Сгради

OKOL LAKE PARK - по модела GOLF & RESIDENTIAL COMMUNITY

Споделяне

Най-мащабният подобен проект в България

Инж. Валентин Каназирев е председател на Съвета на директорите на „Маркан Холдинг“ АД и управител на строителна фирма „Маркан“ ЕООД. Роден е в Разлог през 1961 г. Завършва средно образование в родния си град и висше образование в София – във Висшия институт по архитектура и строителство (сега УАСГ). Женен, с три деца. „Маркан Холдинг“ АД е българско холдингово дружество, което управлява инвестиционен портфейл от участия в 19 дъщерни компании – основно в областта на строителството, недвижимите имоти и хотелиерството. В холдинга работят около 540 души, а активите на дружеството на консолидирана база са над 120 млн. лева. „Маркан“ ЕООД е най-ключовото звено в структурите на холдинга и е един от изявените лидери в строителния бранш. Компанията развива дейност от 1993 г. и е предпочитан партньор при изпълнението на мащабни и сложни проекти. За изминалата година реализира приходи в размер около 80 млн. лева и се нарежда на 11-о място в класацията на най-бързо растящите компании у нас. От няколко години управляваното от инж. Валентин Каназирев дружество развива най-новия си проект - OKOL Lake Park, чието строителство вече започна.

Може ли в началото да припомним основните параметри на впечатляващия проект OKOL Lake Park? На какъв етап е неговото развитие в момента и какъв е строителният график?

- Новият ни проект OKOL Lake Park е структуриран по модела Golf & Residential Community и ще бъде най-мащабният комплекс от този тип в България. По същество представлява голф курорт с игрище, петзвезден хотел, зони с ваканционни и семейни жилища, богати паркови пространства и множество възможности за спорт, активна почивка и забавление. В проекта е предвидено също така изграждането на офис зона и търговски център.

Отличителните черти на OKOL Lake Park са много, като на първо място бих посочил невероятната локация. Проектът е разположен в района на яз. "Искър", в землището на с. Горни Окол, върху обширно плато с невероятни панорами към язовира, Рила, Витоша и Стара планина. Сравнително близо е до София, като същевременно с това дава усещането, че си потопен сред дивата природа, напълно откъснат от градската суматоха.

Проектът се развива вече 10 години, като последните три от тях бяха най-активни и динамични. Мога да кажа, че настоящата година всъщност е най-ключова, тъй като сега започнахме строителството на фаза 1. Този етап е с планирана продължителност 2 години и в рамките на 2022 г. ще открием голф игрището, петзвездния хотел Pullman, линейния парк и първите жилищни зони.

Генералната концепция на проекта е внимателно подготвена - ще претърпи ли промени тя в резултат на кризата от пандемията? Ще бъдат ли променени обществените пространства и цялостната структура и организация на комплекса?

- Всъщност пандемията от COVID-19 и последвалата криза не попречиха на развитието на нашия проект. Не сме спирали работа нито за ден, нито сме намалявали темпото по някакъв начин. Екипът ни работи много интензивно и успяхме да подготвим началото на строителството, както бяхме предвидили първоначално. Стартирахме също така и предварителните продажби на ваканционни и семейни имоти и вече реализирахме доста успешни сделки. Конкретно в това отношение може да се каже, че пандемията всъщност помогна на нашия проект. Много хора осмислиха по нов начин нуждата от дом в чиста среда, в близост до дивата природа и с по-голямо жизнено пространство. Доста хора се ориентират към имоти в OKOL Lake Park именно защото ние предлагаме точно този баланс – близост до природата, близост до столицата.

По отношение на планировката не предвиждаме съществени промени вследствие от новите изисквания, които наложи пандемията. Проектът ни действително е планиран много прецизно точно с цел да предложи усещането за свобода. Пространствата изначално са достатъчно богати и планирани разточително, в известен смисъл – с множество паркови зони и голям простор. Така например околовръстният път, който е и линеен парк е широк 22 м, голф игрището е разположено в сърцевината на комплекса върху площ  650 дка, улиците са широки по 11 м, а търговско-административният център ще обхваща 80 дка.

Разкажете ни за петзвездния хотел и ваканционните форми на обитаване?

- Хотелският комплекс е изключително ключов елемент в цялостната концепция на проекта. Освен че ще посреща гостите на OKOL Lake Park, той ще осигурява и много удобства за постоянните жители. Хотелът ще включва обширен roof-top СПА център, вътрешни и външни басейни, релакс зона, ресторанти на световно ниво. Всичко това ще бъде на разположение на всички собственици на имоти в OKOL Lake Park.

Важно е да отбележим, че хотелът ще бъде управляван от международния оператор Accor, световен лидер в хотелската индустрия, и ще функционира под луксозния бранд Pullman. Това е много ключов елемент от концепцията, тъй като гарантира истинско петзвездно качество на обслужване, съобразено с най-високите международни стандарти.

В зоната на хотелския комплекс ще бъдат разположени и брандираните къщи Pullman Living. Те са собственост на частни лица, но ще бъдат напълно обслужвани от хотелския мениджмънт – и по отношение на ползвания пакет услуги, и при отдаване под наем. Освен че представляват отлична алтернатива за ваканционен дом, брандираните къщи са и доста рентабилен инвестиционен имот. Всички жилища ще бъдат включени в глобалната резервационна система на AccorHotels и хотелският мениджмънт ще има грижата да организира отдаването им под наем в периодите, когато къщите не се ползват лично от собственика. В допълнение, собствениците на брандирани къщи ще придобиват статута Privileged partner и ще се ползват със специални услуги в мрежа от около 5000 хотела по цял свят.

Предвиждат ли се промени в това направление в резултат на COVID-19?

- В синхрон с цялостната ни концепция вътрешните и външните пространства на хотела също поначало са планирани много богато. Така например луксозният СПА център ще обхваща площ 4900 кв.м, а ресторантите към хотела ще бъдат разположени върху 550 кв.м. Поради тази причина не замисляме промени в цялостната планировка вследствие на пандемията от COVID-19 и новите изисквания, които тя постави, за осигуряване на социално дистанциране.

По отношение на строителството и влаганите материали също не замисляме съществени промени. Поначало всички сгради в OKOL Lake Park ще бъдат изпълнени без мокри процеси, като влагаме най-съвременни материали и технологии. Облицовъчните материали са от най-висок клас и са антибактериални, устойчиви, почистват се изключително лесно. Всички фасади са вентилируеми. Крайната ни цел е всяка повърхност да може да се дезинфекцира добре.

В крайна сметка пространствата и строителната концепция не се променят, но пък адаптирахме проектите съобразно новоприетите стандарти на бранда Pullman. В това отношение имаме доста различни аспекти в няколко основни направления. Всъщност в отговор на новите здравни норми и изисквания Accor въведе програмата Cleanliness & Prevention ALLSAFE – нов глобален стандарт и нов протокол за чистота и безопасност.

Така например се променя Food & Beverage концепцията на хотела. Вече не предвиждаме бюфети (шведска маса) – за сметка на това ще има витрини и целият процес ще бъде реорганизиран така, че храната да се подава само от персонала. Предвижда се дори внедряването на електроника за намаляване на допирите до предмети и повърхности. Оперативният протокол за почистване на хотелските стаи и повърхностите в тях също се променя в съответствие с един нов завишен стандарт за хигиена.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

ОБЩА ПЛОЩ НА ПРОЕКТА: 3000 дка
ГОЛФ ИГРИЩЕ: 650 дка, управлявано от IMG ХОТЕЛ PULLMAN *****, 149 ключа, управляван от Accor
ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ: 230 дка, линеен парк, лесопарк, брандиран парк
ФЕРМА: 20 дка - животновъдно стопанство, зеленчукова градина, конна база
ИНФРАСТРУКТУРА: 23 км, изцяло новоизградена, вкл. пътища, електрозахранване, водоснабдяване и канализация
СПОРТНА БАЗА: 50 дка - спортно-приключенски център, приключенски парк
ОБРАЗОВАТЕЛЕН КОМПЛЕКС: 15 дка - детска градина и училище
ОБЩЕСТВЕНА И ТЪРГОВСКА ЗОНА: 30 дка - офисни зони, фермерски пазар, ресторанти, медицински център, услуги

Data by: PDS.BG

Пълния текст четете в брой 4 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑