Продукт и технологии

Тодор Фиданов, "ETEM България": Създаваме ноу-хау, което прилагаме в проекти извън страната 

Тодор Фиданов, изп. директор на ЕТЕМ за България и Румъния 

- Г-н Фиданов,  ЕТЕМ е добре познат лидер в бранша с повече от 52 години история и опит в проектирането на архитектурни системи. Какво да очакваме от компанията тази година в България и на международния пазар?

- В България ЕТЕМ безспорно се наложи като компания с най-силен професионален опит и експертиза. Пазарното ни присъствие още от 1991 година ни позволи да развием както обща компетентност, така и ноу-хау относно конкретните технически и логистични предизвикателства в нашия регион. Познаваме детайлно спецификите и нуждите на българския пазар и това е едно от най-големите ни предимства. Експертният ни екип играе ключова роля за развитието на компанията не само тук, но и в международен, дори, бих казал, в глобален план. Не спираме да работим по проекти в най-различни категории на пет континента, да разработваме и адаптираме решения, отговарящи на най-разнородни и предизвикателни изисквания. В този аспект ЕТЕМ е една от малкото компании, която създава ноу-хау в България, което прилага в проекти извън страната.

Искам да споделя и още нещо интересно. Гордея се с това колко професионалисти в бранша в България са започнали професионалния си път от ЕТЕМ. Това показва, че ние сме своеобразна школа за всички, които искат да се развиват и да добиват ценен опит в различните направления на алуминиевата индустрия и проектирането на архитектурни системи.

Piraeus Tower - най-високата сграда на пристанището на Пирея с 84 м височина

- Каква е стратегията на ЕТЕМ в динамично променящата се индустрия?

- Минала година направихме още една много важна крачка, която ще затвърди лидерската ни позиция. Обединението ни с Cosmos Aluminium, компания с международни позиции в екструдирането на алуминий, утрои капацитета ни. Още по-съществено е, че заедно въведохме нов подход в производствения процес, отговарящ на най-модерните изисквания и тенденции. Производството ни в Лариса е едно от най-модерните в Европа и се базира на основни приоритети като качество, ефективност, екологичност. Успоредно с това напредва проектът за модернизиране и на производството ни в Атина. Всичко това ни дава още повече възможности за взаимодействие и търговско развитие, гарантирайки на нашите клиенти качество, коректност, дълготрайно партньорство и конкурентно обслужване.

- Планирате ли инвестиции и разработки на нови продукти, които да подпомогнат вашата стратегия за растеж?

- Част от нашата работа е да сме в крак с пазара! Екипът на ЕТЕМ целенасочено поддържа непрестанна връзка с нашите клиенти, партньори и водещи професионалисти в бранша, което ни позволява да разпознаваме ясно тенденциите и промените в изискванията. На тази база се определят и приоритетите ни в развойна дейност, логистика, производство и маркетинг. Изискванията на пазара се променят постоянно, което налага непрестанното развиване на нови продукти и създаването на подобрения за вече съществуващите. Във всеки момент екипът на ЕТЕМ работи едновременно по няколко нови разработки и този процес е непрекъснат.

Освен работата по нови решения ние търсим развитие и в отношенията ни с нашите партньори и приближаването ни до потенциални нови клиенти. Именно в тази посока е и откриването на два  собствени шоурума. Създадохме не само търговски площи, в които може да видите част от най-добрите ни продукти, но едни наистина приятни и уютни пространства. Целта ни е нашите шоурумове да бъдат с добавена стойност и да ги превърнем в място за обсъждане и споделяне на идеи, уъркшопове, семинари и събития за експертите от бранша.

- Кои са ключовите продукти и решения, които ЕТЕМ предлага на българския пазар, и как те отговарят на нуждите на клиентите в страната?

- Мога смело да заявя, че разполагаме с най-богатото портфолио в сегмента на алуминиевите архитектурни системи в България. Разнообразието от системни решения и продукти за фасади, прозорци и врати, плъзгащи системи и други решения е не само в каталозите ни, а го предлагаме на практика и можем да отговорим на всяка нужда веднага. В последните няколко години обогатихме допълнително нашето портфолио с нови системи, част от които са окачена фасада EF50, отваряема система за прозорци EW70, плъзгане с повдигане ES70, балюстрадата EB48 и системата за преградни стени EP30. С тях общият брой системни решения, предлагани в България, надхвърля 35. Всички тези решения са разработени или изцяло, или с участието на българския екип и отговарят напълно както на изискванията на местния пазар, така и на новите глобални тенденции в индустрията.

- Устойчивостта става все по-важен фактор при избора на архитектурни системи. Как компанията поддържа баланса между екосъобразността и качеството на своите решения?

- В нашата визия екосъобразност и качество са допълващи се, а не противоположни аспекти. Визия, която следваме чрез значителни инвестиции, оптимизиране на производствения цикъл и подобряване на показателите за качество, безопасност, ефективно използване на ресурсите и процеси за опазване на околната среда.

- Планирате ли разширяване на глобалното си присъствие и експанзия на нови пазари?

- ЕТЕМ винаги е била и ще бъде една от най-стабилните компании в региона. Основните ни приоритети продължават да са насочени към утвърждаване на лидерската ни позиция с постоянно развитие, иновации и близък контакт с партньорите ни. В глобален аспект, макар и в сложна международна ситуация, ние продължаваме да сме успешни на няколко континента. В момента работим по много проекти както на традиционните ни пазари, така и на нови. 

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑