Сгради

HOLIDAY PARK ще има над 115 хиляди кв.м ритейл паркове, открити за посетители до края на 2023

Иван Граматиков, Asset Manager, HOLIDAY PARK 

- Г-н Граматиков, може ли да представим HOLIDAY PARK от идеята до създаването? Какво е постигнато и какво предстои? Какви са вашите планове за развитие и експанзия?

- Идеята за HOLIDAY PARK се зароди преди няколко години във връзка с плановете за разрастване на основния бизнес на "Видеолукс Холдинг" и търговските вериги "Практикер" и "Технополис". Предстояха ни различни по размер проекти в няколко града. Преценихме, че това е много добър момент да навлезем в една нова и различна ниша за нас – ритейл парковете. Основният фокус е да търсим синергия и концентрация на търговията във всеки от тези регионални центрове, в които присъстваме или планираме присъствие. Успяхме сравнително бързо да реализираме първите проекти - към края на септември 2023 имаме вече няколко работещи обекта. "Видеолукс Холдинг" ще има 115 хил. кв.м ритейл паркове, открити за посетители преди края на 2023 г., и с това се превръща в най-големия инвеститор с водеща роля в сегмента в България.

Първия обект създадохме преди няколко години в Шумен с партньори от различни водещи търговски брандове. Направихме го на няколко етапа, преценихме важните за успеха фактори.

Следващите проекти бяха на локации, на които вече присъствахме. Интересен е обектът в Стара Загора - поделяхме общ паркинг и терен с Park Mall, впоследствие го придобихме, преобразихме в ритейл парк, като добавихме хипермаркет, озеленяване, голям пауър хъб със зарядни станции, сменихме облика и на нашите два магазина. Това е един интересен проект, като няма много подобни примери в света за такъв тип трансформация. Същевременно е и един от най-големите търговски комплекси в България с над 40 000 кв.м търговски площи на едно място. 

Holiday Park - Шумен

След това открихме ритейл парка в Пазарджик - единствен подобен комплекс в града и региона с много добър потенциал, разположен на терен между нашите два магазина. Създадохме изключително интересен търговски микс, като същевременно успяхме да релокираме някои от големите търговци, които присъстваха в града, но не на оптимални локации. 

Последва проектът в Перник – там теренът, който решихме да развием, е на атрактивна локация, която позволява бърз достъп до града и централните артерии, както и голям транзитен трафик към Радомир и Кюстендил. Това ни позволява да обхванем града и съседни региони, където няма подобен ритейл проект. Довериха ни се много от нашите партньори – 21 търговски марки, сред които такива, които досега не присъстваха в региона. Успяхме да реализираме проект за зона за хранене, която е изключително атрактивна като визия и предстои да се открие в рамките на тази година. Теренът ни позволи да направим един много отворен и интересен като визия и реализация проект с 600 паркоместа, богато озеленяване, отворен облик като разположение и магазини.  

Следващият проект, който отвори врати, беше в град Хасково през септември.

Направихме две първи копки за нови проекти в София. Единият е на южната дъга, където ще изградим flagship store на веригата "Практикер" - на площ 45 000 кв.м ще развием най-доброто от нашата концепция, ще има голям обект на "Технополис" и офисна част за нашата компания и няколко места за хранене.

Другият проект в София се намира на бул. "Никола Мушанов" -  тук освен "Технополис" и "Практикер" планираме допълнителни 15 000 кв.м отдаваема площ за търговски обекти, супермаркети, магазини за дрехи, обувки, спортни стоки, зона за хранене. В тази зона на града, която обхваща три гъсто населени района, липсват търговски площи и виждаме голям потенциал.

До края на годината предстои да започнем строителство във Враца и Русе.

Успяваме да изграждаме проектите по-бързо от стандартното време за индустрията, защото имаме изключително опитен екип, работещ в голям синхрон с архитектите и със строителните компании.

- Как избирате локацията и микса от търговски обекти? Трудно ли се намират подходящи терени?

- Ние не сме традиционен дивелопър на подобни проекти, ние сме нещо по-различно – участваме с наши собствени търговски обекти и затова изборът на локация е свързан с нашите стратегически планове за развитие на магазините ни. Планираме да задържим нашите активи и гледаме дългосрочно на всяка локация, затова избираме местата много внимателно. Идентифицирането на подходящи терени и придобиването им е голямо предизвикателство. Задължителните елементи са комуникативно място и по-големи пространства, отколкото за стандартен ритейл парк. Това създава известни затруднения, защото в повечето областни градове, които таргетираме, подобни терени няма. Важно условие е и разумната цена, защото собствениците често имат нереалистични очаквания, които не отговарят на пазарната ситуация. Високата цена на земята впоследствие трябва да се прехвърли върху наемите, което прави реализацията на тези проекти нерентабилна както за наемателите, така и за инвеститора.

При създаването на микса от търговски обекти подходът е комплексен, но водещи са две неща – едното е наличието на конкретни търговци в градовете, другото е това, което смятаме, че ще е успешно за конкретния град. Понякога наемателите, които смятаме за подходящи за даден проект, вече присъстват в града с дългосрочни договори за наем и се налага да договаряме тяхната релокация или да търсим различни алтернативи както за микса, така и за самия проект.

- Какви са предимствата за търговците да присъстват във вашия ритейл парк, каква е добавената стойност за тях?

- За да присъстват в някои от регионалните центрове, много търговци са направили различен вид компромиси – с площта на магазина, с разпределението му, с локацията. При нас получават изключително модерна сграда, съобразена с последните технологии и тенденции в строителството, която гарантира енергийна ефективност, по-ниски и предвидими сметки за консумативи, получават добра среда, просторни паркоместа, озеленяване, различни  допълнителни услуги, които са важни за клиентите – зарядни станции, места за хранене. Това, което привлича допълнително нашите партньори, е и присъствието на нашите магазини - "Технополис" и "Практикер", които са водещи брандове в своите сегменти. Така освен изключително подходящо помещение за бизнеса си получават и сериозно партньорство в наше лице. В същото време модерните площи, подобни на тези в търговските центрове, са със значително по-ниски наеми, защото цялостната концепция е различна – няма огромна сграда, която е скъпо да се построи и поддържа, няма големи общи части и тежестта на огромните оперативни разходи. Ползва се опростен модел, който дава възможност да се инвестират по-малко средства, което рефлектира и в по-ниски нива на наемите за наемателите, което от своя страна прави областните градове достъпни и атрактивни за търговците.

Holiday Park - Пазарджик

- В такъв случай това ли е бъдещето на търговските площи?

- Не е случайно, че в последните години няма много открити молове, но има много нови ритейл паркове. Бъдещето на търговските площи в България е свързано с ритейл парковете не само заради удобния модел, но и защото е нерентабилно и трудно да се построи мол, особено в по-малък областен град.  Когато критичната маса от наематели и клиенти е малка, ще имаме един полупразен търговски център, чиято цена от десетки милиони евро не е оправдана нито за инвеститора, нито за наемателя.  Не трябва да се пренебрегва демографският проблем, ние като инвеститор търсим градове с над 70 000 - 100 000 жители, защото създаваме сравнително големи ритейл паркове за българския стандарт -  от 16 000 кв.м до 40 000 кв.м отдаваема площ. Единственият по-малък проект е първият ни такъв в Шумен с 11 500 кв.м площ.

- Каква е добавената стойност за клиентите, по какъв начин ритейл парковете улесняват пазаруването?

- Една от големите разлики между моловете и ритейл парковете е, че концепцията на търговските центрове е клиентът да се задържи максимално дълго време, като му се предоставят различни стоки и услуги. При ритейл парковете е обратното - залага се на бързото и удобно пазаруване, като се цели да се спести време на клиента. Посетителите отиват за конкретни магазини и покупки и липсва до голяма степен импулсивната покупка. Фокусът е в т.нар. convenience shopping.

Тук искам да спомена, че нашите паркинги са различни и нестандартни за България – с по-широки места. Това дава по-голям простор и удобство на клиентите. Дребен, но важен детайл за допълнителното удобство на клиентите.

- Кои са принципите на успешния ритейл парк?

- Първият ключов избор е градът. В момента продължава изграждането на проекти в градове с намаляващо население под или около 30 000 души, които в дългосрочен план няма да имат устойчивост.

Второто важно нещо е локацията – трябва да е на комуникативно място, близо до голям жилищен район или на значима пътна артерия.

Голямо значение има и правилният избор на наематели, защото това, което наблюдаваме, е, че не всеки наемател е еднакво успешен във всеки град.

Последно, но не и по важност за успеха на проекта, е управлението му – има нужда да бъде обгрижван от екип, който знае какво да прави, как да привлича клиенти, как да работи с партньорите.

Holiday Park - Перник

- Какви са новите тенденции и потенциал за развитие? Какви са спецификите на новото поколение ритейл паркове в посока иновации, архитектура, дизайн, клиентско изживяване?

- Съвременният ритейл парк е жив организъм, който се развива.

Ние опитваме да излезем от стереотипа за класическия ритейл парк – кутии на голям паркинг. Не сме традиционен инвеститор, създаваме потребителско изживяване от друг вид. Идеята е за простор и свобода, възможности за пазаруване, хапване. Искаме да променяме градската среда. Визията на нашите проекти е еднаква навсякъде и е естетически издържана и така клиентите в по-малките градове получават същото усещане и стандарт, както и тези в столицата.

В световен план отдавна се набляга на зоните за хранене като допълнителен генератор на трафик, удобство и атмосфера. Това е един от фокусите, които и ние се опитваме да развиваме.

Държим на озеленяването и затова искахме в името на нашия бранд да има думата PARK. В проекта в Стара Загора например има 500 дървета от различни видове, които засадихме, сред тях и палми, около които са разположени нестандартни като цветове и дизайн мебели - за хората това е нещо интересно и различно, това наистина е парк.

Мислим и в посока организиране на различни събития на местата, където площите го позволяват. Тук е мястото на втората дума в нашето име - HOLIDAY - искаме да създадем празник за клиентите. Да превърнем пазаруването в празник. Животът в ритейл парковете ще бъде принос и за нашите партньори, и за градовете.

Без съмнение във всеки град, в който присъстваме, общината и общността са ни партньор. Подкрепяме и развиваме средата. В Перник например изграждаме голяма детска площадка на територията на ритейл парка, осигуряваме автобусна спирка и реновирахме детска градина в близкия квартал. Там строихме върху бивше сметище, от което създадохме истински оазис,  култивирахме и оформихме терена -  това е принос за региона, решение на проблем на общността и на града.

Всеки град и терен имат своите специфики. Във Враца например планираме създаването на зона за отдих и забавление, една по-различна концепция за хората и гостите на града.

Всичко това излиза извън стандартите на ритейл парка, който залага на изцяло бюджетна концепция, без да се инвестира в инфраструктура и удобства.

- Какви зелени практики и технологии за енергийна ефективност използвате във вашите проекти?

- Фокусирани сме към енергийна ефективност и устойчивост. По-ниски сметки, повече зелени площи, по-щадящи за средата материали и технологии.

В нашите съществуващи търговски обекти експериментираме с нови технологии и от много време залагаме на фотоволтаичните панели върху сградите. От години генерираме сами по-голямата част от електроенергията, която е необходима за оперирането на обектите. Това ще приложим и в бъдещите ни проекти. Имаме съществено ноу-хау по темата строителство с над 50 собствени търговски обекта и логистична база. С различни материали с по-високи стандарти за изолация постигаме енергийна ефективност. Това се оценява високо от партньорите, защото консумират по-малко енергия и сметките са по-ниски - зелен ефект, който е изгоден за наемателите.

Детайлно разработваме по-щадящи като енергийна ефективност ОВК инсталации, което е едно от основните пера в консумацията на ток. Използваме щадящи и с ниска консумация осветителни тела за паркинга. 

Започваме още по-активно да разполагаме бързи зарядни станции по всички наши паркинги. Това е стратегия за следващите години, защото освен задължителна практика е и удобство, което ще привлича различен клас клиенти.

В допълнение на услугите, които предоставяме на нашите клиенти, в комплекса ни в Стара Загора поставихме контейнер за събиране и дарение на текстил за рециклиране. Разглеждаме това не само като още едно улеснение за потребителите, но и ангажимент към общността и околната среда.

Вижте cтaтиятa в бpoй 5/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Holiday Park - Перник
Обратно нагоре ↑