Сгради

Ралица Томова: PIPE SYSTEM - компанията, която бързо се адаптира към иновациите и залага на развитието на младите кадри

Ралица Томова, изп. директор, Pipe System

- Pipe System се утвърди като една от водещите компании в областта на инсталациите в България - какви са основните проекти, по които работите?

- Pipe System е компания, която е фокусирана върху изпълнение на ВиК инсталации, както и системи за автоматично пожарогасене (АПГИ), известни още с наименованието спринклерни системи. Ние сме част от групата компании на PSS Construction – всъщност най-дълголетната между тях. Догодина ще празнуваме своята 20-годишнина и за този период нашето развитие е белязано от много интересни, големи по мащаб и разнообразни проекти. В това отношение можем да кажем, че сме били част от абсолютно всякакъв тип реализации в областта на сградното строителство. Като една амбициозна компания ние се стремим да участваме в строителството на емблематични, новаторски сгради, които да ни научат на нещо ново и да спомогнат за нашето развитие. Зад гърба си имаме изпълнени проекти като „Парадайс център“, „София ринг мол“, Capital Fort, базите на LIDL в с. Кабиле и Равно поле, голям набор от хотели по българското Черноморие и в столицата, завода за боклук на София, множество индустриални проекти – складове, логистични центрове, производствени сгради из цялата страна, бизнес сгради.

Актуалните проекти, в които участваме към днешна дата, са не по-малко предизвикателни – изпълняваме едновременно няколко възлагания на един от най-качествените инвеститори в българския ритейл сектор – „Видеолукс холдинг“. Изключително сме благодарни за доверието на този инвеститор в нашите качества и умения и вече от доста години сме част от екипите, които изпълняват техните проекти. Актуалната тенденция, зададена от тях, е в областта на т.нар. ритейл холидей паркове – само преди няколко седмици врати отвори най-големият на Балканите такъв проект в Перник. Там ние изпълнявахме АПГИ системите на всички сгради, площадковите ВиК мрежи и вътрешните ВиК инсталации. Едновременно с това участваме в изграждането на "Ритейл парк Хасково", където покриваме същия обхват от системи, мрежи и съоръжения като изпълнение. Предстои да стартираме работа при изграждането на още един интересен проект, за който тепърва ще се говори - проектът на „Видеолукс холдинг“ на бул. "Никола Мушанов" в столицата.

Междувременно продължаваме работа в друг актуален обект в столицата – „Изток плаза“, който вече извисява своята снага на кръговото кръстовище на 4-ти км. Там групата сгради съчетават жилищни части, офисни и хотелски секции, както и зони за отдих и релакс. Клиентът ни се довери да изпълним инсталациите, които попадат в нашия обхват на дейност, като тук интересното беше, че за първи път се изгражда вътрешносградна ВиК мрежа изцяло със системата на Geberit в такъв мащабен проект.

По отношение на „индустриалния фронт“ – в края на юни беше успешно завършен новият логистичен проект на ЗОРА в Индустриален парк "Божурище", а вече вървим напред с нови предизвикателства – проект Treleborg в Перник, новата складова база на CTP на бул. "Ботевградско шосе", разширението на Pack East в Сливница.

- Един от фокусите на брой 4 на списание ГРАДЪТ e хотелският, ваканционен и туристически сектор - разкажете ни повече за референтните проекти, по които работите?

- По отношение на този сектор ние имаме много години опит, тъй като този тип сгради са едни от първите, с които сме стартирали нашето развитие. Имаме участие в множество проекти, ще изброя само някои от тях – хотел HYATT в столицата, реконструкцията на хотел „Рила“ в Боровец, хотел Millenium, Aqua Paradise Resort, Intercontinental Sofia, бутиковият Sense hotel и др. Един от последните проекти, в които взехме участие и е много актуален в момента, е уникалният комплекс King’s Valley до Казанлък – висококачествено бижу в короната от СПА курорти в нашата страна. Съвсем наскоро пък се включихме и в изграждането на хотел Pullman, който активно се строи в рамките на мегапроекта OKOL Lake park. Като част от PSS Construction взехме участие в изграждането на бутиковия хотел JUNO в центъра на София, който вече отвори врати за гости и впечатлява със стил и елегантност. Във вече споменатия „Изток плаза“ също е предвидена хотелска верига. Има и два изключително интересни проекта на хоризонта, за които се надявам да мога съвсем скоро да ви разкажа, тъй като на този етап са конфиденциални.

- Какви са спецификата и особеностите при изпълнението на такъв тип проекти?

- Действително този тип реализации се различават от всички останали по своята комплексност и разнообразие от изисквания. В зависимост от съответната верига има различни и уникални изисквания по отношение на инсталациите, обусловени освен от законовите норми в страната ни и от изискванията на самата верига и нейния застраховател, който идва с отделен набор от задължителни предписания. Към това добавяме архитектурните виждания, които са различни и нестандартни, както и множество иновативни решения, които се прилагат в този тип строителство. В резултат се получава сложна амалгама от фактори, които следва да се вземат предвид.

Строителството на хотел сравнявам с маратонско бягане с препятствия - може да се спънеш, ако не внимаваш. Докато индустриалното строителство е по-скоро спринт, където обичайно клиентът е задал къс срок за изпълнение на проекта, а изискванията относно естетика и удобство са по-скоро базови, то при хотелите е необходимо да имаш букет от разнообразни качества, за да изпълниш проекта и да покриеш очакванията на възложителя – комплексност, постоянство, гъвкавост, издръжливост, проактивност при решаване на проблемите. Има и доста съоръжения, които са специфични и касаят обработка и използане на водата, захранвания на басейни, СПА центрове, оборудване на кухните, специфични трасета за минерална вода, сондажи и др. Ресурсът хора трябва да се поддържа висок заради многото стаи, които следва да се оборудват със съответните тръбни трасета, а с тях и пълен комплект крайни елементи.

Неизбежни са и промените по време на строителството, които налагат своевременни корекции, изменения или изцяло нови допълнителни възлагания. Всичко следва да се синхронизира с още дузина други изпълнители на настилки, облицовки, оборудване, BMS и други системи, така че всичко да се случва едновременно.

Сроковете също са стриктно обвързващи, защото това е продукт, който инвеститорът иска час по-скоро да предложи на пазара, за да може да го развива. Ролята както на главния изпълнител, така и на инсталаторите е много отговорна и сериозна, защото задачата е с много неизвестни от началото до самия край.

Референтен проект: хотелски и спа комплекс King's Valley

- Какви са строителните и технологичните новости и иновации, с чието прилагане особено се гордеете?

- Ние сме компания, която много бързо се адаптира към новостите, иновациите и изискванията, които носят чуждестранните компании, работещи в страната, или българските инвеститори визионери. Често ни търсят за изпълнение на сложни и трудни реконструкции и преработки на инсталации в работеща среда. Съвсем наскоро приключихме едно такова възлагане на известен чуждестранен бранд, които искаха да направим подмяна на АПГИ инсталацията им, без да се прекъсва производственият им режим, който оперира в много строги правила за безопасност. Задачата беше успешно изпълнена и изискваше от нас да проявим гъвкаво мислене и да разработим такъв план на действие, който да не пречи на производствения цикъл, като едновременно спазваме всички изисквания на процедурите им за безопасност.

Аз често се шегувам, че ако е трудно или невъзможно за изпълнение – викат нас. Защото клиентите знаят, че ще излезем извън рамката и ще намерим решение. През годините сме изградили инсталации в проекти, които са ни сблъсквали с множество предизвикателства. При офисните сгради и хотелите например интересни са решенията за обвързване на всички инсталации с „умно управление“ и следене на голяма група различни сигнали от нашите съоръжения. Все повече инвеститорите дигитализират своите проекти, въвеждат BMS системи, които да проследяват и управляват все по-голям набор от инсталации, както и да менажират взаимодействието между тях. Радваме се, че можем да сме част от този процес с всеки следващ проект, който гледа към бъдещето.

Извън чисто технологичното нашата компания от много години е концентрирана в посока развитие на млади кадри и продължаваме в тази насока да привличаме, обучаваме и промотираме в структурата на компанията такива хора. За нас това е приоритет и е наша запазена марка. Вярваме, че по този начин работим устойчиво в областта на човешките ресурси и това носи дългогодишна полза за компанията и служителите й.

- Pipe System е една от първите фирми, въвели интегрирана система на управление на работните процеси.

- Една от основните причини да се насочим към разработване на такава система преди вече повече от 10 години беше, че искахме да оптимизираме работните си процеси. Анализът ни беше показал, че има голямо разпиляване на ресурси, енергия, човешки потенциал – работеше се много, но със сравнително малка крайна добавена стойност. Българският строителен бизнес цялостно страда от този хроничен проблем. Но светът се променя, все повече бизнеси гледат към устойчиво развитие, към екологични технологии, към начин на работа и на живот, който да не е деструктивен към природата, към оптимизация на всяка задача така, че да не отнема повече от минимално необходимото.

В тази връзка потърсихме как да приложим умно управление на ресурсите в строителния процес. Затова първо въведохме няколко основополагащи ISO стандарта на работа – за качество, за безопасност при работа и за управление на околната среда, които биват проверявани от външен сертифициращ орган всяка година. Вкарахме целия ни работен процес в ERP система – ние бяхме първата строителна компания в България, която започна да ползва такъв продукт на Microsoft, специално доработен за нашите индивидуални нужди. С годините надградихме системата и добавихме други софтуерни продукти към работата ни - облачни решения за едновременна работа по един проект от проектант, проектов ръководител, техник; електронни устройства и софтуер за управление на процесите на строителната площадка; CRM система за управление на вътрешната организация на работа и др. Целта е ясна – оптимизация на работния процес в посока по-добър краен продукт за клиента с разходване на по-малко ресурси, по-качествено използване на тези ресурси и устойчиво планиране на бъдещото развитие на нашите компании.

Референтен проект: Grand Hotel Millennium Sofia

- Какви са перспективите и вашите очаквания за бъдещето?

- Аз съм оптимист за това, което предстои за нашата компания в частност и за строителния бранш като цяло. Разбира се, лоши практики все още има, но се вижда, че се работи в посока това да се промени. Факт е, че имаме да наваксваме по отношение на новите технологии и организация на работните процеси, но е видно, че вървим напред с бързи крачки. От една страна, това е обусловено от изискванията на инвеститорите, които гледат към бъдещето и искат да са в крак с тенденциите за устойчивост и отговорно отношение към ресурсите. От друга страна, натискът от страна на всяко следващо поколение специалисти, които се вливат в пазара на труда в нашия бранш, чиято ценностна система е формирана от изискванията на XXI век. Те са водеща сила за промени и развитие и те са локомотивът, който ни движи напред. 

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑