Сгради

Новите шоурумове на ЕТЕМ в София и Пловдив

Ефектен мизансцен за премиум продукти

арх. Юлиян Пиперов

Обектите на водещата компания за производство на архитектурни системи са с комфортна и релаксираща среда, неподвластна на модата, разказва авторът на интериорната концепция арх. Юлиян Пиперов.

- Арх. Пиперов, разкажете ни повече за концепцията, която стои зад интериора на шоурумовете на ЕТЕМ в София и Пловдив? Какво ви вдъхнови за двете пространства?

- И двата шоурума са на партерно ниво на комуникативни места и са облени от естествена светлина. Даденостите са перфектни за експониране на продуктите на ЕТЕМ – премиум дограма и системи за окачени фасади. Така слънчевата светлина преминава през стъклата на витрините и гледките се наслагват. Самите витрини оформят по-интимни зони – своеобразни стаи в шоурумовете, и посетителите могат да ги разгледат в цял размер и да оценят качествата им.

- Какви бяха основните ви цели при проектирането на шоурумовете? Как имплементирахте в  дизайна на пространствата духа, бранда и ценностите на компанията?

- Дограмата в черен цвят, подсветната по периметъра от LED профил, вграден в рамка от черен МДФ, е специфичният начин, по който ЕТЕМ експонира продуктите си на изложения. Нашата задача беше да създадем ефектен мизансцен за експонатите, който да е едновременно комфортна и релаксираща работна среда за консултантите и посетителите. И двата шоурума са в нови сгради и рискът беше да се получи стерилна модернистична визия, която да респектира и евентуално отблъсне потенциалните клиенти. Затова наблегнахме на естествените цветове и топлината на червените фасадни тухли, натуралния дъб, патината на ръждивия метал и видимия бетон. Целта беше създаване на уютна среда, неподвластна на последната мода.  

- Как избрахте материалите, цветовете и текстурите? Как ги комбинирахте с мострите на архитектурните системи ЕТЕМ?

- Избрахме облицовката с червена фасадна тухла на няколко акцентни стени като обединяващ елемент на визията на двата шоурума. Така границата екстериор/интериор се размива. Експонираните витрини с черни рамки са повторяем графичен елемент на фона на палитрата от естествени материали – бели или светлосиви стени, червени тухли и светъл дъб – в настилките и корпусните мебели. Специално внимание е обърнато на акустиката. И в двата шоурума има акустични пана от "Децибел" - водещ производител на акустични материали в България. Те имат и декоративна функция – цветен акцент в заседателната зала в шоурума в София и подобен на арт инсталация окачен таван от ритмични наклонени плоскости в Пловдив. Специално за Пловдив в демонстрационните зали заложихме дъбов паркет „рибена кост“ с едри паркетини, характерен за класическите жилищни интериори. Той допълнително одухотворява пространството. 

- Срещнахте ли предизвикателства по време на работа?

- В шоурума в Пловдив заради стоманената конструкция, която обрамчва експонираните мостри на дограма, се наложи да изградим повдигнат под 13 см в цялото помещение. Ъгловият шоурум е на улично ниво и остъкляването на фасадите стига до нивото на тротоара и нямаше как двойният под да продължи до витрините. Решихме от дефекта да направим ефект и по-ниските ивици на прехода „вън-вътре“ по продължение на уличните витрини засипахме с обли речни камъни, които подсветнахме със скрито периферно осветление. Тъмната ивица на новото ниво на пода на шоурума визуално левитира над белия текстурален периметър от речни камъни.

В шоурума в София по-голямото пространство беше съзнателно фрагментирано на отделни зони, акцентирани с два идентични скулптурни обема от светъл дъб – рецепция и бар. Тяхната монолитност се компенсира от ажурни етажерки от ръждив метал с естествено озеленяване, дефиниращи зоната за презентации.

- Как подходихте към дизайна на осветлението за шоурумовете?

- Мострите са осветени по целия периметър с LED профили и се превръщат в светлинни рамки. Така експонатите на различните прозоречни системи са в центъра на сценографията. Заради разликата в размера и конфигурацията на пространствата двата шоурума имат различни концепции за осветлението:

В софийския шоурум общото осветление се подсигурява от линейни осветителни тела, разположени ритмично между висящите хоризонтални акустични пана. Основната централна линия на циркулация е акцентирана от множество висящи крушки с топла светлина.

В пловдивския шоурум двете периферни стени, облицовани с фасадни тухли (в заседателна зала и работната зона), са осветени с трак система с черни прожектори. В приемната и експозиционната зона осветлението от линейните осветители е към тавана и е отразено от наклонени акустични пана, подчертавайки динамиката на окачения таван.

Шоурум на ЕТЕМ в София

Адрес: Capital Fort

Площ: 385 кв.м

Разположен на партера на Capital Fort – една от най-видимите нови офис сгради, новият шоурум на ЕТЕМ  ще представя актуалните Premium серии на водещия производител на дограма.

Шоурум на ЕТЕМ в Пловдив

Адрес: Platinum Homes

Площ: 95 кв.м

Ъгловият шоурум е разположен на партерно ниво на комуникативно място в нова сграда и е облян в естествена светлина. Даденостите са перфектни за експониране на продуктите на ЕТЕМ – премиум дограма и системи за окачени фасади.

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт 

Обратно нагоре ↑