Продукти и технологии

Реновиране с мисъл за бъдещето и незабележима акустика с продуктите на Knauf Ceiling Solutions 

Връщане към нов живот на старите сгради в един динамично променящ се свят, намиране на тяхното ново предназначение и удължаване на жизнения им цикъл с мисъл за природата – това са задачи, пред които е изправено всяко европейско общество. В нашия стар континент наред с новите обекти и авангардни строителни технологии стоят здания, които носят предимствата и недостатъците на отминали епохи, понякога толкова солидно построени и с такава културна стойност, че е немислимо да бъдат премахнати. В такива случаи се изискват много старание, размах и добър екип, за да може старата сграда да оживее отново, да получи своето ново предназначение.

Пред такава задача е бил изправен екипът с инвеститор Euro Styl SA, когато му е възложено да реновира сграда в района на пристанището на Гданск, построена преди Втората световна война и използвана като хале при строителството на подводници. Идеята на архитекта, чиято задача е да превърне този паметник на културата в многофункционална сграда – с хотел, офиси, заседателни зали и заведения, е да се придържа максимално към оригиналната архитектура. Акустиката в просторните и високи помещения осигуряват таваните, изпълнени с дървесна вата Heradesign® от Knauf Ceiling Solutions. Паната от Heradesign® с фабрично залепена минерална вата се вплитат идеално в интериора и осигуряват деликатно звукопоглъщане, без да нарушават концепцията на видим бетон и зидария.

Проектът „Монтовния“ олицетворява опазване на историческото наследство, устойчивия дизайн и стремежа към изчистена естетика.

1 / 2

2 / 2

Историческа сграда и кръговата икономика

„Монтовния“ е реновирана историческа сграда от 30-те години на миналия век, която е неразделна част от многофункционалния проект DOKI в центъра на града. Разработена от инвеститора Euro Styl SA до бившата корабостроителница в Гданск и известния Портал №2, DOKI ще формира цял нов градски квартал. Сградите в проекта са предназначени за офиси, апартаменти и услуги.

„Монтовния“ съчетава хотелски, кетъринг и бизнес функции, като същевременно запазва своя „лофт“ стил, индустриален дизайн. Сградата е проектирана с оглед на философията на кръговата икономика, като внимателно са подбрани материали, които могат да се рециклират.

Изчистен дизайн, устойчиви тавани

Сградата Montownia Lofts & Experience е пример за това как да се вдъхне нов живот на историческа сграда, като същевременно се запазва нейната оригинална атмосфера и същевременно се въвеждат напълно съвременни решения и дизайн. Сградата е била място, където са се сглобявали и съхранявали двигателите на подводници. Днес след мащабна реставрация архитектурната концепция, създадена от "Rayss Group студио", ни очарова с индустриалния си интериорен дизайн.

Цялото пространство е издържано в строго сиво, като е обогатено само с акценти на цветове, живи тапицерии на мебели и зеленина. Докато бетонните стени подсилват характерното индустриално усещане на мястото, таваните и голите стени са в хармония, за да се създаде еднороден декор в целия проект. По-внимателен поглед нагоре разкрива системите за таван с пана от дървесна вата Heradesign®, монтирани над главите ни.

Паната за таван от дървесна вата Knauf Ceiling Solutions Heradesign® се оказват идеален избор, предлагайки перфектен баланс между естетика и изпълнение. Тук са специфицирани в палитра от сиви и естествени тонове, като тези пана се съчетават перфектно с минималистичния стил на сградата и осигуряват така необходимото акустично представяне, за да помогнат на отворените пространства да звучат толкова добре, колкото и изглеждат.

Освен това по отношение на устойчивостта те са изключителни решения – паната Heradesign® за окачен таван и стена притежават престижния Златен стандарт Cradle to Cradle Certified® за своите естествени и бели цветови варианти.

„Сивият цвят и нееднородната структура на дървесна вата HERADESIGN® гарантират, че паната не развалят индустриалната атмосфера, докато в същото време чрез поглъщане на шума и реверберацията те спомагат за оформянето на благоприятна акустика за посетителите."

Ромуалд Вилк, мениджър спецификации, Heradesign, Полша

"Работата в сграда - паметник на културата, ни задължаваше намесата в интериора да е сведена до минимум. В същото време ние не искахме акустичните системи да бъдат видими по какъвто и да било начин."

Лукаш Рейс, Архитект, Rayss Group

Решаване на акустични предизвикателства в сграда - паметник на културата

Архитектите бързо разбират, че справянето с акустични предизвикателства ще е ключово в този проект. Натъкват се на случаи на реверберация, която продължава няколко секунди, което прави помещенията неизползваеми за хотел, ресторант или офис.

Въпреки че е възможно да се управлява акустиката на всяко пространство с помощта на съвременните технологии, иновативни материали и звукопоглъщащи системи, архитектите се сблъскват с допълнително ограничение при работа с паметник на културата. Основната цел е да се сведе до минимум всякакво нарушаване на интериора, като се гарантира, че шумопоглъщащите бариери ще останат незабележими.

Акустичните тавани Heradesign® изиграват важна роля за преодоляването на това предизвикателство, като решават акустичните проблеми по екологичен начин.

Гладка визия с пана от дървесна вата

Влакнестата структура на дървесната вата хармонизира безпроблемно с индустриалния характер на интериора. Освен това текстурата на таванните пана от дървесна вата Heradesign® съответства на артистичните елементи, въведени в интериора на Montownia, включително зелената стена, зидарията зад картините, изпълнена прецизно с кухите бетонови блокчета.

Решението за таван от дървесна вата Heradesign® ефективно решава акустичните проблеми, оставяйки го практически невидим, но гарантира широкоспектърно акустично въздействие.

Проектът е носител на наградата в категория „Реновация на търговски сгради“ на European Property Awards.

Използвани продукти: Пана от дървесна вата Heradesign® Superfine Plus, 1200×600 mm, цвят Natural tone 13 или NCS S 3500-N, монтирани на CD профили
Екип на проекта:
Инвеститор:
Euro Styl Montownia, Гданск
Архитект: Rayss Group, Гданск
Фотограф: © Szymon Polański

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

1 / 2

2 / 2

Обратно нагоре ↑