Сгради

Купувачът на ексклузивен имот търси по-високо качество на живот

Aлeĸc Koвaчeв e зaвъpшил дизaйн и визyaлни изĸycтвa в HБУ. Πpeз 2003 г. ocнoвaвa cтyдиo "Идea", c ĸoeтo ocвeн в Бългapия имa peaлизиpaни пpoeĸти в цял cвят - Лoc Aнджeлиc, Aнглия, Hopвeгия, Гepмaния и дp. Hocитeл нa нaгpaдa “Дизaйнep нa гoдинaтa” 2017 и oтличия oт интepиopнo-apxитeĸтypни ĸoнĸypcи ĸaтo Gеrmаn Dеѕіgn Аwаrdѕ, DNА Раrіѕ Аwаrdѕ, Lоndоn Сlub & Ваr Аwаrdѕ, А’Dеѕіgn Аwаrdѕ, Іntеrnаtіоnаl Рrореrtу Аwаrdѕ, Rеѕtаurаnt & Ваr Аwаrdѕ, Cгpaдa нa гoдинaтa и дp.

Пандемията промени пейзажа на високия клас имоти в положителна посока. Поради новия социален ред хората започнаха да обръщат много повече внимание на дома си. Клиентите търсят по-големи площи, имоти, които могат да им предложат по-добра функция и следователно по-високо качество на живот. Ако имотът е апартамент например - голямата тераса определено е предимство.

Всички допълнителни функции, който може да даде имотът, като кабинет, винарна, голям дрешник или една допълнителна спалня вече не са просто екстри, а се превръщат в приоритет.

Разбира се, качествените характеристики и удобствата на сградата също влияят на избора. Ако имотът е къща, бъдещите собственици вече гледат много по-внимателно съотношението между двора и стъпката на сградата. Оставам с впечатлението, че не се възприема добре парцел, от който е извадена максималната РЗП. Клиентите, с които общуваме, са запознати с архитектурната и интериорната функция на много високо ниво и често пъти много бързо забелязват дефект в тази насока. В този ред на мисли предимство имат имотите, които са много добре проектирани, предлагат адекватни като размер и функция пространства, възползват се от предимствата и решават проблемите на терена. Често се случва клиенти да искат схеми за ослънчаване и проучване за ветровете на даден терен. Ландшафтът вече не е нещо, на което се гледа единствено като задължение към процент озеленяване, а е важна част от начина на живот.

Ако се опитам да дам кратък отговор на въпроса какво търси купувачът на ексклузивен имот, той би бил - имот, който да подобри качеството му на живот. 

Търсенето на нов клас продукт е факт.

Става въпрос за имотен продукт, който е създаден, за да бъде на най-високо ниво, а не компилация от всичко най-евтино, опаковано в красива брошура и лъскав сайт. Моите наблюдения са предимно в най-високия сегмент, където виждам два вида сделки с имоти. Първият е покупка на компромисен имот, който се реновира или променя тотално, което често коства на собственика нетна цена по-висока от пазарната.

Втория тип сделки са такива за много високо качество имоти, проекти, които са професионално разработени и също са над пазарната цена. В крайна сметка клиентите ни търсят имоти от най-висок клас, които да отговарят на изискванията и най-вече на начина им на живот. Различен е само пътят, по който стигат до тях.

Акцентът ни в работата с клиентите е разработването на продукт, който е специфичен към техния начин на живот.

Не мога да кажа, че определен тапет, диван или похват е акцентът. Концепцията ни е да създадем за клиентите ни мечтания дом или пространство, което да е инструмент за продуктивността на техния бизнес.

"Като никой друг" - мезонет в сърцето на София

Проект: Idea International
Локация: гр. София, кв. "Изток"
Квадратура: 400 кв.м с 360° изложение

Концепцията за дизайна на мезонета е иновативна идея на Алекс Ковачев и студио IDEA, която предлага на пазара нова концепция за луксозното жилище. Създадохме този проект, стъпили на годините опит и познания в сферата на високия клас жилища, натрупан чрез реализирани проекти в цял свят за изключително взискателна клиентела. Разположен на 50 метра от Борисова градина в сърцето на квартал "Изток", този луксозен мезонет предлага на бъдещите си обитатели най-висок клас финиши, мебелировка и оборудване. Вдъхновен от желанието на Алекс Ковачев да изкара на имотния пазар апартамент “Като никой друг” с идеята за съвременно градско гнездо, проектът предлага интериор, превърнал студио IDEA в носител на десетки международни награди за дизайн. Имотът притежава всички удобства на еднофамилна къща - четири спални, просторен дневен тракт и феноменална панорамна покривна тераса с площ 400 кв.м.

 

Обратно нагоре ↑