Сгради

"Ирис Парк", жк "Младост 4", София

Споделяне

Асен Лисев, съинвеститор: Извънредната ситуация доведе до проектирането на повече тристайни и четиристайни апартаменти

Асен Лисев, управител, "Ирис Парк" ООД

Може ли да започнем от самото начало на "Ирис Парк" - разкажете ни повече за този интересен терен на ключова локация?

- "Ирис Парк" е разположен на страхотна локация в квартал "Младост 4", само на 200 м от метростанция „Бизнес парк“. Това е едно огромно предимство за жилищния комплекс, предоставящо на обитателите бърз и удобен достъп до центъра на София и до други части на града. „Младост“ е един от най-предпочитаните квартали в София за живеене, с добра инфраструктура - широки улици и тротоари. В непосредствена близост до "Ирис Парк" има всичко, от което човек може да се нуждае: магазини, спортни зали, училища и детски градини, ресторанти, офис сгради и други. Жителите на комплекса ще имат възможността директно от дома си да се наслаждават на изумителната гледка към Витоша.

Какви са концепцията и клиентският таргет?

- "Ирис Парк" е жилищен комплекс, в който всеки може да намери мечтания и хармоничен дом. Разполагайки с всички нужни удобства, зелени площи с места за отдих, фонтан, детски площадки и външен фитнес, "Ирис Парк" се превръща в идеалния дом за всяко семейство.

Комплексът е проектиран така, че да отговаря и на най-високите стандарти на обитаване. Той е различен, защото представлява съвкупност от много важни за клиентите елементи като перфектна локация, лесен достъп до множество удобства както извън, така и в самия комплекс. Функционалното разпределение на апартаментите, естествените и внимателно подбрани материали в комбинация с използването на съвременните жилищни технологии допринасят допълнително за атрактивността на жилищата в "Ирис Парк".

Инвеститор: Bravo Development, Hus Invest
Проект: MBL Architects
Локация: "Младост 4", до БПС
Застроена площ: 2790 кв.м
РЗП: 29 350 кв.м
Кинт: 3.5

Какви са опциите пред клиентите и изборите, които могат да направят - както за състоянието на завършеност на продукта, така и за придобиване?

- В "Ирис Парк" апартаментите се предават на мазилка и замазка с инсталирана система за отопление и охлаждане (термопомпа, бойлер, водно подово отопление, лири в баните и климатици), контакти и входна врата.

За тези, които искат да получат апартаментите си до ключ, интериорните дизайнери на "Ирис Парк" с радост ще покажат, че мечтаният дом може да се превърне в реалност. Те ще разработят различни проекти като стил и цветова гама, предоставяйки на клиентите избор и свобода, спестявайки им време, което прави този вид услуга изключително ценна.

Какви са архитектурната концепция и предложените жилищни типологии?

- "Ирис Парк" разполага с 292 апартамента - двустайни, тристайни и четиристайни, разпределени в 6 жилищни входа. Сградите са 10-етажни, като всяка разполага с триетажен подземен паркинг с общо 321 гаража и 282 мазета. Апартаментите са с прави форми и светла височина 270 см, като прозорците са с троен стъклопакет и шесткамерна дограма, а горните етажи имат и стъклен парапет пред прозорците. Фасадата ще се състои от мазилка и алуминиев композитен панел, а цветовете й са в кафяво-медената гама. Всеки от материалите се подбира внимателно и с прецизност към всеки детайл.

Какви са параметрите на проекта?

- Застроената площ е 2790 кв.м при РЗП 29 350 кв.м и Кинт 3.5.

Какви са заложените функционални решения в модерното жилище, които вече са необходимост?

- В "Ирис Парк" сигурността и спокойствието са от много голямо значение, затова затвореният комплекс е с контролиран достъп, постоянна охрана и видеонаблюдение. Архитектурното студио MBL Architects - проектант на "Ирис Парк", залага на функционалностите на „умния“ дом, като например дистанционното контролиране на електроуреди, безконтактното отваряне на врати и други. Архитектите са проектирали и водно подово отопление за всеки един апартамент, което ще допринесе за комфорта на обитателите. Всеки апартамент разполага с индивидуална термопомпа, която ще загрява водата, влизаща в тръбите на водното подово отопление, и отоплението в отделните стаи ще може да се контролира чрез смартфон. Тази термопомпа ще загрява и водата в бойлера от 100 литра. В апартаментите няма да има радиатори, но в баните ще бъдат поставени лири. Системата работи изцяло на ток, без газ, нито ТЕЦ. Термопомпата и климатиците имат едно външно тяло, което позволява всички външни тела да останат скрити във фасадата и по този начин да запазим визията на сградата. Термопомпата и климатиците са свързани към едно външно тяло, което позволява да останат скрити и да запазим визията на сградата. Най-хубавото е, че цялата система е включена в цената на апартаментите.

1 / 2

2 / 2

Имаше ли за отражение настоящата епидемия за промяна на концепцията и функционалните решения?

- Въпреки постоянно променящата се среда, в която живеем, цялостната концепция за Ирис Парк успя да се запази. Всички жилища са фукционални, с просторни дневни с кухненски бокс, уютни спални и прави форми. Процентът ни на общи части остана нисък, а апартаментите - ортогонални. Предвидили сме и голям процент зелени площи (5600 кв.м.), за да могат жителите на комплекса да имат на разположение място за разходки сред природа.

Пандемията повлия на проектирането на повече тристайни и четиристайни апартаменти. Причината е, че поради работата от вкъщи хората търсят по-големи жилища с цел да превърнат една от стаите в кабинет, а ние се стараем да отговорим на търсенето на нашите клиенти.

Достъпността на проекта е повече от отлична, какви са наличната и достъпна социална инфраструктура и услуги?

- Само на една ръка разстояние от живеещите в комплекса се намира красивата външна градина на "Ирис Парк", до която обитателите ще имат възможност да се разхождат, спортуват, релаксират. Тя разполага с достъп до детски площадки, външен фитнес, зони за отдих и фонтан, обграден от цветя и дръвчета - истинско олицетворение на спокойствието и уюта в една зелена среда.

1 / 2

2 / 2

Можем ли да коментираме някои от заложените "зелени" решения?

- MBL Architects залагат на звукоизолация между самите апартаменти, която се състои от два реда тухли и вата по средата. Прозорците са високи 2.20 м, започващи от 40 см от земята, за да може да влиза повече дневна светлина. Височината на таваните е 2.70 м, така помещенията ще са по-светли и по-просторни. Друг аспект, който може да отбележим, е, че поливането на всички зелени площи ще се осъществява със събрана дъждовна вода.

Вашият коментар от пазарна гледна точка?

- В момента наблюдаваме високо ниво на търсенето, което най-вероятно се дължи на ниските и отрицателни лихви от банките и покачването на цените на имотите. През 2021 г. прогнозите бяха, че цените на имотите ще се понижат, но не се случи и по наше мнение няма да се случи. Това е причината, поради която в момента хората купуват жилища - струва им се по-сигурно да инвестират средствата си под формата на имоти, отколкото като депозит в банката.

Обратно нагоре ↑