Сгради

Жилищна сграда "Комбина", Варна

КОМБИНА - жилищна сграда - паметник на културата, с филмова история и фина съвременна архитектура

Предизвикателството пред жилищна сграда „Комбина“ бе да съчетае фина съвременна строителна концепция със съществуваща сграда - паметник на културата, която е и емблематична локация за родната филмова история, реализирайки снимачния процес на първия български екшън филм, откъдето e и името ѝ.

Сградата - паметник на културата, на ул. „Македония“ 40 във Варна

е построена през 1927 г. по проект на италианския архитект Емилио Радели. Проектирана и реализирана с характерните за своята епоха форми, симетрия, флорални декоративни мотиви, разпределение и строителни материали, тя е пример за еднофамилна архитектура за времето си и за този тогава краен квартал на гр. Варна, който е бил в началото на своето развитие.

През 1982 г. е премиерата на филма „Комбина“, обявен за „първия български криминален екшън от съвременен тип”. Лентата се радва на огромен зрителски интерес с модерния вид на героите, „тарикатските“ диалози, морската обстановка, ръкопашните схватки, стрелбите и преследванията с коли. Динамика и романтизъм, завързана история, в която пламва любов, докато опасностите следват една след друга… Затвърждава главните герои, сред които Иван Иванов, Ваня Цветкова, Николай Сотиров, Вълчо Камарашев, Марио Кръстев, Светозар Неделчев и Павел Дойчев, като звезди и секс символи на българското кино. Музиката е на Митко Щерев в изпълнение на „Диана експрес“. Още същата година печели Награда за сценарий - Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, Варна, и Награда за популярност сред зрителите от Съюза на българските филмови дейци. Сградата на ул. „Македония“ 40 във Варна е основна снимачна площадка на лентата, отреждайки ѝ място в историята на българската кинематография.

Настоящата жилищна сграда „Комбина“

реализира уважение към обществената значимост, архитектурната и градската среда, като възстановява и подчертава сградата - архитектурен паметник, на арх. Радели, от една страна. От друга, без да се опитва да повтаря, предлага в нова част модернистично визуално и функционално решение чрез контраст на обем и материя.

Жилищна сграда „Комбина“ уплътнява имота в дълбочина и височина, покривайки калкан на съществуващата жилищна сграда от север, представител на съвременните градски показатели и архитектура. По този начин новооформеният обем разпределя върху 2247.18 кв.м: 6 жилищни етажа и 2 подземни парконива, от които 12 апартамента с прилежащите им избени помещения, 24 паркоместа, обслужвани от автомобилна платформа и новоизградена вертикална комуникация - асансьор и стълбище, естествено осветени, с настилка от гранит и допълнително дизайнерско нискоенергийно осветление. Така вертикалът обхваща всички нива, независимо дали са разположени в сградата паметник, обема над нея или в новата част. „Комбина“ е реализирана с висококачествена степен на завършеност, с акцент върху естествените материали и енергийната ефективност и при най-актуални комуникационни системи.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

„Комбина“ имплементира едноименния филм чрез кадри от лентата и информация за продукцията в естетизацията на интериора по всички етажи. Ландшафтната архитектура освен многообразие от зеленина на входа и по периферията на имота включва и тематична метална скулптура - „кинаджийски сет“ в двора, успоредно с реконструираната и възстановена ограда от ковано желязо с плътна и ажурна част - завинаги запаметена в кадрите на филма с типичния си дизайн и неизменната табелка „Образцов дом“, която е там и сега!

Един филм, имплантиран в сграда! С признателност!

КОМБИНА

Криминална драма - България | 1982

Продуцент: Студия за игрални филми „Бояна“

Сценарист: Владимир Ганев

Режисьор: Никола Рударов

Оператор: Яцек Тодоров

 

КОМБИНА

Жилищна сграда - България | 2023

Продуцент: „Менатуърк Проджект“ АД

Сценарист: „Декарт“ ООД

Режисьор: „Елит Хоум“ ЕООД

Оператор: „Ан-Инвест 1“ ЕООД

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт 

Обратно нагоре ↑