти. В момента голяма част от тях се провеждат онлайн, което спестява немалко време и за двете страни.

Какви са днес предпочитаните интериорни решения и тяхната специфика?

- Все по-често ни се налага да обособим работен кът като част от интериора на едно жилище. Търсят се лесно почистващи материали, добре оборудвана кухня и повече жива растителност.

С какво не бива да правим компромис в интериора на дома си?

- Функционалността в интериора е от изключително значение, затова много прецизно трябва да се направи разположението на мебелите. Все пак един дом трябва да бъде практичен и удобен, не само красив. Специално внимание е необходимо да се обърне и на настилката, меката мебел и осветлението. Това не означава, че другите елементи в интериора са по-маловажни, но подмяната на настилката и промените в осветлението са едни от най-трудоемките процеси, пряко свързани и с нова ремонтна дейност. От своя страна меката мебел е най-предпочитаното място в едно жилище и е от ключово значение тя да носи комфорт.

Каква е формулата за успешен проект?

- Няма универсална формула, защото всеки проект е строго индивидуален. Въпреки това за нас успешният проект е този, в който сме отразили желанията на клиента до най-малкия детайл, без да пренебрегнем собствения си почерк, а реализацията надминава очакванията.

Какво е усещането да притежавате редица награди от международни конкурси за интериорен дизайн?

- Всяка награда е важно признание за положените усилия и носи със себе си мотивация и доза предизвикателност. Всеки нов обект и всяко ново постижение ни стимулират да даваме най-доброто от себе си, за да защитим извоюваните позиции и да се отправим към още по-високи върхове.

Къде е пресечната точка между създаването на интериорен проект и успешната му реализация?

- Ако трябва да отговоря с една дума, то това е организация.

Зад реализацията на един интериорен проект стои много усърдна екипна работа, свързана с координация на процеса с десетки фирми. Това е нелека задача, която изисква преди всичко много стриктна организация.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата, с което сте сблъсквали досега?

- В момента пред мен и екипа ми стои най-голямото предизвикателство, но работим усилено да го превърнем в успешен проект. Имаме удоволствието и огромната отговорност да работим по създаването на интериора на къща в Маями. Това е сериозна провокация не само заради местоположението на обекта, но и заради неговия мащаб и спецификите в заданието на клиента. Целта е да създадем дом с модерна и елегантна визия, но с наличие на повече детайли и текстури.

1 / 2

2 / 2

Какво да очакваме от следващите ви проекти?

- Както споменах, аз съм човек, който винаги се стреми към надграждане и целенасочено развитие. Всеки нов интериорен проект се превръща в източник на мотивация за постигане на по-добри резултати, които носят със себе си усмивката на доволния клиент. Затова смело мога да кажа - във всеки следващ наш проект очаквайте да видите все повече и все по-добри интериорни концепции и решения.

Обратно нагоре ↑