Сгради

Next Level: Belgravia Apartments

Богато парково пространство, охолни отстояния, високо ниво на обслужване, тишина, уют и зони за социализиране

Арх. Иво Диков, Roi Capital, Elite Building Company

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Арх. Иво Диков, Roi Capital, Elite Building Company: Качественият продукт на добра локация винаги има реализация в средния и високия сегмент

- Арх. Диков, как София да стане по-добро място за живеене?

- В постигането на целта има два участника, които са с еднакво съществена роля - бизнесът и администрацията. Според мен ключът се крие в добре синхронизираната работа, та дори, бих казал, доброто партньорство помежду им. Партньорство, в което двете страни следва да са еднакво мотивирани да влагат повече и да генерират продукт с истинска добавена стойност - и за конкретното инвестиционно намерение, и за обществото, и за околната среда. Най-общо казано, смятам, че добрата среда на живот може да се постигне с реализирането на добри примери, които органично на пазарен принцип да обърнат тренда и да наложат тенденция. Тенденция, която ще докаже на голям процент от участниците в създаването и сформирането на градската среда на София в последните години, че нямат място в този процес.

- Всички предприемачи се сблъскват с предизвикателствата на градската инфраструктура в бързо развиващите се райони на столицата - как да бъде намерено дълготрайно и приложимо решение, което да ангажира обществения и частния сектор?

- Редица са западните примери за процедиране на този наистина съществен градоустройствен казус, но за съжаление смятам, че въпросът е с много по-дълбоки корени и трудно би претърпял кардинално различно решение скоростно. Това, на което се надявам, отново опира до добра комуникация между бизнеса и администрацията. Основният проблем при развитието на инфраструктурата са множеството неотчуждени частни имоти, попадащи в обхвата на отредени за инфраструктура трасета. Една ясно дефинирана форма на публично-частно партньорство, в което администрацията е стимулирана да проведе и реализира процедурите по отчуждаване, а частният инвеститор е мотивиран да вложи в подземната и наземната инфраструктура, е едно добро начало, което може да „развърже“ редица ключови инфраструктурни проекти. Естествено, необходимо е и саниране на закона в частта с правата на страните в процедурите по отчуждаване на частна собственост, но това е друга обширна тема.

- Изискванията на обитателите са все по-високи към по-добрата среда за обитаване - каква е нейната тайна предвид фактори като лайфстайл тенденции, социално сегментиране и функционален микс?

- Наистина изискванията на потребителите стават все по-високи, което е най-естественото поведение при израстването на едно общество. Тъкмо добрите примери, които визирах по-рано, и градивното съревнование между определени участници на пазара на недвижими имоти сформират тази тенденция на все по-изискващи и все по-критични към продукта потребители. Прави впечатление, че критерии, които допреди няколко години се търсеха и очакваха от клиентите в премиум сегмента, вече са санитарен минимум за някои от клиентите в по-масовия сегмент. И това е чудесно.

- Може ли да припомним на какъв етап са вашите проекти One11 Apartments - „Дружба“, и Vista Montevideo - „Овча купел“, за които вече сме разказвали на нашите читатели?

- Проектите се развиват съгласно предварително установените планове и графици и методично вървят към своята успешна реализация. Vista Montevideo е с наближаващ акт 15, а One11 Apartments - акт 14. Изключително доволен съм от интереса и подкрепата на пазара и към двата проекта. Като комплимент пък от наша страна закупилите жилища получават редица подобрения в нивото на изпълнение спрямо предварително уговореното в договорите, което се оформи като почерк на компанията ни във всеки наш проект до момента.

Проект: Belgravia Apartments
Локация: „Витоша ВЕЦ Симеоново“
Инвеститор: ROI Capital - Belgravia Properties
Проектант: Elite Project Group
Изпълнител: Elite Building Company
РЗП: 13 800 кв.м
Терен: 5 дка
Етап: кота 0
Завършване: юли 2025 г.

- Качественият жилищен продукт е комбинация от редица фактори и адекватна среда. Как в ROI Capital подхождате при избор на локация за бъдещи инвестиции? 

- В бизнес подхода си винаги съм се водил от дългосрочните перспективи. Когато разглеждаме даден парцел за инвестиционно намерение, в случай че около него има опция за последваща експанзия, бих бил два пъти по-склонен за покупка и 2 пъти по-благосклонен за цената, защото знам, че имам визия за оформянето на среда, а не просто един добър проект измежду множество компромисни. Ако проследите линията ни на развитие, ще откриете редица подобни примери, а скоро ще ви запознаем и с някои, за които сме в процес на подготовка.

- Инвестиционна среда има ли нови хоризонти или опасности предвид икономическата и политическата обстановка?

- Строителството и недвижимите имоти винаги са били съществен икономически фактор, който логично се влияе до голяма степен от политическата обстановка и макроикономическите процеси. Като представител на генерацията, израснала в постоянна турбуленция от „промени“, „статукво“, развитие на нови технологии и тенденции, смятам, че едни от основните качества на добрия бизнес модел е да бъдеш постоянен, целеустремен, комбинативен и лесно да се адаптираш във всяка ситуация. Предизвикателства и обстоятелства винаги ще има, важното е да бъдем внимателни, премерени и с уважение към всички участници в процеса.

- Как оценявате перспективите на пазара на жилища, търсене и предлагане и наличието на качествен продукт в средния и горния сегмент?

- По природа винаги съм бил умерен оптимист, но не бива да си мислим, че пазарът е безкраен и има място за всички. Вярвам, че истински качественият продукт на добра локация винаги ще намери своята реализация и в средния, и във високия сегмент, но изпитвам опасения от прекомерния нагон за огромно количество жилищни площи на безразборни локации от съмнителни инвеститори, с компромисни проекти и още по-компромисно строителство. А не на последно място и с финансов инженеринг, който разчита изцяло на капиталите на купувача. Казвам го и като гражданин, който е критичен към това, което се оформя като градска среда, и като участник на пазара, който би бил косвено потърпевш от евентуално сътресение при този тип проекти.

Относно актуалната тема с цените смятам, че движението при новото строителство, което истински отговаря на критериите за енергийна ефективност, устойчивост и дълговечност, ще е само нагоре. Няма икономическа логика, която да навежда на различно очакване. Мнението ми обаче за панелното строителство, сградите, реализирани през 90-те и първите години на новия век, както и немалка част от визираните по-горе новостроящи се проекти е, че този сегмент ще претърпи корекция на тренда - или ще застопори цени, или ще има лек спад в сегашните нива. Естествено, изключвам идеалния център и зоните с вече изконсумирани възможности за реализация на нови проекти.

 

1 / 2

2 / 2

Belgravia Apartments е първият от поредица най-висок клас проекти с цялостна инфраструктура

- На 1 февруари направихте първа копка на Belgravia Apartments - може ли да коментирате този нов впечатляващ проект в портфолиото на Roi Capital като концепция?

- Belgravia Apartments е най-новият ни проект, който наистина е следващо ниво на всичко, което сме правили до момента. Като част от цялостната ни стратегия за развитие на кв. „Витоша“ проектът е първият от поредицата Belgravia, която планираме да реализираме в следващите няколко години. Идеята е не просто да реализираме 2-3 отделни проекта, а да сформираме цялостна среда с инфраструктура, охолни отстояния, богато парково пространство, високо ниво на обслужване, тишина и уют, но същевременно и множество зони за социализиране на живеещите. И едновременно с всичко това - безапелационно най-високо ниво на изпълнение не само в района, но, бих казал, и за София като цяло.

- Проектът се намира в един от горещите райони на столицата - „Витоша ВЕЦ Симеоново“ - какво е неговото развитие в момента и перспективи, добра достъпност и социална инфраструктура?

- „Витоша ВЕЦ Симеоново“ е наистина един от най-предпочитаните райони за живеене в столицата. Редица са факторите, които карат потребителите да търсят местоживеене именно там - добро разположение в южната част на града, предимно ниско застрояване с неприкосновени гледки към Витоша, близостта до основни пътни артерии и обществено обслужващи обекти, тишината и спокойствието, присъщи за извънградските райони, и други.

Онова, което смятам като недостатък към момента и за решението на което ние полагаме интензивни усилия, е именно достъпността до квартала. Регулационно нещата са помислени, но все още има няколко пътни артерии, чиято реализация изостава, а са съществени за комфортния достъп и изход на живеещите и преминаващите през квартала - уширението на ул. „Георги Райчев“ и вливането й в бул. „Симеоновско шосе“ чрез елипсовидно кръгово движение; продължението на ул. „Ангел Каралийчев“ до бул. „Черни връх“; метростанцията и връзката от бул. „Филип Кутев“ до нея.

Ние сме силно мотивирани да положим всички необходими усилия, за да спомогнем реализацията на тези ключови за района инфраструктурни проекти, готови сме да си сътрудничим с администрацията и вярвам, че няма да сме единствените, които ще оценят отражението им върху качеството на живот в района.

- Развитието на столичното метро създава дестинации - къде ще бъде разположена бъдещата метростанция в района? Какви възможности ще осигури парк „Лозенец“?

- Бъдещата нова спирка на столичното метро ще бъде на буквално 2 минути пеша южно от Belgravia Apartments. Определено реализацията й ще промени радикално качествата на района и ще способства за реализацията на последващи инфраструктурни и благоустройствени мероприятия. Едно от тях, надявам се, ще бъде реализацията на дългоочаквания публичен парк „Лозенец“, който също е буквално до нашите проекти. По стечение на обстоятелствата и с известна доза късмет тази зона е останала „опазена“ при актуализацията на Общия устройствен план и макар множеството частни имоти, от които се съставлява, силно се надявам, че ще се намери форма, под която да се процедира, и финансиране, с което да се реализира една истински качествена едроплощна паркова среда, изградена от нулата.

- Какви са особеностите на качествения продукт, с които се гордеете - какво е изпълнението по отделните части по Belgravia Apartments с висок материали и системи, които гарантират добър микроклимат и атмосфера?

- Традиционно в нашите проекти ние винаги сме новатори по отношение внедряването на актуални световни практики в технологията на изпълнение, материалите и системите, които влагаме в сградите. Belgravia Apartments не прави изключение и смятам, че трудно би се намерил проект с аналогично ниво на изпълнение на пазара в момента. Това е един от първите проекти от този мащаб със системно решение Wienerberger от фасадни зидарии с дебелина 38 см и пълнеж от каменна вата. Всички стени и плочи между отделните апартаменти са допълнително шумо- и топлоизолирани с двойни зидове и слой каменна вата. Окачената вентилируема фасада с масивен естествен камък с дебелини от 3 см до 8 см също е рядко срещана екзотика за нашия пазар. Дограмата и стъклопакетите ще са върхови системи от световните гиганти - Schuеcco или Raynaers, като някои от позициите ще са система от автоматизирано плъзгане с повдигане. Водопроводната система е изцяло системно решение на Viega с тръби от неръждаема стомана Sanpress Inox, а канализацията - система от безшумни трислойни тръби Pestan.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Устойчивото строителство е ключов фактор при съвременния продукт - какви са решенията при Belgravia Apartments?

- Всички проектни решения, които сме заложили, са по линия на устойчивост и енергийна ефективност. За мен най-важното е една система или архитектурно решение на първо място да работи, а след това да бъде и естетически издържано и красиво. Всички фасадни системи, подбрани за проекта, постигат коефициент на топлопроводимост 0.6 W/M2K, което отнася проекта към понятието „пасивна сграда“.

- Как е подходено към входните и общите пространства като проект и атмосфера за ползвателите?

- Целта ни беше да постигнем усещането за 5-звезден хотелски комплекс, но с особена грижа за интимността, спокойствието и уюта на живеещите. За целта предвидихме просторно и луксозно изпълнено лоби, подходящо за отдих, срещи и парадно посрещане на гости, а всички коридори и апартаментни преддверия предвидихме с висококачествени настилки от мрамор, износоустойчив мокет, облицовки от дървени ламперии и винилови тапети. Обширната паркова среда е с богато и разнородно озеленяване, с множество кътове за отдих, детска площадка и непрекъсната алея, подходяща за джогинг или разходки.

- Какви удобства търсят добре информираните съвременни клиенти?

- Нашите клиенти са информирани и добре подготвени, с високи критерии за качество на актива и качество на услугите, които ще получат в битието си от нашия продукт. Поради тази причина ние предвидихме множество решения, с които да впечатлим и най-взискателните. Цялата сграда ще бъде захранена с трифазен ток и с достатъчна мощност за монтаж на всякакъв тип съвременни консуматори в апартаментите, а също така и с осигурена мощност за монтаж на зарядни станции за EV автомобили във всеки от гаражите. Бъдещите собственици ще разполагат и със smart home инсталация, която ще може да управлява практически всеки консуматор директно през мобилно приложение на телефона.

Функционално старанието ни е било да покрием съвременните критерии за качество върху единица площ, като сме предвидили достатъчно място за всичко - дрешници в спалните помещения, просторни лоджии за разпускане, закуска сутрин или вечеря с приятели след работа. Всички съседни апартаменти са с удобна опция за обединяване, подходящо за онези от клиентите с изискване за по-голяма площ.

- Като архитект може ли да коментирате подхода към визията и естетическите качества на проекта и как те добавят стойност?

- Старанието ни беше да постигнем непреходна визия, извън рамката на масово възприетите по-модерно звучащи сгради в последните години. Не мога да не отбележа благодарностите си към авторите на проекта - арх. Калин Диков и арх. Галина Стоянова от ELITE Project Group. Такъв тип архитектура е висш пилотаж и не е по силите на всеки архитект. Горд съм, че ще дадем своя принос към сформирането на градската среда с продукт и архитектура, които не са подвластни на времето и естетически, и технологично.

- Какви са сроковете за развитие на проекта?

- Стартирахме проекта през февруари 2024, като до края на годината ще бъдем готови с грубия строеж. Плановете ни са да снабдим сградата с акт 15 до края на 2025 г., а с удостоверение за въвеждане в експлоатация - до юли 2026 г. Щастлив съм, че проектът срещна изключителен интерес и подкрепа от пазара, като над 75% от сградата е вече разпродадена само няколко месеца след старта. Това ни мотивира да продължим и съвсем скоро ще ви запознаем с логичното продължение - Belgravia Park Residence.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑