Сгради

Trivium Centre: В сърцето на Пловдив

Качество на обитаване и лукс в аристократична зона на 5000 години

Trivium Centre е инвестиционно намерение на „Миркал инвест“ с управители Александър Асенов и Калин Ганев. Компанията е част от групата компании в сферата на недвижимите имоти на ХЪС ООД. Заявената цел на инвеститора е да предостави на своите бъдещи клиенти ниво на обслужване с такава висота, която не е позната на пловдивския пазар до този момент, а именно високо качество на обитаване и пълна поддръжка на имота от охраната на входа до почистването.

Локация: Срещу Форума и Одеона

Проектът е разположен в историческия център на Пловдив на един от основните булеварди - “Цар Борис III”, в обхвата на историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ - групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата. Става дума за т.нар. „Бяла зона“, където в исторически план са били резиденциите на аристократите в близост с Форума. В търговския, административен и религиозен център на античния град са се провеждали събрания, дебати, празници, държавни дела, тук са се намирали съкровищницата, Одеонът, градската библиотека, Базиликата и др. Векове наред най-ранната планова схема остава непроменена с форма на правоъгълник в направление изток - запад. На северната страна е изграден комплекс от обществени сгради, доминирал над останалите постройки на площада с три входа по източната, южната и западната страна. Главните улици cardo maximus и decumanus maximus се пресичат пред източния вход, където ще бъде разположен Trivium Centre с невероятна гледка към 5000-годишна история.

При направеното обследване на подземните пластове са разкрити антична сграда с 5 помещения и подови настилки, части от улица с археологическа стойност, добре описани от археолозите от Исторически музей - Пловдив. На запад под бул. "Цар Борис Трети Обединител" и на север под ресторант "Даяна" е било разположено представително здание от 250 кв.м от ІІІ-ІV век. В две от пет разкрити помещения е намерена част от хипокауст (подово отопление), открити са фрагмент със стилизиран мраморен орел, част от стъклен съд с човешка фигура, монети и др., находки от Средновековието. Проследени са около 5 метра от антична улица северно към Форум Изток.

След приключването на археологическите разкопки имотът е освободен за застрояване.

Съвременната локация е на практика срещу Централна поща и хотел "Тримонциум", в непосредствена близост до главната пешеходна зона на Пловдив, на 4-5 минути пеша от “Капана” и Стария град. Височината от 7 надземни етажа разкрива прекрасни гледки към "Тримонциум", пл. “Централен” и Градската градина на запад, към Небет тепе, Античния театър и Стария град на север и към целия градски пейзаж. На 5-10 минути пешеходно разстояние са търговски център "Гранд" и МОЛ "Марково тепе", хипермаркет "Т-Маркет", Централна гара, детска градина, болница и много други обекти.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Разнообразни луксозни жилища с възможност за обединяване

Сградата ще се състои от 7 надземни и 2 подземни етажа с предимно жилищна функция.

Сутеренът с подземен паркинг е на две нива с общо 43 паркоместа с вход от ул. "Петър Парчевич".

Партерът е с два основни входа - за офисната и за жилищната част от югоизток по ул. "Парчевич", с 4 магазина откъм бул. "Цар Борси III" на запад и един апартамент с вход откъм ул. "Парчевич".

Офис етажът предвижда 4 отделни офиса и общ санитарен възел със самостоятелен вход с асансьор, стълбищна клетка и рецепция. Светла височина на офисите 3.00 м, на търговската част - 4.00.

Жилищата са на 5 етажа от к. +7,30 нагоре, със самостоятелен вход със стълбище, асансьор и рецепция. Апартаментите са разнообразни откъм големина и изложение, като двата фактора са взаимно свързани, възможни са и обединения. Всяко жилище разполага с инсталация за подово отопление и конвектори за охлаждане, предвидено е максимално остъкляване. Общите части ще бъдат луксозно завършени. Светлата височина е 2.80 м, разпределенията са максимално функционални.

Визията е модерна и строга, с характерен архитектурен облик. Оценявайки централната локация и градския силует с Централна поща и хотел "Тримонциум", проектантите са се опитали характерният облик да не доминира, а само да допълва архитектурния контекст и да кореспондира с духа на централен Пловдив.

Материалите са внимателно подбрани за дълготрайност. Основната част от фасадата ще бъде от естествен камък с композитни панели на места. Остъкляването осигурява максимално ослънчаване. Предвидени са френски прозорци с дограма от най-висок клас. Във всички офиси са предвидени рекуператори за пресен въздух. Жилищата ще бъдат с подово отопление и самостоятелни термопомпи. Впечатляващият изглед е предпоставка всички покривни тераси да са със слънцезащитни тенти за максимален комфорт и в най-слънчевите и горещи дни.

Общите части са луксозни. Предвиден е частен парк пред сградата, подгряване на терасите и пространството около сградата, висок клас безшумни умни асансьори. Обезпечеността с надземни гаражи и паркоместа е 100%, има готовност за зарядни станции за електроавтомобили. Предвидена е услугата консиерж.

Проектантите: AVG Architects и Arch Consult ZG

Студиото на проектантски бюра AVG Architects и Arch Consult ZG е основано през 2018 г. от арх. Георги Стамболджиев и арх. Йовко Генов. Основни принципи при проектирането на сградите са иновативност и индивидуалност в архитектурния облик. В портфолиото на компанията намират място проекти предимно жилищно строителство от България и чужбина. Компанията разработва и сгради за обществено ползване – строителен хипермаркет, спортен център към голяма тенис академия, хотели, сватбен център и др. Екипът от млади и креативни архитекти с опит в инвестиционното проектиране е подсилен от утвърден инженерен състав във всички направления.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

ФАКТИ
Площ на парцела: 780 кв.м
ЗП: 686,59 кв.м
РЗП: 4470,31 кв.м
Подземно РЗП: 1551,54 кв.м
Апартаменти: 35
Магазини: 4
Офиси: 4
Паркоместа подземни: 35 (от които 8 двойни)
Общо паркоместа: 43

Пълният текст - в брой 5 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑