Сгради

Medical Dent, София

Д-р Бранимир Кирилов: Стоматологът е творец, чиято творба не трябва да се забелязва

Д-р Бранимир Кирилов, основател и управител, Medical Dent

Medical Dent  е един от водещите дентални центрове по имплантология и естетична стоматология в България. Центърът има специалисти в различни области и предлага широк набор стоматологични услуги: имплантология, ортодонтия и естетична стоматология,  ендодонтия, пародонтология, детска стоматология. В клиниката се използват най-актуалните и ефективни технологии, протоколи и процедури във всички сфери на лечението.

Наскоро центърът беше обновен като интериор – новата обстановка носи усещане за елегантен уют с произведения на изкуството, детайли от дърво, меки цветове, текстил, приятно осветление. Обновяването включва и ново оборудване и по-добра организация на процесите.   

Основател и управител на клиниката е д-р Бранимир Кирилов - дентален лекар, имплантолог и орален хирург, който посвещава повече от 25 години  на хармоничната и завършена усмивка, която носи увереност, спокойствие и комфорт. Д-р Кирилов е един от основоположниците на съвременната имплантология в България, лектор на множество конгреси, ръководител на първия учебен център по имплантология IFZI в България.

www.medicaldent.bg, www.dentalcare.bg, https://drkirilov.bg

  1 / 2

  2 / 2

  - Д-р Кирилов, с какво е различна клиника Medical Dent като концепция и услуга?

  - Ние не се стремим да бъдем различни - целта ми е да управлявам и да развивам лечебно заведение, в което пациентите могат да намерят решение на проблема си, базирано на най- съвременните лечебни протоколи, материали и технологии. В тази връзка усилията, които полагам, са в няколко насоки: Първата е да имаме максимално индивидуализиране на лечението и на протоколите, така че да е изцяло съобразено с индивидуалните особености, изисквания и очаквания на всеки човек. Второто, което вече постигнахме с наскоро завършилото преобразяване на Medical Dent, е да предложим обстановка и атмосфера, която по-ясно предава нашия стремеж към изящество, красота, стил, хармония, пропорции и всичко останало, което касае красотата на тялото и на лицето.

  Залагаме на съвременни технологии в областта на диагностиката, на планирането, на лечебните протоколи във всяка сфера: имплантология, хирургия, ортодонтия, протезиране, планиране и създаване и на усмивка. Използваме висококачествени материали и имаме работен процес, който е обмислен във всеки детайл – от изпращането и получаването на мейл или обаждане от пациент до приключването на лечението.

  Това, което ни отличава, е нашият Dental Care Center, където пациентите могат да поддържат постигнатия резултат чрез профилактични прегледи. В този център екипът работи само профилактика. Съвсем умишлено направихме това разделение, тъй като в годините се убедих, че там, където лекуваме, поради натиск от работа и спешни пациенти, които трябва да приемем, не ни остава време да мислим за профилактиката. Затова създадохме отделно лечебно заведение, където се провеждат само профилактични дейности.

   - Коя е вашата най-голяма сила?

   - Екипът.

   - Как подбирате специалистите и как поддържате тяхната квалификация?

   - Подбираме ги по човешки качества, а след това ги развиваме. Тази година бюджетът, който сме планирали за курсове и обучения, е 150 000 лв. Това е ежегодно. Тъй като при нас денталните лекари са тясно профилирани, те ежегодно посещават водещи обучения в Европа и САЩ по своите специалности, свързани с технологиите, дигиталната медицина, протоколите на лечение, тяхното осъвременяваме и внедряване на нови. Това е начинът да имаш екип от развити лекари, това е моят подход - всички постоянно се обучават във връзка както с професионалните им ангажименти, така и с вътрешния ред и протоколите на работа в клиниката.

   - Споменахте дигитална медицина – какво е най-новото в тази област и има ли сфера, в която сте пионери в България?

   - В много неща сме пионери - ние сме клиниката, която първа внедри в България CAD/CAM – дигитален отпечатък с дигитално планиране на зъба и след това машинно изрязване на обема. Това го направихме още през 2006 година  – оттогава реално използваме тази технология. Днес 100 процента работим дигитално във всяко отношение – от изследването за диагностика, през планиране, отпечатъците, планиране на формата на зъбите, рязане от машини – целият процес е абсолютно дигитализиран.

   Пионери сме и в Invisalign  – комфортно и ефективно ортодонтско лечение. За първи път направихме обучение на зъболекари за поставяне на филъри и ботокс. Ние сме първият частен учебен център в България по дентална имплантология – над 300 зъболекари са преминали през обучение, а над 200 са обучени за Invisalign . В много сфери сме създали школа.

   Ние сме и първата клиника в България, която въведе профилирано лечение – при нас всеки специалист цял ден работи само една специалност  - ендодонтисти, протезиране, естетика, ортодонти, пародонтолози, детски зъболекари – няма прехвърляне на специалисти от една сфера в друга – това дава възможност за много добра организация на работния процес и много тясна, високоспециализирана услуга, която рязко повишава нивото.  

    

    - Клиниката наскоро е обновена и разширена, каква беше основната идея  зад това преобразяване?

    - С екипа на арх. Васил Макрелов планирахме интериора на Medical Dent с цел акцентите да създават усещане за домашен уют. Вярвам, че психиката на пациента и това как се чувства там, където се лекува и където пребивава, играят важна роля в цялостното преживяване, наречено дентално лечение.

    Ние сме клиника, която е художествена галерия. Броят картини е над 50. Заложили сме на изкуството в интериора, тъй като стоматологията също е изкуството, а стоматологът е творец, чиято творба не бива да се забелязва.

    Интересен акцент в интериора е книгата „Българите са в основата на човешката цивилизация“ на проф. Евгений Сачев, изложена в специална стъклена витрина. Това е свързано с моето родолюбие. Подпомогнах издаването й с цел да стигне до повече хора, познавам автора на книгата, бях свидетел на създаването й. 

    Обновяването включва и осъвременяване на оборудването. Инвестицията в нашето стерилизационно оборудване е 150 000 лева и процесът там е изцяло автоматизиран с машини Miele. Имаме екип, който работи само за стерилизация, което гарантира много високо ниво на стерилност.

    Другата голяма промяна, която направихме, беше един етаж да стане изцяло дигитален - така променихме комуникацията и обзавеждането, че да не се налага дигиталните ни устройства да се носят на друг етаж. По този начин променихме едновременно работния процес и интериора.

    Накрая постигнахме няколко ефекта – много добър интериор, по-добро организиране и автоматизация на работния процес.

    - Каква е ролята на съвременните технологии в работата ви?

    - Основното ни предимство не са технологиите – те могат да се купят. Основното ни предимство са организацията на работния процес и екипът, който обучаваме и развиваме. Големи усилия се полагат  да имаме синхрон и взаимодействие, ежедневно планиране и прецизиране на детайлите.

    Използваме най-модерните стандарти във всички сфери на работа. Така например пациентите могат да са спокойни и сигурни, защото правим индивидуалното стерилизиране на инструментите и наконечниците - всеки получава стерилен комплект от абсолютно всичко. Това е голяма инвестиция, защото след работа с пациент инструментите трябва да претърпят около  3–4 часа цикъл, за да се върнат обратно. Заложили сме на машини, които сами стерилизират въздуха и водата, които се ползват.

    - Страхът от зъболекаря е пословичен, как се борите с това?

    - Още с влизането си в клиниката пациентите попадат в интериор, който не напомня стандартното лечебно заведение. Предлагаме услугата медицински сън - седация. Опитът ми сочи, че пациентите с високо ниво на страх, след два–три сеанса го преодоляват и продължаваме с местна упойка. Контактът и преживяването успокояват, че не е толкова страшно.

    - Каква е вашата визия за развитието на Medical Dent?

    - Залагам на устойчиви модели, на всичко, което сме правили в годините и което е доказало, че е работещо. Продължаваме с обучението и развитието на екипа. Много работим по развитието на зъботехническата лаборатория и нейния екип с цел да повишаваме качеството. Залагаме на еволюция, а не на революция. Постоянно следим съвременните протоколи на лечение и технологии. Инвестираме и развиваме технологиите си така, че да разполагаме с най-доброто.

    Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

    Обратно нагоре ↑