Сгради

Владимир Темелков: Избягваме клишета като “дом, уют и простор” и залагаме на изключителна добавена стойност и перфекционизъм

Владимир Темелков, управител, БАУЛЕНД ЕООД

Владимир Темелков завършва информатика и управлява един от най-големите инвестиционни холдинги с екип от над 300 души. Намерил е идеалната химия между свръхмодерните технологии в ИТ сектора и строителството на високотехнологични проекти.

- Г-н Темелков, каква е оценката ви за имотния пазар в Пловдив?

- Стрес тестът за инвеститори и купувачи премина успешно. Следва ново завъртане на колелото. Изминалата година беше идеална за покупка на имот, защото оттук нататък цените единствено ще се повишават, дори и спекулативно. Нашият холдинг разполага със сериозен собствен финансов и технически ресурс и нямаме нужда от онзи тип спекуланти, които пристигат с огромно авансово плащане, а после препродават апартаментите ни с по-голяма печалба от самите нас.

Кръговратът на имотния пазар е абсолютно предвидим. Започва се от по-голямо търсене на жилища под наем, това събужда тихата алчност на различни малки инвеститори, които купуват имоти и биха желали да ги отдават под наем. В следващите 25 години този бизнес план няма да приключи добре, защото цената, на която те са закупили имота, е прекалено висока спрямо възвращаемостта. Да не говорим за разходи за ремонти, амортизация, данъци и др. В това отношение Пловдив е доста назад като пасивен доход.

От друга страна, бъдещите купувачи, които имат нужда от ново жилище, ще се наложи да напуснат комфортната си зона и да се примирят с факта, че вноската им по кредита ще е с една идея по-висока или няма да живеят в мечтания идеален център на града за сметка на по-добра оферта за апартамент. Това е цената, която трябва да платим като нация, които обича всичко “да си е на мое име”.

- Как приеха купувачите на имоти повишението на цените? Имаше ли спекула?

- Купувачите, които нямат нужда да купуват имот, все още смятат, че съвсем скоро цената ще е 600 евро на кв.м. Такъв тип клиенти са като развален часовник – верен е два пъти в денонощие, но имотният часовник в България скоро не е спирал, а при качественото строителство с многократно добавени екстри себестойността е много висока. Това обикновено са клиентите, които плащат най-високата сума във всяко отношение.

В Пловдив ценовият диапазон е в двете крайности. Ниска цена с доста спорно качество и висока такава с нормално качество и вид, но без добавена стойност. В това отношение нашият холдинг и проектите, в които инвестираме и изграждаме, се намира в златната среда. Квалитетът ни е съизмерим с още един-два инвеститора, но ние предлагаме значително по-голяма добавена стойност. Истината е, че се опитваме да научим хората да сравняват не само цена, а и екстрите към всеки имот от първа копка до предаването на ключа и нанасянето им в новото жилище. И това дава резултат.

Като водещ инвеститор в града проучваме и търсим имоти за строене и инвестиция почти денонощно. Веднага се сблъскваме с проблемни собственици и наследници, които се опитват да спекулират с цената на имота им и изстискват инвеститорите до краен предел. Това пряко се отразява на крайната цена в бъдещата жилищна сграда, а сметката я плаща купувачът. Това е изключително неприятно и ние избягваме сделки с такива продавачи. Лично мое решение е единствено и само да закупуваме имоти за бъдещи инвестиции без обезщетение.

"Лаута Форест Премиум" - Етап 2. Реално изпълнение

- Къде се позиционира вашият бизнес в Пловдив?

- Първите три утвърдени строителя са на едно ниво като проектиране, изпълнение, финансиране и срокове. Ние сме водещ строител в топ 3 заедно с тях, но ги превъзхождаме с уникалната добавена стойност като устойчивост и изключителни екстри към всеки имот. Конкуренцията ни е напрегната и от това печели само крайният клиент.

Предлагаме и значително по-добри цени и гъвкави схеми на плащане, изцяло съобразени с финансовия комфорт на купувачите. При нас залагаме подготовка за умен дом, подово отопление, шумоизолация на под, алуминиева дограма с троен стъклопакет, електрически щори. Общите части, асансьори и технологии, които използваме, са многократно по-добри от използваните от другите компании. По нашите проекти се работи с международни проектанти и дизайнери, които работят главно за САЩ и Обединените арабски емирства. Новите собственици трябва да се чувстват у дома от първата крачка в комплекса, а не да постигат комфорт само в жилищата си. Имаме стриктни правила за общи части, ненарушаване на фасади и много други. Това дава спокойствие с ясни правила и ред за бъдещите обитатели.

- Какви изненади и екстри има за бъдещите ви проекти?

- Ние сме строител и инвеститор с огромни традиции в град Пловдив и това е благодарение на факта, че всеки следващ проект е по-добър от предишния ни. На базово ниво предлагаме четири стени, бетон и прозорци, точно това, което и всеки конкурент в нашия бранш. Знаем, че за цената трябва да дадем нещо повече от това, и ние го правим - подово отопление, подготовка за умен дом, шумоизолация на пода, електрически щори, алуминиева дограма с троен стъклопакет и много други. Бихме желали дори в най-малкия ни апартамент да имаме екстрите, които всеки би заложил при строителството на къща.

В последните ни проекти като инвеститор и строител ще предложим фотоволтаична станция за чиста енергия, която да намали разходите на обитателите за поддръжка на общите части и да получат безплатна електроенергия. Ще разполагат с ритейл парк, медицински център, дентален център, детски център, няколко супербързи зарядни станции за електромобили, отново захранвани от чиста, зелена енергия. Паркирането ни надминава 120%, залагаме твърдо на ниско строителство до 5 жилищни етажа, дори да трябва да се лишим от максимална РЗП и допълнителна печалба. Бъдещите обитатели, освен да покрият ежедневните си домакински нужди, ще имат възможност да оставят децата си в детски център и да ги прегледат в добра клиника и ще се чувстват много по-комфортно. Това в малка китна кооперация няма как да стане, а да не говорим, че повечето такива проекти са зле организирани откъм етажна собственост и са изключително скъпи.

1 / 2

Неповторимо завършване на общи част

2 / 2

Дизайнът на асансьорите е като от бъдещето 

- Накъде се развива Пловдив в строителството?

- Напред и нагоре. В Пловдив ще се строи и този процес трябва задължително да е контролиран от администрацията. Цената за разрешение за строеж на квадрат се вдигна 5 пъти, а насреща инвеститорите не получат нищо ново – нито по-бързо разглеждане на проекти, нито нова инфраструктура. Имаме събиране на такси без обратна възвращаемост, а техническото изпълнение от нас като инвеститор е на доста високо ниво.

Имаше моменти, когато на имотния пазар определението „комплекс“ беше мръсна дума, но бъдещите купувачи осъзнаха, че това е възможно най-доброто, когато говорим за жилищни проекти над 5-7 хил. кв.м РЗП. В момента вече се предпочитат жилищни комплекси с ясно уредени услуги на микрониво, така че живеещите да могат да задоволят ежедневните си потребности на място. Друга гледна точка, която купувачите задават пряко и косвено на инвеститорите - всички искат въздух, зеленина и гледка, а когато видят проектирана тераса 15 кв.м, не искат да заплатят преференциална сума за нея. Самата инвестиция за качествено завършване на такава площ в някои случаи е по-висока от жилищната площ.

Голяма част от купувачите са хора, които се връщат да живеят в Пловдив, защото заплатите на можещи и трудещи се хора са отлични, а спокойствието и комфортът са в пъти по-големи от София.

- Къща на цената на апартамент - това е страхотно, а след това?

- Да, в много случаи това е най-доброто за едно семейство, но българинът е много чувствителен на теми като транспорт и допълнителни разходи. Това не пречи на бъдещите купувачи да мечтаят, но те трябва отлично да направят сметките си при покупка на къща. В момента нашето дружество проектира и проучва цели микрорайони, които могат да се застроят с комплекси от къщи с допълнителна инфраструктура като фитнес, СПА център, открити площадки, игрища и др. В това отношение София е много по-напред в резултат от естествения растеж на столицата. Пловдивчани все още не са готови да се адаптират към „чужда къща“ и биха желали сами да си я проектират. Разходи за градинар, по-висок данък и често липсата на елементарен хранителен магазин са само минуси в очите на бъдещите купувачи, а най-големият проблем е транспортът, най-вече на деца. В Пловдив градският и извънградският транспорт са на ниво "Ледена епоха".

- Как се избира най-добрият имот и строител, защо хората избират точно БАУЛЕНД?

- Без брокер и с лична инициатива на клиента. Ние сме изключително проактивни спрямо нашите бъдещи и стари клиенти. Опитваме се да ги запознаем с всяка новост, която влагаме, бихме желали да запазим инерцията от отличното ни партньорство и да продължават с години да инвестират в имоти при нас. Твърдо трябва да се избягват инвеститори, които предпочитат плащания в брой - със или без документи. Плащанията в брой са високорискови и ние предпочитаме единствено и само плащания по банков път. Не на последно място, ние сме в постоянен контакт с нашите клиенти, за да получаваме целогодишно обратна връзка, след като са се нанесли в новите си жилища. Само така можем да създаваме продукт от бъдещето.

- Какво харесват купувачите?

- Като водещ инвеститор в Пловдив и региона подбираме изключително прецизно всеки детайл както при строителството, така и при позиционирането и рекламата. Тотално избягваме думи и послания като топлина, дом, уют, без комисиона, светло и просторно. Бъдещите купувачи бягат и трябва да бягат от подобен тип позициониране и реклама, защото най-често тези думи крият зад себе си само неистини. Няма как да наречем 60 квадратни метра апартамент “просторен”, но може да е функционален и правилно подреден, с подово отопление и отлична дограма. Купувачите приемат и разбират цената на квадрат, но тя никога не им допада.

- Какво би помогнало на един град да развива и да контролира по-добре инвестициите в имоти?

- Пловдив има крещяща нужда от ГИС – географска информационна система. Такъв тип софтуер ще предостави 100% прозрачност на гражданите, както и всичко ще е абсолютно дигитализирано. София е на светлинни години напред в това отношение. Сроковете за издаване на всякакъв тип документи ще намалеят многократно и администрацията ще влага много по-малък ресурс, без наемане на нови хора.

От друга страна, трябва да се създаде ново звено от типа „Големи клиенти“, за да се обслужват наистина големи обекти, които плащат най-големи такси за разрешения за строеж и след това внасят огромни суми в хазната - както от самата покупко-продажба, така и от дългогодишното плащане на данъци. Да не говорим за заетостта в сектора - без нея държавата ще е доста разклатена, строителният бранш се оказа изключително устойчив през последните 3 години на ковид, война и други изкуствено създадени катаклизми.

- Вашият съвет към купувачите?

- Независимо дали закупувате от нас или от друг инвеститор имот, винаги сравнявайте всичко перо по перо - от срокове и цена до това каква е дограмата, асансьорът, има ли подово, умен дом - всичко. Накрая, като „ударите чертата", ще видите, че е изключително лесно да вземете решение на базата на факти и аргументи, а не на емоции, които обикновено излизат скъпо. Ние предлагаме онлайн бланка, в която са попълнени нашите екстри, и само трябва да ни сравните с всеки друг проект, и не само в Пловдив.

Обратно нагоре ↑