Сгради

Градина у дома - от лукс към необходимост

Споделяне

Ланд. арх. Добромира Лулчева, съосновател и управител на LANDSCAPE DESIGN STUDIO

ланд. арх. Добромира Лулчева, съосновател и управител на LANDSCAPE DESIGN STUDIO

Жилищният дизайн динамично се е променял през годините, посрещайки нуждите на всяка епоха и различните поколения. През последната година, ограничени основно в своите домове, ни се наложи да преосмислим значението и облика жилището. Зависимостта от дома, както и промените в изискванията ни, продиктувани от пандемията, ще се запазят и след отшумяването й. Домът трябва да се адаптира и да осигури място за работа, за учене, почивка, спорт и забавления, при това за всички от домакинството.

Новите нужди доведоха до осъзнаване на неизбежното: отново е време домът да се прекрои. На първо място в приоритетния списък е осигуряването на здравословна среда, естествена слънчева светлина и чист въздух. Появи се крещящата нужда от новото старо ‘‘помещение‘‘ към всеки дом – градината.

Доскоро наличието на градина в жилището се стичаше за лукс.

С наложените ограничения и затварянето ни вкъщи дори най-малкото външно пространство се превърна в истинска необходимост. За тези от нас, които живеят в бетонните градски пространства, терасата или балконът се превърнаха в място за бягство.

Двор, просторна тераса или дори най-малкият балкон се превърнаха в единственото място, което предлага здравословна възможност да се насладим на слънце и чист въздух, място за необходимо бягство от пределите на дома, за отмора и психическа почивка. В същото време се налага и тенденцията градината да изпълнява множество функции, свързани с възможността за почивка, работа или забавление на открито, но най-вече градината трябва да създава положителни емоции и баланс на мислите.

Предизвикателството в ландшафтния дизайн е да превърне всеки сантиметър, дори от най-малкото балконче, в мултифункционално и използваемо пространство, носещо удоволствие за обитателя.

Градина на покрива

Терасите и покривните градини се превърнаха в изключително значима част от дома, независимо дали приютяват вертикална градина за отглеждане на зеленчуци и подправки или удобна мебел за почивка, работа или дори място за спорт. Покривните градини определено са в своя апогей. Независимо дали е интензивна или екстензивна покривна градина, наличието на такава към жилището е истински бонус за обитателя. Идеалното място за почивка и бягство от дома и безумния ритъм на съвременния живот. Пространство, където можете да се скриете от всички проблеми и притеснения и да се отпуснете в блаженството на собствения си свят. Стандартният сив покрив на сградата може да бъде преобразен в истински зелен оазис, тихо пространство, което предоставя уединение, вдъхва спокойствие и респект към природата.

Градината носи щастие

Ако не можете да ходите на почивка, може да направите такъв двор, че да се чувствате като на почивка през цялата година. Необходимо е само да се създаде впечатляваща зона за релакс, в която ще се чувстваме не по-зле от всеки луксозен хотел. Създаването на постранство, където децата могат да играят на моравата, докато родителите почиват в уединение, е сбъдната мечта за едно семейство. Присъствието на воден елемент в градината, създава усещане за спокойствие, интимност и релакс.

Разнообразие от растителни видове

Градината трябва да радва веднага щом собственикът на жилището навлезе на територията й. Ефектният момент се постига най-вече с разнообразието от форми, текстури и цветове на основния градивен елемент в една градина – растителността. Разнообразието и колоритът носят щастие за обитателя. Колкото повече видово разнообразие, толкова повече динамика се създава. От своя страна видовото разнообразие привлича дивата природа – пеперуди, пчели, птици. Градината се превръща в място, където човек и природа съжителстват, и тя все повече прилича на фрагмент от дивото, а за красиво се счита естественото, което се благоприятства от минималната поддръжка и простота.

Предлагайки близост до природата и бягство от стреса в пределите на дома, дизайнът на градината в „новото нормално“ се свързва с няколко ключови направления.

- Утилитарност на пространството – практическата полза и многофункционалност като цяло е основен елемент, върху който стъпва развитието на ландшафтната архитектура. Сега градината трябва да приютява повече функции и хора едновременно.

- Връзка с природата – повече естествени материали, повече растителност, повече размити граници между природна и изградена среда.

- Сигурност – във време на пандемия домът се превръща в крепост, а градината в убежище, което създава сигурност и уединеност за обитателите.

- Градско земеделие в рамките на дома – зеленчукова или билкова градина, не е нова тенденция, но през последните години тя стана много актуална. Просто все повече хора започват да се замислят какво ядат и се опитват да отдават предпочитание на естествени, екологични продукти, които могат да отглеждат сами в своите градини.

Всичко това създава промени търсенето и предлагането.

Дворът и терасата се превръщат в необходимост - открита стая, задължителна част от жилището. Това означава, че пазарът на имоти трябва да се адаптира, за да отговори подобаващо с предлагане на качествена среда за обитаване. Жилищните сгради с обширни градини и комплексите с богата паркова среда се превръщат в предпочитани имоти за живеене или инвестиция.

Пълният текст - в брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑