Сгради

Новата филхармония на Прага

Музикалната зала на Вълтава ще бъде една от големите забележителности на града

Новата филхармония на Вълтава е един от най-очакваните архитектурни проекти в Централна Европа. Прага в сътрудничество с Пражкия институт за планиране и развитие (IPR Prague) проведе международен архитектурен конкурс за проектиране на нова концертна зала, която да отговаря на световните стандарти. Победител е датското студио BIG - Bjarke Ingels Group, и предстои изграждането на мултифункционалната сграда.

Филхармоничната зала, разположена на Вълтава, е оформена като криволичещо пътуване от брега на реката до терасата на покрива. Модерен ескалатор подпомага потока от посетители както на закрито, така и на открито. Масив от зеленина оформя място за площад и обществени събития. Сградата взаимодейства с околната среда чрез модификацията на подлеза на виадукта в непосредствена близост.

Сърцето на филхармонията ще бъдат нейните аудитории със собствени съоръжения и обществени пространства. Също толкова важна роля ще играе Creative Hub, чийто център ще стане музикалната библиотека. Сградата ще бъде дом на Чешката филхармония, Пражкия симфоничен оркестър FOK и Музикалния отдел на Пражката общинска библиотека.

Зад проекта стои мащабно архитектурно проучване, което взема предвид мнението на обществеността, заинтересованите страни от местната общност, както и дискусии с експерти по акустика, транспорт и озеленяване.

„Вълтавската филхармония обединява градския живот на Прага с музиката. Пространствата са оформени така, че да разкриват пейзажа, те са фино настроени за звука и оркестрирани за функционалност и свързаност. От тази ритмична структура се простира симфония от колонади и балкони като платформи за обществен живот. Експресивна, но прагматична, новата филхармония ще бъде ключова забележителност за Прага“, казва Бярке Ингелс от студио BIG.

Публично пространство

Залата на филхармонията е разположена в североизточния ъгъл на обекта, което позволява създаването на грандиозен градски площад, към който е ориентирано общественото фоайе.

Четирите страни на сградата позволяват лесен достъп до вътрешността и движение около нея. Всяка страна има уникален характер и е с лице към площада, споделената улица, виадукта и бреговата ивица. Сградата е организирана диагонално, за да изравни обществените пространства на фоайето с площада на запад и реката на юг, предлагайки гледка към историческия център на Прага.

Интеграция на озеленяване и ландшафт

Озеленяването играе решаваща роля в концептуалния разказ на проекта, отразявайки растителността по поречието на река Вълтава - от планините Шумава до днешна Прага. Дизайнът на озеленяването има за цел да разкаже истории за реката и града. В съчетание с ключовото градско озеленяване на Прага избраният вид растения ще подражава на горските биотопи, коригирайки сортовете за градските условия. Засаждането ще се свърже със съществуващите зелени мрежи, за да подобри биоразнообразието на града и зелените коридори. Дърветата ще осигурят сенчест навес, където хората могат да се събират за почивка през лятото.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Функционално оформление

Филхармоничната зала Vltava предлага компактен дизайн, организиран за максимална ефективност, лесен достъп и ориентация. Сърцето на сградата е главната зала, която се намира в центъра на пространството. Тя е с прилежащото фоайе с изглед към историческия център на Прага. До него са камерната зала, обърната към брега, и многофункционалната зала, която е с лице към града. Залите са заобиколени от пространства, предназначени за местни оркестри, администрация, управление и кетъринг, които в синергия оформят функционалността и архитектурата на сградата.

Общественото фоайе е в непосредствена близост до площада

и е проектирано като многофункционално пространство. Централната част включва кафене, магазин и изложбена площ. Намира се до входа на метрото и е свързано с обществените пространства чрез ескалатори. Вълнообразната стъклена стена отбелязва традицията на производството на стъкло в Чешката република. Флуидната геометрия черпи вдъхновение от река Вълтава и създава гледки към реката, докато човек се движи през сградата.

Creative Hub

Creative Hub, уникално пространство от този тип в Централна Европа, управлявано от Пражката общинска библиотека, е център за музикално образование, репетиции и представления. Това е специално място, където различни поколения могат да се занимават с музика отвъд границите на традиционното музикално училище или концертната зала. Creative Hub е платформа за взаимодействие между публиката, опитни музиканти и амбициозни таланти, сцена за различни музикални експерименти.

Проект: Studio BIG – Bjarke Ingels Group
Локация: Прага
Година на завършване: 2032
Инвеститор: Община Прага
Изображения: BIG – Bjarke Ingels Group

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑