Сгради

Младата българка архитект Теодора Велкова с престижна архитектурна награда в САЩ

Споделяне

Наградите "Бърнам" е международен архитектурен конкурс, организиран от Chicago Architectural Club (CAC), който се провежда на всеки 2 години и отличава 3 екипа и техните проекти. Състезанието стартира през 1979 г. с идеята да оцени таланта на проектантите от американския Среден запад и да предостави повече възможности за млади архитекти. Конкурсът носи името на един от най-известните архитекти в САЩ - Даниел Бърнам, известен с приноса си за глобалното развитие на Чикаго в началото на ХХ век и всеотдайността си по отношение на признанието на млади таланти в архитектурата. За последните четири десетилетия наградата достига днешния си облик на международен конкурс, всяко издание на който се фокусира върху актуални теми за модерния град.

През тази година конкурсът, наречен още Burnham 20/20, се върна към своите корени и по-конкретно към социалните аспекти, засегнати от "Плана на Чикаго" на Даниел Бърнам през 1909 г. Инициативата призова всички участници да представят нова визия за Чикаго, която да отговаря на нуждите на нашето време и да е фокусирана върху концепцията за "по-човешки град“.

На 13 октомври Chicago Architectural Club съвместно с AIA Chicago наградиха трима от участниците, Теодора Велкова е част от класирания на трето място екип.

 

Архитектурният конкурс Burnham 20/20

Теодора Велкова участва в Burnham 20/20 заедно с Кристиана Бурги, Шани Албалак и Марта Крайли, с които учат заедно в UCLA. Под името на екипа Faux Firm момичетата представят иновативна визия за Чикаго със своя проект „EN VOGUE: CLIMATIC COUTURE FOR THE URBAN STAGE“.

Проектът разглежда възможното бъдеще на Чикаго, където през 2040 г. четирите различни годишни времена се сливат в два изключително турбулентни сезона: изгарящо лято и замръзваща зима, и настъпва момент, в който модернистичните небостъргачи и прекаленото използване на стъкло трябва да бъдат преосмислени. Концепцията се фокусира върху представянето на града като модна сцена, на която архитектурата е висша мода, а фасадата - нейните одежди. Избирайки Федералния център на Мис ван дер Рое за манекен, групата представя две изцяло нови фасадни системи, които да играят ролята на климатично подходящи дрехи за сградите в Чикаго. Вместо типично разпознаваемите стъклени или монолитни фасади екипът предлага комбинация от древни и високотехнологични системи, които да служат като средство за промяна на града. Сезонната смяна на костюми придава на сградите антропоморфни качества, като насърчава нови форми на съпричастност между хората и околната среда.

Идеята за проекта се заражда в началото на последната учебна година от магистратурата в UCLA, когато четирите момичета заедно записват курс "Глобално затопляне и климатични промени в Чикаго". По време на учебния процес те започват да изследват различни системи за справяне с драстични климатични условия и така сформират своя екип. По съвет на водещия курса професор Мохамед Шариф се включват в конкурса, след като завършват магистратурата през юни т.г.

 

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

Проект за библиотека в Севилия, Испания, който използва Biophilia за изучаване на водата като част от архитектурата

Арх. Теодора Велкова: Независимо от мащаба - преследвайте неуморно мечтите си

За Теодора Велкова
2013 - Завършва Международна гимназия „Проф. Васил Златарски“ - София, с IB diploma
2016 - Дипломира се като бакалавър по архитектура в университета "Оксфорд Брукс", Оксфорд, Англия
2016-2017 - Става част от екипа на MAD Architects в Пекин, Китай
2018 - Награда CO Architects Fellowship
2018 - Печели най-високата стипендия от АА (Architecture Association) за техния Visiting School, Jordan
2020 - Дипломира се като магистър по архитектура в UCLA, Лос Анджелис - №1 държавен университет в САЩ.
По време на следването си работи за фирми като Perkins and Will и KDA и 5 пъти печели наградата „Най-добър архитектурен проект“ с придружаващи изложби
Септември 2020 - Получава престижната награда Burnham 20/20 като част от екипа, спечелил трето място

Теодора, поздравяваме ви с високото архитектурно отличие Burnham 2020!

- Благодаря! Да, наистина за мен това отличие значи много и, разбира се, е огромна чест за целия екип. Успяхме да преборим архитекти из целия свят, които са с много по-голям опит от нас. Дори част от университетските ми преподаватели през годините са се опитвали да завоюват отличието, но не са успявали. Когато си в конкурси от този ранг, конкуренцията винаги е голяма, но и критериите на журито са изключително високи. Другите два екипа, наградени тази година, представиха невероятни проекти, които засегнаха много актуални теми. Тъй като конкурсът е анонимен, нямахме достъп до всички кандидати, но това, което видяхме, бе изключително впечатляващо. Може би е важно да спомена факта, че нашият екип е изцяло от жени, което само по себе си е рядкост, тъй като мъжете все още доминират индустрията.

Какво са за вас архитектурата и градското развитие и как взехте кариерното си решение?

- Мисля, че бих могла да се нарека късметлийка, тъй като от доста ранна възраст знаех, че ще се занимавам с архитектура. Не мога да кажа, че имаше конкретен момент, в който взех това решение, то някак си беше естественият път за мен, тъй като бях доста креативно и артистично дете, но също и изключително запленена от науки като математика и физика. Винаги съм смятала, че архитектите имат жизненоважна мисия - да градим бъдеще не само за нас, но и за бъдещите поколения. Нашата работа дава възможността да оставим отпечатък в света и това трябва да бъде прието с пълна отговорност.

Разкажете малко за вашето обучение по архитектура във Великобритания?

- Англия беше някак си естествен избор за мен, тъй като сестра ми тъкмо завършваше своето образование там. Когато започнах обучението си обаче, се оказа, че не е точно както си го представях. Първата ми година в Оксфорд бе доста тежка, главно защото аз идвах от семейство на спортисти и в сравнение с повечето ми колеги от семейства на архитекти и инженери доста изоставах. Въпреки това с подкрепата на семейството ми и с упоритост успях бързо да навляза в ритъм. Най-важното, което ми даде обучението там - научих какво значи да си архитект. Проектите, върху които работих, и пътуванията, организирани от университета, разпалиха страстта ми към професията, а локацията ми предостави възможността да срещна мои идоли, сред които и Заха Хадид.

Какво беше предизвикателството по време на магистратурата ви в UCLA, САЩ?

- САЩ бе изцяло нов свят и коренно различно преживяване. Най-стряскащото първо усещане бе, че семейството ми вече не е на три часа разстояние от мен. Въпреки това, що се отнася до архитектурата, за мен има малко други места, които са толкова вдъхновяващи. САЩ е родното място на небостъргача, широкото използване на стъкло и стоманена конструкция започват от тук и повечето големи фирми в нашата индустрия са със седалища тук. UCLA ми позволи да навляза именно в света на тази съвременна архитектура. Различното в магистратурата ми беше, че ако в Англия аз бях неопитната, то тук беше обратното. Голяма част от колегите ми идваха от различни бакалавърски специалности, но това даде изключително разнообразие сред работата, която представихме. Колкото до предизвикателството - това бе свободата да експериментираме. Университетът ни даде възможността да работим не само с различни стилове, но и с последните технологии в сферата на дизайна. UCLA е най-престижният държавен университет в САЩ и преподавателите, които работят там, са невероятни професионалисти, някои от които са големи имена в архитектурата и дизайна като Силвия Лавин, Том Мейн, Грег Лин и Юлия Кьорнер. Фактът, че имах възможността да черпя вдъхновение и да работя с тях, не може да се замени с нищо. САЩ определено бяха превратна точка в развитието ми като професионалист, за което винаги ще съм благодарна.

Експериментален проект, който изучава използването на прости геометрични фигури и функции за създаването на по сложна геометрична композиция

В работата по какви проекти участвахте в MAD Architects по време на вашия стаж?

- Времето което прекарах в MAD, определено беше най-незабравимият ми професионален опит. Техният Biomimicry дизайн е причината, поради която исках да съм част от екипа им. Докато бях там, имах възможност да работя по участието в конкурса Historical Future: Milan Reborn / Masterplan for Milano Scali като един от проектантите в екипа. Проектът целеше да вдъхне нов живот на седем изоставени гари в Милано. Нашето предложение беше най-коментираното в конкурса. За съжаление то не беше осъществено, но беше вълнуващ и впечатляващ опит.

Били сте част от екипа на големите и известни бюра Perkins and Will и KDA?

- Самият факт, че имах възможността да съм част от тези бюра, беше изключителна чест. Професионалистите в тези студиа са изключително вдъхновяващи личности. Когато си страничен наблюдател, винаги чуваш колко невероятни и креативни са тези места, но не си даваш сметка каква структура и всеотдайност отнемат тези резултати. Това, което ми направи най-голямо впечатление, бе организираността на екипите и ефективността, с която работят. Винаги съм знаела, че архитектурата е социална професия, но никога не си бях представяла наистина колко важна е работата в екип и колко много професионалисти са нужни, за да бъде завършен един проект от фирма с такъв мащаб.

Експериментален проект, който изучава използването на прости геометрични фигури и функции за създаването на по-сложна геометрична композиция

Какво ви предстои в професионален и личен план?

- В момента на преден план е лицензирането ми като пълноправен архитект в САЩ. За да постигна това, първо трябва да положа множество тежки изпити и да покрия определен брой практически часове. Към момента работя за фирма, която се занимава с висок клас жилищна архитектура. Досега целият ми опит е бил в сферата на обществените сгради и исках да набера експертиза и в жилищното строителство. Точно в момента работя върху няколко мултимилионни проекта в Ориндж Каунти, които са невероятен образователен опит. В личен план мога да се похваля с партньор, който също е архитект, което прави живота ни доста интересен и никога скучен. След пет години се виждам като архитект със собствено бюро и вълнуващ проект в процес на разработване.

АКАДЕМИЯ ГРАДЪТ като част от "ГРАДЪТ Медиа Груп" е насочена към младите професионалисти в архитектурата и градското развитие - можете да отправите вашето послание към тях.

- Неведнъж съм задавала въпрос на успешни архитекти - каква е формулата за успех и израстване в сферата. До момента не съм получила отговор на този въпрос, защото такава формула не съществува. Това спира да има значение, когато спечелиш първата награда или работата ти получи високо отличие. Аз бих призовала всички млади хора никога да не се плашат от размера на мечтите и амбициите си и да ги преследват безотказно и неуморно, защото един ден трудът им ще бъде възнаграден. Аз обичам да мисля за изказването на Стив Джобс: „Хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са обикновено тези, които го правят.“ Бих казала на всички просто бъдат малко по-луди.

Благодарим ви с пожелания от "ГРАДЪТ Медиа Груп" за успех и все така впечатляващо лично и професионално развитие!

- За мен беше част и удоволствие. Благодаря на целия ви екип!

Обратно нагоре ↑