Инфраструктура и градска среда

Париж е Олимпиада 2024

Новият квартал на брега на Сена за Олимпийските игри 2024 е визионерски пример за предградията на съвременните мегаполиси 

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

„Олимпийското село е не само жилища и обществени пространства, това е архитектурно наследство с история и география, коeто искаме да разкрием“, казва Доминик Перо – един от най-значимите съвременни архитекти и урбанисти, водещ архитект на проекта.

Новият квартал в северните предградия на Париж е с толкова значима роля за трансформацията на района и с толкова визионерска концепция, че през юни се издава специална книга, посветена на Олимпийското село, от издателство Actar. “A village and its double, Urban Planning Manual for the Olympic and Paralympic Games“ разказва за проекта на цели 800 страници на френски и английски език.

Проект: Олимпийско село за Олимпийските и Параолимпийските игри 2024
Местоположение: St Denis, St Ouen и l’Île-Saint-Denis, Grand Paris
Проект и реализация: Консорциум Dominique Perrault Architecte, Une Fabrique de la Ville (градоустройствено планиране), TER (ландшафтна архитектура)
Терен: 510 декара, 2400 жилищни единици, 119 000 кв.м за обществени дейности, офиси, съоръжения и услуги

Концепция – идентичност, базирана на природните дадености и архитектурното наследство

Доминик Перо проектира квартал, който е не само временен дом за участниците в олимпиадата, но и част от дългосрочното градско развитие на района.

С проекта се търси уникална идентичност, базирана на елементи от архитектурното наследство и природните дадености на локацията. Обектът е изграден върху бивша изоставена промишлена зона и концепцията му е фокусирана върху съществуващи елементи като река Сена, природни ресурси, Cité du Cinéma (комплекс от филмови студиа, основан от филмовия режисьор и продуцент Люк Бесон, разположен в северните предградия на Париж в реновирана електроцентрала) и Halle Maxwell (реставрирана индустриална зала с 220 метра дължина, 20 метра ширина и 17 метра височина).

Новият квартал съдържа 2400 жилищни единици и 119 000 кв.м за обществени дейности, офиси, съоръжения и услуги.

Бъдещето на Олимпийското село надхвърля кратките му функции по време на игрите. След спортното събитие от 2025 г. той ще функционира като нов жилищен квартал в Seine Saint-Denis (Ил дьо Франс), а в по-дългосрочен план - до 2050 г., ще се развие като устойчив нов квартал, част от Grand Paris, достъпен, дълбоко свързан с мегаполиса и част от неговата безпрецедентна трансформация.

 

Оптимално местоположение и свързаност

Избраното място се простира на 510 декара в Ил дьо Франс. Основната цел на проекта е подобряване на взаимодействието между  квартала и целия метрополис. Територията, на която е разположено Олимпийското село, в момента е една от най-активните зони на Grand Paris по отношение на градските трансформации. До 2050 г. тя трябва да разполага с развита градска тъкан, базирана на „урбанизъм на връзката“, и да се впише във Frand Paris, като се фокусира около Сена.

По време на игрите местоположението на селището ще минимализира пътуванията на спортистите. Stade de France и водният център са само на минути с автобус, а жп гарата Saint-Denis Pleyel е разположена на 800 метра от обекта, като осигурява достъп до центъра на Париж чрез експресни линии и метро.

Водата като фокус 

В резонанс със съществуващите основни архитектурни елементи, включително легендарния Cité du Cinéma, са проектирани шест градски единици, известни като „острови - лодки“. Всеки остров развива своя собствена идентичност и играе специфична роля в последователния и четлив градски сценарий.  

Предпочитаната архитектурна форма е тази на кулите -  морфология, позволяваща компромис между компактността, необходима за устойчивост, и възможността за осигуряване на добра слънчева светлина и гледки към Сена. Адаптивната архитектурна концепция побира голямо разнообразие пространства - жилищни, офиси, хотели, студентски жилища, магазини. Всички те образуват ансамбъл, отворен към обществените части и към вътрешни дворове с рамкирани гледки към пейзажа.

Архитектурното студио Dominique Perrault Architectes (DPA) имат за основна цел да придадат на проекта силно екологично измерение и да създадат  квартал - образец за Grand Paris, като се набляга на високите стандарти за устойчивост, щедрите обществени пространства, насърчаване на екологични видове транспорт, много зеленина и подобряване на биоразнообразието. Развитието на речните брегове на Сена отразява тази цел и интегрира множество зелени площи с отворени вътрешни дворове с гледка към кейовете. Природата присъства и на покривите на сградите – озеленяването там служи за споделено пространство или е посветено на градското земеделие.

Значително внимание се отделя на цифровите технологии, градските услуги, адаптивността и възможностите за бъдеща еволюция. Мобилността също е централен фокус на интегрирането на района в Grand Paris. Проектът разработва мрежи за мобилност за всички типове потребители с развиваща се визия до 2050 г. Изграждащата се жп гара Saint-Denis Pleyel, проектирана от Kengo Kuma, ще превърне този район в нов център на метрополиса.

Сена пресича изцяло отворения квартал, ориентиран към реката, което прави четирите й бряга и водната зона достъпни за множество развлекателни, спортни или ландшафтни разработки. Реката също свързва района със сърцето на Париж и ги обвързва в обща историческа и географска идентичност, като така се създава полицентричен мегаполис.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

На почти седем хектара покрай Сена, целият Cité du Cinéma е преосмислен, за да осигури на квартала истинска градска среда и идентичност – силен маркер за трансформацията на обекта. Към днешна дата този аспект е бил пренебрегван в градоустройственото планиране и сега активно се мисли за трансформиране на този ценен столичен актив.

Зелените амбиции на проекта

Проектът минимализира потреблението на енергия за строителството чрез прилагане на амбициозна енергийна стратегия за намаляване на консумацията и за местно производство. В съответствие със стратегията за устойчивост на Париж за олимпийските съоръжения обществените пространства са проектирани с цел адаптиране на града към дългосрочната стратегия за смекчаване на изменението на климата до 2050. Проектът има амбициозни цели за устойчивост: управлява своя въглероден отпечатък и допринася за подобряването и развитието на екосистемите. Изборът на покрития за обществените пространства намалява ефекта на градския топлинен остров и представлява най-добрия компромис между архитектурни намерения, цена, поддръжка, издръжливост, пропускливост и лесно придвижване на лица с намалена подвижност. Въпросът за непропускливостта на почвата е разгледан в обществените пространства и е решен с озеленяване за по-добро управление на дъждовната вода.

Визуализации: Solideo_Dominique Perrault Architecte
Снимки: ©Elise Robaglia / Potion Médiathique / Dominique Perrault Architecte, ADAGP

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑