Пазари и инвестиции

IPC: Ритейл парковете - удобни, бързи, лесни, отлични места за пазаруване

Росен Генев, Мая Балтаджиева, Борислав Борисов (отляво надясно)

Мая Балтаджиева, управляващ партньор, IPC

Мая Балтаджиева създава IPC през 2015 г. след повече от 15 години успешна кариера на ръководни позиции в български и международни компании на пазара на недвижими имоти в България. Мая е разработила и управлявала над 500 000 кв.м търговски и офис площи в България и Северна Македония – отговаряла е за отдаването под наем на "Бизнес парк София", портфолиото от имоти на "Алфа пропърти мениджмънт", проекти на ЕЦЕ, както и редица търговски центрове в страната. Към настоящия момент тя и партньорите й имат разработени концепции за над 250 000 кв.м ритейл паркове в двете държави, в които компанията оперира.

Борислав Борисов, партньор, IPC

Борислав Борисов се присъединява към IPC през 2016 г. след повече от 22 години успешна кариера в големи български търговски фирми, както и в индустрията на недвижимите имоти в България. Бил е търговски директор на "Интерсервиз Узунов", ръководил е екипа, разработил първият мол извън София – "Мол Велико Търново", управлявал е цялото портфолио от имоти на "Евромаркет груп". Борислав е с инженерно и финансово образование. Има над 300 000 кв.м разработени ритейл и логистични проекти. Ръководил е екипи за техническа поддръжка и управление на големи търговски и офисни сгради, много технически одити, участвал е в структурирането на управлението на мащабни проекти от над 600 000 кв.м.

Росен Генев, партньор, IPC

Росен Генев се присъединява към IPC през 2023 г. след повече от 12 години успешна кариера в индустрията за недвижими имоти в България. В портфолиото на Росен е провеждане на успешна експанзионна политика на Pepco на българския и гръцкия пазар, създаване и прилагане на стратегия за експанзия, откриване на над 130 магазина в България за 4 години, преговори по търговските условия и договори за наем, подписване на договори за наем, поддръжка на договорите за наем и комуникация след отваряне с наемодатели. Росен е бил партньор и ръководител на отдел за ритейл услуги във Forton/Cushman & Wakefield. Голям е опитът на Росен в преговори с корпоративни и VIP клиенти, сключване и управление на договори, управление на екип от професионалисти за комерсиализация на търговски центрове и търговски паркове. Има много успешни проекти за разширяване на мрежата на местни и международни търговци на дребно. Росен Генев е с финансов профил с богат професионален опит в банковия сектор.

 

- IPC е компания с впечатляващ референтен списък от проекти - може ли да представим на нашите читатели вашата бизнес история?

- Консултантската компания IPC е създадена през 2015 г., а от 2019 сме и партньор на JLL (Jones Lang LaSalle) за България. Нашата цялостна специализация от самото начало е в ритейл сектора. Избрахме да работим в този сегмент, от една страна, заради професионалния опит на всеки един от нас, и от друга, защото пазарът на офиси към онзи момент, а и сега, е достатъчно наситен с консултантски компании. Търговските проекти по своята специфика и характер са доста многообразни и това дава възможност за повече творчество, което липсва в други направления като логистика и офиси например. Използваме възможността да обявим, че от тази година в IPC вече сме трима партньори - с нашия дългогодишен колега Борислав Борисов и с присъединяването към екипа на Росен Генев, професионалист с много сериозен опит в сектора.

Започнахме с анализ и разработване на модели за ритейл парковете още през 2017 г. с проекти в няколко града - София, Пловдив, Велико Търново. Компаниите като нас, които се специализират в проекти на ритейл паркове, не са много, защото за целта са нужни особена гъвкавост и доста по-широка експертиза. Първия ни идеен проект за ритейл парк изготвихме в края на 2016 година и го предложихме на инвеститор – не се получи, идеята беше още твърде нова. До голяма степен това, вместо да ни откаже, допълнително ни насърчи да продължим.

Ние като екип изготвяме целия идеен проект, включващ архитектурно проектиране, инвестиционен и финансов анализ. Така още на предварителен етап инвеститорът получава целия сценарий като последователност от стъпки и може много по-лесно да вземе решение дали да инвестира или не. Не на последно място, нашите финансови концепции се разглеждат и в съответната банка за възможно последващо финансиране на проекта.

В България към момента има 46 ритейл парка, други 25 са в строеж. Почти всички проекти са „местно производство“, което е добре, но понякога това води до неправилни решения при избор на град и локация, търговски микс, големина на парка, разпределение на магазините на терена и т.н. Основната причина за тези грешки е недостатъчният предварителен анализ - тук важи в пълна сила правилото „100 пъти мери, веднъж режи“. Вече има примери на градове с реализирани ритейл паркове, които не функционират по най-добрия начин. Основно неправилно решение е например един магазин в комплекса да бъде върху 6 хил. кв.м, а всички останали да имат общ обем от 3 хил. кв.м - това не е най-добрият модел на ритейл парк. Балансираният търговски микс осигурява необходимата синергия между отделните ритейлъри и гарантира възвращаемост на инвестицията.

Работим ексклузивно и за някои чуждестранни ритейлъри в търсене и избор на техни локации – Fulla moda, парфюмериите Douglas, с които имаме ексклузивен договор в следващите три години за сериозно разширяване на тяхната мрежа от магазини.

Референтен проект: "Ритейл парк Видин" Наематели са: NEW YORKER, SINSAY, PEPCO, KIK, LILLY, FULLA MODA, TECHNOMARKET, JOY OPTICS, PAUSE JEANS, както и водещ хипемаркет „Направи си сам“.

- Кои са най-важните фактори за един успешен и качествен проект на ритейл парк?

- Удобството е ключова дума - да бъде удобен за всички. Всяко нещо, което затруднява удобството, разваля проекта.

На първо място - лесен достъп с кола - слизаш от колата или от автобуса и си в магазина, за разлика от мола, където достъпът е доста по-сложен.

На второ място - големината на парка в зависимост от локацията и града. Тук е много важно на предварителен етап да се прецени търговският потенциал на населението в съответния град. Ако е твърде голям паркът, няма да бъдат оптимални неговите финансови резултати, ако е твърде малък - няма да функционира добре – няма да привлича достатъчен брой посетители, което пък води до по-ниски продажби на наемателите.

Трето - правилният търговски микс - няколко добре подбрани магазина, които да работят в синергия и да отговорят на нуждите на потребителите. В момента можем да изберем между 20 и 30 различни оператора в различните направления в зависимост от най-подходящия търговски микс.

В общи линии това е консервативен бизнес и тези три показателя са ключови.

- Как стартира един проект за ритейл парк?

- Много важен начален индикатор е общата търговска площ спрямо населението. Стандартът в Европа е 80-90 кв.м търговска площ в ритейл паркове на 1000 души, в България към момента този показател е около 50-60 кв.м.

Работата по подготовката на един проект за ритейл парк стартира от анализ на парцела като размер, местоположение, лице и особености - има ли добър подход, какви да бъдат входът и изходът съобразно различните типове ритейл паркове - в права линия или буква П, и др. Необходимо е да се намери най-добрата локация в дадения град - в Ловеч, Варна или Благоевград например все още няма подходящи локации за проект за ритейл парк. Има и случаи на парцели със страхотно местоположение, но с неподходящ размер. Разбира се, цената на парцела също е определяща – ритейл парковете като финансово предприятие не могат да понесат цена на земята на кв.м повече от 80-120 евро извън София.

Ритейл парковете са своеобразен пъзел в отговор на нуждите на отделните наематели. Потребностите на конкретните търговци са на първо място - предпочитан размер на магазина, начин на зареждане - от централния вход или отзад, с тирове или с друг тип камиони. Това определя и схемата на магазините - големите трябва да бъдат от двата края, малките могат да бъдат навътре, защото нямат проблем със зареждането.

Винаги в началото на проекта изработваме идейна архитектурна визуализация на проекта. После следва финансов план с оперативните разходи за 10 години, който се защитава с договорите за наем.

След реализацията на проекта работим по управлението на ритейл парка. Съдействаме също и за продажбата на проекти за ритейл паркове, дори сме имали сделка на 100% преди първа копка. В момента сме в напреднали преговори за навлизане в България на международен фонд в сектора.

1 / 2

Референтен проект: "Ритейл парк Велинград"Ритейл паркът се изгражда на терен от 25 000 кв.м непосредствено до Lidl на главната за града пътна артерия. Общата отдаваема площ е 12 000 кв.м, откриването е планирано за пролетта на 2024 г. 

2 / 2

Референтен проект: "Ритейл парк Велинград"Наематели са: TECHNOMARKET, JYSK, NEW YORKER, SINSAY, PEPCO, KIK, LILLY, T-MARKET, PHARMACY PROPOLIS, PAUSE JEANS, TENDENZ.

- Кои са най-важните фактори за един успешен и качествен проект на ритейл парк?

- Удобството е ключова дума - да бъде удобен за всички. Всяко нещо, което затруднява удобството, разваля проекта.

На първо място - лесен достъп с кола - слизаш от колата или от автобуса и си в магазина, за разлика от мола, където достъпът е доста по-сложен.

На второ място - големината на парка в зависимост от локацията и града. Тук е много важно на предварителен етап да се прецени търговският потенциал на населението в съответния град. Ако е твърде голям паркът, няма да бъдат оптимални неговите финансови резултати, ако е твърде малък - няма да функционира добре – няма да привлича достатъчен брой посетители, което пък води до по-ниски продажби на наемателите.

Трето - правилният търговски микс - няколко добре подбрани магазина, които да работят в синергия и да отговорят на нуждите на потребителите. В момента можем да изберем между 20 и 30 различни оператора в различните направления в зависимост от най-подходящия търговски микс.

В общи линии това е консервативен бизнес и тези три показателя са ключови.

- Как стартира един проект за ритейл парк?

- Много важен начален индикатор е общата търговска площ спрямо населението. Стандартът в Европа е 80-90 кв.м търговска площ в ритейл паркове на 1000 души, в България към момента този показател е около 50-60 кв.м.

Работата по подготовката на един проект за ритейл парк стартира от анализ на парцела като размер, местоположение, лице и особености - има ли добър подход, какви да бъдат входът и изходът съобразно различните типове ритейл паркове - в права линия или буква П, и др. Необходимо е да се намери най-добрата локация в дадения град - в Ловеч, Варна или Благоевград например все още няма подходящи локации за проект за ритейл парк. Има и случаи на парцели със страхотно местоположение, но с неподходящ размер. Разбира се, цената на парцела също е определяща – ритейл парковете като финансово предприятие не могат да понесат цена на земята на кв.м повече от 80-120 евро извън София.

Ритейл парковете са своеобразен пъзел в отговор на нуждите на отделните наематели. Потребностите на конкретните търговци са на първо място - предпочитан размер на магазина, начин на зареждане - от централния вход или отзад, с тирове или с друг тип камиони. Това определя и схемата на магазините - големите трябва да бъдат от двата края, малките могат да бъдат навътре, защото нямат проблем със зареждането.

Винаги в началото на проекта изработваме идейна архитектурна визуализация на проекта. После следва финансов план с оперативните разходи за 10 години, който се защитава с договорите за наем.

След реализацията на проекта работим по управлението на ритейл парка. Съдействаме също и за продажбата на проекти за ритейл паркове, дори сме имали сделка на 100% преди първа копка. В момента сме в напреднали преговори за навлизане в България на международен фонд в сектора.

- Какви са особеностите на предлаганата от вас консултантска услуга?

- Ние предлагаме комплексна услуга - от предпроектните проучвания и анализа до генериране на доходността за инвеститора, от избора на архитектурното студио през строителните етапи и проектовия мениджмът до въвеждането в експлоатация. Дори сме създали специален наръчник за инвеститори - какво е това ритейл парк, как се създава и оперира.

До момента сме разработили концепции за над 250 хил. кв.м ритейл паркове в България, повечето от тях реализирани.

Нашият продукт е максимално удобен за дадения инвеститор - започваме от локацията и за кого е предназначен ритейл паркът, през избора на проектанти, строители и проектови мениджъри до подбор на наемателите и старта на експлоатация, или дори до продажба на целия проект. Трябва да подчертаем, че в повечето проекти, в които участваме, сме ексклузивен консултант – целта е да можем да дадем гаранция за добрия краен резултат.

Имаме също така регистрирана компания в Македония, където сме консултант по отдаване под наем за най-големия мол от 55 хил. кв.м, с 400 хил. кв.м жилищната част (2000 апартамента). Откриването предстои тази есен. В момента изпълняваме 100 хил. кв.м ексклузивни проекти в Македония. Там едва сега започва работата по проекти за ритейл паркове - още не са навлезли операторите, които вече са в България, а всички скъпи брандове са чрез франчайз договори.

Бизнесът ни генерира 63% приходи от ритейл, 10% от инвестиционни сделки, 18% от логистика, 9% от концепции и анализи на ритейл паркове.

Референтен проект: "Ритейл парк Велинград"

- В рамките на ритейл сектора - какво е новото място на онлайн търговията?

- Онлайн търговията не се отразява особено зле на ритейл парковете, защото нейният дял трудно може да достигне 20% в държави като нашата. Растежът на онлайн пазаруването е ограничен от възможните начини на доставка. Невъзможно е да се достави голям обем стока едновременно на различни клиенти. Неудобството от връщането на стоката също е сериозна пречка.

Основната клиентска група при ритейл парковете са семейства с деца, които пазаруват на живо. Ритейл паркът покрива пазаруването в най-масовия сегмент. Възможностите за развлечения по правило са по-ограничени - там се ходи за пазаруване, а не за забавление, за разлика от моловете. Климатът в България също определено позволява създаването на такива проекти.

В развитието на сектора ритейл парковете са вторият етап след моловете, третият етап са аутлетите. Аутлет не означава всички брандове да си отворят магазини. Наемателите в аутлета са специални оператори, които трябва да дойдат в страната и да имат договори с брандовете, за да могат да работят. Необходимо е най-напред на пазара да има достатъчен брой молове и ритейл паркове, а също така да бъде факт подходяща покупателна способност на населението.

- Какви са новите концепции при ритейл парковете и какъв е техният потенциал?

- В развитите държави моделът на търговските зони често включва голям мол, голям ритейл парк и аутлет център. В момента активните играчи в световен мащаб са дискаунт магазините, за които е много трудно да влязат в моловете. Ритейл галериите на големите магазини от своя страна трудно се пълнят с наематели, защото хипермаркетите продават много евтино.

Ритейл паркът е удобен и евтин. Ковид епидемията катализира процесите на тяхното създаване, особено в резултат на пълното затваряне и ограничението за работа на магазини до 300 кв.м. В края на 2017 г. в България имаше два ритейл парка - в София и Пловдив, сега те са много повече и са в цялата страна.

- Ритейл парковете добавят ли стойност към градската среда?

- Ритейл парковете са удобни, бързи, лесни - отлични места за пазаруване, които създават дестинация, но не са толкова подходящи за социализация. Има дискусии за мястото на киносалоните в тях - отговорът е по-скоро не, защото те са част от местата за забавление.

България е много интересно място от инвестиционна гледна точка, защото при движение към държавите на запад цената на строителството се удвоява. Ето защо потенциалът в областта на ритейл парковете е много голям, особено с навлизането на чужди инвеститори.

Вижте cтaтиятa в бpoй 5/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑