Продукти и технологии

Реставрация на Колизеума с иновативни продукти

Споделяне

Флавийският амфитеатър, още познат като Колизеума, е започнат от император Веспасиан през 72 г. и завършен от императорите Тит и Домициан през 86 - 91 г.

Проектът за реставрация и укрепване на амфитеатъра е интердисциплинарно усилие на Римската археологическа комисия, представлявана от Джанджакомо Мартинес с архитекти и ръководители на проектa и инженерно строителният факултет на римския университет "Сапиенца". Той се координира от проф. Маурицио Чероне - главен архитект на проекта и неговите асистенти. Съдейства и Германският археологически институт.

 

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Оригиналните конструкции и стил са максимално запазени

Проектът е прецизен инженеринг, който включва също идентифициране на опорните точки, които да служат за основа на новата конструкция. След това нови конструктивни елементи са позиционирани върху античните блокове разложил се варовик и травертин, без да разрушава руините. Новите материали, които укрепват античните блокове, са видими, тоест личи си кой материал не е съвременен и кой материал е нов, което е умишлено.

Поставени са нови подпори за сцената върху трите типа конструктивни и основни елементи. Всички те са направени от варовик и травертин. Тези типични за Централна Италия материали са идеални за строителство, защото са лесно обработваеми, но не издържат на атмосферни влияния. Запазените варовикови блокове, които оформят част от стените под платформата, са използвани за основа на новите бетонни блокове. В други зони парчета травертин (заради тяхната позиция) са използвани като спойка между античните и новите блокове. Извиващият се периметър на арената е частично изравнен, за да съответства на височината на новите бетонни граници, които поддържат дървената конструкция на новата платформа.

За този културно-исторически обект Mapei проектира високоякостни разтвори и бетони, които да съответстват на оригиналните антични камъни. Проектът изисква точно такъв разтвор, който да консолидира варовиковите блокове и бетонова смес, използвана да укрепи новата сцена.

Mape-Antique F21 е препоръчан от Техническата асистенция на Mapei за запълване на пукнатините във варовиковите блокове и колоните. Това е много рядък, запълващ, хидравлично спойващ материал без цимент, на основата на вар и екопуцолан за заздравяване чрез инжектиране на конструкции от камък, тухли и туф. Той е много подходящ за заздравяване на стени от камък, тухли и туф и арки в сгради, напукани мазилки и стенописи. Tози емблематичен продукт е създаден и използван и за реставрацията на базиликата „Св. Франциск от Асизи”, Двореца на норманите в Палермо и много други паметници на културата.

Към смесите за реставрация е добавен MAPEFLUID PZ 500. Това е - идеалната смес с ниско съдържание на цимент, която увеличава устойчивостта на атмосферните влияния, пластифицира сместа и увеличава устойчивостта на химическо въздействие.

Бързо стягащият течен разтвор за анкериране MAPEFILL е използван за захващане на дървените укрепления към варовиковите блокове. И трите разновидности на този продукт се използват за бързо закрепване на болтове, шпилки, предварително изработен кофраж, турбини, машинни инструменти и други към бетонни основи. Препоръчва се също за запълване на неподвижни връзки между бетонни елементи.

EPOJET - двукомпонентна, много течна смола на епоксидна основа за инжектиране е използванa за закрепване на стоманените елементи към бетоновите блокове. Този продукт създава монолитна връзка и е специално създаден за запълване и укрепване на носещи конструкции.

Обратно нагоре ↑