Сгради

Многофункционален комплекс СамЕлион, Самоков

Многофункционален комплекс с жилища, хотели и спортни съоръжения

Инж. Петър Георгиев е основен вдъхновител и двигател на мащабния проект за комплекс „СамЕлион“. Председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Самел-90“ АД и на проектното дружество „СамЕлион“ АД. Роден в Самоков на 27.03.1950 г. Женен, с една дъщеря. Завършил ВМЕИ - „Конструиране на радиоелектронни изделия“. „За мен работата е кауза. Едно от най-хубавите неща, което може да се случи на човек, е това, което обича да прави, да се превърне в негова професия. Ключът за успех е да бъдеш оптимист. Да се концентрираш върху това, което можеш да направиш, да създадеш един стабилен колектив, който те подкрепя, за да постигаме заедно целите.“

Инж. Петър Георгиев, изп. директор, "Самел-90" АД:
Планираме да завършим най-голямата инвестиция в Самоков до края на 2023 г.Г-н Георгиев, каква е историята на многофункционалния комплекс "СамЕлион"?

- Както често се случва, замислихме концепцията за проекта в много по-умален мащаб. Първоначалната идея беше за "ведомствени" жилища за нашето основно производствено предприятие "Самел-90" АД. Успоредно с това повече от 30 години финансирам баскетболен клуб „Рилски спортист”. Мъжкият ни отбор е трикратен носител на Купата на България, включително през 2021, сребърен медалист от НБЛ, по-важното е, че в  школата ни тренират  повече от 300 деца. Съвсем логично е да осигурим собствена спортна база за нашите състезатели и така идеята претърпя развитие в тази посока. Изграждаме спортно-възстановителен център с основна зала, с тренировъчна и спомагателни зали, плувен басейн с дължина 25 метра, медицински център, голям фитнес, рехабилитационен център. Междувременно първоначалните ни намерения за жилища се трансформираха в два хотела - с три и четири звезди, с ресторанти и конферентен  център. Всички тези обекти са част от публичната зона на комплекса. На този предварителен етап решихме, че има възможност и достатъчно място да добавим и затворен жилищен комплекс от висок клас за българи и чужденци, които искат да живеят далеч от големия град - на 1000 метра надморска височина, 50 метра от реката, няколко километра от язовир "Искър", на 9 км от Боровец, 10 - 15 км от минерални извори и в същото време само на 50 км от столичното летище.

Каква е инвестицията?

- Вероятно ще надхвърлим първоначално заложените планове да вложим между 70 и 80 млн. лв. Финансирането е изключително със собствени средства, за момента нямаме банков партньор с адекватен кредитен продукт. Това е най-мащабната инвестиция в историята на град Самоков.

Многофункционален комплекс "СамЕлион"
ИНВЕСТИТОР:
„Самел-90“
ПРОЕКТ: Ръководител на екипа арх. Любомир Станиславов, S Architectural Team, арх. Николай Дочев, арх. Яна Борисова, арх.  Цветелин Цветанов, арх. Маргарита Асенова, арх. Ивайло Илиев
L6 Studio - арх. Ивайло Захариев, арх. Адриана Димитрова
ИЗПЪЛНИТЕЛ: „Маркан“
ТЕРЕН: 60 854 кв. м
ПУБЛИЧНА ЗОНА: 23 490 кв. м
ЖИЛИЩНА ЗОНА: 37 364 кв. м
ОБЩО ЗП НА СГРАДИТЕ: 18 753 кв. м
ОБЩО РЗП НА СГРАДИТЕ: 45 975 кв. м
ЗЕЛЕНИ ЗОНИ: 21 978 кв. м (36% от площта на имота)
ПЛЪТНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ: 30.68%

На какъв етап е проектът?

- Изпълнението на една трета от работите вече е факт - на груб строеж са изградени всички еднофамилни и редови къщи и част от публичната зона с хотелите и спортните зали. Искаме да реализираме по-голямата част от комплекса, за да могат клиентите да добият представа за неговото състояние в действителност, а не само на макет. Индивидуалните и редовите ни къщи са четири вида - от всеки тип искаме да имаме завършена по една, преди да обявим старт на продажбите. Планираме "СамЕлион" да бъде напълно готов до края на 2023 г.

1 / 2

2 / 2

Кои са основните ползватели на отделните зони и части?

- Публичната зона ще осигурява възможност за затваряне на целия цикъл от тренировки, възстановяване и настаняване на спортни отбори - в тризвездния хотел и спортно-възстановителния център.

Четиризвездният хотел ще бъде на разположение на туристи, скиори и гости на града.

Както вече споменахме, жилищната част от самостоятелни и редови къщи е насочена към българи и чужденци, които искат да живеят далеч от големия град, в подножието на планината, с усещане за простор и кристално чист въздух, в близост до курорта Боровец и в същото време с удобен и бърз достъп до столицата. Комплексът предоставя висок стандарт и качество на живот. Създаден с мисъл за удобствата на едно семейство и за хората, които не биха направили компромис с дома или ваканционното си жилище, за хора с високи изисквания.

Каква е вашата дългосрочна стратегия?

- Нашият приоритет е да работим за повишаване на качеството на бизнеса и нивото на живот в град Самоков, за да се използват в пълна степен всички негови благоприятни дадености и потенциал. Не е редно всичко в България да бъде концентрирано в София. Самоков има славна история и минали бизнес успехи, но в последните години градът не се развива с необходимите темпове. "Самел-90"АД с над 400 служители и работници е най-голямото предприятие в общината, но за съжаление е от малкото работещи предприятия. Новият комплекс ще разкрие повече от 200 нови работни места, ще даде възможност за реализация и развитие на младите ни хора. Създаването на такъв уникален спортен комплекс от многофункционална зала, тренировъчна зала и няколко допълнителни зали, медицински и възстановителен комплекс и хотел за настаняване, заедно със съществуващата в града ни друга многофункционална спортна зала ще даде възможност за провеждане на спортни прояви и от международния календар. Ще привлече повече отбори да осъществяват тренировъчно-подготвителен процес в града, който има всички други географски, природни и климатични дадености.

В перспектива обаче за подобряване на инвестиционния климат и развитие на бизнеса в региона трябва да има по-сериозен диалог и взаимодействие между бизнеса и общината, с набелязване на конкретни мерки. Ние правим немалко за града, включително и с настоящия проект. Очакванията ни са за повече инициатива от страна на администрацията, и то не само в предизборни периоди.

1 / 2

2 / 2

Да завършим с името на проекта "СамЕлион" - каква е символиката?

- Имаме различни тълкувания, "Сам" със сигурност е част от името на Самоков, "Елион" по-комплексно добавя библейска символика.

Пълният текст - в брой 4 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑