Сгради

Junó: хотел от висок клас в сърцето на София

Juno Hotel е истински  шедьовър в сърцето на София - на крачка от оживената пешеходна зона, заобиколена от сгради, паметници на културата, гордо изпъква изисканата фасада от естествен камък с френски прозорци. Junó е необичайно за хотелския пейзаж място, което размества пластовете на българското хотелиерство с авангарден, но логичен подход.

Това е вторият петзвезден хотел на Георги Чопев след Sense Hotel Sofia, който тази година отпразнува 10-годишен юбилей. Двата хотела са част от веригата на Design hotels, бранд под шапката на Marriott за бутикови хотели от висок клас, в чийто каталог са включени едва 300 хотела за цял свят.

Инвеститорите – Георги и Румяна Чопев и дружество "Нуомо" ЕООД, са с множество реализирани проекти и дългогодишен опит в сферата на търговията, недвижимите имоти, модата, хотелиерството и ресторантьорството. Те участват във всяка стъпка от проекта и оставят своя почерк във всеки детайл. Георги Чопев e инвеститор с изтънчен вкус и безпогрешен бизнес нюх. Проектите му са изпипани до съвършенство, а в екипа му могат да оцелеят само високи професионалисти. Човек, който е безпощаден и непримирим към посредствено изпълнение и хора. Георги Чопев участва активно във всяка крачка от реализацията на проекта - било то на оперативните срещи между проектанти и изпълнители в трескаво обсъждане на изпълнението на проектите или с каска на обекта, наблюдаващ от първо лице изпълнението, той е човек, който респектира с познанията си в сферите строителство и финанси. Зад гърба си Чопев има завиден брой реализирани проекти и сгради. Сред тях има административни офис сгради, хотели и жилищни комплекси: част от реализираните проекти зад гърба на бизнесмена са Expo Hotel Sofia с 99 стаи до Международния изложбен център ("Интер Експо Център"), Blue offices – две административни сгради и хотел Best Western Premier Sofia Hotel Airport на бул. "Брюксел", aдминистративна сграда до Националния дворец на културата, няколко жилищни комплекса и други.

Локация: ул. "Денкоглу" и ул. "Христо Белчев", София 

Инвеститор: "Нуомо" ЕООД

Проект фасада и интериор: Студио I/O Architects

Проектант: Гpaдoycтpoйcтвeн и инвecтициoнен пpoeĸт "Зaндep" EOOД - apx. Cимeoн Цoнĸoв, проектант по част "Конструкции" - инж. Десислав Мераков

Изпълнител: "Пайп Систем" АД

РЗП+сутерени: 3469 кв.м

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

За осъществяване на Junó Hotel Георги Чопев възлага проектовото и оперативното ръководство на Горица Кунзова - юрист с дългогодишен опит в строителният бранш, с която са работили и по други негови сделки и проекти. Тя изнася проекта от самото начало до въвеждането му в експлоатация, като ръководи и координира строителния процес и финансирането.  След приключване на строителните дейности щафетата е предадена на Магдалена Георгиева, която поема управлението на хотела в ролята на генерален мениджър. Със завиден опит в хотелиерския бранш, в портфолиото ѝ се включват подготовка, стартиране и управление на мащабни проекти в най-високия хотелски и бизнес сегмент в София в ролята на корпоративен търговски директор. С практическите умения и лидерските си качества, придобити през това време, Магдалена приема предложението за позицията, като в процеса на завършване на строителните работи тя събира и подготвя екипа, с който открива хотела през май 2023 г.

Фасадата и интериорният дизайн на хотела са поверени на архитектурно студио I/O Architects, които създават неподвластен на времето проект, отлично вписан в контекста.

Гpaдoycтpoйcтвeният и инвecтициoнният пpoeĸт ca дeлo нa "Зaндep" EOOД - apx. Cимeoн Цoнĸoв, проектант по част "Конструкции" е инж. Десислав Мераков.

Инвестицията в Juno Hotel е 20 млн. лева. Cгpaдaтa e paзпoлoжeнa Г-oбpaзнo нa югoизтoчния ъгъл мeждy yл. „Ивaн Дeнĸoглy“ и yл. „Xpиcтo Бeлчeв“ - в cтapия гpaдcĸи цeнтъp в гpaницитe нa І зaщитeнa зoнa нa иcтopиĸo-apxeoлoгичecĸия peзepвaт "Цeнтpaлнo иcтopичecĸo ядpo нa Coфия".

Реализацията на хотела е истинско предизвикателство и отнема цели 10 години процедиране на план,

1 година археологически разкопки и 2 години строителство. 

След продължителен период на градоустройствени процедури и събаряне на стара постройка в имота през март 2020 г. стартират изкопните дейности под наблюдението на екип археолози от Регионален исторически музей към Министерство на културата в изпълнение на Закона за културното наследство, следват съгласуване на становища в НИНКН и други административни процеси.

Междувременно настъпилата ковид ситуация налага стартиралият процес по финансиране да бъде „сложен на трупчета“ и разговорите с банки, преговори и предложения започват отново, докато "Юробанк България" АД се доверява на проекта.

Следващото предизвикателство е ръстът на цените в строителството и дългите срокове за доставки вследствие на ковид обстановката. Налага се предоговаряне на голяма част от условията по вече сключения договор с главния изпълнител и с доставчиците на оборудването и обзавеждането за хотела, както и допълнително финансиране на проекта.

Укрепването на изкопа с дълбочина 16.5 метра е изпълнено по технология със стоманобетонни шпунтови стени. По инициатива  на инвеститора са укрепени  граничещите фасади на двете съседни сгради, които са на повече от 100 години.

Изпълнението на грубия строеж отнема около година, след което започва изграждане на ОВК инсталациите, решени с VRF система. 

В проекта са използвани само естествени материали като дърво, камък, месинг и естествени тъкани, бутиково обзавеждане и осветление от доказали се световни брандове.

Настилките и облицовките са естествен камък Carrara и Nero Zimbabwe, доставен на блокове от Италия. За подовете е използван и естествен дъб, подреден на шеврон. В проекта откриваме също дишаща варова мазилка в стаите и баните, акустични тапицирани пана по стените в стаите, а етажните коридори са облечени във висококачествен текстил. Ламперии, врати, гардероби, плотове и обзавеждане в баните са изработени от висококачествен дървен материал. Килимите, завесите и текстилът са от естествени материали. Осветлението е от световни брандове, ключовете и контактите с изящна изработка са на белгийска дизайнерска марка, а санитарията, смесителите и мебелите са от най-висок клас италиански брандове.

Баните са с нестандартно решение – с прозорец към улицата или към стаята. Те са решени с облицовка от естествен мрамор и свободностоящи вани. 

Сградата е снабдена с най-модерната интелигентна система за контрол на достъп.

Junó е модерен хотел, изпълнен по най-високите стандарти, с непреходна естетика, който елегантно допълва стария център на София. 

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт 

Обратно нагоре ↑