Сгради

Oxia Office Building, София: Бутиковият проект на ключова локация осигурява отличен корпоративен облик

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Офис сграда Oxia е сравнително малък проект за бутикова административна сграда с височина до 28 м и РЗП 3453 кв.м. Тя е разположена в локалното платно по продължението на столичния булевард “Цариградско шосе“ след 4-ти километър в посока Пловдив. Местоположението на сградата е на по-малко от 10 мин. с автомобил както от центъра, така и от летище София, а строителството на новата трета метролиния до Окръжна болница ще създаде значителен положителен ефект върху транспортната инфраструктура в района. Целият район по булевард „Цариградско шосе“ винаги е бил зона на бурно строителство в областта на офис сградите и услугите не само защото е много комуникативен, урбанизиран и с добре изградена инфраструктура, но и защото се явява естествен вход и лице на столицата.

В момента там са ситуирани едни от емблематичните сгради на града. Възложителите "Бернард инвестмънтс" имат засилен интерес в реализирането на проекти в този район. Реализираните до момента проекти са с характерен модерен и изчистен облик. Новата сграда е своеобразно продължение на тенденциите, които компанията реализира. Техните обекти са символ на качество и новото им попълнение надгражда и доразвива портфолиото на инвеститора.

Проект: Офис сграда Oxia
Локация: бул. "Цариградско шосе"
Инвеститор: "Бернард инвестмънтс"
Проектант: Архитектурно студио "Планинг"
Интериорен дизайн: Move Architects
Изпълнител: GP Group
РЗП над ниво терен: 3453.05 кв.м
Общо РЗП на подземните нива: 2171.36 кв.м
Общо застроена площ на кота ±0.00: 445.18 кв.м
Терен: 1151 кв.м
Етап: в строителство
Срок на завършване: Н1 2025 г.

Възложителите от „Бернард инвестмънтс“ имат ясна концепция за сградата

и застъпват в заданието за проектиране възможно най-високите критерии за офис сгради по световните стандарти. Това е една от причините проектантите от архитектурно студио "Планинг" да работят по проекта с лекота и удоволствие. От самото начало инвеститорът изисква пълно BIM проектиране, което позволява всеки етап от проектирането, строителството, мениджмънта и поддръжката на сградата да бъде онагледен с пълен виртуален модел, което улеснява координирането на всички процеси.

Търсен е изчистен образ, който да се съчетае с околното пространство и да подчертае функцията на сградата. Фасадните форми са семпли и изчистени от прекомерна декорация, но за сметка на това с доста изразено обемно решение – форма, почти близка до куб, стъпила върху по-малък партерен етаж с големи еркери и изрязани лоджии през два етажа, които създават несиметрични акценти във фасада. Използвани са характерните за административни сгради фасадни материали – окачена фасада от стъкло и естествен камък в светъл цвят. Сградата ще разполага с ефектно фасадно осветление, което допълнително ще спомогне да бъде наистина уникална и разпознаваема.

В съседство се намира ъглов имот за озеленяване и по тази причина сградата ще бъде видима от доста голямо разстояние. Градоустройствената предпоставка да бъде свободно стояща сграда и да граничи с два имота за озеленяване е прекрасен шанс да се открои семплият фасаден силует на фона на богата зеленина. Към кръстовището също се оформя малко площадно пространство със значителна площ за озеленяване. Площадът ще бъде общодостъпен, ще се поддържа от възложителя и ще има за цел социализиране и отдих на служители, гости и минувачи.

Обектът е проектиран според най-високите международни стандарти за офис сгради от клас А.

Основни характеристики:

- Голяма конструктивна етажна височина – 4.20 м, т.е. светлата височина в помещенията ще бъде между 3.20 м и 3.75 м

- Възможност за гъвкаво разпределение на етажните площи с леки преградни стени, мобилни стени и двоен под;

- Разделяне на офисната етажна площ на до няколко самостоятелни части;

- Съвременно фасадно решение с окачена фасада, механизирано отваряеми елементи, с високи показатели за енергийна ефективност, троен стъклопакет на остъкляването, с високи звукоизолиращи и слънцезащитни свойства;

- Висок процент остъкляване на фасадата - за повече светлина и красиви гледки;

- Лоджии, които позволяват на наемателите да се радват на гледката, с която разполагат офисните площи;

- Вътрешни щори за засенчване;

- Модерни високоефективни системи и оборудване, управлявани чрез система за сградно управление BMS;

- Удобни и бързи асансьори с капацитет до 17 души;

- Фотоволтаични панели на покрива, с които да бъдат покривани някои от енергийните нужди;

- Осигурени зарядни станции за електрически автомобили и велопаркинг.

Сградата има обща РЗП 3453 кв.м в надземни етажи и 2171,36 кв.м паркинги в подземните нива с 54 паркоместа.

Офисната площ на етаж от около 600 кв.м потенциално я определя за един, най-много за два наемателя.

Съвременният облик на сграда Oxia ще допринесе за добрия корпоративен облик на всеки наемател.

БЕРНАРД ИНВЕСТМЪНТС - водещ инвеститор и фасилити мениджър на офис сгради 

БЕРНАРД ИНВЕСТМЪНТС повече от 13 години е водещ инвеститор и фасилити менидър на офис сгради в източната част на София. Компанията притежава и управлява над 100 000 кв. м офисни и търговски площи.

Портфолиото й включва:

1 / 8

ГРАФИКС, бул. "Цариградско шосе" 54Б

2 / 8

ИЗТОК ТАУЪР, бул. "Д-р Г. М. Димитров" 16А

3 / 8

ЕВРОПАРК, бул. "Цариградско шосе" 40

4 / 8

РУБИКС, ул "Димитър Моллов" 

5 / 8

ПУЛС, бул. "Д-р Г. М. Димитров" 1

6 / 8

ТЕТРИКС, бул. "Драган Цанков" 23А

7 / 8

БЕЛГРАВИЯ, бул. "Шипченски проход" 63

8 / 8

С цел да предложи максимална гъвкавост на своите наематели през 2023 г. "Бернард Инвестмънтс" разработи свой бранд сервизирани офиси – WorkHub (www.workhub.bg)

С цел да предложи максимална гъвкавост на своите наематели през 2023 г. "Бернард Инвестмънтс" разработи свой бранд сервизирани офиси – WorkHub (www.workhub.bg).

Към момента WorkHub локациите са три – "Тетрикс", "Европарк" и "Изток Тауър", като се предвижда част от етажите в Oxia да бъдат следващата локация.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑