Градът

Garitage Park представя: Волейбол с кауза в спортна зала “Левски София”

Волейболен клуб "Левски София" с кампания „Съмишленик" - страст към спорта и възможности за личностно развитие

Атанас Гаров, Давид Давидов, Garitage Park, Владимир Николов, Волейболен клуб "Левски София"

Спортна зала „Левски София“ - част от комплекса Garitage Park, е нещо повече от уютен дом за волейболния клуб „Левски София“.

Преди 8 години едно случайно запознанство свързва волейболната легенда Владимир Николов с инвеститорите в недвижими имоти Давид Давидов и Атанас Гаров, за да даде началото на един амбициозен проект за развитие на спортния клуб. Дългосрочната ангажираност и визия за бъдещето са в опит да се изгради една от най-добрите волейболни школи в Европа. И не само това - клубът се старае да развие младите хора не само като състезатели, но и като личности, които да станат конкурентни и успешни дори извън спортния живот.

Спортна зала „Левски София“

Спортна зала „Левски София“ бе открита в края на януари 2021 г. и само за три години се превърна в емблематично място. Тя е уникално по рода си съоръжение, което осигурява всички необходими условия за подготовка на най-високо ниво, но същевременно представлява страхотна възможност за тренировки на подрастващи и аматьори. Разположена е върху площ 4742 кв.м и има максимален капацитет 1724 седящи места, като 888 от тях са постоянни, а останалите са на подвижни трибуни, които биха могли да се приберат при използването на терена в тренировъчен режим. Общата площ на игралната зона е 1821.11 кв.м, а светлата височина – малко над 12.50 метра. Това е единствената зала в София, в която има 3 тренировъчни игрища, което дава възможност за пълноценно развитие както на детско-юношеската школа на клуба, така и на професионалните отбори за мъже и жени.

Функционалността на зала „Левски София“ я прави много подходяща и за провеждането на най-различни спортни събития - от първенства по бойни спортове до световни шампионати и купи в спортните танци и естетическата гимнастика. Дори най-големият майстор в снукъра - Рони О' Съливан, я посети за участие в демонстративен мач, който събра 2000 фенове.

- Г-н Гаров, г-н Давидов, г-н Николов, разкажете ни в началото повече за емоционалната ви връзка с волейбола. Какво е началото на сътрудничеството ви с Владо Николов?

Атанас Гаров (А.Г.): С Владо Николов ни запозна общ приятел преди 8 години. Това, което лично мен ме привлече към проекта „Левски“, бе възможността да помагам за развитието на млади хора, било то директно чрез образование или индиректно чрез спорт, който за мен е също част от образованието.

Давид Давидов (Д.Д.): Втората основна причина, която ни ангажира с „Левски“, е, че волейболът като спорт ни харесва. Волейболът в България е единственият масов спорт, който остава успешен на световно ниво. Естествено помогна, че и двамата с Атанас сме левскари.

Владимир Николов (В.Н.): Включването на Атанас и Давид в проекта беше в критично точния момент. Тяхното появяване беше надежда „Левски" да продължи да го има и да придобие настоящия си вид. Радващо за нас е, че все повече нови партньори изявяват желание да се включат в издръжката на клуба, като виждат резултатите, които клубът постига с философията, която изповядваме.

- В мисията на ВК „Левски София“ вие сте записали, че освен професионалните умения за волейбол и възможност за кариерно израстване вие предоставяте на играчите и най-подходящите инструменти за личностното и образователното им израстване. Какво включва това?

Д.Д.: Личностното развитие е изключително важно за нас, тъй като състезателите, които подготвяме, трябва да бъдат не само страхотни атлети. Важно е да изградим личности, които ако продължат в професионалния волейбол, ще бъдат подготвени както психологически, така и емоционално да са на ниво в една професионална среда. Ако не продължат в професионалния волейбол обаче, те да могат да функционират като личности във всяка среда адекватно – дали ще бъде в университет или като професионалисти в компания.

А.Г.: Ние силно вярваме, че успешните хора са мислещи хора. Хора, които могат да си задават правилните въпроси, хора, които имат непрестанно желание да разберат как по-добре да правят това, с което са се ангажирали.

Ето защо ние активно работим с нашите състезатели в следните направления:

- Интерес към образованието – ние вярваме, че спорт и образование трябва да вървят ръка за ръка. Насърчаваме нашите волейболисти да отделят необходимото време и внимание на учението, да задълбочават интереса си към предметите, които им се удават, и да мислят за продължаване на образованието си и след завършване на гимназия. Активно помагаме на тези, които имат интерес да продължат с волейбола на високо ниво в комбинация с висше образование в може би най-доброто място за тази комбинация – САЩ.

- Присъствие в публичното пространство и работа със социални мрежи – поканихме професионалисти в областта на спортната журналистика, които да провеждат периодично обучения на спортистите за това как да положат основите на изграждането на своя образ, как да поддържат своите профили в социалните мрежи, как да комуникират с медиите. Публичният образ на един спортист представя не само самия него, но говори и за семейството му, за клуба и за самия спорт.

- Периодични срещи с големи български шампиони - гост-лектори, които познават успеха, знаят какво е да покоряват олимпийски/световен връх. Знаят и с какво е свързано това – не само физическите усилия, които е нужно да се положат, но и психиката, която е нужно да бъде развита. Защото независимо кой застава като лектор пред тях, той няма как да има тежестта на хората, преминали по целия спортен път, достигнали, видели, врели и кипели.

- Работа върху психическата устойчивост на спортистите - това е третият изключително важен аспект от изграждането на един атлет. Психиката е от огромно значение в спорт като волейбола, където всяко докосване може да донесе позитив или негатив за отбора, където за по-малко от секунда трябва да бъде взето решение, което би променило изхода на мача. Ето защо привлякохме спортен психолог, който да работи със състезателите.

- Дарителски инициативи - запознаваме спортистите с отговорността, която всеки човек има към обществото, в което живее, и с възможностите на всеки от нас да допринесе към него, стига да има желание. Поканихме нашите партньори от "Един Процент Промяна", които разказват на волейболистите своята мисия и дейност и им дават ценни съвети как да подбират благотворителните каузи, които да подкрепят. Емпатия, осъзнаване и съпричастност е това, което бихме искали да развием у всеки член на нашия клуб.

 

- Всичко това звучи впечатляващо, но предполагаме, че нищо от това не би могло да се случи, ако клубът не разполагаше със също толкова впечатляващата инфраструктура и спортна база.

В.Н.: Да, така е. Най-отговорно мога да заявя, че ВК „Левски София“ е клубът с най-добрата база и инфраструктура в Европа. Тя се опира на няколкото много важни елемента - спортна зала, спортен център, физиотерапия, медицински услуги, подкрепа в правилното хранене и психо-емоционална подкрепа за спортистите ни.

Д.Д.: В допълнение към залата, ВК „Левски София“ има на разположение и базата на Спортния център Garitage Park, където се провеждат силово-кондиционните тренировки на волейболистите. Наясно сме, че освен тренировките по волейбол спортистите ни имат нужда и от т.нар. силово-кондиционна тренировка, която при младите състезатели да постави една добра основа за правилно изпълнение на упражненията и да възпита в тях дисциплина, желание за работа и стремеж към надграждане във времето. От спортно-техническа гледна точка волейболът е изключително предизвикателен спорт, защото играта е много динамична и една от малкото, които разчитат на максимални отскоци и максимални удари. Ето защо правилната техника за изпълнение е от ключово значение за развитието, съхранението на кондицията и редуцирането на спортните травми на тези състезатели.

Осигурили сме условия за рехабилитация в плувния басейн на спортния център и СПА зоната, както и най-добрите физиотерапевтични процедури и медицински услуги в лицето на нашите партньори от Physio.bg и медицински център Preventica в рамките на комплекс Garitage Park.

Балансираната диета и здравословното хранете са още един елемент от инфраструктурата, която е изградена за ВК „Левски София“. Нашите състезатели имат възможност да се хранят безплатно при партньорите ни от ресторант Food Mood в Garitage Park.

- Предполагаме, че тази инфраструктура е силно привлекателна както за бъдещи състезатели, така и за треньори и треньорски щаб? Треньор на подрастващите при момчетата е един от най-добрите специалисти в света на волейбола – италианецът Андреа Буратини, а наскоро привлякохте и Лука Киапини, който ще тренира отборите на момичетата.

В.Н.: Андреа Буратини, който е работил във водещи италиански клубове, вече 5 години развива визията си в България. Неговата идея е да даде на нашия клуб не само състезатели, а да изгради система, по която да работят и останалите треньори в клуба.

Сега надграждаме в женското направление с още един изключителен италиански треньор - Лука Киапини. Не се съмняваме, че неговите компетенции ще допринесат за развитието и на българския треньорски състав, чието усъвършенстване и обучение е изключително важно за нас.

А.Г.: Привличане на водещи треньори към мисията на ВК „Левски София“ е един от ключовите фактори за изграждане на силна детско-юношеска школа на европейско ниво и водещи мъжки и женски отбори. Ние вярваме, че треньорите на клуба са сърцето и душата на всички отбори. Инвестираме и в тяхното развитие и се радваме, че едни от най-добрите имена в нашия спорт припознават клуба като правилното място за тях.

- Разбираме, че управлението на един спортен клуб е доста по-сложно и многостра нно, отколкото изглежда на пръв поглед. Вие сте ангажирани с ВК „Левски София“ от 8 години, като на диаграмата на предната страница ясно личи възходящата градация в постижения на школата както на клубно, така и на национално ниво.

Д.Д.: Да, така е, бих добавил и на международно ниво. През 2016 година стартирахме с 20 подрастващи състезатели, мъже и 1 национален състезател, а 8 години по-късно вече имаме развити и мъжки и женски направления, като при мъжете можем да се похвалим с 90 подрастващи състезатели, 17 национални състезатели и 4 титли при подрастващи гарнитури, а при дамите вече имаме женски отбор, 85 девойки, 1 национална състезателка и 1 титла при девойките.

Спортна зала „Левски София“ се превърна в център за подготовка на националните отбори по волейбол за подрастващи, като още в първата си година прие световно първенство за младежи под 21 години. Това лято ще домакинства и в шампионата на планетата за момчета под 18 години.

Нашите проекти и инициативи не спират дотук. През лятото на 2021 г. се проведе първото издание на спортно-образователния детски лагер „Синьо лято“ в Garitage Park, който продължава и до днес, а от есента на 2022 г. ВК „Левски София“ развива всички възрастови групи - от 6-годишни деца до мъже и жени. От тази година вече имаме над 200 състезатели при подрастващите – момчета и момичета във всички възрастови групи.

За трета поредна година организираме и международния турнир „А1 Звезди на бъдещето“ (за деца под 16 години). Идеята на турнира е да съберем най-добрите отбори на клубно ниво от водещите волейболни нации и да създадем един малък празник. Децата на тази възраст имат изключително малко възможности да се изявяват, особено на международно ниво, тъй като все още няма създадени национални отбори. Нашата идея е да започнем да даваме усещането какво е да се изправиш срещу най-добрите не само на национално, но и на европейско ниво. Освен целта да се играе волейбол на много високо ниво ние сме поставили още две цели. Първо, юношите да изпитват удоволствието от тази игра, да се забавляват, докато я играят, защото по този начин те се запалват и решават да се занимават с този спорт. И не на последно място – да създават контакти и да създават приятелства сред връстниците си от Европа.

- Освен с университети си партнирате и с професионални волейболни клубове. Разкажете ни повече за тях.

Д.Д.: Към момента имаме партньорство с Lube Civitanova – един от най-изявените италиански клубове. Първият играч на ВК „Левски София“, който сключи договор с този отбор и наскоро го удължи до 2028 г., беше Александър Николов. Той се включи в отбора на Lube още докато беше тийнейджър, и бързо се наложи като един от най-резултатните и надеждни играчи. Надяваме се, че скоро ще видим и други млади играчи на ВК „Левски София“ сред редиците на отбора.

А.Г.: В момента също работим за подсигуряване на подобно партньорство и в женско направление.

- Наскоро обявихте, че сте стартирали кампания, която има за цел да подпомогне именно тези цели, които набелязахте по-горе - „Съмишленик“ на ВК „Левски София“.

В.Н.: Идеята за кампанията „Съмишленик" се появи именно покрай програмата, която поддържаме за подрастващите. Селектираните в отборите под 16 години момчета и момичета попадат в програмата на клуба за развитие. Тя включва цялостна грижа за състезателите от различните възрасти, изцяло за сметка на клуба.

Родители и близки до клуба ни попитаха: "Как се справяте с всичко това? Можем ли и ние да бъдем полезни с нещо?" Дадохме си сметка, че подкрепата на хората, които вярват в нашата философия, и пътят, който следваме, ще допринесат да се развием още. Основната част от средствата от кампанията ще отидат за дообогатяване на програмата за развитие на младите състезатели - допълнителни лекции, обучение по английски, изграждане на библиотека в клуба… имаме толкова много идеи за развитие!

А.Г.: За нас е важно не само ВК „Левски София“ да се развива, но и волейболът в България като спорт. Една от целите на инициативата „Съмишленик“ на „Левски София“ е да доразпали интереса към волейбола и да привлече подкрепата на все повече хора и компании, които споделят нашата страст. Надяваме се и в други клубове да имат сходни (или по-различни) инициативи, които да надграждат волейбола в страната ни. Само с общи усилия този страхотен спорт ще става все по-успешен и ще изгражда все повече личности и професионалисти!

Повече за ВК „Левски София“ и програмата „Съмишленик“

https://levskivc.bg/

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑