Сгради

One Place Building, София

One Place Building - качествени жилищни и търговски площи в най-бързо развиващия се район на столицата

Иван Драшков, собственик и управител на ITD Group

- Г-н Драшков, какви са предимствата на локацията на One Place Building от гледна точка на достъпност, социална инфраструктура и други инфраструктурни аспекти?

- Локацията на One Place Building е наистина ключова, особено със своето стратегическо разположение в един от най-динамично развиващите се райони на столицата, който предлага множество предимства от различни гледни точки. Двете сгради се намират в сърцето на процъфтяваща бизнес и жилищна зона. Само на няколко крачки има метростанция, търговски център, парк, супермаркети, болници и др. One Place Building е сигурна инвестиция.

- Сградата впечатлява със своята фасада - разкажете ни повече за нея и за приложената система.

- Фасадата със сигурност е едно от нещата, които най-много впечатляват в One Place Building. Вентилируемата фасадна облицовка е с финиш от италиански плочи Laminam. Компанията е пионер в керамичната индустрия, представяйки на пазара широкоформатни керамични плочи, които не само са технически перфектни, но и възхищение за окото. Предимствата на тези плочи са безбройни. Например излагането на атмосферни агенти и UV лъчи не уврежда и не променя повърхностите, които не избледняват дори когато са изложени на пряка слънчева светлина. Те не се влияят от солеността или други лоши атмосферни условия. Керамичните повърхности са устойчиви и при понижаване на температурите, и при наличие на лед. Това ги прави подходящи за използване на места със суров климат. Друга важна характеристика е, че тези плочи са устойчиви на драскотини и дълбоко износване. Естествените им свойства остават непроменени след дълга употреба и често почистване. Също така не абсорбират вода и не се влияят от влажността - керамичните плочи поглъщат по-малко от 0.1% вода, което ги прави практически непропускливи.

Когато говорим за устойчиво строителство - Laminam е водещ играч. Компанията не само произвежда продукти, които са приятни за окото и устойчиви на времето, но и се грижи за околната среда. Керамичните плочи са произведени от 100% естествени суровини и съдържат до 60% рециклирани материали. Те се отличават със сертификати за устойчивост като LEED и BREEAM, които са издадени от международни сертифициращи организации, оценяващи устойчивостта на сградите според екологичната съвместимост на използваните материали.

Друг важен елемент от фасадата е вложената топлоизолация, която е минерална вата с дебелина 10 см, осигуряваща високо ниво на топло- и шумоизолация. Алуминиевата фасадна субконструкция е разработена специално за проекта, за да може да обхване специфичната геометрия на сградите.

Системата за прозорци и врати е Schüco AWS/ADS 70.HI. Тя покрива най-високите класове в изискванията за въздухонепроницаемост (Class 4) и водоплътност (клас 9A) в комбинация с изключително нисък коефициент на топлопреминаване. Инвестирането в алуминиева дограма от висок клас гарантира в дългосрочен план ниски режийни разходи, безпроблемна експлоатация и висока добавена стойност на крайния продукт. Обковът е скрит единствено с видима дръжка. Вложените стъклопакети са тройни с „топъл кант“ по контура вместо стандартен алуминиев дистанционер. „Топлият кант“ по периметъра на стъклопакета повишава топлоизолационните качества на продукта, като същевременно придава елегантна визия (черен завършек по периметъра вместо алуминий). Избраната комбинация от стъкла осигурява максимално преминаване на дневна светлина, като същевременно не позволява прегряване на помещенията през лятото. Също така комбинирането на различни по дебелина стъкла с ламинирано стъкло повишава комфорта на обитателите и редуцира звука от околната външна среда с около 40 dB.

- Какви са приложените решения за хидроизолация и по-висок комфорт на обитаване?

- Качеството на вътрешната среда в една нова сграда е пряко свързано с наличието или липсата на плесен и мухъл. Хидроизолацията е от съществено значение в това отношение, тъй като помага да се предотврати проникването на вода в конструкцията и създаването на мокри зони, които благоприятстват развитието им. Нашата цел е да осигурим максимален комфорт и добра среда за живот на нашите клиенти.

Приложените хидроизолационни решения в One Place Building са от мембранен тип на КЬОСТЕР, произведени в Германия от най-висококачествени съставки и стандарти.

Мембраните представляват система за моментална хидроизолация, която не изисква време за втвърдяване. Връзките се заваряват хомогенно с горещ въздух, не се лепят, което дава максимална степен на надеждност и устойчивост във времето.

- Каква система за климатизация е използвана в One Place Building?

- Решението за системата VRV на Daikin не беше случайно, а предпочитан избор, който гарантира удобството и комфорта на всички, които обитават сградите, и има с няколко ключови характеристики, които правят живота по-приятен и ефективен за обитателите.

Системата се отличава с висока енергийна ефективност благодарение на иновативна технология, която поддържа комфортни условия в помещенията при по-ниска консумация на енергия. За всеки апартамент е изградена самостоятелна система.

VRV системите, инсталирани в сградата, са изпълнени с вътрешни тела от серията Stylish, които се характеризират с уникален дизайн и изключително ниски нива на шум. Външните тела са поставени на покрива на сградата, като не само не заемат място от балконите на жилищата, но и не загрозяват външния вид на фасадата.

1 / 2

2 / 2

- С цел повишаване на комфорта на обитаване какви са приложените строителни материали и системи?

Качеството на строителните материали и системи е от съществено значение за нас, тъй като те играят решаваща роля за високите стандарти на проекта и комфорта на хората, които ще живеят или работят в сградите.

В One Place Building сме взели предвид използването на висококачествени материали и системи, които да осигурят дългосрочна здравина, енергийна ефективност и комфорт. В крайна сметка нашата цел е да създадем не просто сгради, а истински дом и работно място, които да отговарят на най-високите стандарти за качество, комфорт и устойчивост.

Например за асансьорите избрахме патентованата технология на задвижване на ОТИС – GEN2. Тя се характеризира с плавно и безшумно движение, комфорт, безопасност и икономичност. Интериорът на асансьорите е с модерен дизайн, вдъхновен от динамичното ежедневие, с интегрирано в стените амбиентно LED осветление. Управлението е чрез стилни бутони, работещи както механично, така и безконтактно, в крак със съвременните тенденции.

- Какъв интериорен дизайн избрахте за общите площи на One Place Building?

- Функционалността и естетиката трябва да са винаги в синхрон и не бива едното да надделява прекомерно. Смятам, че в One Place Building е постигнат този баланс. Дизайнът на общите части следва до голяма степен фасадите. С интериорното студио, което разработи проекта, смятаме, че това е правилният подход към всяка сграда – отвън и отвътре тя да говори на един език. Основният мотив на фасадата присъства във фоайетата и на двете сгради. Тъй като интериорът се възприема в непосредствена близост и обитателите буквално се докосват до него, сме си позволили да навлезем в повече детайли при разработката на стените чрез използване на огледала и различен тип осветление.

С интериора на One Place Building предаваме на всеки посетител усещане за висок стандарт на живот и качество на строителство в сградата.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- До каква степен присъствието на зеленина е ключов фактор в модерните проекти?

- Зелената среда означава създаване на здравословна, привлекателна и екологична обстановка в градовете и териториите за отдих. Това е и причината да планираме красива и приятна градина между двете сгради на One Place Building. Присъствието на зеленината играе важна роля за повишаване на комфорта в една сграда. Тя не само придава естетическа привлекателност, но и има редица положителни ефекти върху благополучието на хората, които използват сградите, като подобряване качеството на въздуха, абсорбиране на вредни газове, произвеждане на кислород и абсорбиране на шума. Градината създава приятна атмосфера и усещане за свежест в околната среда. За да бъде всичко това възможно, избрахме автоматизирана напоителна система, която е с оптимално покритие на поливните площи, прецизност на действие, дълготрайна експлоатационна надеждност, както и ниски разходи за поддръжка.

- От какво значение са партньорствата когато говорим за строителство?

- В строителството, както и във всеки друг бизнес, значението на добрите партньорства има решаваща роля. Ние ценим и сме благодарни за възможността да работим с наистина добри, надеждни и социално-отговорни партньори, които ни помагат да реализираме нашите проекти. С подкрепата на International Asset Bank имахме спокойствието и възможността безпроблемно да изградим и завършим амбициозния си проект. Банката за пореден път доказа, че винаги предоставя индивидуални решения на своите клиенти и играе ключова роля в осигуряването на необходимите ресурси за успешното реализиране на техните планове.

- Жилищното строителство в момента е в истински подем - какви са предимствата на жилищата в One Place Building от гледна точка на потребители и купувачи?

- В One Place Building се фокусираме върху качествени жилищни и търговски площи в привлекателен и бързо развиващ се район на столицата. Те предлагат редица важни предимства за потребителите и купувачите, които търсят дом или инвестиция в недвижими имоти.

Първо, местоположението е ключово. One Place Building се намира в удобен и достъпен район, който предлага близост до градската инфраструктура, обществен транспорт и разнообразие от удобства. Това прави живота в нашите жилища удобен и практичен за обитателите.

Второ, строителните материали и системи, които използваме, са от изключително високо качество, с тях изграждаме надеждни и енергийно ефективни домове, предлагащи комфорт и уют на жителите си.

И накрая, но не на последно място, е вниманието към детайлите. Ние се стремим да предложим на нашите клиенти функционални и привлекателни жилищни пространства, които да отговарят на техните нужди и очаквания.

Тези фактори правят жилищата в One Place Building привлекателен избор за купувачите, които търсят своя дом в града.

Проект: One Place Building
Инвеститор: PI Invest 2000
Строител: ITD Group
Проектант: Planning
Строителен надзор: MMV ENGINEERING
Интериорен дизайн: 2Studio
С подкрепата на: International Asset Bank
Основни параметри: 2 сгради, 39 апартамента (24 в сграда А и 15 в сграда Б), 55 паркоместа
Местоположение: София, България, бул. “Черни връх” 94

www.oneplace.bg

0885 77 66 55, sales@oneplace.bg

Арх. Илиан Илиев, студио "Планинг"

Проектът осигурява просторни добре осветени жилища и максимална гъвкавост на функционалните схеми за индивидуален комфорт

- Арх. Илиев, One Place Building е проект, който впечатлява със своята визия. Какво е значението на ключовата му локация в един от най-бързо развиващите се столични райони?

- Двете сгради са ориентирани с лице към бул. „Черни връх“, в непосредствена близост до оживеното кръстовище на булеварда с ул. „Сребърна“ и ул. “Хенрих Ибсен“, както и до голям търговски център. На няколко крачки от обекта е подходът към метростанция „Витоша“, както и различни спирки на градския транспорт. Булевард „Черни връх“ осигурява пряка връзка както с центъра на София, така и до южната дъга на софийския околовръстен път и с много други важни за града направления.

Локацията представлява голямо предимство за имота, като му осигурява удобен достъп до много комуникационни направления, но същевременно постави изключително отговорна задача поради чувствителността и наситеността на зоната с различни потоци на градско движение. Освен редица предимства в комуникационно отношение разположението осигурява и възможност за красиви изгледи от проектираните апартаменти, особено на тези, ориентирани на юг и югозапад, както и на всички по-високи етажи от сградите.

В същото време локацията представлява предизвикателство от архитектурна и градоустройствена гледна точка. Новата структура завършва две редици от сключено застрояване с различна фасадна третировка, но двете сгради, разделени градоустройствено от зелен клин, се възприемат като един ансамбъл, вписан елегантно в разнообразието от фасадни третировки и материали.

1 / 2

2 / 2

- Проектът е главно с жилищна функция - какви са особеностите на общата организация на сградата?

- Сградите са с предимно жилищен характер, с разположени малки търговски обекти на партерно ниво, най-вече насочени към ежедневните нужди на бъдещите обитатели и живеещите в околността.

За всеки от входовете на партерните нива са предвидени просторни входни преддверия. Към тези фоайета са осигурени самостоятелни вертикални комуникационни възли със стълбищна клетка и асансьор, които осигуряват достъп до всеки от етажите.

Надпартерните нива съдържат основно двустайни и тристайни апартаменти с различна площ, организирани около компактни общи части. Етажните коридори са отделени с остъклени врати от стълбищата за осигуряване на естествена светлина. Двете сгради са с по 8 жилищни етажа, като Сграда А е с общо 24 апартамента, а сграда Б е с 15 апартамента.

Предвидените жилища отговарят на съвременните високи изисквания към средата на обитаване. Оставена e възможност за безпроблемна вариантност на разпределенията, като така може да се отговори на вкуса на всеки потенциален обитател.

- Каква е типологията на жилищата? Какви са особеностите на функционалната планировка и разпределенията?

- При проектирането стремежът беше за постигане на максимална гъвкавост на функционалните схеми, които да позволяват и промени според личните предпочитания на новите собственици, и на първо място осигуряване на просторни и добре осветени жилищни пространства за постигане на максимален комфорт на обитаване.

На първите жилищни етажи са предвидени няколко двустайни и основно тристайни апартаменти, съобразено с търсенето на пазара на имоти. На последните етажи, в които обемите отстъпват стъпаловидно от основната линия на застрояване, са проектирани по-малко на брой, но по-големи - тристайни и четиристайни апартаменти. На последните два етажа в сградата на южния калкан са предвидени на всеки етаж по един по-голям четиристаен апартамент, а в другата – „северната“ сграда, е проектиран един четиристаен апартамент на 2 нива – мезонет с вътрешно самостоятелно стълбище.

Към всички апартаменти има балкони или тераси, ориентирани според разположението, както и помощно помещение (мазе) в сутерена.

 

- Зелената среда е ключов фактор за по-високия комфорт - разкажете ни малко повече за нейното присъствие във и около сградата?

- Свободното пространство в дворната площ ще бъде изцяло озеленено, като са осигурени необходимите почвени слоеве за нормалното развитие на разнообразните растителни видове, заложени в проекта. Ще се използват всички възможни за мястото форми за разполагане на растителност – затревяване и дървета, съчетани с други паркови елементи – кашпи, пейки, перголи и цветни лехи.

Паркоустройственото решение има композиция в геометричен стил, като функционалното решение не поражда конфликтни точки в пешеходното движение, то представлява една обвързана система от зеленина и архитектурни елементи. Единното оформяне на достъпната зелена площ между сградите създава приятна среда за пешеходците и обитателите на околната територия. Зелено пространство прелива плавно във вътрешната зона на имота. Целта е да се превърне озеленената зона между и пред сградите в малък привлекателен оазис насред забързания ежедневен градски ритъм, в който често липсват приятни паузи.

- Какви са основните предимства на проекта от гледна точка на потребителите?

- Наистина жилищното строителство предоставя голям избор в момента, но всеки би предпочел комуникативно място с добре изградена инфраструктура. Подходящата локация пести време в забързаното ежедневие. Вложените висококачествени материали, съобразени с високото съвременно ниво на технологичност, са сериозно предимство, както и обемно-пространствената композиция и естетика в комбинация със зелените площи. Да не забравяме и гледките към Витоша от апартаментите на по-горните етажи!

Не е за пренебрегване и заложеният по-голям от изискуемото брой паркоместа в подземните гаражи. Предвидени са и стойки за велосипеди в сутерените и на кота терен.

По-взискателните клиенти със сигурност ще оценят високата естетика на предвидения интериор на общите части на сградите, както и оставената възможност за вариантност на планировка на самите апартаменти, която да позволи и на най-претенциозните да създадат мечтания дом.

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑