Сгради

Жилищен комплекс LIV, София

LIV създава благоприятна среда за качествен и хармоничен живот

ХРИСТО ТОМОВ
Предприемач
инвеститор в обектите:
Kashmir Wellness & Spa hotel
Arte Spa & Park Hotel
„Стройколукс София“ ООД
„Стройколукс “ ООД - Пловдив

LIV - It's Your Dream - LIV-e IN IT

- Г-н Томов, поздравления за Kashmir Wellness & Spa hotel, отличен на "Сграда на годината 2023"! Какво е вашето задоволство от постигнатото след успеха на Arte Spa & Park Hotel - първият впечатляващ СПА хотел във Велинград?

- Наградата "Сграда на годината 2023" безспорно е удовлетворение, че е оценена една добре свършена работа. Но освен привилегия тази висока награда е задължение и отговорност оттук нататък всеки следващ ден, към всеки следващ гост да бъде доказвана висока класа и ниво на услугата.

- Може ли да разкажем за вашия нов жилищен проект LIV в София, жк "Младост 4"?

- LIV е комплекс от затворен тип с разпознаваема и модерна архитектура. Концепцията е да осигури максимална безопасност, спокойствие и пространство, за да създаде благоприятна среда за качествен и хармоничен живот.

На територията на комплекса са предвидени 7 сгради с варираща етажност, които помещават 37 едностайни, 156 двустайни, 111 тристайни и 1 четиристаен апартамент. Жилищата са просторни, с прави форми, отлична функционалност и проектирани, за да задоволяват и най-високите изисквания за дом. Паркирането е 100% обезпечено, като е уредено в надземни и 2 подземни нива паркоместа и гаражи с оптимална квадратура и директен достъп от подземните нива към сградите. Сигурността на живеещите ще се осигурява от жива охрана 24/7, видеонаблюдение и контролиран достъп.

 

- Комплекс LIV се намира непосредствено до "Бизнес Парк София", какви са предимствата от това местоположение?

- "Бизнес Парк София" безспорно е най-значителния бизнес ориентиран парк с офис сгради в град София, населен с едни от най-технологичните и известни български и световни компании, разгърнати в прекрасна заобикаляща природна среда. Благодарение на близостта си до бизнес парка нашият проект LIV  е едно синхронизирано продължение на тази работна среда в комфортно пространство за живеене, почивка, създаване на семейство и отглеждане на деца.

Метростанция „Бизнес Парк“ е на пешеходно разстояние от комплекса, което създава максимална мобилност към други точки на града.

- Нека се фокусираме върху това, което загатнахте - как отговаряте на специфичните предпочитания на младите семейства? Какви са удобствата в комплекс LIV и в квартала, в който се намира комплексът?

- Осигуряването на 24-часово наблюдение и охрана в комплекса гарантира сигурността на обитателите, в частност децата, които могат необезпокоявани да играят във вътрешния двор с гаранция за родителите, че не би могло детето да излезе извън комплекса или външни лица да влязат вътре.

Кварталът е обезпечен с три общински детски градини, две частни детски градини и пет училища. В района се помещават хранителни вериги "Фантастико", "Лидл", а в непосредствена близост до комплекса са хипермаркет "Кауфланд", куриерски услуги, ресторанти, кина, медицински центрове, аптеки, фитнес зали и др. Локацията покрива всички изисквания за съвременен начин на живот и удобство.

- Проектът ще разполага със собствен красив вътрешен двор при все по-малко паркови пространства в градската среда?

- Смятам парковото пространство на комплекс LIV над 4 дка за едно от най-големите предимства. Макар и изграден над подземните гаражи, благодарение на модерни хидроизолационни и дренажни системи ще можем да създадем едно красиво кътче природа. Предизвикателство беше конструкционното осигуряване на почва с дълбочина повече от 1.20 метра, за да може да бъде изпълнен ландшафтният проект, който предвижда високи растения и дървета.

- Съвременните клиенти се отличават с високи изисквания и компетентност по отношение на качеството на строителния продукт - как проектите могат да задоволят търсенията на потребителите?

- Смятам, че надграждането в компетентността на клиентите доведе и до надграждане в качеството на строителния продукт. В разговорите с потенциалните клиенти ние срещаме една висока информираност по отношение на новите тенденции в строителството, новите изисквания по отношение  на енергоефективност на сградите, както и конкретни нови материали, които навлизат в строителния процес. Например керамичната облицовка (5 мм пресован широкообхватен гранитогрес), част от пакета на вентилируемата фасада, вече е разпознаваем продукт сред клиентите и използването му в нашия проект носи удовлетворение за тях, защото води до по-висока устойчивост на сградата във времето. Друг използван от нас продукт, който задоволява клиентите по отношение на пожарната безопасност, е минералната вата за топлоизолация вместо стиропор.

1 / 2

2 / 2

- Жилищният сектор от няколко години продължава да бъде най-горещият - как ще коментирате баланса на търсене и насищане на пазара в основни локации като София и Пловдив?

- Групата „Стройколукс“ оперира и на двата гореспоменати пазара, като и за двата наблюденията са ми, че са най-предпочитаните в България и това е съвсем обяснимо като концентрация на индустриални структури, бизнес организации и административни институции, чиито работни места са основен мотив за решението на хората за преместване в дадения град и респективно нуждата от жилище.

Смятам, че има баланс в търсенето и насищането на пазара в момента, като в бъдеще бих заложил, че този баланс ще бъде нарушен в посока на по-голямо търсене на качествени инвестиционни проекти, модерно изпълнени, с добра локация и невъзможност за отговарянето на това търсене поради изчерпване на местата за строене и нарастване на административни, обществени, екологични и други изисквания и норми за допускането на даден строеж.

Проект: Жилищен комплекс LIV
Локация: София, в подножието на Витоша, жк „Младост 4“, ул. “Васил Радославов”
Проектант: арх. Делян Стефанов, TDI Design
Инвеститор: „Стройколукс София“ ООД
Изпълнител: „Стройкомерс“ ЕООД
Брой жилища: 305
РЗП: 37 243 кв.м
Терен: 7366 кв.м
Състояние: пред Акт 14
Срок на завършване: 06.2025 г.

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑