Сгради

PSS Construction: Строителството е изкуство, знаниe, умениe и точност

Валентина Димитрова, оперативен мениджър PSS Construction

- Вие сте една от водещите строителни компании в България – на какво се дължи успехът ви?

- Когато стартирахме през 2017 г. с високото строителство, бяхме една от водещите компании в сектора в изграждането на сградни инсталации под бранда "Пайп Систем". Водени изцяло от идеята да предложим на инвеститора пълна и прозрачна услуга на добра цена и в желания срок, понякога приемахме предизвикателни срокове и рискови бюджети. Доказвахме и на себе си, и на инвеститорите, че няма невъзможни неща. В началото на 2018 стартирахме Корпус 2 на МБАЛ "Света София" от кота 0 и за по-малко от година, през ноември 2018, болницата взе разрешение за ползване. Също толкова амбициозен проект беше и училище „BRITANICA Park School“. През юли 2018 открихме строителната площадка и септември 2019 усмихнати деца прекрачиха прага на новото училище. Освен сградите със специално предназначение в годините изградихме и няколко индустриални и складови бази, офис сгради, жилищни комплекси, а скоро завършихме и бутиков хотел в централната градска част, където строителството е истинско предизвикателство.

Зад успеха на една такава компания, оставила почерка си с емблематични за София сгради като "Парк Лейн Офис Център", "Болкън Бизнес Център", "Офис Х" и други, стои енергичен екип от специалисти с опит в областта, с които постигаме максимални резултати при реализацията на всеки проект.

Строителството е скъп, сложен и продължителен процес, свързан с много и различни дейности и институции. Изграждайки доверие в нашите инвеститори, винаги сме се стремили да даваме решения, да оптимизираме разходи и срокове.

Строителната работа съчетава изкуство, креативност, знания, умения и точност. Зад крайния резултат на една сграда стоят специалисти с различни специализации и умения - от архитекти, инженери, мениджъри, координатори, снабдители, строителни техници до общи работници. Прецизното и навременното приключване на строителния обект зависи от ясната комуникация между всички във фирмата, както и между архитект, проектант, надзор и инвеститор.

Едно от важните условия за ефективен резултат е вниманието към детайла. Затова ние в PSS Construction обръщаме внимание на всеки детайл в процеса на строителството и се стремим да влагаме  най-добрите материали и технологии.

В годините спечелихме 11 отличия в конкурса "Сграда на годината", което е признание за добре свършената работа, но въпреки това нашата награда остават доволните клиенти, нашите инвеститори, които преди всичко стават и наши приятели. Стремим се да изградим дългосрочни отношения с клиентите си, като ги консултираме и подкрепяме през целия процес на строителство.

Смятам, че в годините успяхме да изградим репутация и да спечелим доверието на редица инвеститори благодарение на надеждността и сигурността, която даваме, съчетана с отговорното отношение към всеки проект.

- Изискванията за качество са все по-високи – каква е тайната, как успявате системно да спазвате такива високи стандарти?

- В интерес на истината това е много сложен процес, предвид ресурса, който се предлага на пазара в този сектор. Въпреки високотехнологичните материали и механизация човешкият фактор остава на първо място. Трудно се намират правилните хора за изпълнението на определени СМР и дори и да имаш най-подходящите и качествените материали, без контрол и постоянство резултатът няма да е добър.

В PSS Construction имаме утвърдени системи за управление на качеството, които са в съответствие с международните стандарти. Благодарение на тях гарантираме, че всички етапи на проектите се изпълняват според зададените стандарти и процедури. Правят се редовни инспекции и тествания на материалите и оборудването, с което се работи на строителната площадка.

Както и по-рано споменах, за да бъдеш успешен и ефективен, трябва да имаш добър екип, достатъчно мотивиран и добре обучен. Именно поради тази причина ние от PSS Construction инвестираме в обучението и развитието на своя персонал. За нас служителите са най-важният ресурс. Чрез допълнителните обучения повишаваме квалификацията на екипа, за да могат служителите да изпълняват своите задачи в съответствие с високите стандарти за качество и да бъдат в крак с последните тенденции и нормативи.

PSS Construction работи със сертифицирани доставчици на материали, както и апликатори, които споделят ангажимента за високо качество. Държим нашите системни доставчици да осъществяват контрол и верифицират технологията и правилното влагане на доставените от тях материали.  

- Вероятно е настъпил моментът, в който се сравнявате с чуждестранни международни компании – достигна ли България най-доброто световно ниво?

- Винаги сме се стремели да бъдем европейска фирма и да наложим на пазара нещо различно, едно по-високо ниво, но след толкова години смятам, че българският пазар не е готов да плати за това, а и хората не са готови да работят на такова ниво.

Въпреки че България е успяла да развие висококвалифицирани инженери и строителни специалисти, които могат да се справят със сложни проекти и да посрещнат високите изисквания, все още има място за подобрения. Има строителни компании, които се отличават с качественото изпълнение на проекти, спазване на международни стандарти и успешно участие в мащабни проекти. Тези компании демонстрират професионализъм, ефективност и иновативен подход в строителството. Все още обаче има място за развитие на строителния сектор в България, особено в области като устойчиво строителство и използване на нови технологии.

Смятам, че компании като PSS Construction, залагайки на своите амбициозни проекти, могат да допринесат за повишаване на стандартите и престижа на българското строителство на световно ниво.

- Кое е най-голямото предизвикателство в сектора в момента?

- Cтpoитeлнaтa индycтpия y нac, a и в цял cвят, e изпpaвeнa пpeд cepиoзни пpeдизвиĸaтeлcтвa зapaди инфлaцията, пocĸъпвaнeтo нa cтpoитeлнитe мaтepиaли, виcoĸитe цeни нa eнepгиятa, ĸaĸтo и cлoжнaтa гeoпoлитичecĸa cитyaция, yтeжнявaщa ĸpизaтa c дocтaвĸитe. В последните години браншът трябва да се справя освен с последиците от пандемията, войната, инфлацията, но и с ръста на цените на материалите и енергоносителите, нарушените вериги на доставките, а оттам нарушаване на планирането и сроковете.

Зелената трансформация, повишаването на енергийната ефективност, дигитализацията на сектора са теми, които ще се налагат все повече. Новата Европейска директива за енергийните характеристики на сградите е голямо предизвикателство в сектора поради неговото изоставане, липсата на високотехнологични решения и иновации и най-вече липсата на кадри. Намирането на квалифицирани кадри за бранша се оказва дори по-сериозен проблем от материалите.

Предизвикателство е също постигането на баланс при изискванията за високи стандарти за качество и ограниченията на бюджета и сроковете на проектите.

- Има ли нови технологии и материали, които според вас съществено ще променят процесите на строителство в бъдеще?

- Да, съществуват нови технологии, които биха променили сектора и ще подобрят процесите в строителството. Такива са примерно BIM технологиите. Те спомагат да работят съвместно различни професионалисти – архитект, инженер, строител, като се използва обединен информационен модел вместо зависими от дисциплината 2D/3D чертежи и документи.

3D принтирането - в строителството този метод може да се прилага за производство на отделни конструктивни или неконструктивни елементи или за отпечатване на цялостни корпуси на сгради. Бетонът, стоманата и полимерът са материалите, които често се прилагат чрез различни строителни 3D принтери и съответните методи за печат, като например екструдиране на материали и техники за разпръскване на свързващо вещество.

Технологиите за управление на сградите (Building Management Systems) се развиват бързо и позволяват централизирано управление и контрол на отоплението, охлаждането, осветлението и други системи в сградите. Те допринасят за енергийна ефективност и комфорт на жителите.

Възобновяеми енергийни източници: Включването на слънчеви панели и вятърни турбини в проектите помага за намаляване на въглеродния отпечатък и използването на чиста енергия.

Роботизация в строителството – това са машините, които може да бъдат програмирани от компютър да извършват автоматично сложни серии от действия. Роботът може да бъде управляван от външно или вградено устройство.

3D сканиране в строителството – технологията позволява заснемането и трансформирането на реални обекти в цифрови 3D модели. 3D сканирането се съсредоточава върху улавянето на геометричните свойства (размер, измерения, повърхностни текстури) на обектите. Освен това може да предостави допълнителна информация, като например географското местоположение, цвета на повърхността или дори количеството радиация, излъчвана от обектите.

Kosher е предизвикателен, иновативен и различен проект

- За какви хора е подходящ Kenar Residence? Как ще промени техният стандарт на живот? Какви са предимствата на живота в комплекса?

- При реализацията на Kenar Residence ние заложихме на първо място на локацията. Довериха ни се повече от 50 семейства, които споделиха, че са търсили точно този проект, защото се намира в близост до метростанция, училище и много детски градини.

Това е перфектното жилище за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация, качествено строителство. Жилищата ще се отличават със светли и просторни помещения, правилни форми, лесни за обзавеждане, добри изложения и хубави гледки. Дом, където ще се радвате на слънчевото събуждане и уюта и спокойствието на нощта. Тoва е място, където искате да бъдете след уморителен ден. Домът, където ще се чувствате най-удобно и най-щастливи.

- Как комплексът ще промени градския пейзаж и живота в района?

- Със своята архитектура Kenar Residence ще остави своя отпечатък и ще придаде уникален и привлекателен външен вид на градския пейзаж в района. Животът ще се подобри с добавянето на модерни и качествени жилища. Сградата ще предложи и високо ниво на обществени услуги, което ще подобри качеството на живот на жителите в района.

- Какво показват вашите наблюдения – какво е най-търсено и най-високо ценено в жилищното и бизнес строителството?

- Наблюденията ми са, че клиентите се стремят все повече към качество, енергийна ефективност, устойчивост и високо ниво на функционалност и удобство в своите сгради.

На първо място като че ли е локация, локация, локация – тя е  ключов фактор при търсенето. Също така и цената. Близостта до удобства като училища, магазини, обществен транспорт и зелени площи е от голямо значение.

Висококачественото строителство, залагащо на доказани материали и добро изпълнение, е изключително търсено. Здравината на конструкцията, енергийната ефективност и звукоизолацията са сред важните аспекти при избора.

Има все по-голям интерес към енергийно ефективни сгради, които намаляват разходите за отопление, охлаждане и осветление. Използването на високоефективна изолация, енергийно ефективни системи за климатизация и интелигентно управление на енергията става все по-желано.

Клиентите все повече се интересуват от строителство, което е в съответствие с принципите на устойчивост и екологичност. Използването на възобновяеми материали, водо- и енергоспестяващи системи, както и принципите на рециклиране и намаляване на отпадъците са от значение.

Вграждането на интелигентни технологии като системи за управление на осветлението, климатизацията, сигурността и домашната автоматизация е все по-търсено. Клиентите искат да имат възможността да контролират и управляват своите сгради от всяко място чрез мобилни приложения и устройства.

В жилищното строителство се отчита нарастващ интерес към гъвкави пространства, които могат да се приспособят към променящите се нужди и предпочитания на собствениците.

Неизменно, клиентите търсят сгради, които предлагат високо ниво на удобство и комфорт. Това включва добре оборудвани спа центрове, фитнес зали, открити зони за отдих, сигурност и добра звукоизолация.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑