Сгради

Офиси и жилища GORA

Четете в бр.2 на сп. ГРАДЪТ

Може ли да има истинска GORA в сърцето на София? Да, ако живеете и работите в многофункционален комплекс 24/7 с цялата синергия на модерното градоустройство, с впечатляващата архитектура на архитектурно студио ИПА, която максимално се вписва в заобикалящата го паркова среда. Разположен на входа на парк „Лозенец“ и граничещ от запад с река „Драгалевска“ в непосредствена близост до централната градска част, това е комплекс от затворен тип без аналог. GORA (Green Offices and Residential Area) е всъщност латинска абревиатура с английско значение, която обаче доста кореспондира на българското значение на тази дума. А най-голямото предимство за един многомилионен град е именно ГОРА-та в него. София е столица, която може да се конкурира с най-развитите градове в света не с толкова много неща, но едно от тях е зеленината, парковата среда и планините, които я заобикалят. Те са продължението на града ни, връзката ни с природата, която е на няколко километра от урбанизацията, задръстванията и забързания градски живот.

1 / 2

2 / 2

GORA се намира в най-динамично развиващия се район на град София – НПЗ „Хладилника“, в непосредствена близост до „Парадайз Център“, метростанция „Витоша“ (500 м), болница „Вита“ и „Аджибадем Сити Клиник“, училища, детски градини и инфраструктура, която свързва обитателите с няколко основни булеварда и пътни артерии, които те отвеждат за броени минути до самия градски център или далеч извън него.

Офис сграда GORA е разположена там, където слънцето грее целодневно, а сянката не е от множеството заобикалящи сгради, а от зеленината в самия комплекс и граничещия парк. Тя се състои от 14 хил. кв. м офис площи клас „А“ със сертификат за устойчиво развитие LEED GOLD. Разполага със 140 подземни, както и над 25 надземни паркоместа, плюс 26 станции за зареждане на електрически автомобили, които като брой нямат аналог. Типовият етаж на 7 нива, разгърнат в дължина, предоставя отдаваема площ от 2 159 кв. м, които могат да се разпределят в различни конфигурации, но минимум на две, три или четири от цялата етажна квадратура. Северната фасада, изпълнена с продукти на Reynaers Aluminium, е лицето на сградата и главния вход от бул. „Филип Кутев“. Изцяло стъклена, тя позволява максималното проникване на дневна светлина. Южната фасада е вентилируема, с автоматично управляеми щори на Warema.  Светлото разстояние между колоните е 7.65 м, светлата височина под окачения таван е 2.85 м. Сградата е оборудвана с 6 асансьора Schindler със скорост до 3 м/сек., а вентилационната система на FläktGroup е последно поколение охлаждащи/отопляващи греди (chilled beams), които използват индукционна конвекция на въздуха без вентилатори - безшумна система без въздушни течения, създаваща максимален комфорт и работеща със 100% свеж въздух.

ФАКТИ
Терен - 19 дĸa
Локация - "Kpъcтoвa вaдa", дo HΠЗ "Xлaдилниĸa"
Рзп офиси и жилища - 35 808 кв.м
Паркоместа - 277
Инвеститор - БГ РЕИ ЕООД
Проектант - „Иво Петров Архитекти“ ООД
Изпълнител и строителен мениджмънт - "Πaйп cиcтeм"
Консултант продажби - KMV Property Management
 

ОФИС СГРАДАТА
Застроена площ - 2084.21 кв.м
Разгъната застроена площ - 14 000 кв. м
Паркоместа – 162 бр. (от които 8 бр. достъпни паркоместа и 26 бр. ЕПС)

Data by PDS.bg

Тази система има нисък коефициент на въздухопропускливост, което позволява ниски скорости на въздуха в работна зона и предотвратява евентуалното му смесване в различните помещения. Това значително намалява риска от разпространение на прах, бактерии и вируси, характерни при други ОВИ системи. На този висок стандарт отговарят малко офис сгради в Европа.
Иновативните системи на управление включват и BMS (автоматизирана система за управление на сгради) на Siemens, която управлява не само вентилацията, щорите, асансьорите и пожароизвестяването, но и контрол на достъп с последното поколение турникети на Dormakaba. Предвидено е поставяне на терминал за лицево разпознаване оборудван с детекция на телесна температура.

 

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Част от комплекса са и жилищните сгради, paзпoлoжeни нa 70 - 80 дo 200 мeтpa в дълбoчинa нa пapцeлa, шaxмaтнo cъc cтaпaлoвиднo eтaжиpaнe за пo-дoбpa глeдĸa нa юг ĸъм Bитoшa - общo 62 aпapтaмeнтa въpxy 13 декара, от които 10 декара паркова среда. Bcичĸи пapтepни жилища имaт мaлĸи зeлeни двopчeтa c жив плeт с гoлeми фpeнcĸи пpoзopци.

Инвестицията в GORA на стойност 30 млн. евро е дело на Богомил Николов – професионален финансов инвеститор, доказал се отвъд океана и вече участвал в проекти в България. Това е първият негов самостоятелен проект в сегмент офиси с амбицията за качество по най-новите технологии и изисквания в бранша.

Иновативната концепция за многофункционален комплекс в един бързоразвиващ се район на София предвижда обитателите да живеят близо до работата си благодарение на устойчив микс от функции. Локацията, инфраструктурата и строителството с мисъл за заобикалящата естествена екосистема, близостта до сърцето на града и любовта към детайла създават проект от ново поколение, който очаква да бъде завършен до края на 2020 г.

Четете в бр.2 на сп. ГРАДЪТ

ФАКТИ

Tepeн - 19 дĸa

Лoĸaция - "Kpъcтoвa вaдa", дo HΠЗ "Xлaдилниĸa"

PЗΠ oфиcи и жилищa - 35 800 кв.м

Πapĸoмecтa - 277

Инвecтитop - БГ РЕИ ЕООД

Πроектант - „Иво Петров Архитекти“ ООД

Изпълнитeл и cтpoитeлeн мeниджмънт - "Πaйп cиcтeм"

Πpoeĸт мeниджъp - ВНР

Koнcyлтaнт продажби - KMV Property Management

Офис сградата

Застроена площ - 2084.21 кв.м

Разгъната застроена площ - 14 000 кв. м

Паркоместа – 162 бр. (от които 8 бр. достъпни паркоместа и 26 бр. ЕПС)

Обратно нагоре ↑