Сгради

Новите сгради на 2023: мултифункционални центрове, които обединяват общността

Sluishuis, Амстердам, Нидерландия Архитектурен проект: Bjarke Ingels Group (BIG) & Barcode Architects

Жилищният център Sluishuis в Амстердам спечели една от тазгодишните награди на MIPIM 2022. Сградата е отличена  в категория „Жилищни проекти“ и отговаря на основните критерии, върху които се фокусира журито – устойчивост, интеграция в средата и общността, качество на потребителското изживяване, икономически принос, оригиналност на концепцията и архитектурни качества.

Разположена над водата, Sluishuis е съвременен превод на характерното строителство на  Амстердам. Със силна архитектура, нова жилищна типология, висококачествени външни пространства и прекрасни гледки Sluishuis формира приветлив вход към квартала IJburg. Обемът е повдигнат от едната страна, за да позволи на водата да влезе в двора, и е спуснат от другата, за да направи привлекателен жест към  IJburg. От всеки ъгъл гледката е различна - независимо дали стоите на дигата, на улицата, на моста или на кея - сградата винаги изненадва. Нейните 442 апартамента са насочени към разнообразна публика  - компактни градски студиа, апартаменти за любителите на водни спортове, дуплекс мезонети, премиум апартаменти с луксозни дървени покривни тераси. Изключителни са апартаментите в долната част на конзолата, които „висят“ над водата. Всички жилища са достъпни през централния двор, където конзолата и водата създават усещане за приятелско посрещане.

Комплексът побира разнообразна програма, включваща училище по ветроходство, център за водни спортове и ресторант с просторна тераса.  Пътеката до покрива на Sluishuis предлага невероятна гледка към водата и квартала, а наоколо има различни места за контакт с водата - места за акостиране, палуби за сядане и плаващи градини.

Sluishuis има за цел да стимулира връзката между жителите и посетителите с обществения път през покрива, детската площадка в двора, алеята на кея и разположението на дървените покривни тераси.

Избрани са естествени материали, а необработеният алуминий на фасадата отразява водата и придава на обема различен вид по всяко време на деня. Стъпаловидните покривни тераси и алеята на кея са направени от дърво, което носи тактилно усещане.

Sluishuis е една от най-устойчивите сгради, завършени наскоро. Има коефициент на енергийна ефективност (EPC) нула. Ресурсите за отопление, вентилация и осветление на сградата са сведени до минимум чрез комбиниране на нови технологии.

Снимки Barcode Architects, Ossip van Duivenbode, wikipedia

1 / 2

Sluishuis, Амстердам, Нидерландия Архитектурен проект: Bjarke Ingels Group (BIG) & Barcode Architects

2 / 2

Sluishuis, Амстердам, НидерландияАрхитектурен проект: Bjarke Ingels Group (BIG) & Barcode Architects

Morland Mixité Capitale, Париж, Франция Архитектурен проект: CALQ Architecture и David Chipperfield Architect

Morland Mixite Capitale в Париж спечели тазгодишната специална награда на журито на MIPIM. Проектът представлява архитектура за смесена употреба и адаптивно ново използване на съществуващ комплекс от сгради.

Бившата „Префектура Париж“ на булевард „Морланд“ се намира на брега на река Сена в 4-ти район на Париж. Сградата, в която се е помещавала градската администрация, е завършена около 1960 г. от арх. Алберт Лапрад. Съществуващият комплекс първоначално се състои от 16-етажна кула, фланкирана от две 9-етажни крила, които образуват квадрат с лице към булеварда. Вследствие на големия мащаб и строгия, повтарящ се фасаден растер преди преустройството комплексът има затворен и недостъпен вид и като резултат - безжизнен площад.

Новият Morland Mixité Capitale е резултат от обновяването, ремоделирането и разширяването на съществуващите сгради. Предишният интровертен комплекс е направен достъпен за обществеността и е превърнат в оживено и открито място с характер на кампус, излъчващо положителна енергия.

Два нови обема на сградата с лице към булеварда и река Сена посредничат между мащаба на старите и съседните сгради. Тези обеми са повдигнати над земята, за да се създаде нова обществена ос, която осигурява преминаване от булеварда към река Сена. Носещите сводести аркади на приземния етаж действат като противоположност на строгата колонна решетка на съществуващия ансамбъл, създават привлекателен вход към кампуса и насочват минувачите към вътрешността на комплекса.

Запазването и развитието на съществуващата сграда осигуряват приемственост и устойчивост, като проектът е разработен с уважение към наследството. Осигурена е ниска консумация на енергия и ресурси  и е изградена затворена фитопречистваща система за градско градинарство на покрива.

Комплексът е с широк спектър приложения: луксозни и достъпни жилища, хотел, хостел, офиси, магазини, галерия, хранителен пазар и детски заведения. Двата най-горни етажа се отварят за обществеността и съдържат обитаема арт инсталация, бар и ресторант с широки гледки към френската столица.

Снимки: https://calq.frhttps://davidchipperfield.com

1 / 2

Пирамидата, Тирана, Албания Архитектурен проект: MVRDV

2 / 2

Пирамидата, Тирана, Албания Архитектурен проект: MVRDV

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre, Джухай, Китай Архитектурен проект: Zaha Hadid Architects и Патрик Шумахер

Разположен в един от най-динамичните региони в света, проектът е с амбицията да се превърне в световен център на съвременното творчество.

Гражданският център за изкуство се намира в сърцето на екологичния и бързоразвиващ се квартал Jinwan. Проектът обединява четири отделни културни институции: голям театър с 1200 места, многофункционална зала с 500 места, научен център  и музей на изкуствата.

Всяка от конструкциите има своите уникални характеристики, като всички те са обединени от структура с цели 170 метра ширина и 270 метра дължина. Отличителната покривна конструкция на центъра приобщава различните пространства  под мрежа от „черупки“, а залите са свързани с централен площад.

Вдъхновена от шевронните шарки на мигриращите птици, летящи на ята над Южен Китай, модулната конструкция е съставена от елементи, които отговарят на различните функционални изисквания и е конфигурирана чрез повторение, симетрия и вариации на мащаба.

Дизайнът оптимизира естествената светлина във всички обществени зони и подобрява свързаността. Създадени са привлекателни граждански пространства, на които жителите на Джухай се наслаждават през цялото денонощие. Рампите приканват посетителите към площада на покрива, където пешеходни мостове и стълби  свързват целия комплекс. Външен амфитеатър в западната част позволява дейности на открито.

Проектът е създаден по най-високите зелени стандарти, като високотехнологични системи управляват интелигентно потреблението.

Снимки Zaha Hadid Architects

1 / 2

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre, Джухай, Китай Архитектурен проект: Zaha Hadid Architects и Патрик Шумахер

2 / 2

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre, Джухай, Китай Архитектурен проект: Zaha Hadid Architects и Патрик Шумахер

Арт център - музей и театър, Варшава, Полша Архитектурен проект: Thomas Phifer and Partners, APA Wojciechowski

Музеят на модерното изкуство и театърът TR Warszawa са обединени в нов арт център във Варшава, който добавя модерна атмосфера към богатото наследство на града. Проектиран от базираното в Ню Йорк студио Thomas Phifer and Partners, новият център на изкуствата заема площ 22 акра.

Проектът се намира в основата на Двореца на културата и науката на площад Defilad, граничещ с улица Marszalkoska и ревитализирания парк Świętokrzyski. Сградите са прости монохромни обеми, създадени с един материал за фасадите. Всяка сграда е автономна сама по себе си със своя индивидуалност, а форумът - общо външно пространство между двете структури създава комуникационно пространство за съвместни дейности.

Музеят на модерното изкуство във Варшава е замислен да насърчава свободния обмен на идеи и затова има голямо разнообразие от галерии и пространства за социално взаимодействие. На приземното ниво откритото обществено пространство предлага различни дейности като образователни класни стаи, фоайе, аудитория, реакционни галерии, кафене и книжарница. На двата горни етажа са разположени музейните галерии.

Театър TR Warszawa приема над 900  гости на четири сцени. Включва също две големи репетиционни зали, административни офиси, магазини за костюми и декорации, ресторант и кафене. Театърът търси отворена визия и сцените за представления имат прозорци към екстериора.

Снимки: Thomas Phifer and Partners

1 / 2

Masaryčka Building, Прага, Чехия Архитектурен проект: Zaha Hadid Architects

2 / 2

Masaryčka Building, Прага, Чехия Архитектурен проект: Zaha Hadid Architects

Морски център, Есбер, Дания Архитектурен проект: WERK + Snøhetta, Oluf Jørgensen A/S

Новата крайбрежна забележителност  на западното крайбрежие на Дания е едновременно морски и общностен център. Красиво светещата през нощта сграда с името Lanternen (Фенер)  подобрява комуникацията между града и морето. Морският център  постига хармония между поетичното и функционалното и е съчетание на деликатност, рустикалност, изящество и здравина. Той  обединява общността и подчертава специфични предимства на морския свят.

Сградата представлява динамична структура в тясната връзка с морето и традициите на рибарите и лодките. Тя балансира естетиката, суровостта и здравата функционалност в много красива комбинация, специално създадена за Есбер с неговия специфичен контекст и тежък климат.

Архитектурата на Esbjerg Maritime Center представлява един заоблен обем, облицован с дървен материал, който е с растер и ритъм, вдъхновени от геометрията и майсторството на лодките. Различните ъгли на панелите създават движещи се сенки. Дървеният модел продължава върху покрива, където слънчевите панели са вградени в пояс около горния ръб.

Поради местоположението си на Северно море сградата предлага сигурен подслон - конструкцията е проектирана да издържа на високи нива на водата - първото ниво е от бетон. Дървената фасада е проектирана да издържа на екстремни метеорологични условия. В същото време сградата остава отворена отвътре - сърцето на структурата е пробито от повдигната тераса, която се отваря от нивото на втория етаж, създавайки естествено осветен социален център.

Горното ниво побира няколко клуба по морски спортове, както и социални зони, образователен център и съоръжения за обучение. На долното ниво има склад за лодки и работилница, свързани директно с морето чрез мост.

Големите прозорци на фасадата осигуряват много естествена светлина, а приятна светлина през нощта осветява центъра като фенер.

Снимки WERK + Snøhetta, Wichmann+Bendtsen Photography

1 / 2

Морски център, Есбер, Дания Архитектурен проект: WERK + Snøhetta, Oluf Jørgensen A/S

2 / 2

Морски център, Есбер, Дания Архитектурен проект: WERK + Snøhetta, Oluf Jørgensen A/S

Across Ages Museum, Низва, Оман Архитектурен проект: Cox Architecture

Новата културна институция Oman Across Ages Museum и Cox Architecture бяха номинирани за престижните World Architecture Festival Awards (WAF).

Разположен в Низва, един от най-старите градове в Оман, музеят е вдъхновен от необикновения пейзаж и геометричните профили на планината Ал Хаджар и нейните каньони. Музеят Oman Across Ages представя богатата история, културата и икономическия растеж на страната във времето, като същевременно предлага завладяваща представа за утрешния ден на Оман. Самият мащаб на сградата, която се издига от пустинята и се простира до хоризонта, е нещо, което трябва да се види.

Дизайнът на музея използва пълния потенциала на архитектурата - мащаб, геометрия, форма, светлина и гледки. Сградата се издига от своята земна равнина като поредица от ъглови, геометрични обеми, които се намират в диалог с фона на върховете и хребетите на планинската верига Ал Хаджар.

Музеят превежда посетителите през поредица разгръщащи се пространства с холистично и сетивно преживяване. Гостите минават през суровата натуралистична красота на почвата и скалите и стигат до места от бъдещето с нарастващ обем, финес и лекота. Всеобхватното пътешествие през вековете проследява историята на Оман от първите заселници, прелита през поредица от епохи, династии и цивилизации с акцент върху модерния ренесанс на нацията от 70-те години на миналия век.

Архитектурата позволява обширни галерийни пространства без колони. Това се постига чрез изключителни структурни решения, включително система от ферми и ромбовидна диаграма, оформящи невероятни 70-100-метрови галерии с до 30 м височина. Тези конструкции поддържат тежка каменна облицовка, която не е типична за подобни мащабни структури. За поддържане устойчивостта на камъка е използвана композитна покривна плоча, положена върху структурната стоманена решетка.

Мащабните вътрешни свободни обеми улесняват различни аранжировки и отговарят на динамичните и променящи се изисквания на музейните галерии. Сградата предлага широки възможности за инсталации, галерии, библиотека, аудитория, образователни, социални и изследователски пространства.

Снимки https://www.coxarchitecture.com.au 

Обратно нагоре ↑