Сгради

"Каменица офис парк 2", Пловдив

Георги Тотев: "Каменица офис парк 2" е първокласна сграда в хармоничен и зелен устойчив градски комплекс

Георги Тотев, "Каменица парк"

- Г-н Тотев, поздравления за Kamenitza Park Residences - жилищната част на "Каменица парк", отличен на "Сграда на годината 2023"! Какво е вашето задоволство от реализацията на този впечатляващ проект?

- Развълнувани сме от спечелването на най-стойностната награда в строително-инвестиционния сектор - „Сграда на годината“. Приемаме я като оценка за нашия ангажимент към създаването на качествено пространство, което съчетава първокласни офис площи, луксозни жилища и съвременни уелнес съоръжения. Завършването на тази фаза от проекта ни изпълва с дълбоко чувство на удовлетвореност. Да бъдеш свидетел на трансформацията от концепция към реалност, създавайки пространство, което не само отговаря, но и надхвърля очакванията, е наистина удовлетворяващо. Това е и оценка за отдадеността на целия екип, участващ в превръщането на този проект в реалност.

 - Лесната достъпност и добрата инфраструктура са особено важни за качеството на живот. Как ще коментирате предимствата на затворен комплекс в центъра на голям град?

- Затвореният комплекс в сърцето на голям град предлага уникална комбинация от ексклузивност и градско удобство. С подходящата охрана и контролирания достъп обитателите се радват на повишена сигурност, създавайки спокоен оазис в оживения град. Освен това характерно за тези комплекси е добре планираната инфраструктура, осигуряваща на обитателите лесен достъп до удобства, зелени площи и културни зони, подобрявайки цялостно качеството на живот. Става дума за балансиране на динамичността на градския живот с удобствата на сигурна и добре проектирана жилищна среда.

 

1 / 3

Kamenitza Park Residences

2 / 3

Kamenitza Park Residences

3 / 3

Kamenitza Office Park 1

- Зелената среда е един от ключовите фактори за високия комфорт на обитаване - как подходихте при създаването на концепцията на "Каменица парк"?

- При проектирането на комплекс „Каменица парк“ дадохме приоритет на естествения подход, който гладко интегрира природата в градската тъкан. Концепцията е организирана около богати зелени пейзажи и обмислено проектирани открити пространства, създаващи хармонична среда. Имахме за цел да подобрим качеството на живот, като осигурим на работещите и обитателите на комплекса максимален достъп до природата и възможности за спорт и релакс, насърчавайки чувството за общност. Внимателният баланс между модерната архитектура и зелената среда е ключов елемент от нашата философия за дизайна, допринасящ за по-здравословен и по-спокоен живот и условия на работа.

- Енергийната ефективност, наличието на много естествена светлина, високи тавани и прозорци, добрата звукоизолация и достатъчно пресен въздух, система за филтриране на водата са само някои от отличителните черти на премиум проектите?

- Съгласен съм, че използването на качествени материали и съвременни системи и инсталации е основна отличителна черта на премиум проектите, но по-съществената според мен част от ребуса е създаването на хармонична заобикаляща среда, в която обитателите се наслаждават на спокойствие, уют и комфорт.

1

- Може ли да припомним направеното до момента и следващите логични етапи от развитието на комплекса, включително и неговото развитие във времето?

- Цялостното развитие на комплекса беше разделено на отделни фази, като понастоящем изцяло са изградени и въведени в експлоатация първата офис сграда, жилищната и търговската част от проекта. В момента довършваме изграждането на спортния комплекс с 25-метров закрит плувен басейн, СПА зона и фитнес.

Следващата фаза е изграждането на нова клас А офис сграда с отдаваема площ около 12 000 кв.м, както и първокласен бизнес хотел.

- Какви са предимствата на съвременната офис среда и как планирате да отговорите на търсенията на съвременните клиенти по отношение на високо качество с "Каменица офис парк 2"?

- Модерната офис среда предлага немалко предимства, включително гъвкавост при разпределенията на площите, подобрено сътрудничество между служителите и технологична интеграция. За да отговорим на по-високите очаквания на клиентите по отношение на качеството, нашият проект се фокусира върху най-съвременните техники за проектиране и строителство. Даваме приоритет на устойчивите практики, авангардни технологии и ергономични решения, за да създадем работно място, което насърчава продуктивността и комфорта. Непрекъснатата обратна връзка и постоянният ни контакт с клиентите по време на целия процес ни помагат в максимална степен да вникнем в техните специфични нужди, което допринася за създаването на висококачествено, персонализирано офис пространство.

- Какво търсят съвременните компании като офис среда за максималния комфорт на своите служители и как могат да им осигурят най-висок стандарт на ползване?

- Съвременните компании дават приоритет на офис пространства, които максимализират комфорта на обитателите. Обособяват се пространства, които включват зони за сътрудничество, тихи зони, както и релакс и уелнес удобства. От изключителна важност при дизайна на сградите е осигуряването на изобилие от естествена светлина, безупречна вентилация и климатизация и намирането на баланса между зоните за колаборация и обособените пространства. В крайна сметка целта е създаването на работно пространство, което насърчава креативността и продуктивността на служителите и е в съответствие с културата и ценностите на компанията.

1

- Какви материали и строителни системи са гаранция за високото качество на крайния продукт?

- Постигането на най-високо качество при изграждането на първокласна офис сграда предполага използването на най-съвременните строителни системи и най-качествените строителни материали. Нашият проект интегрира авангардни фасадна и HVAC системи за оптимален климатичен комфорт, енергийно ефективно осветление и интелигентни технологии за автоматизация и устойчивост. Даваме приоритет на екологични материали, за да подобрим въглеродния отпечатък и устойчивостта на сградите, а непрекъснатият контрол на качеството по време на строителните дейности ни гарантира прецизност и удовлетворяващ резултат по отношение на функционалност, ефективност и цялостен облик.

- Как оценявате влиянието върху строително-инвестиционния сектор на актуалната икономическа среда и основни макроикономически фактори?

- Инфлацията и нарастващите лихвени проценти могат значително да повлияят на строително-инвестиционния сектор. Повишените разходи за материали и труд, дължащи се на инфлацията, могат да ескалират разходите и да застрашат жизнеспособността на някои проекти. Разходите по обслужване на инвестиционните кредити се повишават, което оказва значително влияние върху финансирането и общите бюджети за строителство. В такива периоди от ключово значение са ефективните стратегии за управление на риска, прецизното прогнозиране на бюджетите и внедряването на иновативни мерки за спестяване, което да помогне за смекчаване на въздействието на икономическите колебания върху сектора.

Проект: "Каменица парк" - клас А офис сграда "Каменица офис парк 2"
Локация: Пловдив, ул. "Антон Тайнер" 41-47
РЗП: 12000
Инвеститор: "Каменица хил резиденсис" ЕАД
Проектант: SGI Architects & Masterplanners
Изпълнител: „ПМ Проджект мениджмънт“ ЕООД

Арх. Тихомир Казаков, SGI Architects & Masterplanners

"Каменица парк" обогатява градската среда и повишава цялостния комфорт на обитаване в района

От концепцията до реализацията, "Каменица парк" е замислен като мултифункционален градски комплекс от отворен тип. В него се предвиждат жилищна сграда с високо и ниско тяло, разполагаща със спортен център и басейн, две офисни сгради клас А и бизнес хотел, разполагащ с конферентен център и два ресторанта. Сградите са разположени по уличните фронтове, като между тях се оформя богато озеленено пространство, което е на разположение както на обитателите на комплекса, така и на живеещите в квартала. По този начин "Каменица парк" обогатява градската среда, повишава цялостния комфорт на обитаване в района и става символ на модерния градски начин на живот, съчетавайки удобство, функционалност и естетика в едно хармонично цяло.

Вече изградената офисна сграда на "Каменица парк" съчетава си елегантен дизайн, висококачествени материали и най-новите тенденции в изграждането на едно модерно офис пространство. Сградата представлява идеалното работно място за всяка компания. Снабдена с подземен паркинг, тя не само осигурява удобство за служителите, но и допринася за функционалността и ефективността на целия комплекс.

Жилищната сграда, допълнена от спортен комплекс с 25-метров басейн, се превръща в еталон за висококачествено съвременно градско живеене. Съчетанието на домашен уют с възможностите за активен живот предлага на жителите широк спектър от удобства и развлечения.

Kamenitsa Office Park 2

В момента се изгражда втората офисна сграда, която ще допълни комплекса с още 12 000 квадратни метра висококачествени пространства, отговарящи на съвременните изисквания за офис помещения клас А. С две подземни нива за паркиране, новата сграда ще отговори на нуждите на динамичната централна градска част, в която се намира комплексът.

В проектна фаза е бизнес хотелът, който ще допринесе за завършека на визията на "Каменица парк". С височина от 40 метра, той ще предложи на гостите си 190 комфортни и модерни стаи и студиа, конферентен блок, лоби бар и ресторант на покрива с прекрасен изглед към целия град. Този хотел ще бъде не просто място за настаняване, а и идеалната дестинация за успешни делови срещи, впечатляващи събития и незабравими вечери.

"Каменица парк" се налага като едно от най-значимите места в центъра на Пловдив не само заради своето модерно и качествено архитектурно излъчване, но и поради хармоничното съчетание от функционалност и лукс. Тук традициите и историята на бившата пивоварна "Каменица" се преплитат с изискванията на съвременния градски живот, създавайки нова, вълнуваща идентичност на градската среда.

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑