Продукти и технологии

Saint-Gobain: Предизвикателства при проектиране и реализация на хотели и системните решения за преодоляването им

Хотелските комплекси до голяма степен представляват шумна среда с множество гости, които се движат из помещенията, генерирайки високи нива на шум, особено в ресторантите, конферентните зали, басейните и общите части. Всичко това прави акустичните изисквания към този вид сгради много високи.

В тях гостите очакват да имат най-висока степен на комфорт, включващ фактори като приятна околна температура и влажност, красива природа, тишина и цялостно релаксиращо преживяване. Същото важи и за хотелските стаи, в които клиентите очакват стандарт на комфорт и ергономичност, който е по-висок от този, който обикновено имат в ежедневието си. 

Saint-Gobain винаги е обръщал специално внимание на този разрастващ се пазарен сектор, където редица продукти и решения са специално проектирани да посрещнат и надхвърлят нуждите на клиентите и гостите.

Когато говорим за сектор хотели, тишината и спокойствието са злато.

Нищо не е по-важно за пътуващия по работа или на почивка от възможността да се оттегли в хотелската си стая за релаксация и добър сън. Шумът е оплакването номер едно от гостите в много хотели, независимо дали идва от съседната стая или от външен трафик и уличен шум.

За да бъдат защитени от външни условия като шум или тежки климатични условия, външните стени трябва да бъдат изолирани, вътрешно или външно, с помощта на ефективни строителни системи и решения. Оптималният вариант е изолацията да бъде поставена от външната страна на стената (когато е възможно), тъй като позволява на сградата да се възползва от топлинната маса на стените и елиминира топлинните мостове, произтичащи от конструкцията или неправилната изработка. Въз основа на обширни теренни проучвания Saint-Gobain Isover разработва референтни модели за типични хотелски сгради, вариращи от малки курортни до големи многоетажни хотели, предоставяйки иновативни звукоизолиращи, пожаробезопасни и енергийно ефективни решения за хотелиерството, гарантирайки резултати много по-високи от стандартните.

Рязко увеличаващата се урбанизация e друго предизвикателство, което изисква архитектура и комфорт от ново поколение. Обединените арабски емирства са територия, на която тези процеси се развиват по-бързо, отколкото в останалите части на света. Един от примерите за това е 75-етажна двойна кула, проектирана с помощта на множество решения на Saint-Gobain.

The Royal Atlantis Dubai

Разположен на известния полумесец Palm Jumeira, този 5-звезден хотел и жилищен комплекс на 42 нива, проектиран от KPF architects, разполага с над 1000 стаи и обслужвани жилища, 90-метров инфинити басейн, 23 ресторанта, съоръжения за водни спортове и фитнес зали. Saint-Gobain Weber, Saint-Gobain Rigips, Vetrotech и Saint-Gobain Isover са брандовете, избрани да отговорят на мащаба и сложността на проекта.

С лице към брега на Дубай, Address Residences Beach Resort трансформира градския пейзаж на Jumeirah Beach. Проектиран от Killa Design Architects, той се състои от две 75-етажни съседни една на друга кули и включва редица решения на Saint-Gobain.

Dubai, UAE June 23, 2020 - JBR hotel construction

Dubai, UAE June 23, 2020. Addresses JBR hotel

Групата участва в този изключителен проект с продуктите на Rigips, Weber и Vetrotech. Курортът включва 187 хотелски стаи, 443 апартамента с румсървиз, пет ресторанта, спа център с площ 800 квадратни метра, фитнес център и три басейна, единият от които е с дължина 94 метра.

Проектът включва повече от 120 000 квадратни метра системи за сухо строителство на Saint-Gobain и комбинации от решения, избрани според специфичните нужди на помещенията, като качество на въздуха (Activ'Air) или устойчивост на влага, мухъл или удар. За спалните помещения е използвана система за сухо строителство Rigips, избрана заради отличните й акустични свойства. Плоскостите Glasroc X са част от проекта както във вътрешните, така и във външните системи.

Площта на терасите и басейните в Address Residences Beach Resort надвишава впечатляващите 100 000 квадратни метра, като навсякъде за безупречното им качество са използвани продукти и хидроизолационни решения на Saint-Gobain Weber.

Подобно на полумесец, гледащ към залива Лусаил в Катар, кулите Katara демонстрират няколко решения на Saint-Gobain.

Архитектурен проект, проектиран от Klint Consult за Katara Hospitality Group, Katara Towers са предназначени да бъдат един от символите на Катар. Силно повлиян от националния герб, дизайнът на кулите със своите извити линии наподобява два кръстосани меча. Сградата, която се очаква да бъде завършена навреме за световното първенство по футбол през 2022 г., ще помещава два луксозни хотела, луксозни апартаменти и офис помещения.

Katara Twin Tower Hotel, Qatar

Katara Towers получава оценка пет звезди от Global Sustainability Assessment System Design and Build (GSAS), екологичен сертификат за инфраструктура в Северна Африка и Близкия изток. Предизвикателството тук е да се осигурят ниски екологични разходи за такъв проект, като същевременно се гарантират благосъстоянието и комфорта на бъдещите обитатели. Много решения, проектирани от Saint-Gobain, допринасят за постигането на тези амбициозни цели.

Saint-Gobain Weber предоставя подови настилки и хидроизолационни решения за изграждането на тези две кули. В допълнение, повече от 10 000 квадратни метра топло- и звукоизолация Saint-Gobain Isover са избрани за оптимизиране на ефективността на сградата.

Над 55 000 квадратни метра цялостни системи за стени и тавани Rigips осигуряват бърз монтаж и минимално количество строителни отпадъци на обекта.

Katara Towers са поредният пример, в който Saint-Gobain демонстрира способността си да посрещне предизвикателствата на един изключителен архитектурен проект, като същевременно се съобразява с устойчивостта и комфорта.

Хотелите са един от секторите, в които е необходима много добра акустика на помещенията.

Приветливата среда и „усещането за уют“ на гостите могат да бъдат постигнати само чрез драстично намаляване на всякакъв излишен и страничен шум. Saint-Gobain Ecophon и Eurocoustic са дивизиите с опит да преобразуват в спокойни и приятни тези среди. Нашите акустични тавани и стенни панели допринасят за намаляване на всички нежелани звуци, създавайки спокойна атмосфера, където гостите могат да си почиват или работят пълноценно, а персоналът да работи с по-малко стрес и по-ефективно. Акустичните решения на групата са разработени според специфични нужди в различните зони: фоайета, коридори, конферентни зали, кухни, ресторанти, спални, барове и закрити басейни.

Специално за сектора Saint-Gobain има съвместно разработени решения с едни от най-големите вериги хотели в света: Accor, Carlson/Rezidor, Choice Hotels, Hilton, Hyatt, Intercontinental, Marriott, Starwood, Tui, Wyndham.

В България с продуктите и системите на Saint-Gobain има реализирани десетки хотели, част от които са: "Хилтън София", "Метрополитен София", "Новотел София", "Иберо Стар Златни Пясъци", "Кемпински хотел Златни Пясъци", "Милениум София", "Нептун Слънчев бряг", "Маджестик Бийч Резорт Слънчев Бряг", "Адмирал Златни Пясъци", "Парк-хотел Олимп", "Хелиос Слънчев Бряг", "Хаят София", Aquahouse Hotel & SPA, Voya Beach Resort Hotel, The Emporium Plovdiv – Mgallery, "Калиста", "Армира" и др.

Вижте статията в брой 4/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑