Сгради

"Пентхаус Б73": Артистичен атриум и уникални детайли на шестия етаж

Уникалната геометрия е постигната чрез параметрично моделиране и дигитално фабрикиране

"Пентхаус Б73" се намира на последните два етажа от луксозна жилищна сграда на бул. "Джеймс Баучер" в София, построена от строителната фирма „Бигла 3“. Компанията е известна с най-високия клас строителство, донесло ѝ редица награди „Сграда на годината“ в категория „Жилищни сгради“, включително за сградата на бул. "Джеймс Баучер".

Апартаментът, също изпълнен от „Бигла 3“, е уникален по рода си не само заради зашеметяващите гледки към Витоша и градината на бившия "японски" хотел, но и с артистичното си интериорно пространство, овладяно с изключително внимание към детайлите и с най-висок клас финишни материали.

Луксозното жилище се състои от дневна зона, състояща се от просторен хол, трапезария и кухня, три спални със собствени бани, офис пространство с реалакс зона, обслужващо складово помещение, тоалетна за гости, обширна тераса 27 кв.м на първо ниво и разкошна покривна тераса 104 кв.м на трето ниво, разгръщаща 360-градусова панорамна гледка към града и планината.

 

"Пентхаус Б73"

Локация: бул. "Джеймс Баучер" 73

Инвеститор: "Шалев инвестмънт груп" ООД

Изпълнител: "Бигла III" ООД

Проект, дизайн и инженеринг: CAST studio

Площ: 403 кв.м

Фотограф: Стефан Щерев

Дневната зона е подчертана чрез високо атриумно пространство,

което създава визуална връзка и с офиса. Голямата шестметрова витрина отваря зоната към прилежащата тераса, а остъкляването от край до край на южната стена осигурява зашеметяваща гледка към Витоша. Кухнята е част от пространството с двойна височина и гледа на север към японската градина на булеварда. Настилката навсякъде е висококачествен естествен дъбов паркет, който придава топлота и уют на пространството. В цялостното цветово решение е заложено на сдържаната черно-бяло гама, която балансира изключително експресивните и вълнуващи форми от отделните елементи в интериора. Изключение правят само кухнята и островът към нея, за които е заложено на естествен фурнир орех за подчертаване на функцията в комбинация с черно-бял мрамор по плотовете и гърба.

Основен композиционен и визуален акцент представлява стълбата към горните нива,

органично преливаща в камина, разположена в центъра на помещението. Витите стъпала от масивна дървесина естествено преминават във вертикални елементи, част от парапета, който от своя страна подчертава текстурата на дървото чрез скритото LED осветление. Цялата стълба и камината са облицовани с композитен материал Corian®, който едновременно я обгръща и води елегантно нагоре. Фирма Soliform осигурява материала с неговата обработка и монтаж.

Геометрията е постигната прецизно чрез най-напреднали цифрови технологии – параметрично моделиране и дигитално фабрикиране. Тя представлява непрекъсната повърхнина, която свързва външната страна на стълбата и вътрешния спираловиден винт, около който се завърта. Поредицата от вълнуващи форми и пластични детайли улавят естествената светлина в помещението и създават скулптурния ефект на стълбата. За производството ѝ са изпълнени над 250 уникални калъпа, по които са огънати и формовани всички индивидуални парчета от облицовката. За целта са използвани 5-осни операции с фреза, която оформя отделните калъпи и изрязва повърхнините от Corian® по тях, след което те са слепени без фуга върху носеща конструкция от метал и шперплат. Целият процес на изпълнение на стълбата въплъщава в себе си дизайнерските и техническите умения на проектантския екип и техните партньори, които водят до удивителната визия на този елемент без аналог.

1 / 2

2 / 2

Усещането за уникалност се подсилва и от други детайли в интериора на дневната зона.

Метална ажурна решетка градиентно пропуска външна светлина от юг и служи като обединяващ елемент между двете нива. Високият окачен таван плавно се отваря, за да образува елипсовиден отвор, от който прогресивно се спускат множество малки осветителни тела. Динамичната композиция е стриктно фиксирана от черен шлиц, който свързва двете противоположни колони в пространството и преминава през тях. Всички стени са третирани с ламперии и облицовки от японски вулканичен камък с изразено вертикално членение, като това засилва усещането от голямата височина в помещението. Неподвижното обзавеждане и мебелните облицовки са произведени и монтирани с най-високо качество от фирма Boge Style.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

На второто ниво от атриумното пространство

са разположени писалище и зона за почивка и четене, отново ориентирани към панорамната гледка към планината. От същото ниво се влиза към две от спалните – детска стая и мастър спалня, всяка със самостоятелен санитарен възел. И тук гледката към града, качеството на материалите, мебелите и изпълнението на детайлите са водещи и допринасят за усещането за комфорт и лукс.

Апартаментът е оборудван със система Smart home за контрол на осветлението, отоплението и завесите. Конвекторите за отопление и охлаждане във всички помещения са скрити, вградени в пода или неподвижно обзавеждане. Входната врата е с вграден сензор за пръстов отпечатък - водещ продукт на световно ниво, произведен от българската компания за врати Solid 55. Последно поколение интериорни врати на марката Garofoli с иновативен прочит и детайл за брава са доставени от същата фирма.

Финалните щрихи в интериора

са добавени чрез подвижното обзавеждане от водещите италиански марки, осигурени и доставени от фирма Martineli – поредната компания, лидер в дейността си, участвала в реализирането на пентхауса.

Проектът за апартамента е дело на CAST studio и в него екипът е вложил голяма доза страст, стремеж към прецизност, иноваторско мислене и креативност. Студиото отговаря за цялостния дизайн на жилището, за инженеринга на отделните бутикови елементи в него и за менажиране на пълния процес на изпълнението от начало до край. Всичко това дава основание за гордост от крайния резултат и увереност в работата на студиото по други такива реализации от най-висок клас.

Проектът е част от впечатляващо портфолио от широк спектър от инвестиционни архитектурни и интериорни проекти. CAST studio е специализирано във високотехнологични архитектурни решения, заложени във всичките му проекти и намиращи място във всички фази – от дизайн до изпълнение. Реализацията на "Пентхаус Б73" утвърждава иновативността и креативността като водещи принципи в работата на студиото.

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт 

Обратно нагоре ↑